Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer VSX920K problem z PCM

kerap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam od niedawna amplituner pioneera vsx920k mam problem - oglądając filmy na blu-ray wzmacniacz ogranicza dźwięk do: dolby, neo6,neural .......nie wyświetla się wiadomość o hd master itd choć w podglądzie mam własnie taki sposób wyświetlania filmu z dźwiękiem HD master .... i choć wyłączyłem w sony playstation3 wszystkie funkcje PCM to wzmacniacz z uporem maniaka wspiera się PCM jak to cholerstwo wyłączyć?? używam wysokiej klasy HDMI kabla do transferu obrazu 3d itd... próbowałem z optycznym kablem... jest inaczej ale nie ma tam wielu opcji odtwarzania dźwięku bardzo proszę o poradę może znajdzie się mądra głowa która pokieruje mnie . Z góry bardzo dziękuje !!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/75887-pioneer-vsx920k-problem-z-pcm/

Witam posiadam od niedawna amplituner pioneera vsx920k mam problem - oglądając filmy na blu-ray wzmacniacz ogranicza dźwięk do: dolby, neo6,neural .......nie wyświetla się wiadomość o hd master itd choć w podglądzie mam własnie taki sposób wyświetlania filmu z dźwiękiem HD master .... i choć wyłączyłem w sony playstation3 wszystkie funkcje PCM to wzmacniacz z uporem maniaka wspiera się PCM jak to cholerstwo wyłączyć?? używam wysokiej klasy HDMI kabla do transferu obrazu 3d itd... próbowałem z optycznym kablem... jest inaczej ale nie ma tam wielu opcji odtwarzania dźwięku bardzo proszę o poradę może znajdzie się mądra głowa która pokieruje mnie . Z góry bardzo dziękuje !!!!

NA amplitunerze nie powinno się wyświetlać HD master itp. (przy PS3 nawet nie może). Dekodery po stronie amplitunera są zbędne. Wszystkim zajmuje się PS3 dekodując do PCM. A "dolby, neo6,neural" to nawet nie wiem skąd się tam Tobie wzięło ;)

niech to dobrze zrozumiem? Playstation dekoduje sygnal w sobie i wysla go w PCM przez HDMI i Dzwiek bedzie w formacie HD?

To kolejne pytanie skoro kolega wylaczyl funkcje PCM to czy sygnal nie powinien byc wtedy zdekodowany na poziomie amplitunera?

Jeśli sygnał jest nadawany z odtwarzacza jako kilku kanałowy, i taki trafia do wzmacniacza w PCM to oczywiście masz "HD". Wzmacniacz działa wtedy wyłącznie jako końcówka mocy, nie używane są wewnętrzne dekodery. Wszystkie komunikaty na wzmacniaczu są prawidłowe. Jeśli masz możliwość - ustaw wzmacniacz w tryb auto (ja w Denonie mam taką możliwość, wówczas po podaniu sygnału na wejście wzmacniacza, sam przełącza Analog/Digital, a jeśli Digital to czy PCM, DTS czy DD).

Pozdrawiam!

Dopiero przy PS3 Slim mozliwe jest wyswietlanie przez ampli ktoregokolwiek formatu HD (DTS ,DOLBY), .U mnie tez ampli dekoduje jako PCM i wszytko jest ok.

posiadam ps3 slim :-)

to jest tak: choć funkcje PCM na PS3 slim zostały ograniczone do stereo w PCM to przy odtwarzaniu filmów w hd master dts itp. wyświetla PCM i nie mam pewności czy wzmacniacz poprawnie odczytuje dzwięk z odtwarzacza dodam że mam głośniki w systemie 7.1 i może tutaj jest problem... ponieważ w pamięci amplitunera (pioneer vsx929k) jest zapisany system glosnikow w 7.1...

uwaga!!!! rozwiązałem problem -proste podczas ogladania filmu trzeba wejsc w opcje, kiedy wyswietlą sie na ekranie w opcjach dzwieku zmienic z PSM na inny i tyle w temacie teraz wszystko dziala poprawnie a dzwiek jest idealny!!! do znawców ------ jest ogromna różnica miedzy dzwiekiem w PCM a DTS HD to nie jest to samo !!!!!!!!!! zmiany w ustawieniach dotyczą oczywisciePS3 slim pozdrawiam:-)

do znawców ------ jest ogromna różnica miedzy dzwiekiem w PCM a DTS HD to nie jest to samo !!!!!!!!!!

No to coś źle dekoduje .... bo DTS HD w pierwszym przypadku jest dekodowany po stronie PS3 do PCM ... a w drugim po stronie amplitunera (do tego samego PCM). :] Jeśli jest różnica w dźwięku to któreś przetwarza cyfrowy sygnał nieprawidłowo (nic mi nie wiadomo o tym by PS3 kaszanił więc pozostaje amplituner :] )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.