Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Styleaudio Carat Sapphire

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

@ Zyzio

No niestety, ale Rochu ma rację - bo strasznie zachwalałeś tego Carata, że to taki hi-end za grosze...

A jak się okazuje, to nawet nie słuchałeś tego dac-a, a mimo tego pisałeś o jego wyższości.

Zresztą po co o tym mam pisać, skoro stoi wszystko czarno na białym.

Doświadczeni użytkownicy mogą sobie samodzielnie takie opinie zweryfikować, ale jeśli pyta o radę ktoś

zupełnie zielony - to już nie bardzo. Także apeluję o większą rozwagę.

A odnośnie Carata - będą zapewne systemy do których się wpasuje :)

Pozdrawiam

Xen

Jeszcze raz powtórzę - zachwalałem Carata TII - konwerter usb-spdif, który posiadam !!! Miałem nadzieję, że Szafir jest podobnie dobry i wcale nie wykluczam, że jest, gdyż jedna recenzja nie musi przekreślać tego urządzenia ! Słuchałem poprzednie DAC-i Styleaudio i nie były to żadne suchotniki !!! O żadnej wyższości nie pisałem, jedynie o przewadze punktowej w testach niemieckiego "Audio". Zgryźliwy rochu zadał sobie kupę trudu, żeby wyszukać wszystkie moje wypowiedzi na temat Styleaudio dotyczące Carata TII jak i Szafira. Zresztą na forum prowadzi się wojenki podjazdowe, marketingowe sztuczki itp. zabawy, dlatego wszystko trzeba weryfikować samemu, już nie wspomnę o innych gustach, bo gust rocha jest np. diametralnie różny od mojego.

Ano piałeś. Rochu prawdę pisze.

No już ciebie w pianiu nie przebiję - I-szy kogucie RP :)

Edytowane przez zyzio
Ukryte

Mimo wszystko zamówiłem Carata i jutro będę go miał. Przetestuje na wszystkie możliwe sposoby i zdam relację.

Pozbyłem się Xonarka STX i oczekuję znacznej poprawy ale nie wymagam by było to urządzenie z którym miał bym się nie rozstać do końca mojej audio przygody.

Posłuchamy zobaczymy może Zyzio miał rację.

Gość rochu

(Konto usunięte)
Ukryte

No już ciebie w pianiu nie przebiję - I-szy kogucie RP :)

Ciekawie co na to ci których tak gorąco namawiałeś na zakup Audiolaba w ciemno, bez odsłuchu.

Jakoś dziwnie milczący są ostatnio.

Mam ci przypomnieć, bo już zapomniałeś?

Edytowane przez rochu
Ukryte

Ciekawie co na to ci których tak gorąco namawiałeś na zakup Audiolaba w ciemno, bez odsłuchu.

Jakoś dziwnie milczący są ostatnio.

Mam ci przypomnieć, bo już zapomniałeś?

Są bardzo zadowoleni - nie potrzebują szumu medialnego :-)

Ukryte

No cóż - ja też przed świętami stałem się użytkownikiem Szafira. Niestety, że sprzęt mam low-end (w przeciwieństwie do opisu na przednim panelu tego DAC-a) oraz że doświadczenia w odsłuchu różnych zestawów mam zerowe - z rozpisywaniem się na temat barw dźwięku się powstrzymam. W tej cenie i do tak słabego zestawu nie miałem wielkiego wyboru. Myślałem jeszcze o Arcamie ale złapałem jakiś egzemplarz Styleaudio chyba oddany do sklepu za ok 150 zł mniej - więc na ślepo się zdecydowałem.

To co mogę napisać, to że faktycznie wysokie tony jak na razie (1,5 tygodnia użytkowania) grają mało przyjemnie. Nie w każdej płycie - lecz dość często. Fajnie natomiast wypadają re-mastery klasycznych rockowych albumów (testowane głównie King Crimson i Pink Floyd).

Pytanie może głupie (100% laika) w waszych DACach też zaraz po uruchomieniu słychać w pudełku (nie na kolumnach) dwa ciche stuknięcia? Co to jest?

Ukryte

Recenzja dość niesprawiedliwa (w moim odczuciu) ale widać zalezy to min. od "klocków" - należało mu może dać trochę więcej czasu na wygrzanie. W moim wypadku (a dałem m u około 100 godzin do konkretnego odsłuchu i porównań) gra doskonale i nie pamiętam aby ostatnio lepiej wydał 1,5 tys zł.

