Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Panel już wyszczotkowałem jak wam się podoba????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-72806700-1319563058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn55

Tez jakies te Twoje obliczenia nie takie. Jak sobie wyobrażasz uzyskać przy +- 31VDC moc 120-170W na 8ohmach? Barmanek miał rację co do tego że w push-pullu bias ma być 1/2 szczytowego czyli 1,5A na wzmacniacz a 0,5A na gałąż i wtedy ten wzmacniacz będzie miał rzeczywiscie 30W w klasie A. Ja to rzeczywiście przemyślałem dla pojedyńczego tranzystora i tak mi się wydawało - źle.

Ale z 31VDC/8ohm nie wyciagniesz wiecej jak około 60W.

No ok! :). Ale ja to liczyłem, że w klasie A będzie pierwsze 30W/8ohm. Ten wzmak jednak da radę pociągnąć i bez problemu 60W/4ohm i więcej w A klasie. Musi być tylko wydajny radiator. Patrząc na to ile mocy bierze w spoczynku (200W), wychodzi, że przy 30DC, jest nieco ponad 3A na kanał, czyli ok 1A na tranzystor (gałąź). Ale musi być duży radiator. Max 0.3K/W. Będzie to też miało wpływ na brzmienie - przy wyższym biase inaczej się rozkładają harmoniczne i takie tam...

System gra dobrze, albo nie....

Kuzyn55

Tez jakies te Twoje obliczenia nie takie. Jak sobie wyobrażasz uzyskać przy +- 31VDC moc 120-170W na 8ohmach? Barmanek miał rację co do tego że w push-pullu bias ma być 1/2 szczytowego czyli 1,5A na wzmacniacz a 0,5A na gałąż i wtedy ten wzmacniacz będzie miał rzeczywiscie 30W w klasie A. Ja to rzeczywiście przemyślałem dla pojedyńczego tranzystora i tak mi się wydawało - źle.

Ale z 31VDC/8ohm nie wyciagniesz wiecej jak około 60W.

Gdzie ja napisałem że uzyskam 170W z 31V na ośmiu omach?

Przeczytaj mój wpis jeszcze raz. Wyraźnie tam napisałem, że uzyskamy w "w porywach" 70 - 80W. Więc jestem blisko Twoich 60W.

I pokaż mi jakieś żetelne źródło, w którym napisano, że do obliczenia Bias-u uwzględniamy średnią wartość prądu, a nie szczytową. Bo wartość średnią to możesz uwzględniać przy obliczaniu strat mocy.

Kuzyn murzyna

Chociaż chyba nie... 100W na kanał to 0.5A na tranzystor... bo jest +/-30VDC

No ok! :). Ale ja to liczyłem, że w klasie A będzie pierwsze 30W/8ohm. Ten wzmak jednak da radę pociągnąć i bez problemu 60W/4ohm i więcej w A klasie. Musi być tylko wydajny radiator. Patrząc na to ile mocy bierze w spoczynku (200W), wychodzi, że przy 30DC, jest nieco ponad 3A na kanał, czyli ok 1A na tranzystor (gałąź). Ale musi być duży radiator. Max 0.3K/W. Będzie to też miało wpływ na brzmienie - przy wyższym biase inaczej się rozkładają harmoniczne i takie tam...

Chłopaki to co zmieniamy bias z oryginalnego na wyższy??? przy 120mV jak go chłodzę jest ok ,dam większy radiator to dojadę do 200mV będzie wtedy jak napisem ok 0,5a na pare .Tylko nie wiem czy nie zmieni to brzmienia ,teraz jest ok ale jak będzie później ??tego nie wie nikt.:)

Edytowane przez tomek0104

I tyle również mnie wyszło: 0,5A na tranzystor.

Chłopaki to co zmieniamy bias z oryginalnego na wyższy??? przy 120mV jak go chłodzę jest ok ,dam większy radiator to dojadę do 200mV będzie wtedy jak napisem ok 0,5a na pare .Tylko nie wiem czy nie zmieni to brzmienia ,teraz jest ok ale jak będzie później ??tego nie wie nikt.:)

Możesz próbować, ale koniecznie podkładki o niskiej rezystancji termicznej pod tranzystory i przy pierwszych próbach komputerowy cooler na radiator. 30 Watt to niby niewiele, ale to klasa A, więc ciepła będzie dużo. A szkoda tranzystorów, bo trochę kosztowały i nie kupiliście ich w sklepie za rogiem.

