Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Tak - koleżka się pomylił. Nie wiem jak e-550, nie mam broszury pod ręką ale w A-35 i całej serii A nawet wejście RCA jest symetryzowane i dopiero idzie na IPS.

W E-550 niestety nie... ale nie wielki problem by to dorobić... popatrz na nowsze Accu - tam jest wszystko wyjaśnione...

System gra dobrze, albo nie....

W E-550 niestety nie... ale nie wielki problem by to dorobić... popatrz na nowsze Accu - tam jest wszystko wyjaśnione...

A nie wystarczy po prostu rozewrzeć wejść par różnicowych i podac tam sygnał symetryczny? Bo 550-tka ma chyba własnie zwarte te wejscia i zrobione wejscie niesymetryczne (RCA) (o ile czegoś nie pokręciłem)

Edytowane przez bendix101

Nie wiem jak będzie wtedy z impedancją wejścia (przy sprzężeniu prądowy ta część co jest wejściem odwracającym ba bardzo niską impedancję wejścia), no i wzmocnieniem - przy instrumentacyjnym możesz regulować wzmocnienie. Pamiętaj, że ujemną część zbalansowanego sygnału podajesz na wejście odwracające - a w tym wypadku właściwie na powrót sprzężenia zwrotnego.

Co do pierwszej części jakiś ekspert mógłby potwierdzić/skorygować to co napisałem...

I jeszcze jedna uwaga, takie OPAMPY na wejściu mają jedną wadę - pogarszają parametry szumowe wzmacniacza. I to o ładnych kilka decybeli jeżeli nie damy jakiś ultra nisko szumnych...

Nie wiem jak będzie wtedy z impedancją wejścia (przy sprzężeniu prądowy ta część co jest wejściem odwracającym ba bardzo niską impedancję wejścia), no i wzmocnieniem - przy instrumentacyjnym możesz regulować wzmocnienie. Pamiętaj, że ujemną część zbalansowanego sygnału podajesz na wejście odwracające - a w tym wypadku właściwie na powrót sprzężenia zwrotnego.

Ja też tak tylko na oko to piszę ale nie podajesz na powrót sprzężenia tylko właśnie na wejscie odwracające (ujemne) wzmacniacza napięciowego tej końcówki. powinno być OK. Co do impedancji to oczywiście tam powinny dojść jakies rezystory żeby była inna. Z podawaniem bezpośrednio to był taki skrót myślowy :-)

O jakich OPAMpach na wejsciu piszesz? Accu mają chyba ich tony do symetryzacji/desymetryzacji itp.

No mają na wejściu i dlatego mają sporo dB gorszy szum (w dB, w skali bezwględnej to będzie kilka - kilkanaście uV) niż ten sam układ bez tych opampów...

Poza tym same zalety: duża impedancja wejścia, CMRR, stabilność. Ogólnie instrumentacyjne wzmacniacze mają bardzo dobre parametry szumowe, ale Accu ma tak niskie szumy, że nawet kilka nV/Hz w całym paśmie audio, doda ok 1-kilka uV (w zależności od opka) a tu już będą spore różnice w dB.

PS. Ale sprzężenie wraca na to samo wejście chyba. Tak jak w każdym układzie zresztą.

PS. Ale sprzężenie wraca na to samo wejście chyba. Tak jak w każdym układzie zresztą.

Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ale zawsze na ujemne bo byś miał generator w przeciwnym razie.

Jeśli jest pewność, z firmą Magnatec i są na taśmach, to bez zastanawiania brałbym tą drugą na waszym mjejscu.

To też dobra firma, a że z owiele mniejszym rozsławieniem niż Toshiba, wiele czuje niepotrzebnie niechęć do niej.

Paramtery muszą zagwarantować identyczne jesli produkują tranzystor pod tą nazwą.

To nie są tranzystory do pracy W.CZ. czy ultra nisko szumne, które znacznie trudniej wykonać. Gdzie sprawdzona firma faktycznie może wykazywać pewną przewagę, czy większą dokładność względem parametrów jakie są przedstawione w karcie katalogowej.

A porównywałeś kiedyś parametry BD139/140 Philipsa i Fairchilda

oba mają te same nazwy ale to zupełnie inne tranzystory

Nie wiem czy Magnatec robi to samo co Toshiba , ale po doświadczeniach z BD139/140 jestem sceptycznie nastawiony

Może spytać ZhuFanga z Diyaudio -on ma kontakt z dystrybutorami toshiby

Moje źródło ma w dobrej cenie ale nie gwarantuje seri BL

Ja narazie zamówiłem sobie 8 sztuk dobranych z e-bay, niestety tylko GR - pozostałe źródła te co miały BLe były co najmniej podejrzane. Jak je pomierzę, szumy też pomierzę mam nadzieję to dam Wam znać. Ale musze poczekać. Co do Magnatec'a to mam ich datasheety i odpowiadają one tym Toshibowym.

