Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki TV 37'-40' do 3tyś. pln

Epi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie 3tyś to już historia;) ale TV ma być do małego pokoju 3x4m tak więc chyba pozostanę przy 42' bo na nic droższego mnie nie stać a prawdopodobnie kupię taki zestaw Panas TX-P42GT20E i 2 pary okularów TY-EW3D2

Nie 3tyś to już historia;) ale TV ma być do małego pokoju 3x4m tak więc chyba pozostanę przy 42' bo na nic droższego mnie nie stać a prawdopodobnie kupię taki zestaw Panas TX-P42GT20E i 2 pary okularów TY-EW3D2

I super, witaj w klubie. :)

I super, witaj w klubie. :)

Przyznam szczerze, że akurat GT20E podobał mi się najbardziej pod względem obrazu podczas wczorajszej wycieczki po euro;) Tylko wczoraj nie brałem pod uwagę TV 3D i cena mnie nie przekonywała;) myślałem, że to zwykły 2D, dopiero tu się dowiedziałem że to 3D, dziś przypadkiem wpadłem między półki z 3D więc ubrałem okulary i zacząłem oglądać ludzie patrzyli na mnie jak na jakiegoś cybroga czy jak kto woli biedaka, który patrzy jak sroka w gnat:P Ale uważam, że efekt 3D jest mega fajny tło jak w starych dobrych pocztówkach z ciągnącą się głębią, a wychodzące z ekranu ręce czy inne gadżety są mega realistyczne choć daleko im do hologramu... Szczerze nie spodziewałem się takiego efektu...czy PS3 pociagnie spokojnie filmiki 3D czy trzeba dokupić specjalny odtwarzacz dla dobrego efektu?

Fajnie ,że określiłeś Swoją drogę . Może było by warto wstrzymać się z zakupami 3-4 miesiące , bo na wiosnę będzie wysiew nowości . A co czasem idzie za tym spadek cen starszych modeli , a i nowe stają się bardziej osiągalne. Byłem napalony na G10 , a potem okazało się , że G20 jest tańsze o 700 zł.

Może i warto zaczekać tyle lat jadę na starym TV, że miesiąc czy dwa mnie nie zbawi tym bardziej, że przektoczyłem budżet;) ale ile taki GT20 może kosztować na wiosnę jak spadnie 2-3stówki to wolę go mieć juz;)) ps. co myślicie o tym uchwycie użwa ktoś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do plazmy taki uchwyt jest zbedny. Kup najtanszy, a reszte przeznacz na lepszy TV.

Nie muszę kupować bo Panas ma promocje w 2011 jak kupisz TV od 42' i zarejestrujesz na stronie Panasa, przyjeżdża ekipa z uchwytem i montują za free;) Co do tego z linku podoba mi się sterowanie cena mogła by być niższa;) ale w porównaniu do firmowych i tak jest tanio;))

• Moderatorzy

w MM w związku z promocją podnieśli wszystkie ceny wyjściowe i tak po rabatach Lg 47LE8500 wyszedłby coś ok 6500, porypało ich, niech zajmą się działką DIY i ciągną druta

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W stanach Panasonic sprzedaje P42GT25 za $625, a Amazon mial promocje i przez kilka godzin mozna bylo kupic ten telewizor za $430.

I takie promocje rozumiem:) w stanach jest 110V więc to jedyny -

Koledzy rozwiejcie jeszcze moje wątpliwości;) Gdyż i tu i na hdtv piszą iż 42' to mało a do 3D to już wogle...Na początku przymieżałem się do 37' gdyż taki ma mama w pokoju i wcale za mały go nie uważałem jednak dla własnego luksusu;) haha brałem pod uwagę 40' i ten wydawał mi się już duży;) Wybór padł na 42' a tu nagle zostałem sprowadzony na ziemię, że to małe;) mały to jest mój GoldStar 14' na którym jadę prawie 20lat;)) hahaha a na nic większego niż 42' 3D po prostu mnie na chwilę obecną nie stać, mam jeszcze pytanko odnośnie wysokości TV czy rzeczywiście najlepiej umieścić środek ekranu na wysokości oczu czy może być wyżej np. o 15-30cm?

czy rzeczywiście najlepiej umieścić środek ekranu na wysokości oczu czy może być wyżej np. o 15-30cm?

Ja jakoś nie lubię jak jest wyżej (ale są tacy co mają wyżej bo tak wolą). Kieruj się własnymi preferencjami. Moim zdaniem oczy w centrum ekranu to najoptymalniejsza pozycja.

Epi ja mam środek ekranu na wysokości oczu i niestety jest to za wysoko. (od biedy można oglądać)

TV mam w meblach i nie mogłem zrobić (meble na zamówienie) niżej bo na dole są półki ze sprzętem audio.

Najlepiej dla nas jest gdy górna ramka jest na wysokości oczu.

Widzę, że nie ma złotego środka ja na szczęście nie mam mebli na ścianie, choć jestem na etapie projektu stolika na sprzęt i widzę, że będę musiał robić wszystko od nowa;) a sprzęcik będzie prawie na ziemi:) No cóż postaram się zastosować do waszych porad z góry dzięki.

• Moderatorzy

koledzy poproszę o namiary na europejskie sklepy internetowe (poza Polską) z dużym wyborem i niskimi cenami TV

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ekran TV ma być centralnie (na ile to możliwe).

(to poniżej oczu stosowało się przy monitorach CRT, by i klawiaturę "wzrokiem" objąć)

Wyobraź sobie posiadacza LCD TV , który stawia ekran niżej i siedzi blisko - kąty w takim TV mogą całkowicie oglądany obraz wypaczyć.

Ekran TV ma być centralnie (na ile to możliwe).

