Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Robert. Pamiętam, że wspominałeś kiedyś o budowie DAC-a( chyba nawet testowałeś miedzy Accu).

Jak to wypadło.

Jeszcze w kwestji DACów.

Tak, mówiłem na temat obecnego, trochę zmodyfikowanego WM-DACa pod analogówką. Z tym, że części były identyczne jak w CD na którym wzorowałem się z analogówką. A płytka daca pomimo, że ta sama, miała porozdzielane osobno wszystkie zasilania, trafa i dwukrotne stabilizacje.

Bardzo pokomplikowało to projekt, ale efekty przerosły moje oczekiwania. Inny rodzaj prezentacji, ale brzmienie w porównaniu do tak dobrego CD byłó wysokiej próby.

W międzyczasie robiłem, a właściwie już wcześniej dostałem od kumpla ze stanów kostki CS4396. Pomimo, że kości są już dosyć stare, mają świetne paprametry, a brzmieniem ponoć zaskakują. Lepsze są od rozsławionych w lampucerze CS4397. Do tego daca powstały dwa warianty płytki. Brzmieniem jedna aplikacja przypominała mi trochę Accu DP-600. Wiadomo, że jeszcze to nie było to w bezpośrednej konfrontacji, ale podobna wręcz klasa do DP-600.

A miałem podłączoną ową płytkę pod końcówki Accu i przełączałem po prostu przełącznikiem źródło analogu. Dane cyfrowe dostarczał Accu DP-600.

A żaby było śmiesznie cyfra była połączona na szybko z dacem zwykłymi drucikami w skrętke.

Bez żadnych ultra-super zabiegów pozbywania się jtteru, separacji, czy zrównoleglenia kilku kości przetworników jak jest w CD Accu. (Choć DP-600 na pewno jako transport daje dobry cyfrowy sygnał)

Dlatego też w przyszłości planuje zbudować sobie przetwornik na tej kości. Jedną niestety uwaliłem podczas prób. Są delikatne. Nie mniej planuje też coś stworzyć na AD1955, podobnie jak robi Accu, z tym że też według własnego pomysłu.

DP-77 to moim zadniem pomyłka podczas eksperymentów w Accuphase (choć CD oni potrafią zrobić zacne).

Jeśli orginał grał tak nieciekawie, to przynajmniej JA nie będę zawracać sobie głowy jego klonem, bez względu jaki by on nie był.

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Oj Wojtek aleś ty uparty:) Napisane jest jak byk jak to działa.

Zaraz nagram filmik i podkrece do tych twojich amperów zobaczymy co się stanie. Jak się zje... to ty będziesz winny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Jeszcze w kwestji DACów.

Tak, mówiłem na temat obecnego, trochę zmodyfikowanego WM-DACa pod analogówką. Z tym, że części były identyczne jak w CD na którym wzorowałem się z analogówką. A płytka daca pomimo, że ta sama, miała porozdzielane osobno wszystkie zasilania, trafa i dwukrotne stabilizacje.

Bardzo pokomplikowało to projekt, ale efekty przerosły moje oczekiwania. Inny rodzaj prezentacji, ale brzmienie w porównaniu do tak dobrego CD byłó wysokiej próby.

W międzyczasie robiłem, a właściwie już wcześniej dostałem od kumpla ze stanów kostki CS4396. Pomimo, że kości są już dosyć stare, mają świetne paprametry, a brzmieniem ponoć zaskakują. Lepsze są od rozsławionych w lampucerze CS4397. Do tego daca powstały dwa warianty płytki. Brzmieniem jedna aplikacja przypominała mi trochę Accu DP-600. Wiadomo, że jeszcze to nie było to w bezpośrednej konfrontacji, ale podobna wręcz klasa do DP-600.

A miałem podłączoną ową płytkę pod końcówki Accu i przełączałem po prostu przełącznikiem źródło analogu. Dane cyfrowe dostarczał Accu DP-600.

A żaby było śmiesznie cyfra była połączona na szybko z dacem zwykłymi drucikami w skrętke.

Bez żadnych ultra-super zabiegów pozbywania się jtteru, separacji, czy zrównoleglenia kilku kości przetworników jak jest w CD Accu. (Choć DP-600 na pewno jako transport daje dobry cyfrowy sygnał)

Dlatego też w przyszłości planuje zbudować sobie przetwornik na tej kości. Jedną niestety uwaliłem podczas prób. Są delikatne. Nie mniej planuje też coś stworzyć na AD1955, podobnie jak robi Accu, z tym że też według własnego pomysłu.

