Skocz do zawartości
IGNORED

Zawieszenie "pływające"

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. W jakim celu stosowało sie/ stosuje się takowe zawieszenia w gramofonach? Np w thorensach. Pytam o to dlatego, bo takie zawieszenie przeszkadza mi bardziej niż pomaga. W pokoju jest drewniana podłoga, i gdy ktoś po niej chodzi to wibracje z podłogi przechodzą na gramofon, następnie na jego napęd, który trzęsie sie jak galareta. W rezultacie buja muzyką, a nawet czasem wkładka potrafi podskakiwać i przeskakiwać. Czyżby takie gramofony nie były zaprojektowane do pomieszczeń z niezbyt stabilną podłogą? A może coś nie tak z gramofonem?

https://www.audiostereo.pl/topic/75934-zawieszenie-p%C5%82ywaj%C4%85ce/

Cześć...prosta metoda polega na zakotwieniu dwóch prętów w ścianie...na to platforma, a na niej gramofon, druga - bardziej kosztowna - np. solidny stolik Pana Sroki dedykowany pod gramofon - można dyskoteki urządzać :))........przy takich ustawieniach docenisz pływające zawieszenie....wszyscy miłośnicy thorensów, linnów czy systemdecków nie mogą się przecież aż tak mylić.....Pozdrawiam świątecznie - Andrzej.

Ja mam kilka Duali z takim zawieszeniem. I mogę obok nich podskakiwać a igła nawet nie drgnie, idzie jak po szynach :-)

Myślę więc, że może coś nie tak z Twoim gramofonem ?

Mam pytanie. W jakim celu stosowało sie/ stosuje się takowe zawieszenia w gramofonach? Np w thorensach. Pytam o to dlatego, bo takie zawieszenie przeszkadza mi bardziej niż pomaga. W pokoju jest drewniana podłoga, i gdy ktoś po niej chodzi to wibracje z podłogi przechodzą na gramofon, następnie na jego napęd, który trzęsie sie jak galareta. W rezultacie buja muzyką, a nawet czasem wkładka potrafi podskakiwać i przeskakiwać. Czyżby takie gramofony nie były zaprojektowane do pomieszczeń z niezbyt stabilną podłogą? A może coś nie tak z gramofonem?

Z tego samego powodu, o którym piszesz zlikwidowałem miękkie zawieszenie w Lenco, stał na stosunkowo lekkiej i sprężystej półce i zawieszenie na sprężynach tylko mu przeszkadzało. Z Thorensem jednak jest inaczej, miękkie zawieszenie działa bardzo dobrze i praktycznie aby przeskoczyła igła trzeba by mocno ruszyć półkę. Można z tego wnioskować, że od tego jaki będzie wpływ podłogi ma pływające zawieszenia ma wpływ częstotliwość rezonansowa układu pływającego i ramienia z wkładką. pzdr

Dzięki za odpowiedzi:)

Sam sie zastanawiam co z tym gramofonem. Te wibracje z podłogi drgają z częstotliwością kilku herców. Gdy do mojego pokoju wkroczy ktoś "twardo stąpający" to całe kwiaty latają... Może to po prostu ta podłoga jest bardzo podatna... O prętach też myślałem. Niedługo jednak zawiozę gramiaka do mieszkania które ma podłogi z płyt betonowych. Zobaczę jak tam sie spisze. Aha, ten gramofon to perpetuum ebner. Mechanizm razem z talerzem i ramieniem zawieszony jest na 3 sprężynach.

Witaj,

miałem ten sam problem z Lenco L75, do czasu az pozbyłem się spreżyn - mało tego że przestało przeskakiwać to jeszcze dźwięk się poprawił!

Obecnie uzywam Thorensa w ktorym zawieszenie nie jest az tak podatne na drgania zewnętrzne i igła nie przeskakuje :)

pozdrawiam

Vac

Gość vasa

(Konto usunięte)

Zawieszenie pływające powinno odcinać talerz i ramię od drgań podłogi. U mnie działa to wyśmienicie.

Jak ustawiałem gramofon to zadałem pytanie producentowi o to jak wyregulować sprężyny, odpowiedział:

- talerz ma być poziomy

- częstotliwość drgań układu zawieszenia powinna wynosić 5-6Hz

Tak zrobiłem i jest OK.