Kuzyn murzyna

I tyle również mnie wyszło: 0,5A na tranzystor.

Możesz próbować, ale koniecznie podkładki o niskiej rezystancji termicznej pod tranzystory i przy pierwszych próbach komputerowy cooler na radiator. 30 Watt to niby niewiele, ale to klasa A, więc ciepła będzie dużo. A szkoda tranzystorów, bo trochę kosztowały i nie kupiliście ich w sklepie za rogiem.

Masz racje .przy 200mV palec sobie tranzystor oparzyłem :)Piec na zimę ze hej ,no i prądu tez zeżre od cholery

Gdzie ja napisałem że uzyskam 170W z 31V na ośmiu omach?

Przeczytaj mój wpis jeszcze raz. Wyraźnie tam napisałem, że uzyskamy w "w porywach" 70 - 80W. Więc jestem blisko Twoich 60W.

I pokaż mi jakieś żetelne źródło, w którym napisano, że do obliczenia Bias-u uwzględniamy średnią wartość prądu, a nie szczytową. Bo wartość średnią to możesz uwzględniać przy obliczaniu strat mocy.

cytat z Twojego posta:

"Problem polega na tym, że przy tak ustawionym Bias-ie moc, która wydzieli się na obciążeniu będzie teoretycznie równa 31V x 3,8A = 117.8W"

Piszesz tu coś o mocy wydzielonej na obciązeniu 117W - powiem że tego nie rozumiem zupełnie.

A gdzie ja liczyłem dla średniej? Przeciez mnozyłem x 1,5. Popatrz dokładnie. Nigdy niczego takiego nie twierdzilem. Jeżeli gdzieś tak jest to omyłka klawiszowa.

Natomiast wydaje mi się że jak liczyłeś te prądy to powinienes był policzyć moc dla skutecznego bo przecież nie słuchasz prostokąta. Czyli /1,4 to napięcie 31V. Tak mi się wydaje. Bo przecież szczytowa wyjściowego sygnalu jest mniejsza niz napiecie zasilania czyli bedzie gdzies pewnie 28V, do tego kucniecie zasilacza itp. A moc liczysz przecież nie dla wartości szczytowej jak to uczyniłeś chyba nie?

cytat:"Czyli prąd SKUTECZNY przez głosnik 2A dla 30W. Ponieważ zeby obliczyć prąd szczytowy to skuteczny musisz pomnożyć przez conajmniej 1,5 (bo przebieg nie jest idealnie sinusoidalny) więc z grubsza wychodzi 3A szczytowego."

Pozdrawiam

Edytowane przez bendix101

Z moich szacunkowych obliczeń wynika, że ten wzmacniacz aby oddać 30W w klasie A powinien mieć prąd spoczynkowy ok. 0,5 A na tranzystor (to konkluzja tych szacunków). Barmankowi w symulacjach wyszła wartość 0,46 A na tranzystor. Symulacje robił dla napięcia 36 V. Jeżeli powtórzy je dla 31 V wyjdzie mu wartość bliższa 0,4 A na tranzystor. I taki prąd spoczynkowy (0,4 -05 A na tranzystor) da nam 30 W w klasie A. Prąd rzędu 120 -130 mA na tranzystor (czyli ok. 0,4 A na trzy tranzystory) to za mało aby uzyskać deklarowane 30W w klasie A, a o uzyskaniu deklarowanych przez producenta 200W w stanie spoczynku nie wspomnę.

I to tyle z mojej strony.

Edytowane przez kuzyn55

Kuzyn murzyna

No to zaokrąglijmy, dla tych 0.5A na tranzystor, czyli 1.5A na kanał, wychodzi 90W grzania na kanał. Czyli łącznie 180W. I to by się zgadzało (20W na pre i resztę). Accu powinno jednak wspomnieć, że dla 2 i 4 omów, tylko pierwsze 30W jest oddawane w A klasie. Chociaż jak się dobrze przypatrzeć, to w broszurze Pure Class A widnieje chyba tylko przy 8 omach....

