Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

Też polecam coś z Philipsa. Chciałem sprzedać swoją FW-M55 właśnie za 500-600 ale jednak nie sprzedaję- dźwięk bardzo dobry jak na taką cenę. Nie słyszałem lepszego dźwięku z supermarketowych wież nigdy.

z monitorów posłuchaj jeszcze takich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

świetna relacja jakości do ceny!

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

RybGruby

Rega to jedna firma , mają w ofercie wzmacniacze Mira , Cd Apollo , kolumny RS

Ukryta Zawartość

A gdzie tego odsłuchać ? W zależności od tego gdzie mieszkasz :) W Poznaniu zdaje się na Szewskiej , Intrada . W innych miastach musiałbyś poszukać.

M

Ukryta Zawartość

mkk1

Właśnie dlatego tu trafiłem żeby się nie zafiksować tylko znaleźć wyrocznie i konkretnie posłuchać 2-3 sprzętów kupić jeden i do domu

chce mieć w domku mega-dobry sprzęcior...Regi nie znam zweryfikuje tylko boje sie że nie znajdę takiego setu....

Jestem ze śląska pracuje w wraszawie bywam tu i tu

...kolumny Rs są dla mnie nie do namierzenia jakiś link?

Wszystko na jednej stronie :)

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

Dobrze koledzy Ci radzą. Zacząłbym od wzmacniacza - tu masz całkiem rześki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus do tego faktycznie np. te Yamahy Pianocrafty za 200 zł od mateo6633 do takiego pokoju jak masz na razie będą ok, plus jakiś cd choćby ten Sony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sam mam identyczny, w razie czego laser łatwo dostępny. Tunerek do tego jakiś vintage też da się trafić w dobrej cenie. I zestawik całkiem całkiem... Jeszcze Ci na kabelki zostanie. Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze koledzy Ci radzą. Zacząłbym od wzmacniacza - tu masz całkiem rześki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus do tego faktycznie np. te Yamahy Pianocrafty za 200 zł od mateo6633 do takiego pokoju jak masz na razie będą ok, plus jakiś cd choćby ten Sony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sam mam identyczny, w razie czego laser łatwo dostępny. Tunerek do tego jakiś vintage też da się trafić w dobrej cenie. I zestawik całkiem całkiem... Jeszcze Ci na kabelki zostanie. Powodzenia

No i jesli zlozysz sobie taki zestaw bedziesz mogl sobie go w przyszlosci systematycznie poprawiac wymieniajac elementy, a jak kupisz wieze to juz nie wiele da sie zrobic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jesli zlozysz sobie taki zestaw bedziesz mogl sobie go w przyszlosci systematycznie poprawiac wymieniajac elementy, a jak kupisz wieze to juz nie wiele da sie zrobic.

Przy zakupach leciwych urządzeń to sugeruję jeszcze kupić lutownicę i kilka książek...

Wszystko da się zrobić. Nawet jeśli sam nie potrafisz, zawsze drobna wymiana, naprawa wyniesie Cię mniej niż zakup nowych klocków, na które Cię nie stać. Wiem co mówię, w taki sam sposób kompletowałem swój sprzęt, który faktycznie swoje lata ma, ale gra całkiem nieźle. I jeśli dobrze poszukasz (Allegro, giełdy, koledzy na forum), jak na kwotę, którą zamierzasz wydać i tak możesz wejść w posiadanie przyzwoicie grającego zestawu.

Ciut drozej i dluzej szukajac nawet na Allegro znajdzie sie cos ciekawego i w stanie nie wymagajacym lutownicy. Tylko nie trzeba do szukania podchodzic nerwowo, bo pospiech to zly doradca,

Mkk1

...tak oglądam ten staf i niestety jest jedna ważna kwestia... estetyka... wydając taką kasę na sprzęt musi też wyglądać lubię minimalizm ale kolumny z całym szacunkiem wygląda słabo... wzmacniacz też bez erekcji... najbardziej mi podchodzi do gustu old schol taki jak np Leben CS-300 ale to troche za wysoka półka dla mnie

chyba że może jakąś używkę której się wystrzegam... jeśli denon nie bardzo mówisz - i lepsze kolumny...?

Pokój ma 361 na 720 kolumny będą na ścianie 361 ale w pokoju będzie stolik kanapa jakieś pufki w oknie (281x251) które jest od ziemi na dłuższej ścianie moja luba już wymyśliła zasłony...więc jednym słowem tor przeszkód dla dźwięku...Dodatkowo tylko jakies 500 to pokój potem już kuchnia...moje pytanie mam nadzieje że nie "fo pa" czy kolumny się podwiesza tak na wysokości głowy albo wyżej? Tak jakoś pod kontem żeby grały lekko w duł... czy z dzwięku zrobi się kicha wtedy i to głupi pomysl?