DP-77 to moim zadniem pomyłka podczas eksperymentów w Accuphase (choć CD oni potrafią zrobić zacne).

Jeśli orginał grał tak nieciekawie, to przynajmniej JA nie będę zawracać sobie głowy jego klonem, bez względu jaki by on nie był.

O DP-77 słyszałem różne opinie.

Jedna była taka, że CD gra z kiepską górą i nie jest wart swojej ceny.

Druga opinia to same superlatywy.Tylko , że to był skok z cd za 2000PLN właśnie na DP-77.

Mam drugą wiadomość.

Może będę mógł rozkręcić DP-500 i spisac elementy, zmierzyć napięcia , wartości rezystorów i walnąć fotki.

Problem w tym , że to nie mój CD.

P=I2xR - dla zaokrąglenia przyjmijmy 2A.kwadratx8ohm = okolo 30W czyli prad skuteczny 2A przy 8ohmach - szczytowy x około 1,5 daje 3A. Zgoda? (1,5 przyjąłem tak średnio bo to zaezy od kształtu przebiegu)

I tu popełniłes błąd dzieląc szczytowy na 6 tranzystorów a nie 3 gałęzie. Szczytowy powinienies podzielic przez 3 - czyli wychodzi ci 1A na tranzystor i taki powinien być _minimum_ spoczynkowy żeby był w klasie A.

Jak lynie prąd w jednej połówce to drugi tran "odpoczywa" ale szczytowy płynie przez kazdą z 3 gałezi wiec 3A/3 a nie na 6 jak przy skutecznym. Zauważ że w jednej połówce płynie on przez jeden tran a w drugiej przez drugi i wynosi on 1A a nie 0,5A! Przeanalizuj to dokładnie :-)

Ten wzmak wyglada na głeboką klase AB ale nie A. Dziwi mnie tylko dlaczego ogólnie ma taką małą moc. Tu jest jakieś audio voodoo :-)

Pozdrawiam

Niestety źle rozumujesz i jesteś uparty. Zaokraglmy wiec do Przy pradzie spoczynkowym 0,5A na galaz, prad szycztowy wyniesie 1[A] na tranzystor. Nie na galaz. Przy pradzie spoczynkowym 0,5[A] - wartość chwilowa wacha się od 0[A] do 1[A]. Więc o co Ci chodzi? Nie wiesz jak działa wzmak w A klasie?

System gra dobrze, albo nie....

Niestety źle rozumujesz i jesteś uparty. Zaokraglmy wiec do Przy pradzie spoczynkowym 0,5A na galaz, prad szycztowy wyniesie 1[A] na tranzystor. Nie na galaz. Przy pradzie spoczynkowym 0,5[A] - wartość chwilowa wacha się od 0[A] do 1[A]. Więc o co Ci chodzi? Nie wiesz jak działa wzmak w A klasie?

Od kiedy to dla prądu stałego podajemy wartość skuteczną i szczytową które to są takie same :-) :-) :-)

Edytowane przez bendix101

Prad staly >spoczynkowy< jest tylko gdy wzmacniacz nie pracuje - jest w stanie spoczynku, jak zreszta wskazuje jego nazwa. Wiesz jak wyglada przebieg pradu w tranzystorze wyjściowym?

Edytowane przez barmanekm

Zmerzyłem prąd zasilanie 30Vdc

Ukryta Zawartość

post-22716-0-63272300-1319469432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prad staly >spoczynkowy< jest tylko gdy wzmacniacz nie pracuje - jest w sanite spoczynku, jak zreszt wskazuje jego nazwa. Wiesz jak wyglada przebieg pradu w tranzystorze wyjściowym?

Prąd stały spoczynkowy nigdy nie płynie przez głośniki. A klasa A znaczy że prąd zmienny SZCZYTOWY płynący przez wmacniacz jest mniejszy niż prąd spoczynkowy. Więc jeśli dla 30W wychodzi prąd szczytowy około 3A co wyliczyłem pare postów wyżej to spoczynkowy musi być CONAJMNIEJ po 1A na tranzystor.