W takim przypadku, może być tak, że co najwyżej mają gorsze matryce lub jakość surowca i mogą mieć większe rozbieżności wśród produktów na tej samej taśmie i ew. gorsze właśnie parametry typu szumy. Ale oczywiście nie jest to regułą. W każdym razie muszą się mieścić w wartościach maksymalnych.

Koleżka z allegro ma urlop i nie będzie go pewnie w weekend na giełdzie - poza tym ma chyba tylko też BRy.

Ale taką ilość jak chcemy, to pewnie da się sprowadzić oryginalnie przez jakiegoś hurtownika. Mogę zapytać w sławmirze, kupowałem tak u nich kilkaset sztuk IRF 610/9610 Vishaya, wszystkie były z tych samych serii, nowiutkie i bardzo zgodne. Znalazłem dużo kompletów (oczywiśce NN i PP, to w końcu mosfety).

Ok. Wysłałem kilka zapytań, do różnych importerów i zobaczymy co odpiszą.

Ja zwykle jak mi wyślą jakiś badziew, a zdarzyło mi się w przypadku North.pl to od razu reklamuję i odsyłam.

No dobra - a co powiecie o kaptonowych podkladkach pod tranzystory? Czy to prawda że są 2x lepsze od ceramicznych? Zamówilem 20szt po 80gr to sprawdzę organoleptyczne jak to z nimi jest, ale udało mi się znaleźć w katalogu fischera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona 222)

że kapton ma 2x mniejszą Rth 0,15 K/W dla podkladki pod TO3 a dla ceramiki podają 0,3 K/W.

Szukałem pół dnia jakiegos katalogu jednego producenta ;-) zeby to porównać.

Może to ktoś potwierdzić lub obalić bo z kaptonem i ceramicznymi podkladkami nie mialem nigdy do czynienia.

Jezeli szukasz 970 GR to są na allegro w audiodesign

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bendix101

Wreszcie miałem czas i humor posłuchać 550-tki. Gra zajefajnie. Bas po prostu zabija. Jest tak "energetyczna". Jestem pod wrażeniem. Po prostu MaSaKra. Nie miałem nigdy takiego wzmacniacza. I nie potrzeba mu podkręcać biasu. Jeszcze tylko obudowę ładniejszą zrobię i na tym zakończę poszukiwania amplifajerów :-) :-) :-)

Tomek wykonał kawał dobrej roboty. Brawa dla niego!

Myślę, że podziękowania raczej możesz słać tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że podziękowania raczej możesz słać tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

pzdr. Łukasz

Jakie podziękowania dla japońców ,Wojtek kupił cały złożony wzmacniacz ode mnie a przecież co niektórzy twierdzili że klon nie gra jak oryginał,może nawet gra lepiej.

Mam pcb nowe poprawione wkońcu ;)W poniedziałek wysyłam

:)

post-22716-0-39647500-1321025323_thumb.jpg

post-22716-0-50900100-1321025343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Hehehe no w sumie masz rację kupił "złożony" przez ciebie, "wymyślony" przez japońców :) ocene komu powinien podziękować zostawie już w waszej gestii.

ps. Tak się droczę :]

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

Wszyscy DIYowcy powinni podziękować Japończykom, za wspaniałe projekty, z których można się wiele nauczyć (i bawią mnie głosy co niektórych, że to słabe konstrukcje, a patrzyli tylko na poglądowe schematy, nie wgłębiając się w co, jak i dlaczego) i tomkowi, dzięki któremu każdy mógł sobie taką konstrukcję wykonać i posłuchać...

Wiesz raczej nie DIYowcy tylko KLONowcy :) DIY znaczy coś innego niż "skopiuj to sam" :). Problem jest szerszy generalnie tymi poczynaniami nikt nie dziękuje Japończykom wręcz odwrotnie obraża ich kradnąc ich wiedzę, potem się dziwić, że z roku na rok jest coraz gorzej, coraz większa oszczędność w urządzeniach, i okresowo pada jakaś firma bądź zaczyna robić chłam masowy, żeby wyżyć. Takie działania właśnie temu sprzyjają :), bo ci Japończycy w końcu powiedzą "qwa" dość, bo oni się narobią a inni sklonują :).

pzdr. Łukasz

Był już ten temat i tutaj się nie zgadzam z Tobą akurat. Takie klonowanie jest zgodne z prawem, bo nikt na tym nie zarabia. Poza tym, ten co potrafi zrobić a nie może kupić to i tak nie kupi, ten co ma kupić i może kupić to kupi, nawet jakby miał przy okazji zrobić. Nikt tutaj nie traci. Natomiast sprzedawanie takich klonów hurtowo np. na e-bay tak jak robią to Chińczycy, to już nie jest ok.

