Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka wersji Proac Tablette

saint

Rekomendowane odpowiedzi

>Abudzik

Na swoim wcześniejszym systemie tj creek 5350 i pra ca tablette zabawa z kablami nie przynosiła dużych zmian . W kable "uwierzyłem " tak naprawdę dopiero ostatnio , na dużo wyższym systemie - tu różnice słyszała nawet moja małżonka która czytała sobie książke siedząc w rogu pokoju i słuchając mimochodem . Moim zdaniem są najważniejsze jeżeli chodzi o kable są : system (im wyższy tym kable bardziej słychać ) , pokój (w moim 12 metrowym wszystko brzmi jak z puszki - teraz słucham w salonie 30 m2 ) oraz "osłuchanie słuchacza " - przy czym chodzi mi o osłuchanie wogóle i danego systemu . Asystowałem kiedyś znajomemu przy odsłuchach interkonektów na jego systemie .Dla mnie różnice w brzmieniu były niewielkie , dla niego spore .

>saint . A może tak z kabelkami głośnikowymi poczekać . Osłuchać się najpierw , poźniej określić kierunek i szukać.

Właśnie znalazłem na allegro .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym się szarpnął . W końcu wyższe modele robi sie po to żeby były lepsze !

Ukryta Zawartość

->Cortazar/saint. Przede wszystkim z pokojem i trochę z osłuchaniem-jak najbardziej zgadzam się. Ale z brakiem wpływu kabli w niższych modelach niestety nie mogę się zgodzić. U kolegi na 4330 z Qedem był efekt który zdumiał jego małżonkę nie zwracającą szczególnej uwagi co wyczyniamy. Na Micromedze ćwiczyłem INDYGO+, GRANIT, STREAM, UKRAINA i różnice były drastyczne.

Przychylam się do rady-poznać i polubić muzykę bez specjalnych szaleństw a po kliku miesiącach rozpocząć próbę dobrania lepszych kabli. Nie ma nic gorszego jak ślepe sugerowanie się recenzjami lub nerwowe przeprowadzanie testów wielu kabli jednocześnie. Często kable, które pozornie czarują na początku, bardzo szybko wyjeżdżają z systemu na zawsze-i na to trzeba uwarzać (nie bez powodu tyle ogłoszeń ;-). Po wstępnej selekcji zatrzymać na kilka dni i słuchać a nie tylko detalicznie porównywać szczegóły w utworach. Potem kupić lub nie, nie mieć skrupułów-oddawać, pożyczać itd. Wielu bardziej doświadczonych zabrnęło w ślepą uliczkę. Pośpiech wskazany jest przy...

Też tak uważam, jak abudzik.

Trzeba słyszeć i wiedzieć czego się chce od dźwięku, w jakim kierunku zamierza podążać.

Dla mało doświadczonych, a w gorącej wodzie kompanych, kable o efektownym, soczystym, detalicznym i rześkim brzmieniu "są (wydają sie być) lepsze".

Może w pierwszych reakcjach...

Po kilku dniach może przyjść refleksja. Przykłady mieliśmy na forum. Brak kasy jest tu dobry, bo można się 2x zastanowuić, zanim podejmi esię decyzję. (Można też szukać dalej.)

To tak jak z obrazami: jak się podoba - dobrze, tylko trzeba jeszcze sprawdzić jak się z nim mieszka i czuje w jego towarzystwie.

Jaśniej nie potrafię tego wytłumaczyć, ale w większości przypadków tak jest.

A co do ogłoszeń na Allegro ad. sprzedawanych kabli to myślę, że lepsze jest wrogiem dobrego ;-)

Pozdr.

sprawdzałem studio 100 w top hi fi - można je kupić za 5300, przy płaceniu gotówką nawet mniej.

--> Cortazar

te tabletki reference to właśnie moge kupic od tego gościa co go znalazłeś na allegro, ale właściwy problem pozostaje ten sam - nikt nie wie jak to faktycznie gra... i puki co skłaniam się do zdania Hienki.

