Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawienie brzmienia dynamicsow

duch

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam dynamicsy df637.Ich dzwiek byl jakis dziwny.To znaczy zbyt przytlumiony i bylo za malo wysokich tonow i w ogole byl malo zywy.No to wiec wpadlem na szalenczy pomysl aby wyjac ta cala gabke/wate czy jak sie to tam nazywa z kolumn.Wykrecilem jeden glosnik wyjalem to cos(poszlo nawet latwo).I wiecie co.Jak podlaczylem i poscilem plyte to mnie doslownie przekrecilo.Poprawily sie wysokie tony dzwiek nie byl przytlumiony i dal sie po prostu slyszec.Poprawila sie selektywnosc oraz w ogole dzwiek stal sie zywszsy.Czyzby za tym stala zwykla gabka???I ona wszystko po prostu chrzanila???A jakie wy macie doswiadczenia???

Moj sprzet(nie najwyzszych lotow):

wzmak yamaha ax-396

cd yamaha do tego deck technicsa i tanie dvd oraz przecietne przewody

Pozdrawiam

duch

https://www.audiostereo.pl/topic/7578-poprawienie-brzmienia-dynamicsow/

Najwyrażniej nie przeszkadza Ci że teraz prawdopodobnie nie masz basu, bo podniosła się częstotliwość w stosunku do strojenia BR. Ani to że słyszysz rezonanse obudowy na średnich tonach. Wysokich na pewno nie jest więcej - gąbka mie ma wpływu na głośnik wysokotonowy :)))

pozdr.

Gdyby bez gąbki grało "super" to producent nie wkładałby jej. Nie znam producentów którzy robią coś ponad to co jest konieczne ;)

Gąbka ma tłumić fale stojące wewnątrz obudowy i zwiękasza tłumienie głośnika (w zaleznosci od sposobu jej ułożenia). Po prostu odstroiłeś BR, a to "super" co słyszysz to są silniejsze podbarwienia rezonansowe w zakresie wyszej średnicy pasma.

Trzeba było zajrzeć na DIY ;)

pozdr.

Zgadzam sie z tym ze producent nie robi czegos niepotrzebnie.Ja po prostu przerobilem swoje dynamicsy.Mi osobiscie odpowiada ten dzwiek.Kazdy ma swoj sluch i swoj gust.Byc moze te dynamicsy byly robione z mysla o jakis fanach jazzu lub czego podobnego.Ja nie slucham jazzu(z wyjatkiem norah jones)w ogole nie jestem audiofilem:)tylko melomanem lub bardziej mowiac fanem muzyki.Tyle.

Pozdrawiam

duch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.