Edytowane przez barmanekm

Wszystko kręci się w jednym sosie, i daleki był bym od stwierdzeń ze takie klonowanie jest zgodne z prawem :). Jest tak samo nie zgodne jak kopiowanie płyt, gier filmów itp. Wartość intelektualna jest dalej wartością intelektualną.

pzdr. Łukasz

A od kiedy kopiowanie płyt jest w Polsce nielegalne? Ja kupuje oryginały w większości przypadków, przynajmniej tego co mnie interesuje. Ale ściąganie czy kopiowanie dla siebie jest w pełni legalne wg wzystkich kodeksów w PL. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Poza tym oprogramowanie/gry podchodzą chyba pod inne zasady niż muzyka i filmy... ale też nie jestem tego pewien.

A od kiedy kopiowanie płyt jest w Polsce nielegalne? Ja kupuje oryginały w większości przypadków, przynajmniej tego co mnie interesuje. Ale ściąganie czy kopiowanie dla siebie jest w pełni legalne wg wzystkich kodeksów w PL. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Poza tym oprogramowanie/gry podchodzą chyba pod inne zasady niż muzyka i filmy... ale też nie jestem tego pewien.

Tomek jest mistrzem świata.

Pozdrawiam

Hehe oczywiście, że dla siebie możesz kopiować nie ma problemu, problem jest kiedy kopiujesz dla kolegi, kolegów, albo idziesz z tym na bazar sprzedawać :).

pzdr. Łukasz

Hehe oczywiście, że dla siebie możesz kopiować nie ma problemu, problem jest kiedy kopiujesz dla kolegi, kolegów, albo idziesz z tym na bazar sprzedawać :).

pzdr. Łukasz

Tomek mi go dał w prezencie. Może czy nie?

Nie, tak samo jak nie może ci dać w prezencie kradzionego auta, albo skopiowanej płyty, tzn teoretycznie i praktycznie może, ale kwalifikacja czynu pozostaje bez zmian.

pzdr. Łukasz

Nie jest to takie jednoznaczne. Tutaj to bardziej jak wykonywanie coverow. Klon nie jest 1:1 ma pewne zmiany I nikt nie nakleja na nim accuphase. Nie jest sprzedwany jako accuphase wiec nie jest podrobka. Accu ma co prawda jeden patent na ten wzmacniacz (MCS) ale jak pisalem, nie ma tutaj dzialalnosci zarobkowej (jak juz to jakas lewizna, ale to inna bajka). W E-406 nie ma zadnego patentu, tylko klasyczne rozwiazania (ale jak wykonane!). Nie widze tutaj zadnej kradziezy wlasnosci intelektualnej... A to jak napisales o dawaniu komus kradzionego samochodu to masz wiele racji. Jakby Tomek ukradl komus jakis egzemplarz accu I dal go komus to by bylo jak piszesz. Tak samo jakby otworzyl dzialalnosc TomekAudio I na zywca klonowal accu lub co gorsza tworzyl podrobki$ Accuphasem zawsze bedzie tylko oryginalny accuphase a nie klon I to generuje jego wartosc dodana do ceny (I prestizu) tak samo jak lewis-y nigdy nie beda Levi's-ami

hahaha oki zrób mi Covery swoich CD :D, nie musisz naklejać ani pisac na nich nazw zespołów, płyty bedą sie różnic od siebie, bedą miec pewnie zmiany bo nie bedzie na nich druku płyty, okładki itp :D, a no i beda na innej płycie nagrane a no i jeszcze inna nagrywarką :D, a no i z Kompa nie z tłoczni :), i stanie się to legalne odrazu :D, a no i wyślij mi to za darmo żeby nie było działalności zarobkowej :]. Najlepiej zróbmy BAZE serwer niech każdy sobie tam zgra swoje Płyty i każdy niech sobie ma do tego dostęp i kopiuje do woli przecież to legalne :). płytki, ich wykonanie jest praktycznie 1:1 jak w accuphasie, temat nazywa sie tez klon accuphasa 550, Rozumiem, że idealne plytki, ta sama nazwa, takie same wartości cześci to czysty przypadek :)

pzdr. Łukasz

Wydaje mi się, że z punktu prawnego to mogłyby być problemy dlatego, że jest związana kasa, tzn. pobieranie opłat za produkcję płytek + oczywiście dystrybucja tych płytek do innych osób. Ale nie bądźmy świętoszkami, nie jeden ma na sumieniu :), ciekawe czy obrońcy prawa nigdy nie ściągali filmów albo muzyki.