...czy do takiego metrażu może jednak jakieś kolumny podłogowe? tylko żeby ich nie trzeba było odsuwać od ściany 2 metry...

tak na szybko : do salonu audio jeździ się słuchać a nie oglądać :) przynajmniej ja tak mam :) no ale ja nie kupuję , więc OK , Twój wybór. Z ciekawości tylko zapytam czy tylko oglądałeś czy też słuchałeś ? Miałbyś wtedy porównanie , co jak brzmi , co Ci pasuje w dźwięku a co nie itp .

Do Twojego pokoju jednak bym podłogówki wstawił . Jak mają być ładne to poszukaj MA RX6 , może jakieś GS by się załapały ( Monitor Audio ) , Focale Chorusy ( 816 co najmniej , lepiej 826 ale tu może być za drogo z lekka ) KEFy iq70.

Z elektroniki : Creek Evo , Naim , Advance Acoustic, Cambridge Audio ( najlepiej 840 ) . W zasadzie możesz odsłuchiwać dowolne kombinacje tych sprzętów.

Jak już wchodzimy w używki to zaczyna się trochę inna bajka :) Np :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mkk1

Oj teraz mi ładne pokazałeś...tylko jak mam posłuchać sprzętu z alegro? - rozumiem że salon oszukując że chce kupić?

Z założenia ludzie szanują taki sprzęt i raczej sprzedają bo chcą lepiej ale mimo wszystko wydawać 5k na używki to niebezpieczna zabawa bo chyba nie jestem w stanie sprawdzić czy na pewno wszystko jest ok - przed zakupem...

Kupię a potem się okaże po miesiącu że balans nie działa lub jedna kolumna gra ciszej i lipa....

Z drugiej zaś strony można to co mi pokazałeś bardzo mnie przekonuje na tak w przeciwieństwie do tego poprzedniego na R już samym wyglądem czuje się że potrafi i tu wtrącę że owszem dizajn jest za***iście ważny i tak bardzo ważna jest estetyka jak każdy lubię ładne rzeczy, z całym szacunkiem trola nie kupie to tak coś jak ferari kwadratowe i szare jak karton z dziurą do patrzenia przed siebie ale najszybsze... mogło by się nie sprawdzić

sprzęt oczywiście musi grać bardzo bardzo dobrze ale wyglądem ma zachęcać do używania tych guziczków i pokrętełek mwszystko muszi chodzić ze zmysłową lekkością i balsamicznym charakterystycznym "klik", "brzdęk" lub "pyk" :)

co do podłogówek to Gość w salonie mi powiedział że trzeba uważać żeby kolumny podłogowe się nie dusiły w za-małym pomieszczeniu,

na ile się znał a na ile chrzanił nie wiem...

jeszcze jedna ważna kwestia żeby kolumny grały pełnym swoim potencjałem bez potrzeby rozkręcania ich na full czyli przy w miarę rozsądnym poziomie volume grały piknie...

Bardzo ładne to co mi pokazałeś wzmacniacze szału nie robią ale kolumienki pikne teraz tylko posłuchać - taki wygląd zachęca do naciskania trujkonta :)

kolumny duala z lat 70-80 nie odpowiadaja mi swoja stylistyka, ale moze trzeba bedzie takie kupic :) jak sie sprawuja te cl 730? na allegro sa cl380, niby maja pasmo 25Hz - 25kHz

Rozwazam tez Tonsile maestro 2 180, slyszalem o nich duzo dobrego.

jak na oldschool to te fajnie wygladaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle ze nic o nich nie wiadomo, w dodatku cena kosmiczna, takze odpadaja.

Ukryta Zawartość

kolumny duala z lat 70-80 nie odpowiadaja mi swoja stylistyka, ale moze trzeba bedzie takie kupic :) jak sie sprawuja te cl 730? na allegro sa cl380, niby maja pasmo 25Hz - 25kHz

Rozwazam tez Tonsile maestro 2 180, slyszalem o nich duzo dobrego.

jak na oldschool to te fajnie wygladaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle ze nic o nich nie wiadomo, w dodatku cena kosmiczna, takze odpadaja.

