Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 603 jakie kable, jaki nowy wzmacniacz

celsjusz1

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś jeszcze za studenckich czasów, w odwiedzinach u mojego znajomego słuchałem muzyki na jego nad'dzie 370 i B&W dm630 i tak to dla mnie się zaczęło. Różnie bywało, ostatecznie dorobiłem się "Mission Cyrus Straight Line" plus "BOSE Acoustima 5". Grało to lepiej niż hajendy z TESCO, ale przez jakieś 5 lat nie zwracałem na to uwagi.

Jakieś 3 tygodnie temu kupiłem B&W dm603 s3 (i tak kierowały mną wspomnienia wrażeń z lat młodzieńczych). No niby lepiej, ale szczena mi nie opadła... Pokoik w którym jest to ustawione ma ok 16m2 i jest raczej sterylnie urządzony. Pierwsze co mnie uderzyło to dudnienie, zamiast kontroli basu. Gdy dać głośniej - straszny bałagan. Po paku chwilach nie ma się ochoty dalej słuchać.

Wydaje mi się że będę musiał uściubić może jeszcze trochę grosza jakieś porządniejsze kabeleki (obecnie mam jakieś dziwne olbachy - miedź w nich jakaś taka poszarzała, jakby się całkowicie utleniła, czy co...) a może trzeba nowego wzmacniacza. Mam na oku:

Wzmacniacze:

Nad C370

Audiolab 8000s

może jakiś Rotel

kabelki:

kimber 4tc

kimber 4vs

Nie mam możliwości posłuchania moich wymarzonych klocków. Proszę wiec o opinie, poradę

HEH ...Oczywiście można by wymienić wszystko na raz. Ale tak sobie pomyślałem, że może na początek połączyć B&W czymś z moim cyrusem, by jakoś to zagrało. DNM Reason do B&W 603- spotkałem się już z takimi opiniami na sieci i możliwe że takie rozwiązanie wybiorę. Potrzebuje jednak, tak na szybko, podpowiedzi. Bo oto mogę Kimbery 4tc okazyjnie(a wszak to zacny kabel) kupić. Jakie jest wasze zdanie odnośnie takiego połączenia kimber 4tc + b&w dm603s3

Mam ten model kolumn od 6 lat z Yamahą RX-V450 i jest naprawdę nieźle. Próbowałem różnych wzmacniaczy, nawet w cenie 6000 PLN, ale największą zmianę in plus dało poprawne ustawienie kolumn (daleko od ścian, pow. 2m miedzy sobą). W Twoim przypadku problemem, wg mnie jest sterylnie urządzony pokój- zagrać go trochę książkami z tyłu, dywan na podłogę, itp. Bas: kolumny trzeba odsunąć od ściany, ew. zatkać otwory z tyłu. Ja mam kolumny z kolcami na granitowych podstawach z przyklejonym od spodu cieniutkim filcem. Zazwyczaj stoją grzecznie przy samej ścianie, a na czas "poważnego" słuchania można je szybko wysunąć.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Mam ten model kolumn od 6 lat z Yamahą RX-V450 i jest naprawdę nieźle. Próbowałem różnych wzmacniaczy, nawet w cenie 6000 PLN, ale największą zmianę in plus dało poprawne ustawienie kolumn (daleko od ścian, pow. 2m miedzy sobą). W Twoim przypadku problemem, wg mnie jest sterylnie urządzony pokój- zagrać go trochę książkami z tyłu, dywan na podłogę, itp. Bas: kolumny trzeba odsunąć od ściany, ew. zatkać otwory z tyłu. Ja mam kolumny z kolcami na granitowych podstawach z przyklejonym od spodu cieniutkim filcem. Zazwyczaj stoją grzecznie przy samej ścianie, a na czas "poważnego" słuchania można je szybko wysunąć.

Baju, baju! Niskobudżetowy amplituner kina domowego lepszy od wzmacniacza za 6000 PLN? To podaj nazwy tych kiepskich wzmacniaczy, z tym najdroższym włącznie.

Nie napisałem, że lepszy, ale że gra całkiem nieźle. DLA MNIE nie zagrały na tyle lepiej, aby wydawać 4-5 tys. więcej- być może nie słyszę już tak dobrze:) Kolega ma problem z basem, a tu zmiana wzmacniacza, czy kabli aż tyle nie pomoże.

Jeżeli rozważał bym kupno nowego wzmacniacza to widzę w moim mieszkaniu jedynie coś o rodowodzie brytyjskim. W wielu miejscach można usłyszeć o charakterystycznym brytyjskim brzmieniu i ja uważam że coś w tym jest. Dlatego Yamaha odpada... W gre wchodzą:

- NAD C370

- Rotel (mógłbym się nawet szarpnąć na RA05/06, ale w grę wchodzą także starsze modele używane, które pociągną moje B&W)

- Audiolab 8000s

- CYRUS (jakaś wyższy model)

W między czasie przyglądałem się ofercie DNM Reason. Bardzo niepozorne te kabelki... jak 1mm żyłka miedzi może tak dużo zrobić. Trochę temu nie dowierzam.... Jednakże w googl'ach znajduję się wiele linków do wątków, gdy wpisać B&W603 i DNM Reason. Więcej znalazłem kilka, w których DNM firmowany był jako kabel zalecany przez Cyrus'a (misson cyrus - patrz pierwszy post, wzmacniacz który posiadam).

Czy któryś z szanownych forumowiczów słyszał wyżej wymienione kolumny w konfiguracji a DNM Reason i/lub kimber 4tc (wcześniej wspominałem że mam na niego chrapkę). To by pozwoliło mi podjąć ostateczną decyzję.

Jeżeli chodzi o akustyką pomieszczenia, to sądzę że sobie poradzę... znaczy owa sterylność pomieszczenia może być także odczytana jako brak zagracenia. Po wymianie kilku mebli (węższy stół, mniejsza szafka AV) pozwoli mi na wygospodarowanie po około m2 powierzchni wolnej na każdą z kolumn ( tak by mogły oddychać) plus do tego jakaś pianka wygłuszająca na sćianę, zachowane proporcje.. itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.