Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon kupić do Yamaha RX-520VRDS

Dariog1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

od kilku tygodni nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć jaki gramofon mogę bezpośrednio podłączyć, o ile mogę do amplitynera Yamaha RX-520VRDS, nie ma on opisanego wyjścia phono. Czy musi do niego być gramofon z przedwzmacniaczem. Proszę o info, bo nawet sprzedawcy gramofonów nie są w stanie mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi

jezeli nie masz dedykowanego wejscia na gramofon to rozwiazaniem jest podlaczenie gramofonu poprzez przedwzmacniacz gramofonowy odpowiedni do wkladki ktora masz zamocowana wgramofonie (MM lub MC) a jaki gramofon? to zalezy ile masz kasy i ile chcesz na to przeznaczyc.. do ceny gramofonu dochodzi jeszcze wjkladka i Twoim przypadku tez przedwzmacniacz. Z nowych tohcyba najtansze z sensownych inajsensowniejsze z tanich to jakis ProJect Debut (akurat sprzedawany jest razem z ajkas wkladka bodajze ortofona )ale mozesz tez sie rozejrzec za jakims uzywanym.

P.

Możesz podłączyć każdy gramofon z tym, że powinieneś zaopatrzyć się

w przedwzmacniacz. Jest on niezbędny do uzyskania właściwego poziomu

sygnału i jego korekcji RIAA.

O przedwzmacniaczach wielokrotnie pisano na forum więc przy niewielkim

wysiłku znaleźć interesujące Cię informacje.

Rozwiązań jest mnóstwo jak chociażby zakup jakiegoś starego wzmacniacza

z wejściem phono i wyprowadzenie sygnału z wyjścia magnetofonowego.

(cena ok. 100 zł)

Kupno zestawu do samodzielnego montażu w formie kit-u.

Kupno taniego przedwzmaniacza zewnętrznego np. NAD.

Instalacja modułu wewnątrz itp. itd.

Gratuluję mądrej decyzji, tj. zakupu gramofonu. Od sprzedawców (w tym sprzedawców gramofonów w szczególności) nie spodziewaj sie wiele. Domyślam sie, że w amplitunerze obecnej produkcji wejścia phono (opisanego czy nieopisanego) nie będzie wcale. Wzmocnienie i equalization (wyrównanie) charakterystyki musi jednak być zrobione i do tego służy phono stage (wolnostojący czy wbudowany - tego nie masz). Mam nadzieję, że wkładka jest typu MM. Wkładki MC (moving coil) mają rząd wielkości mniejszy sygnał (z wyjatkiem tzw. wysokopoziomowych) i wzmocnienie jest trudniejsze, bo chodzi by przy tym nie popsuć i tak zagrożonego stosunku sygnału do zakłóceń (np. przydźwiem sieciowym)

Reloop to zdaje sie gramofony dla DJ co lubie sluchac? a raczej puszczac muzyke raz od przodu raz od tylu :) za te pieniadza na pewno kupisz najtanszego projecta.. albo na allegro przy odrobinie cierpliwosci i szczescia jakis naprawde wysoki model uznanego producenta z czasow gdy gramofon byl podstawowym zrodlem dzwieku... :)

P,

Dziękuje za cenne wskazówki, rozwiało to moje wątpliwości i bynajmniej nie przestrzelę, Jak już bedzie grała całość to opiszę wam swoje odczucia, już nie mogę się doczekać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.