• Redaktorzy
Ukryte

Recenzja dość niesprawiedliwa (w moim odczuciu) ale widać zalezy to min. od "klocków" - należało mu może dać trochę więcej czasu na wygrzanie. W moim wypadku (a dałem m u około 100 godzin do konkretnego odsłuchu i porównań) gra doskonale i nie pamiętam aby ostatnio lepiej wydał 1,5 tys zł.

Nie wiem czy czytałeś uważnie, ale przed właściwymi odsłuchami DAC grał u mnie przez ponad 2 tygodnie non stop, a to "trochę" więcej niż zalecane 50 czy 100h. ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

Warto by było tego Carata bezpośrednio porównać z jeszcze innym DAC'iem niż Stello DA 100. Może CA DacMagic? Albo MF V-DAC?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryte

Nie wiem czy czytałeś uważnie, ale przed właściwymi odsłuchami DAC grał u mnie przez ponad 2 tygodnie non stop, a to "trochę" więcej niż zalecane 50 czy 100h. ;-)

Faktycznie, teraz się doczytałem - zwracam honor.

Dlaczego w takim razie tak zagrał trudno mi wywnioskować ponieważ w moim przypadku mogę tylko pisać pozytywy na jego temat

• Redaktorzy
Ukryte

Po prostu Hegel nie stosuje taryfy ulgowej dla żadnego z elementów toru i jeśli tylko coś odstaje jakościowo od reszty na pewno o tym poinformuje. Dla tego wspomniałem, że z moim starym Densenem DM-10 Sapphire miałby lżejsze życie. Pomijam fakt, że każdy z Nas ma własny gust i ciężko znaleźć urządzenie, które spodoba się wszystkim.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

Jeszcze raz powtórzę - zachwalałem Carata TII - konwerter usb-spdif, który posiadam !!! Miałem nadzieję, że Szafir jest podobnie dobry i wcale nie wykluczam, że jest, gdyż jedna recenzja nie musi przekreślać tego urządzenia ! Słuchałem poprzednie DAC-i Styleaudio i nie były to żadne suchotniki !!! O żadnej wyższości nie pisałem, jedynie o przewadze punktowej w testach niemieckiego "Audio". Zgryźliwy rochu zadał sobie kupę trudu, żeby wyszukać wszystkie moje wypowiedzi na temat Styleaudio dotyczące Carata TII jak i Szafira. Zresztą na forum prowadzi się wojenki podjazdowe, marketingowe sztuczki itp. zabawy, dlatego wszystko trzeba weryfikować samemu, już nie wspomnę o innych gustach, bo gust rocha jest np. diametralnie różny od mojego.

No ok, ok - ja wojen toczyć nie zamierzam :)

@ Ultrasoniak

To fajnie - w takim razie będziesz kolejnym źródłem informacji o Caracie :)

Chociaż Xonar to nie jest równorzędny rywal, Carat go zapewne pokona w przedbiegach.

I tak jak pisał Fr@ntz - z mniej wymagającymi klockami Carat może dać inny, bardziej pozytywny efekt.

@ baton-m

Floydzi wypadają lepiej praktycznie na wszystkich możliwych systemach ;)

A te piknięcia to zapewne oznaka załączania zasilania - to normalne.

Moją nieufność wzbudza wielkość Carata - jest on rozmiarów konwertera USB/SPDIF, cudów to raczej nie obiecuje.

I chyba jest dość kapryśny jeśli chodzi o resztę toru i wygrzanie - a to może rodzić dużo rozbieżnych opinii.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Ukryte

Moją nieufność wzbudza wielkość Carata - jest on rozmiarów konwertera USB/SPDIF, cudów to raczej nie obiecuje.

I chyba jest dość kapryśny jeśli chodzi o resztę toru i wygrzanie - a to może rodzić dużo rozbieżnych opinii.

Pozdrawiam

Xen

Wielkość to nie świadczy o jakości w przypadku dac

przykłady:http://allegro.pl/altmann-attraction-dac-zasilany-na-akumulator-i1398182324.html

lub np: Wavelengh proton i inne.

Trzeba faktycznie trochę czasu na wyklarowanie się obrazu tego daca

Ukryte

Wielkość to nie świadczy o jakości w przypadku dac

przykłady:http://allegro.pl/altmann-attraction-dac-zasilany-na-akumulator-i1398182324.html

lub np: Wavelengh proton i inne.