O ile się nie mylę to CL380 są protoplastami modelu CL720 (a cl390 modelu cl730). Jeżeli grają podobnie (przetworniki i gabaryty podobne) to nie są złe. Jeśli chodzi o Maestro to niezłe kolumny, ale jak na możliwości cv441 to mają marne wysokie tony (kopułkę). Jeśli chodzi o Fishera to niektóre modele miał bliźniacze do duala !!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chociaż cena ponad dwukrotnie niższa. Fisher też miał parę naprawdę ciekawych i zaawansowanych technicznie modeli. Te Octavie z allegro przypominają mi modele Cantona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

O ile się nie mylę to CL380 są protoplastami modelu CL720 (a cl390 modelu cl730). Jeżeli grają podobnie (przetworniki i gabaryty podobne) to nie są złe. Jeśli chodzi o Maestro to niezłe kolumny, ale jak na możliwości cv441 to mają marne wysokie tony (kopułkę). Jeśli chodzi o Fishera to niektóre modele miał bliźniacze do duala !!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chociaż cena ponad dwukrotnie niższa. Fisher też miał parę naprawdę ciekawych i zaawansowanych technicznie modeli. Te Octavie z allegro przypominają mi modele Cantona.

Z tym Fisherem to dziwne, nigdzie nie znalazlem informacji ze w ogole cos takiego jak "Octavia" bylo produkowane. Tym bardziej dziwi wysoka cena. Nie biore ich pod uwage.

ok czyli

1. CL 380, w dodatku najtansze rozwiazanie. moze pojawi sie jakis wyzszy model.

2. Maestro, do rozwazenia. Jedyny nowozesny sprzet w tym gronie ;)

3. zainteresowaly mnie HECO te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Troche duze, ale konstrukcja zamknieta. HECO podobno tez mialo cos wspolnego z DUALem.

no i chcialbym napisac ze na tym zamykam ale sa jeszcze arcusy quadrale.. ech.

Poszukujac kolumn zaciekawila mnie taka sprawa. Technologia idzie do przodu. Nowe przetworniki, nowe ksztalty. Jak to jest ze "stare" kolumny sa w tak dobrych cenach, skoro technologicznie sa lata swietlne za nowymi. Co wiecej, sa wciaz polecane i uwazane za bardzo dobre. Np Celestion Dittony. Co ciekawe starsze monitory schodzily do nizszych czestotliwossci niz obecne (a moze sie myle). Jedne co moge zrozumiec ze zostawiaja ta czesc pasma dla subwoofera, ale jednak w systemie stereo zwykle slucha sie muzyki na parze glosniow. A moze sie myle moze lepiej kupic nowy sprzet i cieszyc sie niskim basem, ktory trzesie wnetrznosciami i szafą. Co takiego oferuja te nowe sprzety?

przepraszam za post pod postem, ale chcialem dodac ze chcialbym cieple brzmienie miec... przeczytalem wlasnie ze duale CL 730 + CV 441 graja na chlodno i sie zmartwilem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam za post pod postem, ale chcialem dodac ze chcialbym cieple brzmienie miec... przeczytalem wlasnie ze duale CL 730 + CV 441 graja na chłodno i się zmartwilem.

Grają razem dosyć sterylnie i szczegółowo, ale pokazują to co ma do przekazania źródło - więc jeżeli CD czy tuner będą bardziej "analogowe" to i tak to zostanie przekazane, a jeżeli jakość będzie marna, to ciężko będzie liczyć na wygładzenie. Z tunerem CT441 gra to blisko ideału (subiektywnie) a z CD jednak jest czasem zbyt "zimno", chciałoby się więcej ciepła w średnicy. Warto posłuchać. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego (na razie, a i to nie w pełni) brzmienia, ładnych kilka lat zmieniałem konfiguracje i przerzucałem różne klocki, z reguły ze stratą przy odsprzedaży - taki sport.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam !

Jak w temacie chce złożyć zestaw stereo. Ponieważ to mój pierwszy a też jestem młodym cżłowiekiem nie zarabiającym jeszcze dużo kasy - ma to być zestaw budżetowy. Pokój w którym ma grać - około 18m2 (średnia akustyka). Nie słucham i raczej nie zamierzam bardzo głośno. Zależy mi raczej na jakości dźwięku. Muzyka różna, różnista z przewagą rocka i metalu.

W tej chwili rozważany przeze mnie zestaw"

yamaha cd s-300 albo 700 - tutaj nie wiem czy jest jakaś istotniejsza różnica pomiędzy tymi modelami... może ktoś mógł by mi doradzić ?

wzmacniacz - yamaha r-s500. R-s700 chyba różni się tylko mocą i 140w na kanał to chyba dużo za dużo ?

No i głośniki tutaj mam największy dylemat. Rozważam :Tonsil Maestro II 180, Jamo S 606, Magnat Quantum 605

Witam, jestem nowy na forum i mam pytanie gdyz zastanawiam sie nad kupnem wzmacniacza na początek a jest to

YAMAHA A-420. Co mozecie o nim powiedziec? Mam propozycje jego kupna za 160 zł?

Mam teraz do wyboru między YAMAHA A-420 a PW 7011 UNITRA. Który bardziej polecacie? Prosze o odpowiedz

Witam,

Podepnę się pod ten wątek, choć to "pierwsze" to nie do końca ścisłość ;).