W Twoim przypadku warto chyba poluzować sprężyny na maxa. Jednak tak, żeby talerz był dalej w poziomie a potem metodą prób i błędów podciągać żeby drgania układu talerz/ramię był ok 1,5 x wyższe niż częstotliwość drgań podłogi.

Tak zwane pływające zawieszenie w zależności od gramofonu oraz pomysłu konstruktora może izolować od/minimalizować wpływ:

a) drgań i wibracji generowanych przez silnik napędzający talerz

b) drgań generowanych przez pracujące głośniki (fale akustyczne)

c) drgań i wibracji podłogi oraz podstawy na której znajduje się gramofon

Nie ma jednej, idealnej metody ustawiania gramofonu bez względu na markę i model. Każdy wymaga trochę innego podjeścia, gdyż skupia się na innych problemach. Wszystkie wymienione wyżej wibrację wpływają na odczyt płyty oraz wszystkie elementy ruchome pracujące podczas odczytu informacji z płyt. Gramofon z pływającym zawieszeniem jest trudniejszy do zbudowania niż mass loader. Czy lepszy? To już trzeba samemu ocenić, ale są osoby którym nigdy "masowe" gramofony nie będą dobrze grały.

Gość vasa

(Konto usunięte)

a w jaki sposób stwierdziłeś, że to 5-6 Hz?

Kretyńsko prosty :)

Sprężynka o znanej podatności (podatność zmierzona trzema różnymi odważnikami) + obciążenie obliczone za pomocą wzoru.

A potem już porównanie na oko.

a tak łopatologicznie: jak sie reguluje sprężyny? W tym PE nie ma żadnych możliwości regulacji przewidzianej przez producenta. sprężyna przymocowana jest do głównego chassis a z plintą styka sie za pośrednictwem plastikowego korka. Dodatkowo wewnątrz sprężyny znajduje sie gąbka (amortyzacja?) i tyle.

Dziś przywiozłem gramofon do mieszkania w którym podłogi są z płyt betonowych. Można skakać i nic sie nie dzieje :) Chyba podłoga u mnie jest zbyt miękka

( z drugiej strony te mieszkanie betonowe słabo brzmi, bardzo ciężko znaleźć optymalne ustawienie systemu, w jednym pomieszczeniu w ogóle nie grało - ustawiałem na każdej z 4 ścian, dopiero w drugim, mniejszym pomieszczeniu za drugim razem udało mi się uzyskać w miarę satysfakcjonujące brzmienie, ale tu nie o tym :))

A co do dźwięku, czy jest ktoś w stanie wymienić różnice między normalnym "twardym" gramofonem a "pływającym"? Dlaczego są zwolennicy tych miękko zawieszonych? Czyżby dźwięk charakteryzował się jakimiś szczególnymi cechami?

>>>Zdzislav,

"...Dodatkowo wewnątrz sprężyny znajduje sie gąbka (amortyzacja?) i tyle..."

Bez tych gąbek spężyny nie stałyby w pionie, lecz przechylały się w stronę silnika. Całe zawieszenie miałbyś przeciągnięte przez pasek gramofonowy ku silnikowi.

"...A co do dźwięku, czy jest ktoś w stanie wymienić różnice między normalnym "twardym" gramofonem a "pływającym"? Dlaczego są zwolennicy tych miękko zawieszonych? Czyżby dźwięk charakteryzował się jakimiś szczególnymi cechami?...'

Gramofon miękko zawieszony jest w stanie, moim zdaniem, dać więcej basu z tej samej płyty. "Robi" bas kosztem precyzji dźwięku i zogniskowania jego źródeł. Zależy co kto lubi. Powszechnie przyjmuje się, że gramofon "sztywny" wymaga większej gimnastyki przy ustawieniu - żadne rozchwiane stoliczki, lekkie mebelki nie wchodzą w grę. Jednak jak widać z Twojego przypadku, gramofon z miękkim zawieszeniem też potrafi nastręczyć sporo problemów.

Pozdro,

Yul

Kretyńsko prosty :)

Sprężynka o znanej podatności (podatność zmierzona trzema różnymi odważnikami) + obciążenie obliczone za pomocą wzoru.

