Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to moj pierwszy post na forum. Mam nadzieje ze nie macie juz dosc ludzi pytajacych o rade :P

Wlasnie stalem sie posiadaczem wzmacniacza DUAL CV-441. Zastanawiam sie nad reszta sprzetu. Obecnie posiadam ALTUSY 110, ktorych brzmieni mi sie nie podoba : dudniacy bas, ostre wysokie. Oraz CD Player Marantz CC3000 multi disc.

Jako ze wzmacniacz jest juz z wyzszej polki planuje zmienic kolumny oraz odtwarzacz. Niestety fundusze juz sa na wyczerpaniu. Chcialbym wydac lacznie jeszcze ok 700 zl, moze ciut wiecej.

W pierwszej kolejnosci przyszly mi na mysl kolumny Unitry ZG-40C... bo tanie i mialem kiedys takie. byly o wiele lepsze od altusow. Jednak moze jest jakas tania alternatywa grajaca takim "muzycznym" dzwieiem (miekki bas itp) jak te unitry? za przemawia takze fakt ze CV-441 jest dynamiczny co (bycmoze) ozywiloby troche rozlazly bas tych kolumn.

Natomiast z odtwarzaczy bardzo podoba mi sie Yamaha CDM-900.

Co o tym polaczeniu sadzicie? DUAL jest dosc analityczny, a chcialbym miec zestaw grajacy "muzycznie" i przyjemnie dla ucha, takze na ktoryms etapie toru chcialbym wprowadzic ocieplenie.

Z gory dzieki za pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/76369-moje-pierwsze-hi-fi/

W zasadzie odpowiedział sobie kolega sam na to czego szuka :) u mnie CV441 gra z modyfikowanym Denonem i RLS Elara (w O mnie są szczegóły). Nie wiem jak wielkie jest pomieszczenie, ale tak do 18 m to z kolumn w tym zakresie cen proponuje (kiedyś takie posiadałem) wharfedale 8.1/9.1, lub tannoye F1/M1 F2/M2. Nie sprawdził się Dual z Yamahami NS-G30, ale fajnie było z podłogowymi Siestami. Generalizując, Dual zagra ze wszystkim co jest neutralne i cieplejsze w brzmieniu. "Trudne" kolumny nie są mu straszne.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

dzieki za odpowiedz.

tak, niby napisalem, ale wcale nie jestem do tego przekonany. moze istnieja lepsze alternatywy.

hmm co rozumiesz przez trudne kolumny?

pomieszczenie ok 12-14 m^2, ale to moze ulec zmianom.

No troche zal, jednak to stan przejsciowych. Moge takze przebiedowac na Altusach i kupic lepszy CDek. Z drugiej strony ZG-40C to nie byla najnizsza klasa unitry (mialem na mysli model z bierna membrana), chyba ze chodzilo o porownanie do wspolcxesnych.

myslalem raczej o podlogowych glosnikach. jakos nie ufam podstawkowym, czy zagraja "pelnym" dzwiekiem.

podłogówki w tak małym pomieszczeniu to nie najlepszy pomysł (chyba że konstrukcja zamknięta). Ponadto ten Dual ma naprawdę sporo do zaoferowania w kwestii basu.

ok, dzieki waldi :) dokonalem czesciowego wyboru.

zainteresowal mnie Tannoy M2, mysle ze bylby odpowiedni. Ale w tym momencie kusi M3. Nie jest duzo drozszy, ma bassreflex z przodu (M2 ma z tylu, przez co i tak trzeba ja odsuwac od sciany)i ogolnie nie slynie z duzego basu. moze w tak niewielkim pokoju nie dudnilby basem. Czy lepiej powstrzymac ta pokuse kolumny podlogowej? Pokoj nie jest dobrze wytlumiony :/

Muzyka ktorej slucham to Pink Floyd, King Crimson, oraz rzadziej skrajnosci jak metal, jazz.