Do tego jak sama nazwa wskazuje prąd spoczynkowy mierzymy w stanie spoczynku - wiec jest to prąd stały niezmienny

Edytowane przez bendix101

Powiem Ci tak. Sugerowałem Ci, byś coś poczytał, zasymulował lub policzył. A Ty dalej masz watpliwości na elementarnym poziomie wiedzy, ktorej jak widac Ci brakuje - zakladam, że już nie masz kaca. Ew coś Ci się pomieszało. Już nawet nie wnikaj jak to działa. Po prostu zajrzyj do dowolnego artykułu, lub ksiazki gdzie opisane sa wzmacniacze w klasie A i znajdziesz tam ten warunek Isp > Iszcz/2

Prąd stały spoczynkowy nigdy nie płynie przez głośniki. A klasa A znaczy że prąd zmienny SZCZYTOWY płynący przez wmacniacz jest mniejszy niż prąd spoczynkowy. Więc jeśli dla 30W wychodzi prąd szczytowy około 3A co wyliczyłem pare postów wyżej to spoczynkowy musi być CONAJMNIEJ po 1A na tranzystor.

Ty nie wiesz jak pracuje push-pull. Prad szczytowy jest wartoscia chwilowa. Przy pradzie spoczynkowym 0.5[A] na tranzystor, wartosc szczytowa sinusoidy pradu bedzie wlasnie 1[A]. Czy to takie trudne? Klasa A, nie działa tak jak "shunt" regulator.

Może to Ci wyjaśni - jestem w pracy więc tak na szybko. Tak samo bedzie dla gałezi przeciwsobnej.

Purysci nie czepiac sie, rysowane w kilka sekund.

A może coś zaczerpnać z najnowszych Accu np 900? Kości SABRE, opampy OPA1612 BB (mam nawet jakies w domu), a pozostale rozwiazania skopiowac.

Widzialbym to tak, dwie kosci SABRE (8 dacy na kanał), i nastepnie analogowka, z tym, ze filtr moznaby zedrzec z owego rozebranego DP-500. Filtr moim zdaniem jest najwazniejszy, a pozniej tylko poprawic zasilanie etc. Trzeba by zrobic to modulowo....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem Ci tak. Sugerowałem Ci, byś coś poczytał, zasymulował lub policzył. A Ty dalej masz watpliwości na elementarnym poziomie wiedzy, ktorej jak widac Ci brakuje - zakladam, że już nie masz kaca. Ew coś Ci się pomieszało. Już nawet nie wnikaj jak to działa. Po prostu zajrzyj do dowolnego artykułu, lub ksiazki gdzie opisane sa wzmacniacze w klasie A i znajdziesz tam ten warunek Isp > Iszcz/2

Nawet przyjmując Isp > Iszcz/2 to i tak powinienes mieć 0,5A na tranzystor a masz 0,130 mA :-) :-) :-)

Ma być 0,45[A]i chyba tyle ma Tomek. Nie wiem ile Wam wychodzi. :) Kwestia ile ma być a ile macie, akurat mnie nie dotyczy.

Edytowane przez barmanekm

Ma być 0,45[A]i chyba tyle ma Tomek. Nie wiem ile Wam wychodzi. :) Kwestia ile ma być a ile macie, akurat mnie nie dotyczy.

Ano nie ma tyle i daleko do tego :-) :-) :-)

Uwagi bendixa101 odnośnie klasy A są słuszne. Ten wzmacniacz w tej klasie oddaje co najwyżej kilka pierwszych watów mocy (oczywiście z prądem spoczynkowym takim jak na zdjęciach). Ale chyba osoby, które go buduja robią to ze względu na jego walory brzmieniowe a nie to w jakiej klasie pracuje. Dlatego wszysktim, którzy zaczęli jego budowę życzę dokończenia projektu.

Kuzyn murzyna

Testowałem wzmacniacz z różnymi ustawieniami biasu

60mV mam ok115mA na tran

200mv mam 240mA na tran

Amperomierz wpięty w plus zasilania przy 60mV mam 0,45A

przy 200mV ok 1,5A musiałem szybko zmniejszać bo się gotował:)

Edytowane przez tomek0104

Uwagi bendixa101 odnośnie klasy A są słuszne. Ten wzmacniacz w tej klasie oddaje co najwyżej kilka pierwszych watów mocy (oczywiście z prądem spoczynkowym takim jak na zdjęciach). Ale chyba osoby, które go buduja robią to ze względu na jego walory brzmieniowe a nie to w jakiej klasie pracuje. Dlatego wszysktim, którzy zaczęli jego budowę życzę dokończenia projektu.