Trzeba faktycznie trochę czasu na wyklarowanie się obrazu tego daca

Trochę jednak świadczy - choćby pod kątem ilości przetworników, układów, wejść, wyjść itd.

Tak się składa, że najlepsze Dac-i jednak trochu większe są :)

A Carat to już nawet w świecie Dac-ów i miniaturyzacji jest maleństwem, bo ani on szeroki,

ani wysoki.

Oczywiście - może grać dobrze, jasne. Ale czy świetnie?

Przyjemnych odsłuchów życzę. :)

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Ukryte

Używam DACa od początku grudnia. Podłączyłem go z źródłem jest ipod z transportem onkyo nd s1 wzmacniacz słuchawkowy Holdegron słuchawki hd 600. Po podłączeniu do zestawu faktycznie całość okazałe się lekko jazgotliwa. W tej chwili każdą wolną chwilę spędzam ze słuchawkami na uszach. Zestaw gra przestrzenie szczegółowo. Słychać wszystko to co czyni słuchanie jeszcze przyjemniejszym.

To tyle z amatorskiego punktu widzenia.

Ukryte

Czyli z tego wynika że bez dłudiego wygrzewania jest trochę jazgotliwy.Hd 600 wydają się słuchawkami wymagającymi i szczegółowymi więc wnioskuję że gdyby nie znaczna poprawa brzmienia poprzez wygrzewanie to było by nieciekawie

• 3 tygodnie później...
Ukryte

Na komputronik trzeba uważać. Szafira kupiłem właśnie tam. Tylko, że inna cena była przy wejściu bezpośrednio, inna przy wejściu przez ceneo. Ponadto wahania ceny - w przypadku mojego DACa, wynikały z chęci wypchnięcia przez komputronik zwróconego egzemplarza.

Mi to nie przeszkadzało, a cena była wyraźnie niższa. Tylko nikt wyraźnie nie napisał, że to zwrot.

Ukryte

Miałem okazję krótko bo krótko, ale jednak posłuchać Sapphire'a + Trendsaudio PA10 + moje świeżo nabyte DT990Pro. Może to było świeże zauroczenie dźwiękiem z tych słuchawek, ale mi to zestawienie się bardzo podobało. Co prawda repertuar był bardzo ograniczony - Ramstein, Therion, Lacuna Coil... ale banana na twarzy miałem :D

Ukryte

Miałem okazję krótko bo krótko, ale jednak posłuchać Sapphire'a + Trendsaudio PA10 + moje świeżo nabyte DT990Pro. Może to było świeże zauroczenie dźwiękiem z tych słuchawek, ale mi to zestawienie się bardzo podobało. Co prawda repertuar był bardzo ograniczony - Ramstein, Therion, Lacuna Coil... ale banana na twarzy miałem :D

PA 10 jest ciepły - miałem z nim do czynienia, znacznie lepiej gra niż Pro-Ject chociażby, dlatego pewnie nie było krwi z uszu skoro gadają, że ten Szafir taki ostry :)))

Ukryte

Widzę ze firma Pro Ject stała się ostatnio odnośnikiem wszelkiego zła. Nawet jak coś jest takie sobie to zawsze lepsze od projecta:))) Ja myśle że akurat produkty tej firmy są najczęściej dobrze skalkulowane i brzmią na dobrym poziomie

Gdyby Saphire brzmiał ostro to znając dt 990 było by nie przyjemnie. Brzmienie tego DACa jest bardzo zrównoważone jeśli komuś może coś nie odpowiadać to raczej na poziomie niuansów, a nie ogólnej poprawności brzmienia. Jesli ma być lepiej to PS Audio digital link III polecam w cenie dwóch Saphirów.

Edytowane przez Ultrasoniak
Ukryte

Pro - Jecta miałem wersję pierwszą wypasioną - za lekko grał, poprawnie, ale za eterycznie :) Na początku mi się podobał, ale w porównaniu z Forum 608, Heedem CanAmpem czy w/w Trendsaudio po prostu jest słabszy moim zdaniem...PA 10 kupiłem siostrzeńcowi na zeszłoroczną Gwiazdkę, grał ślicznie - muzykalnie, rodzielczo, z dziarskim basikiem, a to takie maleństwo, niestety szybko mu padł :( Być może nowe wersje są poprawione i niezawodne.