Z moich szacunkowych obliczeń wynika, że ten wzmacniacz aby oddać 30W w klasie A powinien mieć prąd spoczynkowy ok. 0,5 A na tranzystor (to konkluzja tych szacunków). Barmankowi w symulacjach wyszła wartość 0,46 A na tranzystor. Symulacje robił dla napięcia 36 V. Jeżeli powtórzy je dla 31 V wyjdzie mu wartość bliższa 0,4 A na tranzystor. I taki prąd spoczynkowy (0,4 -05 A na tranzystor) da nam 30 W w klasie A. Prąd rzędu 120 -130 mA na tranzystor (czyli ok. 0,4 A na trzy tranzystory) to za mało aby uzyskać deklarowane 30W w klasie A, a o uzyskaniu deklarowanych przez producenta 200W w stanie spoczynku nie wspomnę.

I to tyle z mojej strony.

Ja też tyle szacowałem tylko wyszło mi kole 1A na tranzystor bo przyjąłem że prąd spoczynkowy ma być wiekszy niz szczytowy a nie 1/2szczytowego. Po prostu accu marketoiduje i tyle. Nie jest to Pure A do 30W

Co niniejszym chciałem powiedzieć rozpoczynając tą dyskusję :-) Od razu jakoś mi się rzuciło na "oczy" że ten prąd jest coś przymały :-)

Co do zasilania +-31VDC to wydaje się ono prawidłowe.

Pozdrawiam wszystkich

Ja też tyle szacowałem tylko wyszło mi kole 1A na tranzystor bo przyjąłem że prąd spoczynkowy ma być wiekszy niz szczytowy a nie 1/2szczytowego. Po prostu accu marketoiduje i tyle. Nie jest to Pure A do 30W

Co niniejszym chciałem powiedzieć rozpoczynając tą dyskusję :-) Od razu jakoś mi się rzuciło na "oczy" że ten prąd jest coś przymały :-)

Co do zasilania +-31VDC to wydaje się ono prawidłowe.

Pozdrawiam wszystkich

Sa dwie możliwości:

Pierwsza, o której już wspominałem, dotyczy wzmacniacza który posiada znajomy Tomka. Może wartości prądów spoczynkowych w jego wzmacniaczu z jakichś powodów zostały zmienione (zmniejszone).

Druga, to sytuacja w której producent zawyżył zarówno moc oddawaną w klasie A jak i pobieraną w spoczynku.

Barmanek ma radiator taki jak w oryginale. Jeżeli buduje ten wzmacniacz, to trzeba poczekać na jego testy z prądami spoczynkowymi i tranzystorami zamocowanymi na tym radiatorze. To powinno rozwiązać sprawę.

Kuzyn murzyna

Sa dwie możliwości:

Pierwsza, o której już wspominałem, dotyczy wzmacniacza który posiada znajomy Tomka. Może wartości prądów spoczynkowych w jego wzmacniaczu z jakichś powodów zostały zmienione (zmniejszone).

Druga, to sytuacja w której producent zawyżył zarówno moc oddawaną w klasie A jak i pobieraną w spoczynku.

Barmanek ma radiator taki jak w oryginale. Jeżeli buduje ten wzmacniacz, to trzeba poczekać na jego testy z prądami spoczynkowymi i tranzystorami zamocowanymi na tym radiatorze. To powinno rozwiązać sprawę.