Oczywiscie że chodzi o walory brzmieniowe a nie klasę A. Tylko coś mi się przestało podobać w pewnie marketoidalnych informacjach od Accu ze to: "pure class A". Bo to nijak się ma do teorii, ale wiem ja muszę się doszkolić dużo jeszcze i kaca z browaru wyleczyć :-) :-) :-)

Trafiłeś z tymi "marketoidalnymi informacjami".

Żeby rozwiać jeszcze pewne wątpliwości to mam pytanie do Tomka: pytano Ciebie o to, jakie napięcia wtórne powinien mieć transformator zasilający. Odpowiedziałeś, że 2 x 24V AC, co powyprostowaniu da nieco ponad 30V DC (dla końcówki mocy). Równocześnie dodałeś, że Ty masz większe napięcia. Więc dla jakich napięć zasilajacych odnoszą się prądy, które podałeś w ostatnim poście?

Zmierzam do tego, że jeżeli zasilasz końcówkę napięciem większym niż w oryginale to tranzystory w spoczynku muszą rozproszyć większą moc. A to oznacza, że musisz mieć większy radiator. A sam napisałeś, że masz mniejszy niż w oryginale.

Edytowane przez kuzyn55

Kuzyn murzyna

Żeby rozwiać jeszcze pewne wątpliwości to mam pytanie do Tomka: pytano Ciebie o to, jakie napięcia wtórne powinien mieć transformator zasilający. Odpowiedziałeś, że 2 x 24V AC, co powyprostowaniu da nieco ponad 30V DC (dla końcówki mocy). Równocześnie dodałeś, że Ty masz większe napięcia. Więc dla jakich napięć zasilajacych odnoszą się prądy, które podałeś w ostatnim poście?

Trafo mam jakie powinno być czyli + - 30vdc

Czy zamiast 470pF można wstawić 500pF. ( chodzi o typ silver mica .

Można ja wstawiałem i nic się nie dzieje bo to sa kondy przeciw wzbudzeniowe

...Może będę mógł rozkręcić DP-500 i spisac elementy, zmierzyć napięcia , wartości rezystorów i walnąć fotki.

Problem w tym , że to nie mój CD.

Ukryta Zawartość

Może warto założyć idrębny wątek ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może warto założyć idrębny wątek ?

Ja jestem za .zaraz założę może razem coś wymyślimy

Ukryta Zawartość

Accu oddaje w klasie A tylko pierwsze 30W przy tym prądzie spoczynkowym jaki powinien być - łącznie 1.36[A]. (nie wiem ile macie w końcu).

Wychodzi, że te 30W w klasie A oddaje również dla pozostałych obciążeń, a następnie wchodzi w klasę AB. Mam go zresztą na multisimie.

Ten prąd spoczynkowy można także w dużym przybliżeniu określić na podstawie poboru mocy w stanie spoczynku podawanym przez producenta. Podają 200W. Więc (pomijająć pozostałe układy) i przyjmując napięcie na końcowce 50V (dla uproszczenia), wychodziłoby 4[A], czyli 2[A] na kanał. Wtedy wychodziłoby 0.7[A] na gałąź. Nie wiem tylko ile biorą pozostałe układy i ile jest dokładne napięcie na końcówce. Np. dla 55[V] byłoby to już 1.82[A] na kanał, czyli 0.6[A] na gałąź.

A co by było gdyby wzmak miał oddać deklarowane 120W przy 2ohm w czystej klasie A?

Irms = sqrt(120/2)

Irms = 7.746[A]

Ibias = Irms*1.4142/2 = 5.477[A], czyli prąd spoczynkowy płynący przez każdą z gałęzi miałby prawie 1.83A

A dla 60W przy 4ohm prąd spoczynkowy miałby 0.91A (na gałąź - poprawka)

Accu jednak pisze o pure class A dla wszystkich mocy... coś więc faktycznie jest nie halo, bo nigdzie

nie wspomina, że w klasie A oddawane jest tylko pierwszych 30[W]....

Zmierzam do tego, że jeżeli zasilasz końcówkę napięciem większym niż w oryginale to tranzystory w spoczynku muszą rozproszyć większą moc. A to oznacza, że musisz mieć większy radiator. A sam napisałeś, że masz mniejszy niż w oryginale.

No to jakie jest w końcu to napięcie...? Bo jest to istotne. Dla 30V, przy szacowaniu na podstawie poboru mocy prąd spoczynkowy byłby 3.3[A] na kanał...