Hehehe wiesz, ja rozumiem, że ktoś kopiuje koledze płytę bo ten akurat ma parcie i chce koniecznie posłuchać, też jak ktoś siedzi w domu i sobie tego wzmaka zbuduje również, AŻ tak mnie nie boli, ale jak ktoś robi temat gdzie oficjalnie pisze co robi co kopiuje i ze jest to 1:1 jak org płytki, a inni czczą go jako jakiegoś zbawce uciśnionych i dobrodzieja narodu, podziękowania brawa itp, to mnie czasem kur....a bierze po prostu, a wszyscy co siedzą w tym sosie palą głupa, i ze zdziwieniem pytają "ale o co chodzi" ?? :). Tylko czekać jak przez takie akcje, jak i akcje chinoli kolejne firmy będą albo padać albo robić badziew żeby się utrzymać. I będziemy czytać tematy o tym że kiedyś były lepsze klocki niż teraz... . Jak by jeszcze był taki accu zepsuty i trzeba było by zrobić płytkę czy coś, żeby go odratować, odbudować to jak najbardziej chwalić ale tutaj .... Sorry :), nie to że mam coś do autora wątku bo nie mam i nawet go nie znam ani na oczy nie widziałem. Dziwie się, że forum na to pozwala, ta zakładka już dawno powinna być zmieniona z DIY na CIY.

pzdr. Łukasz

No przepraszam bardzo, a projekty Waldiego, Edwarda albo Ugoda jar1? Może po prostu nie zaglądaj do zakładki DIY i będzie spokój.

A ludzie chwalą, bo fajny projekt i coś nowego. Natomiast co do tych firm upadających to jakoś wątpię, aby tutaj klienci Accuphase siedzieli, może jest kilka osób nie przeczę, ale to pojedyncze przypadki. Teoretycznie to można sobie kupić jakieś bezpieczne autko i do środka wpakować części z Porsche, jakoś nie słyszę, aby osoby, które stać na auta za kilkaset tysięcy tak robili.

ja nie mam nic do PROJEKTÓW :) wręcz przeciwnie. I tak owszem możesz kupić sobie autko i wpakować sobie części od porsze, ale tutaj nikt nie kupuje sobie wzmaka i WKŁADA sobie cześci od accuphasa :). I nie jest to nowy PROJEKT, to nie jest po pierwsze PROJEKT, tylko jest to już OPRACOWANY przez ACCUPHASA wzmak a tutaj jest, skopiowany/skradziony i tyle, koło projektu to to nawet nie stało. Cały czas mylisz pojęcia. A ja mam wrażenie, że piszę po chińsku a wszyscy dalej swoje, że wszystko jest ok :).

pzdr. Łukasz

Witam panowie chce się włączyć w dyskusje bo sądzą że nie wszyscy mają racje albo źle to rozumieją. A wiec ja bardziej przychylam się ku racji kolegi "barmanekm" ponieważ mogę legalnie zrobić kopię zapasową oryginalnej płyty co lepsze mogę grać z tej płyty gdzie kolwiek a org. mieć zostawiony w domu pod warunkiem że płyta nie ma sastrzeeżonych praw autorskich do publicznego odtwarzania bo jeśli ma to muszę wykupić licencję. Wiec idąc tym tropem jeżeli wzmacniacz accuphase e 406 został stworzony z genialnie poukładanych wcześniej już znanych patentów to ja nie widzę tutaj problemu, poza tym Panowie nie zapominajmy że każdy wykonuję tego klona na własny użytek aby cieszyć się i uczyć, nie czerpie z tego żadnych korzyści finansowych po przez sprzedawanie gotowego produktu. Oryginalny accuphase jest tylko jeden produkowany w Japoni wiec jeżeli chciałbym kupić ten wzmacniacz i miał na to pieniadze to na pewno bym nie kupił nawet najlepszej podróbki z polski czy chin bo accuphase to prestiż wiec ja tutaj nie widzę żadnego spadku sprzedawanych egzeplarzy przez firmę accuphase z racji takiej że wykonujemy klony.

• Pokaż nowe odpowiedzi