Skocz do zawartości
IGNORED

spalnie głosnika niskotonowego czy cos wiecej?

741852

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, a wiec wziąłem moje eltax liberty 5+ na sylwka :D:D:D:D i się spolił prawdopodobnie głośnik niskotonowy objawy to raz chodzacy glosnik raz nie ale wysokotonowy działa, dobra wiem z góry na ślepo się tego nie da stwierdzić ale jutro podam więcej info co i jak i jbc to potrzebne fotki :)bo dopiero jutro sprzęt będzie u mnie, wydaje mi się ze tylko padł głośnik nic w zwrotnicach nie mogło pasc ?

Dzięki za odpowiedzi :) Pozdro!

Dziwne aby midwoofer padł a wysokotonowy działał, zazwyczaj dzieje się odwrotnie.

Kiedy poruszasz nim coś charczy?.

Bo jeśli rzeczywiście raz chodzi a raz nie to prawdopodobnie przerwa w cewce.

Pewnie dzieje się tak kiedy przyciskasz głośnik?.

tak to człowieku napisałeś że trudno coś odpowiedzieć (zrobienie fotek głośników nic nie da)

jeżeli niskotonowy miał by paść to

1 dostał po dupie - przy niedużej głośności by charczał głośnik

2 napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza - cewka by się usmażyła (nie mógłbyś wcisnąć membrany do środka (oczywiście delikatnie) albo byłby opór)

czekamy na więcej info z utęsknieniem :)

Standard - lica głośnikowa nie wytrzymała amplitudy (przybasiło się chłopaki :D) i się oderwała, lub naderwała :) Rozbierz kolumnę i sprawdź poprawność przewodzenia licy - to są 2 przewody doprowadzające napięcie do cewki, umieszczone są między tabliczka zaciskową na koszu głośnika a jego membraną.

Napisz do gościa- miał też do 5+, może coś sobie zostawił?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dobra mam je i załączyłem dubstep full bass na pól minuty i niskotonowy pada i ledwo co się rusza a reszta działa wiec odkręciłem głośnik żeby zalukac do środka i nie ma sladu spalenia (wydaje mi sie ze cewka sie przegzala i pada po chwili uzytkowania)ale moze podepne glosnik z drugiej kolumny i popatrze czy bedzie dzialał normalnie czy nie, hmmm jest ryzyko ze cos sie stanie ?

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - skontaktuj się, to najlepszy fachowiec w Polsce, powinien pomóc.

Ukryta Zawartość

dobra mam je i załączyłem dubstep full bass na pól minuty i niskotonowy pada i ledwo co się rusza a reszta działa wiec odkręciłem głośnik żeby zalukac do środka i nie ma sladu spalenia (wydaje mi sie ze cewka sie przegzala i pada po chwili uzytkowania)ale moze podepne glosnik z drugiej kolumny i popatrze czy bedzie dzialał normalnie czy nie, hmmm jest ryzyko ze cos sie stanie ?

Nic się nie stanie, możesz sprawdzić. Jak już wyżej mówiłem - lica. Cewka to na chłopski rozum kawałek drutu, po przepaleniu się nie przewodzi wcale (głośnik milczy) i nie ma opcji że drgnie chociaż, po przegrzaniu - karkas ulega odkształceniu, zwoje się rozklejają. Membrana wówczas najczęściej blokuje się przez karkas rozparty w szczelinie, oraz przez porozklejane uzwojenia. Czy jeśli głośnik gra "przez chwilę" to gra czysto i wyraźnie? Nie słychać żeby coś ocierało itp?

gra czysto ale minute-dwie i pas i do tego iskry w kopułce :D ale za 67 pln naprawi mi to ten fachowiec co zyzio podał wyżej wiec jutro mu wyśle bo nic innego nie wymyśle...

gra czysto ale minute-dwie i pas i do tego iskry w kopułce :D ale za 67 pln naprawi mi to ten fachowiec co zyzio podał wyżej wiec jutro mu wyśle bo nic innego nie wymyśle...

Za taką kasę opłaca się go zrobić :) Tam siedzą o ile pamiętam Vify?

Możesz być spokojny - głośnik będzie jak nowy :)

hehe ;)

Za taką kasę opłaca się go zrobić :) Tam siedzą o ile pamiętam Vify?

nie chodzi o kasę lecz o jakosc a tu jest pewniak ;P

Co to są te Vify ?

@ps. jaki tuner radiowy mógłbym podłączyć do mojej yamahy ax-500 ? cyfrowy czy analogowy bo nie wiem czym się to różni.Bo w niedalekiej przyszłości chciałbym sobie kupić jakiś tuner :P

Za serwisanta ręczę głową - to prawdziwy pasjonat, z 15 lat chyba już siedzi w głośnikach, wszystko robi sam, bo boi się że ktoś inny mógłby spartolić i fuszerka poszłaby na konto jego firmy... ma dostęp do części zagranicą, robi praktycznie wszystko - łącznie z najdroższymi kolumnami.... nie zdziera kasiory, a wykonanie usługi z pomiarami - bajka, zresztą sam usłyszysz jak głośniczek będzie chodził po naprawie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.