W moich 18 metrach (pokój jest średnio wytłumiony) kolumny Elara i np. Dynaudio Audience42 mają basu czasem aż nadmiar, choć to subiektywne wrażenie i kwestia ustawienia (nie chodzi tylko o odsuniecie od ścian). Z drugiej strony podłogowe Siesty (pożyczone) bez problemu w nim grały, a bas był naprawdę spektakularny. Siesty mają jednak bardzo zwarty i konturowy basik, nie schodzący zbyt nisko. Jak pamiętam Tannoye F2 to basu też nie brakowało, ale był on bardziej zaokrąglony. M3 mogą mieć na dole troszkę "misia" (Dual go zmobilizuje), co jednak przy Floydach się sprawdzić może.

Tak, głośniki w obudowie zamkniętej, z dużą membraną mają swój czar. Mam u rodziców telefunkeny podobne jak Duale z serii CL (nawet starsze), one grają muzykę. Na allegro są teraz 730, piękne. Gdybym miał więcej miejsca, to wziąłbym choćby z ciekawości i dla wyglądu (wyglądają podejrzanie ładnie). Jak ktoś już pisał, powinny się dobrze zgrać w ramach "rodziny". Jednak gdyby nie spasowały, to może być problem z odsprzedażą, za tą samą cenę. To tak apropo's wpisu mzawka

Kupilem juz M2 troche podniszczone obudowy za 300 zl. Takze zobaczymy czy mi podpasuja :) Gdzies czytalem, ze te Duale CL730 graja sterylnie i chlodno, dlatego skreslilem ze z miejsca. No i srednio mi sie podobaja z wygladu, ale to akurat sprawa drugorzedna.

• 7 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

no i co z opiniami...po takim czasie żadnych odczuć..?? napisz nam jak tannoye zagrały z Dualem..??

mineło ponad pół roku...

Tak, minelo ponad pol roku. Dlugo sie osluchiwalem ze sprzetem i mi umknelo odpisanie.

Wiec tak... Zestaw wg mnie ma za malo basu (Tannoy M2 + Dual 441). Zwlaszcza po przesiadce z Altusow, jednak po osluchaniu nie chce sie do nich wracac ;) Tam panuje chaos, tutaj wszystko jest poukladane, instrumenty maja swoje miejsce. Fajnie sie slucha, jednak zaluje ze nie kupilem M3. Moze byc to wina pomieszczenia, tak jak pisalem 15 m^2 w prostokacie, glosniki wycelowane w dluzsza sciane. Gdy sie siedzi pod ta sciana czuc przyjemny bas, jednak w pomieszczeniu go brakuje.

Ogolnie zastanawiam sie co usprawnic, aby uzyskac bardziej satysfakcjonujacy efekt.

Ogolnie zastanawiam sie co usprawnic, aby uzyskac bardziej satysfakcjonujacy efekt.

Dual cv441 ma głęboko schodzący, zdyscyplinowany bas, ale na monitorach ciężko jest go usłyszeć - są za małe. Niestety (albo raczej stety), jest on także wyrównany, bez podbicia w średnim i wyższym paśmie, co skutkuje jego subiektywnym brakiem na monitorach. Dopiero podłogówki pokazać mogą zalety wzmacniacza. Dlatego do pokoju ok 15 m. polecam konstrukcje zamknięte, z dużą membraną niskotonową, np. któryś z modeli Duala (mam cl730 i SE06 - tak w sumie to są duże monitory). Jak już napisano w Klubie miłośników Duala, poszczególne podzespoły tego producenta "lubią się" nawzajem.