Tomek na wielkim radiatorze testował i też strach o tranzystory jak podjedziesz biasem do aż tak dużych wartości. Trzeba zapewnic prace tranów w bezpiecznym zakresie. Podsyłalem obrazek zreszta z katalogu na ten temat. Zerknijcie. Dla 60V wychodzi 2A przy Tc=25C

Przy okazji gdzieś na elektrodzie ktoś pisał że podkładki ceramiczne z racji swej dużej grubości w sumie są gorsze od mikowych. Nie wiem jak jest nie sprawdzalem tego organoleptycznie nigdy. Ale wiem że kiedyś w przemyśle w PRL-u jak zależało na dobrej przewodnosci termicznej tr-radiator to anodowali na grubo wypolerowany radiator i przykrecali bezpośrednio. Tlenek Al czyli szafir jest izolatorem. Czy ktoś może się autorytatywnie wypowiedziec na temat podkladek ceramicznych z tlenku Al? A jak juz o tym mamy rozmawiac to jak do tego się mają te silikonowe?

Ja narazie go nie buduję, gram na E-406 (180W/8ohm AB). Planuje zbudować coś na bazie E-550/A-30, ale nieco zmodyfikowanego. Tzn. cały układ taki sam, ale np. stabilizowane zasilanie IPS, nieco większa moc i układ płytki raczej na bazie A-46. Narazie sobie symuluje różne warianty.

Ja bym jednak był za tym 0.5A na tranzystor, wtedy będzie 30W w A klasie i będzie się zgadzać moc w stanie spoczynku (ok. 100W/kanał).

Na symulacji tak mi wychodzi idealnie....

Witam , Ojojoj - z tymi prądami . Już dawno przypuszczałem że temu wzmacniaczowi daleko od prawdziwego opiekacza w klasie A (:. Czyli pobór prądy co najmniej 400 wat na kanał non stop (: .

bendix101 - ja po tych wszystkich eksperymentach stwierdziłem że najlepsze a zarazem najtańsze są podkładki mikowe , Ceramiczne są diabelsko drogie i nawet wiertło do szkła się ich nie ima .

Po prostu podkładkę mikową rozszczepić na delikatnie na 3 - zrobić z jednej grubej trzy albo i 4 - tylko należy to starannie zrobić . I żadne inne super podkładki nie będą miały mniejszej rezystancji termicznej od tak tuningowanych podkładek mikowych .

barmanekm jakie widziałbyś typy wzmacniaczy operacyjnych - chodzi mi o te dwa wzmacniacze operacyjne połączone razem ze stopniem końcowym we wzmacniacz instrumentacyjny . Tak myślę co by się do tego nadało - i mam dylemat co by tam wsadzić ( ad opa njm ) . Głownie to dotyczy mojego paranormalnego pomysłu na paranormalny projekt który wdrażam w życie .

Tomek na wielkim radiatorze testował i też strach o tranzystory jak podjedziesz biasem do aż tak dużych wartości. Trzeba zapewnic prace tranów w bezpiecznym zakresie. Podsyłalem obrazek zreszta z katalogu na ten temat. Zerknijcie. Dla 60V wychodzi 2A przy Tc=25C

60V i 2A to daje 120W traconej mocy. Przy takiej mocy, aby utrzymać temperaturę obudowy tranzystora (Tc) na poziome 25 stopni C radiator musiałby być chłodzony cieczą i to bardzo zimną cieczą.

Kuzyn murzyna

barmanekm jakie widziałbyś typy wzmacniaczy operacyjnych - chodzi mi o te dwa wzmacniacze operacyjne połączone razem ze stopniem końcowym we wzmacniacz instrumentacyjny . Tak myślę co by się do tego nadało - i mam dylemat co by tam wsadzić ( ad opa njm ) . Głownie to dotyczy mojego paranormalnego pomysłu na paranormalny projekt który wdrażam w życie .

Dałbym tam jakieś z FETami na wejściu (mały offset pradowy, a tutaj to może być istotne), chociaż pewnie każdy do Audio o w miare sensownych będzie dobry...

Zresztą widziałem podobne rozwiązania w książce Boba Cordella, robione na samych buforach na dyskretnych FET'ach. Ale to nie do końca było to samo. Pomysł na pewno warto sprawdzenia, powinno być jeszcze lepiej niż jest. Wrzuć na początek dowolne opampy z FET wejściem.

Jeśli jeszcze są, ta ja też wziąłbym dwie kości NEC4570.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jak by co to tak wygląda oryginał,bo zdążają się podróby

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104
  • Pokaż nowe odpowiedzi