Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto inwestować w tuner radiowy?

piotr1989

Rekomendowane odpowiedzi

Tuner (albo tunerowa część) amplitunera są moim zdaniem potrzebne.

1. Zaczyna się nieśmiało przebąkiwać o cyfrowej radiofonii naziemnej DAB+. W Warszawie nawet są próbne emisje z Pałacu Kultury. Niektórzy widzą w tym przyszłość. Więc warto, aby tuner mógł to odbierać.

2. Nie bardzo łapię co chcą Autorzy powiedzieć poprzez lekceważące wypowiedzi na temat AM. AM skrótowo utożsamiany jest z falami średnimi, ale tak naprawdę to zaliczają się tu także długie i krótkie. Długie są w całkowitym zaniku (zostało jeszcze ok. 70 nadajników zlokalizowanych w przytłaczającej większości na terenie Rosji i krajów byłego ZSRR, pozatym trochę w Mongolii oraz Europie i najbliższych okolicach, na pozostałych kontynentach albo ich już nie ma, albo nigdy nie było). Natomiast krótkie mają zasięg na cały świat. Bardzo symaptyczną zabawą są "nocne wędrówki w świecie eteru" jeśli ktoś ma na czym. Oczywiście nie chodzi tu o jakość dźwięku.

3. AM Stereo było i jest w Ameryce, Japonii i kilku innych krajch. W Europie nie ma i nie będzie - decyzja Europejskiej Unii radiofonicznej, za duży tłok "w eterze".

4. Również z radia z satelitów nie należy żartować. Na Hotbirdzie i na Astrze jest bardzo dużo stacji radiowych, zazwyczaj emitują z bardzo dobrą jakością, niektóre programy wielokanałowe 5.1.

5. Warunkiem dobrego odbioru FM jest dobra, wieloelementowa antena na dachu, ustawiona do polaryzaji odbieranych nadajników.

A czy taki IC wystarczy do mojego wzmacniacza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy mógłby mi ktoś polecić linki najlepiej z Allegro?

Pozdrawiam,

Piotr

Do poprzedniego. Preferowałbym kolor czarny.

Ukryta Zawartość

Bob:

Noo.

Jak się ma antenę zewnętrzna na krótkie i odbiornik z wysokoselektywnym wejściem, podwójną przemianą z filtrami kwarcowymi to i jakość na krótkich bywa taka jak przez telefon.

Zabawa przednia. Zaawansowani to zapewne są krótkofalowcami ;)

Przydatność fal krótkich?

W razie ogólnoświatowej katastrofy (trafienie planetoidy, wybuch superwulkanu,…) zapewne na tych falach będziemy wychodząc z naszych piwnic szukali czy ktoś ewentualnie przeżył…

;D

Bob:

Noo.

Jak się ma antenę zewnętrzna na krótkie i odbiornik z wysokoselektywnym wejściem, podwójną przemianą z filtrami kwarcowymi to i jakość na krótkich bywa taka jak przez telefon.

Zabawa przednia. Zaawansowani to zapewne są krótkofalowcami ;)

Przydatność fal krótkich?

W razie ogólnoświatowej katastrofy (trafienie planetoidy, wybuch superwulkanu,…) zapewne na tych falach będziemy wychodząc z naszych piwnic szukali czy ktoś ewentualnie przeżył…

;D

Przecież mówiłem, że tu o jakiejkolwiek jakości nie może być mowy. Natomiast sam fakt złapania np. wysp Wunatu na Pacyfiku daje jakąś satysfakcję. Mam w rodzinie odbiornik spełniający warunki o jakich piszesz: tzw. World Receiver Sony ICF-PRO70.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mulsiku, coś wątpie w te 280 kanałów TV u ciebie,napisałeś wcześniej o tunerach że cytuje:(a mam około 6 sztuk).

Jeśli nie wiesz ile masz to sprzedaj te sześć sztuk , a może zostanie gdzieś 7 albo i dziewiąty? Pozdrawiam.

Ps, co dopiero mówić o zliczeniu tylu kanałów TV:))

A czy taki IC wystarczy do mojego wzmacniacza?

Ukryta Zawartość

Chciałbym odpowiedzieć autorowi. Nie wiem czy starczy. Dlaczego? Bo nie wiem ile metrów jest pomiędzy Twoim wzmacniaczem, a tunerem. Jeżeli odległość nie jest większa od długości kabla (5m) to wystarczy. Jest jeszcze kwestia złota na wtykach we wzmacniaczu i w tunerze. Wtyki w kablu są pokryte 24 karatowym złotem, a jak jest w Twoich klockach? No i trzeba by kupić dwa IC bo to ma być stereo!

Ukryta Zawartość

na tej samej zasadzie rydzyku ja nie wierze w te 27 stacji.Sprawdz jeszce raz.Nie wiem czy dokladnie 280 kan bo nigdy nie byłem na tyle durny zeby to sprawdzic..Zwykle wystarczaja ..dwa.Przecietnemu słuchaczowi.Ale ty widze jezdes..nieprzecietny.jako ze mam wiecej tiunerkow kochany rydzyku wspomnialem tylko 6szt drogszych.Zeby ci zaimpononowac.a moze 8.

Nie warto inwestować w drogi tuner - w moim przypadku przyzwyczajony do muzyki z płyt cd, nie trawię tego typu dzwięku...choć nie ukrywam, że niektóre audycje radiowe są ciekawe i słucham, ale nigdy nie wydałbym nawet 1000 zł na tuner...to tylko strata kapuchy. Co innego cyfrowy DAB - tyle ,że trzeba być świadomym jak u nas jest z nadawaniem tego typu audycji czyli praktyczne zero.

?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Muls, starość nie radość, i wzrok słabszy, i słuch gorszy, a i skleroza się powoli objawia.

Bliżej nam zapewne do drewnianej jesionki jak dalej.

Ja sobie spór z tobą odpuszczę.

Pozdrawiam i Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2011.

Jeszcze jedno ,też nie krecę gałą tunera po wszystkich stacjach, słucham 5,w telewizorze z kilkuset może dziesięć.

To tak gwoli wyjaśnienia co by mulsik nie pomyślał że jestem idiota.

no patrzcie panstwo to jus mamy piec.to moze jeszce poczekamy...troche.

[zdaje sie ze i bez jesionki i bez sklerozy, troszku jestesmy...obok.I to tak zupełnie bez przyczyny.to moze..guz??

Co sądzicie o tym tunerze?

Ukryta Zawartość

Czy nie przepłaciłbym podłączając go do mojego Denona - patrz O Mnie?

Ukryta Zawartość

Pomóżcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotr1989@

Tuner na allegro to bardzo rzadki model. W brew temu co pisze oferent był to model przeciętny w stajni Sansui. U nas praktycznie nienaprawialny z powodu braku DTR, serwisu i.t.d. Są lepsze tunery w podobnej cenie.

O kablu już się wypowiedziałem poprzednio.

Masz prywatną wiadomość odemnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.