No i w sumie było to już wyżej napisane :)

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

W celu uniknięcia mnożenia wątków bardzo proszę zamieszczać tutaj swoje dylematy związane z zakupem pierwszego "poważnego" zestawu audio

*Od osób poszukujących, oczekujemy m.in:

- deklarowanej kwoty na zakup sprzętu

- jasno sprecyzowanych oczekiwań dotyczących brzmienia

- aktualny system

- rozmiary pokoju

- minimum danych o ustawieniu kolumn i rodzaju słuchanej muzyki

*-by L3VY

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Cześć

Wybrałem już kolumny stereo. Będą to Roth Audio Oli 1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym dokupić do nich subwoofer w celu komfortowego oglądania filmów. Jaki sub aktywny kupić w cenie do max. 500 zł za używkę.

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Października 2010 - spam
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Października 2010 - spam

Prosze o pomoc w doborze mojego pierwszego audiofilskiego "pytona" zasilajacego, tak do 100zl...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Prosze o pomoc w doborze mojego pierwszego audiofilskiego "pytona" zasilajacego, tak do 100zl...

no-tego,a wiele metrow ma to mieć-proszę oszczegóły to pomogę.

ps.proszę się określać na przyszłość precyzyjnie-bo nie chciałbym polecić tego co naruszy budżet -a tu długość ma znaczenie.dziękuję.

saudiofilu, tak z "metra" zeby mial....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

franc, jesli te wpisy nie daly ci nic do zrozumienia, to zrob cos pozytecznego.. np. idz na spacer, posprzataj miejsce pracy czy zajmij sie rodzina.. jesli nie masz rodziny to kup sobie rybke.... bo moderowanie i administrowanie to jednak wymaga minimum checi i inteligencji... powiedz mi moj drogi, jak maja userzy nawigowac w tym watku? jak powiedzmy bedzie 100 pytan i 1000 odpowiedzi? jak odnalezc jakas odpowiedz? przeciez to burdel bedzie....ZROB ZAKLADKE " Moje pierwsze Hi-Fi" nie watek....

Cześć

Wybrałem już kolumny stereo. Będą to Roth Audio Oli 1:

Ukryta Zawartość

Chciałbym dokupić do nich subwoofer w celu komfortowego oglądania filmów. Jaki sub aktywny kupić w cenie do max. 500 zł za używkę.

Pozdro.

a ten sub to musi byc? :)

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 27 Października 2010 - prosba uzytkownika
Ukryte przez Yamnick, 27 Października 2010 - prosba uzytkownika

Ech... już wycięte, a wątek zapowiadał się na takiego fajnego offtopa o Anakondzie :D

devil88 podaj jak duże masz pomieszczenie.

Fr@ntz możesz wpisać w swoim pierwszym poście wymagania od osób poszukujących, aby precyzyjniej określały np:

- deklarowane kwoty na zakup sprzętu

- jasno sprecyzowane oczekiwania dotyczące brzmienia

- aktualny system

- rozmiary pokoju

- minimum danych o ustawieniu kolumn i rodzaju słuchanej muzyki

(skopiowałem z forum Hi-Fi i Muzyka)

To pozwoli szybciej i precyzyjniej doradzić osobie poszukującej.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

To i ja się dołączę z pytaniem:

Jaki wzmacniacz polecilibyście do kolumn Magnat Monitor 220?

Pokój ma 12m^2 i jest w kształcie kwadratu.

Kolumny będą rozstawione szeroko i dość blisko miejsca odsłuchu tj. utworzą z punktem odsłuchu trójkąt równoramienny o podstawie dłuższej niż boki.

Muzyka jakiej słucham to głównie rap, oprócz tego rock (starsze zespoły w stylu Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC), muzyka filmowa, elektroniczna (ale nie techno-łupanki) i jazz.

Kwota jaką mogę przeznaczyć jest dość elastyczna, ale chyba bezsensowne jest kupowanie wzmaka za 500zł do takich kolumn?

Nie umiem określić swoich preferencji muzycznych, bo słuchałem zbyt mało sprzętu audio. Aktualnie korzystam ze wzmacniacza Diora WS-502, odtwarzacza CD-502 i kolumn ZgC 70-8-904. Wystarczy, że nowy system będzie grał lepiej. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.