Mój problem z kabelkami jest taki, że potrzebuję 2x4m, na inne ustawienie nie zgodzi się żona;) (skąd to znamy???) i jeżeli kupię to musze się liczyć z faktem, że nieprędko zmienię. Chyba, że kupię coś tak długiego za niewielkie pieniążki.

--> ira

będę z Tobą w kontakcie, bo jak się okazało cena na Tablette 2000, które chciałem kupić chyba się zmieniła a poza tym przyjdzie mi na nie czekać ok. 3 tygodni.

A poza tym to już chyba nie wyrobę słuchania na słuchawkach i jeszcze przed świetami pójdę do Top hi fi i sprawię sobie Tabletki 2000 z Audioquestem type 6.

-> maleo

ja słuchałem,

może nie mam wielkiego "osłuchania" ale dla mnie Tabletki mają bardzo ładny basik, niezbyt głęboki ale dobrze kontrolowany i ocieplony. Sudio 100 są bardziej neutralne. Nie ma takiego ocieplenia i może przez to wydaje się lżejszy. Porównójąc: tabletki bardziej nadają się do muzyki elektronicznej, za to studio 100 jest rewelacyjne do składów jazz'owych czy klasyki. Scena w obu przypadkach super. Może nie taka jak w audiophisic'ach ale mi pasuje.

może warto również zwrócić uwagę na pasywne monitory ATC SCM7 lub chyba lepsze u nas chyba ciężko dostępne SCM12, więcej do powiedzenia w tym temacie miałby inżynier

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak na takie niewielkie monitorki i malutki 11 cm przetwornik Tabletki mają świetny bas. Mam u siebie w domu Tablette 2 ,więc wiem jak grają. A neutralnością zakresu średniowysokotonowego kasują niektóre zestawy po 7 kzł. Mowa o tym konkretnym modelu Tablette 2 z wysokotonowym Scan-Speakiem D2010. Nowe z Vifą nie wiem jak grają . Proac niemal wszystkie nowe projekty uzbraja w ten głośnik. Tylko pytanie czy to dobrze czy żle?

ATC SCM12 tylko na zamówienie, bez możliwości posłuchania. Cała kasa z góry. W Decibelu. (tu powinna być ikonka z pukaniem się w czoło)

Może są jeszcze gdzieś do dostania, ale nic mi o tym nie wiadomo.

-->Mik

Ja słuchałem ostrzejszego rocka (z tego co pamiętam D.O.A. oraz chyba Ozzy O.) na Studio 150, z piec lat temu. To podłogowa wersja 100tek. Z mieszanymi uczuciami. Nie było źle ale mogłoby być lepiej. Myślę że z "rockowym wzmacniaczem" typu Rotel mogłoby być lepiej.

W ogóle te 150tki to bardzo fajne kolumny, akurat wtedy tak dużo czadu nie słuchałam (mam taką sinusoidę :) i jeszcze nbardziej spodobały mi się VA Mozart i Response 1,5 (do rocka obie gorsze niż Studio).

OStatecznie kupiłem też studio ale Paradigm i dopiero w tym roku. Wymagają dobrych podstawek, i wtedy w rocku wymiotą wszystkich. A że są niepodbarwione i mocno trzymane za pysk przez wzmacniacz, przy dobrej reszcie toru pokażą klasę i w baroku, i w jazzie, chórach etc. Szczególnie super wszelkie instrumenty strunowe i perkusyjne: fortepian, skrzypce, wiolonczela, gitary akustyczne i na prund.

• Redaktorzy

Wydaje mi sie ze 150 nie sa podlogowa wersja 100. Moge sie mylic, ale jesli dobrze zapamietalem, to 150 mialy dwa glosniki Seas o mniejszej srednicy, a dopiero Studio 200 mialy dwa papierowe Scany takie jak w setce. Ale powtarzam, nie jestem w 100% pewien.

• 3 lata później...

poznajecie moze panowie ktora to jest z wersji w/w proaców?

Ukryta Zawartość

post-10664-100000843 1194045816_thumb.jpg

post-10664-100000844 1194045816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.