Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DR-S501 a stereo bądź inne budżetowe stereo

xaliemorph

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na problem z możliwością odsłuchu wszelkich znalezisk na allegro szukam pomocy. Czy zestaw 2.1 w postaci amplitunera ONKYO DR-S501 może spełnić warunki do odtwarzania muzyki / stereo ?! Generalnie skłaniałbym się do wymiany przednich głośników SKF-501F na jakieś inne monitory podstawkowe oczywiście w miarę przyzwoita budżetową okazję z allegro.

W czym problem? Generalnie poszukuję zestawu audio niedużej wielkości. W poprzedniej lokalizacji zamieszkania dysponowałem najzwyklejszym zestawem Technics SH-EH570. Nic szczególnego, widząc także po opiniach z forum ale było coś na czym można było słuchać muzyki, słuchać jej w miarę głośno bez obaw o ordynarne charczenie niewyrabiających się głośników, choć trzeba było przełknąć fatalnie szumiący wzmacniacz. Ale do rzeczy.

Sprzętem dalej cieszy się rodzeństwo a sam bym chciał sobie kupić coś do odsłuchu głównie muzyki (80% muzyka). Tylko warunki nie są najlepsze bo na całość (sprzęt plus głośniki) nie planowałbym wydać więcej niż 1200 zł a w przypadku naprawdę szczególnej okazji 1500 zł lecz z olbrzymim bólem.

Po drugie nie uśmiecha mi się żaden zestaw wielkolud wzmacniacza czy amplitunera gdyż najzwyczajniej nie mam na to miejsca. Olbrzymie amplitunery będą wyglądały jak wielki klocek którego nie będzie gdzie upchnąć. Dlatego skłaniam się w stronę wież, miniwież bądź zintegrowanych amplitunerów także z odtwarzaczami cd. Nie interesuje mnie wieża pod sufit z zestawem wzmacniacz, odtwarzacz cd i cyfrowy tuner radiowy (tak bo radia również często słucham). Biorąc pod uwagę mierne fundusze z pewnością będzie coś z kategorii używanych. Między innymi widziałem na allegro różne okazje z serii TEAC 300 ale leżą one w archiwum.

A żeby było jeszcze ciekawiej druga połowa bardzo by pragnęła by odtwarzał jeszcze mp3 bo płyt nie chce kupować. W sumie racja gdyż wiele płyt to kolejne marnotrawstwo miejsca gdy ktoś słucha muzyki tylko dla odprężenia przy gazecie (koszty kupowania też są niemałe względem wartości zestawu ale to zupełnie inny temat). Ale z tematem mp3 być może uda się jakość obejść za pomocą odtwarzacza filmów HD który być może przyjdzie w spadku. W tym momencie odtwarzacz HD by odtwarzał także mp3. Zestaw byłby podłączony do tv, więc by robił za nagłośnienie podczas odtwarzania jakiś filmów typu divx i podobne (ale jak mówiłem wczesniej głównie do muzyki).

Wielkość pokoju docelowego to niecałe 20m2, połowa to panele podłogowe, połowa bardzo gruba wykładzina podłogowa.

Zastanawiając się nad różnymi modelami brałem pod uwagę następujące modele:

Philips MCI-500H - za jego możliwości mp3, radio internetowe ale boję się kiepskiej jakości dźwięku choć niby zdobył nagrodę EISA

Philips MCD 909 - takie nie wiadomo co. Niby ładnie wygląda ale jak to do (...) gra ?!

TEAC H300 i podobne mini tej firmy - poszukiwanie okazji na allegro, obecny w archiwum

Yamaha PC E410 - również poszukiwanie okazji na allegro, obecne w archiwum, mniejszych wersji boję się ze względu na możliwe charczenie przy dużej głośności

Onkyo DR-S501 - kolejne znalezisko w poszukiwaniach tyle że 2.1 i czy sprawdzi się w stereo?

Kenwood AX7 - siedzi na allegro za 1700 ale nie mam zaufania, zresztą również poza zasięgiem cenowym

Magnat MC2 - poza zasięgiem finansowym i czy na pewno warty swej ceny?

Generalnie odpowiedź typu poczekaj, zarób, odłóż i wydaj 3000 zł nie wchodzi w rachubę. Jest jak jest, nie dokonuję obstrukcji z pieniędzy więc ich nie urodzę tak szybko. Trudno. Sumarycznie rzecz biorąc poszukiwałbym czegoś co skutecznie nagłośni pokój, nie zaznam pierdzenia głośników oraz zagra nie gorzej niż ów Technics SH-EH570 czy SH-EH60 gdzie drugi subiektywnie brzmiał lepiej od nowszego(wiem że nie jest to wysoka półka) ... tak takie rzeczy tylko w erze :-/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.