A potem już porównanie na oko.

aha. nic nie zrozumiałem :) ale jak mam coś obliczać "za pomocą wzoru" to już wietrzę porażkę...:(( możesz ciut bardziej obrazowo to wyjaśnić, tak żeby było "kretyńsko proste"?

>Bez tych gąbek spężyny nie stałyby w pionie, lecz przechylały się w stronę silnika. Całe zawieszenie miałbyś przeciągnięte przez pasek gramofonowy ku silnikowi.<

no,no ciekawa teoria. znaczy się gąbka jest sztywna i usztywnia? popatrz, a ja głupi myślałem, że gąbka wytłumia wyższe częstotliwości wibracji... człowiek się całe życie uczy, to piękne :)

btw, jak tam Yul przeszły już przedświąteczne nerwy? bo mnie się przyśnił mi się PRAWDZIWY GRAMOFON! ;) to PJ był

- rany co za koszmar, obudziłem się cały spocony ;)))

możliwe Yul, nawet głupi myśli tylko głupio, a tobie się dowcip tępi niestety :(

ty nie odwracaj uwagi, ty się lepiej z tych głupot o gąbkach tłumacz bo "młodzież patrzy i się uczy"...:) (jakby co to odszczekam)

pzdr

Gość vasa

(Konto usunięte)

aha. nic nie zrozumiałem :) ale jak mam coś obliczać "za pomocą wzoru" to już wietrzę porażkę...:(( możesz ciut bardziej obrazowo to wyjaśnić, tak żeby było "kretyńsko proste"?

Spróbuję, choć zawsze marny był ze mnie nauczyciel :(

- Weź sprężynę i powieś na niej zważony wcześniej ciężarek. Zmierz o ile się wydłużyła (np. ciężar wynosił 0,1kG czyli działająca siła wynosiła ok 1N a sprężyna wydłużyła się o 1cm czyli 0,01m)

- Oblicz k – współczynnik sprężystości sprężyny w N/m (w naszym przypadku siła/wydłużenie = 1/0,01=100 [N/m]

- Szukamy masy dla której całość będzie drgała z częstotliwością f=6Hz. Wzór ma postać m=k/(4*pi^2*f^2). (W naszym przypadku m=100/(4*3,14^2*6^2)=0,07kg=70g

Żeby pomiar miał sens to masa sprężyny musi być niewielka (<10% masy ciężarka).

Co do gąbek w sprężynie to jest to po prostu tłumik drgań. Jeśli sprężyna jest pusta to cały układ wprawiony w ruch wykonuje np 10 wahnięć do uspokojenia a po włożeniu gąbek uspokaja się po np 2 wahnięciach.

Mam nadzieję że się nigdzie nie walnąłem, jeśli tak to proszę o sprostowanie :)

Jac, jak sądzisz, że gąbeczką drgania parokilogramowej masy wytłumisz to ja Ci gratuluję. Możesz tak sądzić jak sądzisz i mi nic do tego. Wykładu Ci nie dam, bo jak widać z poczynań >vasy< to na nic.

Yul, jak sądzisz, że gąbeczką przechył parokilogramowej masy skontrujesz to ja Ci gratuluję. Możesz tak sądzić jak sądzisz i mi nic do tego. :)

a co do drgań parokilogramowej masy, to chodzi o drgania samych sprężyn, myśl logicznie i fizycznie...

...i znowu ci żyłka wyłazi, co w piśmie objawia się u ciebie płytkimi złośliwościami.

pzdr

j.

jasne, to łatwo tak powiedzieć "racji nie masz",jesteś be, odwrócić się na pięcie, wydąć policzki i sobie pójść (podciągając krótkie spodenki). uzasadnij proszę swoje słowa bo jak na razie, żaden racjonalny argument z twojej strony nie padł.

Posiada ktoś albo miał bliższy kontakt z gramofonem SME (model 30, 20)? Płyn tłumiący robi tam za amortyzator a o-ringi za sprężyny? Schemat kolumny nie jest na początku czytelny, bo rysunki pokazują że dzięki o-ringom górna część może sprężynować na boki, a po przyjrzeniu się przekrojowi wygląda że amortyzator to uniemożliwia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.