Ukryte

Ja mam drugą wersję i jest to bardzo uniwersalny wzmacniaczyk z dużo lepszym dołem dynamiką i wyrównanym pasmem w porównaniu do wersji pierwszej naprawdę nie ma się do czego przyczepić.

Na dniach powinienem dostać wzmacniacz bardziej analityczny z dużo wyższej pułki, czuły na zródło, kable więc dopiero teraz będę miał okazję wziąść szafira pod lupę a raczej mikroskop. Materiału 24/96 już trochę się nazbierało więc maluch wyśpiewa wszystko jak na spowiedzi.

Ukryte

Ciekawi mnie czy dodanie carat T2 poprawiło by współpracę z kompem.

Obecnie gram najczęściej z optyka wprost z płyty głównej. Ostatnio coś mnie wzieło na ponowne testy z których wyszło że jako transport posiadany odtważacz bluray pionka okazuje sie precyzyjniejszym zródłem. Od razu słychać, że w górze pasma jest więcej powietrza i precyzji, brzmienie ogólnie z ciut lepszą definicją. I teraz nie wiem czy warto inwestować w T2 bo gdyby się okazało że może być jeszcze lepiej niż z bluraya to będzie łatwiej znieść ten spory wydatek. Wiem że Zyzio ma lub miał Carata T2 może się wypowie.

Zasilacz do Carata to 6V i 1,67 A. Jaki musiał bym kupić akumulator by poeksperymętować z zasilaniem bez oddawania Daca do serwisu. Czy np: zwykła żelówka 6V 12 Ah nie spie...i mi carata.

Ukryte

Ciekawi mnie czy dodanie carat T2 poprawiło by współpracę z kompem.

Tak, do tego stopnia, że byłbyś zszokowany....od razu zastosuj optyk Belkina z serii PureAv i szarpnij się na dobry kabelek usb.

Ukryte

Jeden koleżka polecił mi także Beresford TC-3618.

Tak myślałem, że T2 to bezkompromisowe urzadzenie jednak na razie nie stać mnie na nie dopiero w wakacje będe dysponował luzną gotówką, tymczasem może znajde dużo tańszego pc linka lub hi face. Czy może lepiej poczekać i zakupić T2. Trudno uwierzyć że będzie duża poprawa tylko dzięki dodaniu tego czegoś pomiędzy kompa mój sceptyzm wynika z małego doświadczenia w transmisji cyfrowej.

Ukryte

Jeden koleżka polecił mi także Beresford TC-3618.

Tak myślałem, że T2 to bezkompromisowe urzadzenie jednak na razie nie stać mnie na nie dopiero w wakacje będe dysponował luzną gotówką, tymczasem może znajde dużo tańszego pc linka lub hi face. Czy może lepiej poczekać i zakupić T2. Trudno uwierzyć że będzie duża poprawa tylko dzięki dodaniu tego czegoś pomiędzy kompa mój sceptyzm wynika z małego doświadczenia w transmisji cyfrowej.

T2 ściąga całą cyfrę z kompa...że się tak obrazowo i potocznie wyrażę....różnica jest szokująca....wcześniej miałem zwykłego PC Linka za 50 $ chyba, modyfikowanego przez Grado_Fana, który znacznie go ulepszył i dźwięk także był bardzo dobry, z tym że nie przyjmował plików 96/24.....sprzedałem go, a nabywca był zaszokowany różnicą w stosunku do wyjścia optycznego karty...T2 jest jeszcze lepszy.....nie wierzę, że ktokolwiek po zakupie T2 będzie kręcił nosem, chyba że z niedowierzaniem, iż taka popierdółka tyle zmienia....:)

Optyka Beresforda znam, tak jak i Profigolda PGD 5000, moim zdaniem Belkin jest lepszy....on nie "gra" jak optyk, a dobry coaxial.....a to rzadkość...na dodatek ta cena - 89 zł....

Co do kabelka usb - też byłem sceptykiem, no ale ma on także znaczenie....niestety za Furutecha zapłaciłem 300 zł.....wcześniej wybierałem wśród tańszych, no i wybrałem takiego lepszego z obejmą ferrytową za 29,90 zł z Euro-RTV-AGD po testach, do teraz leży mi kilka tanich kabelków usb w szafie :-)

http://allegro.pl/new-usb-dac-konwerter-nostromo-t-24bity-96khz-i1359332128.html - ten konwerter jest tańszy, a ponoć też dobry, któryś z forumowiczów go używa...

Edytowane przez zyzio
  • Pokaż nowe odpowiedzi