Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka zaslacza df 1731 5a-proszę o rady

diabeł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich,jestem posiadaczem zasilacza ja w tytule.Napęcia wyjściowe to dwa razy 30v i obciążalność do 5a.Pytanie brzmi,jak przerobić owy zasilacz aby potrafił oddać na wyjści dwa razy 60v????Ponżej załącze schemat.

Odrazu chciałbym zaznaczyć że zdaje sobie sprawe z konieczności zastosowania nowych traf,nowych tranzystorów wyjściowych i kondensatorów filtrujacych na większe napięcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba trzeba tego TL431 przeregulować, albo zastąpić czymś, o wyższym napięciu.

Chodz Ci o lm 741???Ta szczerze mówiąc nie do końca rozumiem działane tego zasilacza,sygnał wychodz z lm 741 na wzmacniacz prądu,ale sam 741 zasilany jest nie symetrycznym napeciem -6v+12,skąd na jego wyjściu może się brać 30v???Chyba że to napięcie brane jest z rezystora r4,a wzmacniacz operacyjny tylko zwiera w miare regulacji sygnał do masy....takie moje domysły

Nie będzie to takie proste, żeby nie powiedzieć niemożliwe (lub jak zwał tak zwał nieopłacalne). Cała sztuczka w tych zasilaczach polega na zmianie uzwojeń wyjściowych w miarę zmian napięcia. Trzeba by dorobić kolejne stopnie przełączania, bo przy różnicy miedzy wejściem a wyjściem 10V i 5A to na obu połówkach wydziela się 100W i czym to schłodzić. W moim zasilaczu są trzy stopnie - mniej więcej co 10-12V. Chcąc osiągnąć 60V i nie polewać zasilacza bieżącą wodą w celu chłodzenia radiatorów potrzebne by było pewnie z 5-6 stopni przełączania uzwojeń. Oczywiście sprawa by była o wiele prostsza gdyby np. zasilacz miał mieć wydajność 1-2A, bo wtedy na tranzystorach nie były by tracone tak duże moce przy dużych spadkach napięcia.

Chodz Ci o lm 741???Ta szczerze mówiąc nie do końca rozumiem działane tego zasilacza,sygnał wychodz z lm 741 na wzmacniacz prądu,ale sam 741 zasilany jest nie symetrycznym napeciem -6v+12,skąd na jego wyjściu może się brać 30v???Chyba że to napięcie brane jest z rezystora r4,a wzmacniacz operacyjny tylko zwiera w miare regulacji sygnał do masy....takie moje domysły

Przyjrzyj się uważnie temu zasilaczowi pomocniczemu. Jego masa nie jest podłączona do masy tylko do napięcia wyjściowego. W związku z tym wydaje nie +12V/-6V tylko napięcia Uwy+12V/Uwy-6V. No i siłą rzeczy da radę wysterować.

Jestem Europejczykiem.

Przyjrzyj się uważnie temu zasilaczowi pomocniczemu. Jego masa nie jest podłączona do masy tylko do napięcia wyjściowego. W związku z tym wydaje nie +12V/-6V tylko napięcia Uwy+12V/Uwy-6V. No i siłą rzeczy da radę wysterować.

Dorobienie kolejnych przełączników na wyższe uzwojenia to nie problem,wystarczy powielić układ i zastosować inne diody zenera.Trafo nawijam sam,odczepy dorobie zgodnie z uznaniem.Problemem dla mnie jest to jak przerobić układ,aby dał na wyjściu 60v i dalej miał stabilne napięcie,prąd żeczywiście moge ograniczyć do np 3a-2a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.