Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poszukać "kaptonowa"

Albo coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bendix101

dzisiaj zmierzę i podam

Czy mógłby ktoś sprawdzić pomiar biasu w punkcie pomiarowym, przy zimnym wzmaku zaraz po włączeniu i po ok 20 minutach?

u mnie na zimnym jest ok 80mV w ciągu 15 minut spada( wraz ze wzrostem temperatury) i pływa pomiędzy 50-60mV

Ja mój rozkręcę w przyszłym tygodniu, najpóźniej w weekend. Mi chyba za bardzo nie pływał, na pewno nie aż tak. Może 2 mV. Na pływaie tutaj może mieć wpływ kilka rzeczy:

- wydajność radiatora

- jakość połączenia tranzystorów z radiatorem (przewodność ciepła podkładki) i dokładność przylegania. (także 2sc4685 - trana biasu)

Nie wiem czy da się jakoś łatwo sprawdzić czy temperatura przy 2sc4685 wystarczająco szybko nadąża za zmianami temperatury przy tranach mocy... Spróbuj może termometrem?

Daj mu więcej niż 15 minut i po otwarciu obudowy chwilę odczekaj.

System gra dobrze, albo nie....

Pomiary o które prosił AVS

R44 - 0,65V

R47 - 1,33V

R49 - 13mV

R51 - 12,7mV

R23 - 4,05V

u mnie na rezystorze 0,22 ohm jest napięcie 80mV, co daje prąd spoczynkowy trana mocy 360mA

grze_sio

czy na wszystkich 12 szt. rezystorów 0.22R masz jednakowe napięcie [np. w granicach +/- 10mV] ?

Interesuje mnie jak dobrze dobrały się tranzystory wyjściowe.

grze_sio

czy na wszystkich 12 szt. rezystorów 0.22R masz jednakowe napięcie [np. w granicach +/- 10mV] ?

Interesuje mnie jak dobrze dobrały się tranzystory wyjściowe.

z tolerancją do 3-4 mV

Podłączyłem do pre i popłynęła muzyka. Po 15 minutach ustawiłem bias na 60mV w punkcie pomiarowym.

Puściłem muzę. W trakcie grania bias pływa w granicach do 2 mV. Po wyłączeniu muzyki spada trochę do ok 55mV

Dzięki Grzechu za pomiary. Przyznam się, że te wartości są mi potrzebne, żeby jakoś podobierać tranzystory:) Teraz 3 tygodnie urlopu przede mną, więc mam nadzieję, że Accu w końcu zagra.

Możesz napisać jak gra 550tka?

Edytowane przez avs

Drugi kanał dzisiaj też odpalony bez problemów.

Co do grania to się jeszcze nie wypowiem, bo muszę to najpierw wpakować do obudowy, żeby bezpiecznie podłączyć.

Po podłączeniu jednego kanału słychać że jest potencjał. Postaram się w tym tygodniu to zmontować do kupy, żeby przez święta można było już posłuchać. No ale jeszcze musi się to wszystko wygrzać, tak że takie uczciwe odsłuchy to gdzieś koło nowego roku :-)

Parowane z zamówienia

DC na wyjściu 0,5mV

Ludzie! Czy przeczytaliście posta którego napisalem poprzednio? Prąd spoczynkowy MA PŁYWAĆ. Jeżeli w to nie wierzycie to nie składajcie wzmacniaczy.

Parowane z zamówienia

DC na wyjściu 0,5mV

U mnie w jednym kanale 0,1 mV, w drugim 1 mV i co z tego? Czy to ma jakiś wpływ na głośniki? Żaden. Widocznie któraś para na wejściu jest niesymetryczna. A są 2 pary na kanał. Nie ma to żadnego znaczenia. Cieszcie się że to fajnie gra - bo gra zajebiście :-)

Pozdrawiam.

Hej

Oczywiście masz rację, prąd spoczynkowy będzie pływał i na to nic nie poradzimy.

Co do DC na wyjściu to nawet rzędu kilkunastu mV nie grozi głośnikom

skasowalem posta. Zle przeczytalem. Przepraszam.

Wybacz. Poziom bredzenia tutaj mnie przerasta. Nie przeczytałem dokładnie.

550 - tka działa tak że łeb odpada. Czegoś takiego nie słyszałem.

Edytowane przez bendix101

W zeszłym tygodniu odpaliłem moją 550 na płytkach z zamówienia z sąsiedniego wątku.

Praktycznie wszystko ruszyło bez problemów, jedynie na wyjściu końcówek miałem napięcie stałe, ok. 15mV i 150mV.

Końcówki grały poprawnie, bias regulował się stabilnie.

Zacząłem mierzyć napięcia na tranzystorach sterujących [były lekkie rozbierzności między kanałami] i oglądać zdjęcia zmontowanych płytek na forum i oryginalnego accu e-550.

W trakcie lutowania z rozpędu wstawiłem kondensator C13 [rozdzielający masy]. Po jego usunięciu i wlutowaniu zwory wszystko jet ok.

