Skocz do zawartości
IGNORED

charczenie, pierdzenie w subwooferze z2300

wallec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z subwooferem z zestawu logitech z-2300 mianowicie zaczął mi pierdzieć, charczeć, buczyć nie wiem jak to nazwać, czytalem ze to moze być problem pilota sterującego, inni piszą ze cos moglo sie spalić w wzmacniaczu a jeszcze inni że cos sie odkleiło tam w głośniku ja to sie nie znam, ale chcem wiedzieć czy da sie to naprawić czy trzeba będzie kupić nowy zestaw, a szkoda bo ładnie grały, nie jestem audiofilem dla mnie takie głośniki wystarczały, miałem też zestaw creative t6100 5+1 to subwoofer tez charczy, może się popsuły dlatego że lubię czasami sobie głośno posłuchać muzyki, poniżej podam link z filmikiem to ocenicie i mam nadzieje pomożecie ;) słuchajcie w słuchawkach, aha zapomnialem dodać że jak zgłaśniam gwałtownie to w prawej satelitce słychać zakłucenia sprawdzałem podłączając obydwa głośniczki, oba są sprawne to coś jest nie tak z wyjściem na prawy głośnik

Brzmi to jak zajechany głośnik po prostu. Może być taka ewentualność, że TDA na radiatorze są ledwie przykręcone co skutkuje załączaniem się w nich poziomu zabezpieczeń podczas pracy i powstają trzaski.. tyle że raczej głośniejsze niż na filmie.

sprawdzałem wszystkie śrubki są dobrze dokręcone czyli wychodzi na to że albo nowy głośnik albo cała tuba lub kupno nowego zestawu ;'( czy może da się to jakoś naprawić ?? ale gdy zgłaśniam to prawa strona szumi ma zakłócenia, czyli to może być cos z wzmacniaczem tak? czasami nawet gra ciszej póki nie zgłośnie

a może to coś z membraną ? bo jak przyciskam lekko tą gumową obwódkę to przestaje charczeć, tak samo jest z subwooferem z t6100, na youtubie widziałem filmik jak naprawić/zmienić membranę

przyczyna moga byc takie:

1. glosnik

2. wzmacniacz

3. uklad (a wiec cos spiepszone w potencjometrze cos odklejone cos urwane)

a wiec

1. sprawdz dokladnie glosnik czy nie ma jakis odklejen jakis smieci itd, popatrz czy wszystko wyglada ok wewnatrz,

nastepnie

2. zaloz inny glosnik, nie musi pasowac chodzi o stwierdzenie czy elektronika czy glosnik odpowiada za problem,

po stwierdzeniu masz 2 wyjscia

naprawic (zazwyczaj wymiana glosnika lub naprawa elektroniki) czy kupic nowy ale juz bardziej renomowanej marki

chwilowy brak działalności w audio.

Ja bym obstawiał układy sterowania/regulacji głośności w przedwzmacniaczu, często są montowane jakieś dziwne kostki, które lubią się bez powodu psuć... Głośnika raczej nie idzie uszkodzić, bo zapewne producent przewidział jego ekstremalną pracę, po za tym o ile pamiętam - tam siedzi rasowy Tang Band :)

Gdyby uszkodzony był TDA to w głośniku już na pewno nic by nie zagrało, po prostu było by stałe U na wyjściu, jak to często bywa.

P.S.

Sprawdziłeś szczelność obudowy? Często takie tanie konstrukcje rozjeżdżają się od zbyt wysokiego ciśnienia wewnątrz...

Wg. mnie to zajechany głośnik..ale mogę się mylić. Rada na przyszłość jak słuchasz głośno, to przykręć pokrętło od basu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

miałem identyczne pierdzenie (z tym, że w DIY)- brak sztywności/szczelności przy rurze bassrefleks.

wiec ja stawiam na rurę BR lub jakiś luz w mocowaniu panelu z tyłu obudowy lub poluzowane trafo/radiator/płytka ze wzmacniaczem w środku subwoofera.

Ogólnie to wróżenie z fusów- sam musisz do tego dojść.

Najlepiej by było gdyby go rozkręcił w pokazał zdjęcie z środka. No chyba że ma na niego jeszcze gwarancję..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

sprawdzilem wszystko, nic nie l;ata nawet podokrecalem, na moje oko nic nie jest spalone glosnik w idealnym stanie, tak samo rozebralem pilot i nie wiem za bardzo co tam czyscic, zreszta zobaczycie na fotkach, jezeli mam zrobic wiecej i bardziej dokladne to prosze pisac, aha rura bass reflex ani drgnie, jest przymocowana na amen wiec to nie bedzie jej wina, mi sie zdaje dalej ze to cos z głośnikiem, podlaczalem glosnik od zestawu logitech x530 i to chyba normalnie gra, nie mam innego do sprawdzenia ;( wiec mi dalej sie zdaje ze to wina glosnika, aha i trzeba przeczyscic potencjometr? jak? wytrzec go tak z wierzchu? bo nie wiem heheh ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31972-066620300 1293205550_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosze, oto link ze zdjeciami

Ukryta Zawartość

jezeli bedziecie chcieli wiecej zdjec i dokladniejsze to prosze pisac

Ukryta Zawartość

okej problem rozwiązany, tzn nie do końca, problemem okazał się kabelek który jest lekko zjarany i nie było pełnego przepływu, gdy poruszalem kabelikem (+) głośnik ładnie grał, narazie zrobiłem na krótko przykleilem go taśmą izolacyjną hehe z czasem bedzie trzeba przylutować nowy, podobno cieżko taki kabelek przylutowac

Lice głośnikową? Ciężko o tyle, że bardzo szybko cyna się po niej rozpływa, a nie może, i oczywiście w miejscach lutów zalewamy butaprenem albo czymś podobnym, dla dodatkowej amotyzacji.

• 1 miesiąc później...

Jak zamontujesz z powrotem tak że nie będzie śladu to raczej tak, jeśli coś zniszczyłeś, lub widać ślady majstrowania to wątpię...

Mogą się wtedy przyczepić że sprzęt nie był eksploatowany zgodnie z zarządzeniami instrukcji.

a może to coś z membraną ? bo jak przyciskam lekko tą gumową obwódkę to przestaje charczeć,

Tak, to możliwe (przerwanie resora górnego lub jakaś nowo powstała szczelina w obudowie/na łączeniu jakichś elementów.

Jezeli przerywa przewod od cewki do zaciskow kosza glosnika to mozna go oczywiscie sprobowac zlutowac, choc majac podobny przypadek mi to nie pomoglo i po pewnym czasie znow glosnik przerywal. Pomoglo dopiero danie nowego. Jest to lica zlozona z wielu cieniutkich specjalnych nielamliwych drucikow. Nie udalo mi sie czegos takiego zdobyc wiec uzylem przewodow od sluchawek (pchelek) zdejmujac z nich izolacje. Splotlem 2 takie elastyczne przewody i przylutowalem je w miejsce tego w glosniku. Zakonczenie przy glosniku, gdzie musialem zrobic mala dziorke, wzmocnilem klejem. Narazie dziala,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.