Jest to też nie bez znaczenia, na brzmienie.... Większy prąd spoczynkowy inny rozkład harmonicznych i ogólnie zniekształceń. Za to przy mniejszym napięciu, szybszy clip i pzresterowanie. Może ktoś ostatecznie podać napięcia na końcówce jakie są w oryginale?

Ukryta Zawartość

To może jazda na całość ;-)

Ukryta Zawartość

A przepraszam... ja u siebie w symulacji mam 36[V]. W każdym razie wychodziłby prąd spoczynkowy ok 3[A] na kanał, wtedy faktycznie pociągnąłby 60[W] przy 4 omach w czystej klasie A...

Zresztą w dokumentacji jest 200W pobór w stanie spoczynku a obok 300W według jakiejś innej normy. Gdyby było to także w stanie spoczynkowym to 300[W] i 32[V] na zasilaczu (jakby trafo było faktycznie 2x24VAC), to wtedy mielibyśmy prąd spoczynkowy prawie 5[A] na kanał... i to już jest sporo, nie mniej do 120W/2ohmy wciąż nieco brakuje. Chyba, że się gdzieś dupnąłem w obliczeniach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez barmanekm

Napisano dziś, 18:45

Testowałem wzmacniacz z różnymi ustawieniami biasu

60mV mam ok115mA na tran

200mv mam 240mA na tran

Amperomierz wpięty w plus zasilania przy 60mV mam 0,45A

przy 200mV ok 1,5A musiałem szybko zmniejszać bo się gotował:)

Użytkownik tomek0104 edytował ten post dziś, 18:46

Tzn że te 0,45A jest dla 3 tranzystorów w dodatniej gałęzi a nie dla jednego?

No wtedy to jest za mało nawet na 30W w A klasie. Chyba masz za małe radiatory jednak.

Ja ustawię sobie 1A na gałąź (lub jak kto woli tranzystor, bo to jeden dick, bo to ten sam prąd spoczynkowy)

tak jakby wynikało z broszury do Accu (że pobiera 200W w stanie spoczynku). Wtedy wydoli bez problemu na 60W/4ohmy w czystej A klasie. I nie powinien się zagotować. Ale do tego radiatory tak przynajmniej 0.3K/W, wtedy podgrzeją się o jakies 33 stopnie ponad otoczenie. Ja mam takie z fischera w E-406 i są co najwyżej letnie, nawet jak ostro podkręcę. Ale to klasa AB.

No wtedy to jest za mało nawet na 30W w A klasie. Chyba masz za małe radiatory jednak.

Ja ustawię sobie 1A na gałąź (lub jak kto woli tranzystor, bo to jeden dick, bo to ten sam prąd spoczynkowy)

tak jakby wynikało z broszury do Accu (że pobiera 200W w stanie spoczynku). Wtedy wydoli bez problemu na 60W/4ohmy w czystej A klasie. I nie powinien się zagotować. Ale do tego radiatory tak przynajmniej 0.3K/W, wtedy podgrzeją się o jakies 33 stopnie ponad otoczenie. Ja mam takie z fischera w E-406 i są co najwyżej letnie, nawet jak ostro podkręcę. Ale to klasa AB.

No właśnie. Jutro napiszę do Lafot w sprawie radiatorów.

Chyba zamówię trochę większe niż te do 406.

Pewnie i tak będę go podkręcał.(chyba)

Byle nie do takiego stopnia jak koledzy z tematu krell-a 50-tki gdzie topiły się podkładki pod trany.

Tzn że te 0,45A jest dla 3 tranzystorów w dodatniej gałęzi a nie dla jednego?

Tak dla 3 par ,sam nie wiewem czy tak ma być czy nie .Nie pokoi mnie niski pobór prądu dla jednego kanału ok60watt .strasznie mało .powinno być ok 100 wat ale jak doliczy sie reszte elektroniki ok 5wat to i tak za mało.Może serwisant accu oszukał mnie z tym biasem.60mV.w projekcie nie ma błędu ale muszę jeszcze raz wszystko przejrzeć bo nie daje mi to spokoju .

Edytowane przez tomek0104

No to pewnie masz bias źle ustawiony. Projekt jest ok, tylko może trzeba więcej podkręcić ;-)

Może znajdzie się jakiś właściciel 550 i zmierzy ten bias.

• Pokaż nowe odpowiedzi