Chciałem się poradzić co do wzmacniacza i kolumn do niego. Urządzam właśnie nowy dom i mam plan zainstalowania wygodnego systemu audio. Póki co używam NAD-a 3020 z kolumnami marki: 'zajumałem ze szkolnego radiowęzła 20 lat temu'. Docelowo kolumny oczywiście lecą, natomiast ten NAD ma grać jako wzmacniacz dodatkowy w sypialni z głośnikami zabudowanymi w ścianie, w salonie chcę zainstalować nowy (w sensie 'inny') sprzęt, tak do 2-3 tysięcy PLN. Ma grać na nim wszystko - telewizor, youtube z laptopa i rasowi rockowi wymiatacze z analogowym brzmieniem (Clapton, Aerosmith - te sprawy) z CD.

Salon ma 40 m2, bardzo głupi kształt litery L i mnóstwo utrudnień typu kręte schody na środku. Nie ma mowy o jakimś kombinowaniu z ustawieniem kolumn - mają wisieć pod sufitem przy ścianach. Chodzi mi więc o to, żeby sprzęt był uniwersalny i nie wymagał cudów, nawet by zwracać inne cuda. No i warunek konieczny - musi mieć wyjście z preampa. Bardzo pożądanym bonusem byłoby też wyprowadzenie na 4 głośniki.

Czy np. NAD C-352 (jeśli bym chciał się trzymać marki) byłby do tego celu dobrym wyborem? Jakie paczki ładnie z nim współpracują? Oczywiście nie upieram się przy NADzie...

Witam wszystkich

Siedze już na tym forum ok 7 dni po ok 2-3h :) i im więcej czytam tym większy mam mętlik :)

A sprawa dotyczy zakupu pierwszego budżetoewgo zestawo stereo oczywiście wszystko z drugiej ręki. Kwotą jaką chce przeznaczyć to oczywiści jak najmniejsza, ale w granicach max 2000zł za wszystko.

Priorytetem na tą sytuacje jest wzmak i kolumienki. (całość ok 1400zł)

Pokój odsłuchowy to 3x5m, ale kolumienki będą niestety na tych 3m. Czyli realnie wyjdzie na to ze od kolumienek będę ok 2,4m. Muzyka głownie rock i metal ale z lat 2000+ co owocuje lepszą jakością masteringu i efektu końcowego. Czasami Jazz, bardziej aku. gitara i klasyka. W dzwięu czego oczekuję to tzw zrównoważenie

bas:

szybki, czytelny, tak myśle ze poniżej 50Hz to już za nisko, nie lubię takich zejść

środek:

ciepły, miły dla ucha, bardziej z przodu niż z tyłu, potrafiący dobrze wyeksponować gitary i wokal

górka:

i tu jest mój najbardziej czuły punkt, w którym cięzkio mi sie określić :/ napewno nie nawidze mocnej i ostrej górki, musi być łagodna, nawet delikatna, główne instrumenty to perka, gitary (czysta i przester), wokale, które musza dobrze zabrzmieć, instrumenty dęte (saks itp), pianina, kontrabasy mnie nie interesują.

Z kolumn narazie jakie brałem pod uwage to:

- Tannoy M2,M3,M4,

- Kef IQ30

jeszcze ponoć coś z Paradigm (ale chyba maja za dużo basu)

Aha i jeszcze jedno, Podałem M3 bo koszt standów i M2 jest równy M3, ale pozostaje jeszcze kwestia dzwięku :)

CZekam na wasze jakieś propozycje zwłasza od MG :) choć raz przyłapałem go na troszq dwojakiej odpowiedzi w dwoch różnych wątkach :) ale ogólnie total respect :)

( nie pamiętam gdzie i jak więc nie dam przykładu, ale chodziło o dopasowanie kolumn do wzmaka)

Witam,

mam problem z doborem wzmacniacza do kolumn. Znajomi zrobili mi prezent urodzinowy i kupili wzmaka ale jak to studenci wybrali mega okazję z którą od roku próbuje dać sobie radę a mianowicie model Pioneer'a SA-506. Ma ona parę wad: wyłącza się czasem prawa kolumn i trzeszczy jak się wyłączy źródło (pc).

Zestaw:

kolumny Tonsil ZG-40C

wzmacniacz Pioneer SA-506

Szukałem wzmaków ale nie wiem czy dobrze myślę wybierając jakieś tanie denony czy yamachy.

Słucham wszystkiego:

Od klasyka (dziewczyna gra na skrzypcach;p) po rock i poezję śpiewaną. Tylko techno i disco mnie nie kręci.

Dzięki za oferty. Oczywiście sprzęt jak najbardziej może być używany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.