Nap. na wyjściach spadły do poniżej 1mV i 3mV. Jest lekka różnica ale tym może zajmę się "kiedyś".

Jeżeli ten problem był już opisany wcześniej to mi widocznie umknął.

Nie mam jeszcze docelowych radiatorów, więc muszę grać z niższym prądem spoczynkowym. Mam ustawione ok. 20mV w p. pomiarowym.

Na trany wyjściowe wstawiłem 2SK1530 i 2SJ201 które zostały mi z innego projektu. Dobrałem je najlepiej jak mogłem w trójki.

Mostek za 3zł - 50A i ponad 2x 60000uF w zasilaniu. Transformator - Toroidy [600W].

Jeżeli zastosowałeś 2SK1530 i 2SJ201 i tranzystor w kompensacji 2sc4685 , to wymień go na 2sc3902 . Prąd spoczynkowy będzie ci leciał do zera jak się podgrzeje radiator - sam sprawdź . Tego typu tranzystory się same kompensują termicznie .

W kompensacji mam 2SC3964.

Radiatory są bardzo ciepłe ale prąd trzyma się. Po rozgrzaniu [ok.20 min.] spada ok. 10%. Później jest stabilny.

Jak gram to miernik jest praktycznie ciągle wpięty. Teraz trzeba zdecydować się na jakąś gotową obudowę z radiatorami.

Jakie kondensatory daliście w miejsca C13 i C14 (serwisówka C6 i C24)? Wg schematu z serwisówki ma tam być 5,6nF, a według spisu 1500pF. Która wartość jest poprawna?

EDIT:

W service manualu ten kondensator nazywa się CQ922NG2A562JAPSF. Może jednak 5,6nF?

Edytowane przez avs

Jeżeli zastosowałeś 2SK1530 i 2SJ201 i tranzystor w kompensacji 2sc4685 , to wymień go na 2sc3902 . Prąd spoczynkowy będzie ci leciał do zera jak się podgrzeje radiator - sam sprawdź . Tego typu tranzystory się same kompensują termicznie .

Jaka jest różnica Jaskiniowcu pomiędzy 2sc4685 i 3902? Mają inne współczynniki temperaturowe (w sensie jeden dodatni a drugi ujemny?). Ja też mam 2sj201 i 2sk1530 i ze wzrostem temp. mi prąd nie maleje. Utrzymuje się na stałym poziomie - po prostu sobie pływa.

Jeszcze jedno pytanie: Rezystory jakiej mocy montowaliście w sprzężeniu? Dokładnie chodzi mi o wartości 86,6Ohm, 3,83kOhm, 768Ohm. Tutaj znowu są rozbieżności pomiędzy wykazem elementów a schematem z manuala. Rzeczywiście te rezystory mogą się tak grzać?

2sc4685 i 2sc3902 różnią się pzrede wszystkim wzmocnieniem i to sporo, co ma spory wpływ na właściwości całego układu. 2sk1530 mają chyba mniejszy współczynnik temperaturowy od 2sk3497, chociaż nie jest chyba ujemny z tego co pamiętam. Ale transkonduktancja zmienia się wraz z temperaturą inaczej w obydwu typach, natomiast zależność Id (Vgs) w obydwu jest dodatnia w zależności od temp. (przynajmniej w zakresie pracy wzmacniaczy do ok 6A w pzrypadku 2sk1530 bo tutaj później współczynnik rzeczywiście jest ujemny).

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

Ja wstawiłem rezystory takiej mocy jak piszą w serwisówce i nie zastanawiałem się nad tym, czy potrzeba. Być może nie płyną tam zbyt duże prądy i wystarczą 0,5W, ale trzeba to najpierw sprawdzić

2sc4685 i 2sc3902 różnią się pzrede wszystkim wzmocnieniem i to sporo, co ma spory wpływ na właściwości całego układu. 2sk1530 mają chyba mniejszy współczynnik temperaturowy od 2sk3497, chociaż nie jest chyba ujemny z tego co pamiętam. Ale transkonduktancja zmienia się wraz z temperaturą inaczej w obydwu typach, natomiast zależność Id (Vgs) w obydwu jest dodatnia w zależności od temp. (przynajmniej w zakresie pracy wzmacniaczy do ok 6A w pzrypadku 2sk1530 bo tutaj później współczynnik rzeczywiście jest ujemny).

Z tego co patrzyłem to 2SK1530 mają mniejszą pojemność bramki co jest wskazane.

Sztuczka z tymi rezystorami polega tylko na tym że rezystory 1 wat itp posiadają szerszą ścieżkę oporową . Stosowanie 2 równolegle i na dodatek powiedzmy 1wat , ma poprawić przestrzeń dźwiękowa itp , i jakość i tralala itp .

Z płynącymi prądami to nie ma nic wspólnego .

Na tych 2sk1530 nie trzeba tak mocno kompensować wzmacniacza - w skrócie .

• Pokaż nowe odpowiedzi