(to poniżej oczu stosowało się przy monitorach CRT, by i klawiaturę "wzrokiem" objąć)

Wyobraź sobie posiadacza LCD TV , który stawia ekran niżej i siedzi blisko - kąty w takim TV mogą całkowicie oglądany obraz wypaczyć.

I tutaj też głupoty wypisujesz.

Jeśli ramka jest na wysokości oczu wtedy mięśnie są w spoczynku.

Jeśli TV jest tak ustawiony że oczy są na środku ekranu wtedy musisz podnosić wzrok i mięśnie się męczą.

...no to mamy kolejną teorię kątów np. w LCD.

Ktos na podstawie "teorii" kupi ulubiony LCD w rozmiarze choćby 40" - usiądzie z 1,2m i zobaczy np to (z góry):

Ukryta Zawartość

Tylko tyle.

@witek_z - nie będę już z Tobą dyskutował, bo ty jesteś zapewne ten "witek_z" (z innego forum) który:

- kręcił w inwerterze (w TV plazmowym) - unikat na skalę światową (TV Hybrydowy LCD/PDP), jedyny egzemplarz na świecie

- no i po ostatnim Twoim stwierdzeniu/pytaniu " a w takim razie jak jest rysowany obraz na plazmie?, no chyba nie powiesz mi że inaczej niż w CRT."

..............pisz już co chcesz :)

Ukryta Zawartość

Witam. Tutaj taka mała dygresja, bo jak zwykle odpowiedz na konkretne pytanie zeszła na drugi plan....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sam kupiłem ten model kilka dni temu, teraz 40 cali za dokładnie 2900 pln. Polecam, czytałem juz praktycznie wszystkie fora, ci co polecają lcd nie led ,pewnie gdyby mieli możliwość kupna drugiego telewizora kupili by właśnie model z podswietleniem LED. (chyba że czekają na full led, heheh) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam Koledzy:) Telewizora jeszcze nie mam ale zamówienie już złożone;) Jak pisałem prędzej zdecydowałem się na Panasonic TX-P42GT20E, byłem chyba w wiekszości sklepów w Trójmieście aż trafiłem na demo Panasa z okularkami;) LG odpadł w przedbiegach, na rogach ekranu pojawiały się podwójne linie jedynym konkurentem pozostał Samsung, który dla mnie osobiście przegrał ostrością. Tylko w 2 sklepach i to nie należących do wielkich sieci, raczej prywatne zajmujące się sprzedażą wysokiej jakości Hi-Fi i TV polecono mi Plazmę w sklepach typu market wygrywały LDC;) ale uważam, że to raczej ukierunkowane jest odgórnym nakazem lub kompetencjami sprzedawcy bo jak nazwać to że sklep X handluje Sony, Samsungiem, Panasem i LG, a obejżeć można tylko ten ostatni nawet będąc zdecydowanym i machając gotówką inne marki trzeba brać w ciemno o porównaniu nie mam mowy. Rozmawiałem z człowiekiem który ma dość duże pojęcie o temacie, potwierdził tylko to co mówili w tych 2 sklepach, że do moich warunków Panas jest najlepszym wyborem biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw bo w końcu każdy produkt ma + i -. Cenę na Panasa dostałem taką, że mało z krzesła nie spadłem oczywiście z radości:) tak więc oczekuję na TV i zdam relację jak otrzymam. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Na dziś (24.01.2011r.) nie widzę dlań konkurencji, gdy idzie o jakość obrazu. zużywa do maks. 158W mocy, gdzie plazma > 300W)

Myślałem, że może Panasonic (plazma) powalczy ale o dziwo nie - trochę jej do tego Philipka brakowało.

Niech wszyscy sobie piszą (w tym szanowni recenzenci) i mówią co chcą, ja na dziś swojego faworyta znalazłem.

Brałbym dla sobie 46" (do pokoju 4,85 x 5,20m, oglądanie z ok.4,5-4,8m).

Dziś widziałem i porównywałem ten model - dla mnie jest THE BEST i zero wątpliwości za porównywalne, a nawet nieco większe pieniądze...

PHILIPS 46PFL7605H, ew. 40":

Ukryta Zawartość

Epi - oglądałem dziś tę (i nie tylko)plazmę Panasa.

Wybrałbym ZDECYDOWANIE Philipsa, model 40PFL7605H (od 3400 zł w necie + ok. 70 zł koszty transportu).

Ten Panas jest fajny ale jakością obrazu uważam, że temu Philips'owi NIE podskoczy. A i zużycia prądu też nie ma co porównywać.

* * *

Trochę Ci się dziwię. Miałeś niezłe RTV-EUR-AGD w 3M i nie widziałeś różnicy ? Czy nie widziałeś może tego modelu Philipsa w akcji ?

A może zasugerowałeś się tzw. powszechną opinią i ochach i achach nt. plazm Panasonica ?

Pytam, bo mnie też się generalnie podobają.

W moim prywatnym rankingu tv do zakupienia (kryterium: wyłącznie jakość obrazu) nr 1 Philips był 4x, a Panasonic 2-3x.

Na dziś górą znów Philips i nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Trochę więcej o tym cudzie techniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 25 Stycznia 2011 - zaczepka
Ukryte przez Fr@ntz, 25 Stycznia 2011 - zaczepka

Ktos na podstawie "teorii" kupi ulubiony LCD w rozmiarze choćby 40" - usiądzie z 1,2m i zobaczy np to (z góry):

Ukryta Zawartość

Tylko tyle.

@witek_z - nie będę już z Tobą dyskutował, bo ty jesteś zapewne ten "witek_z" (z innego forum) który:

- kręcił w inwerterze (w TV plazmowym) - unikat na skalę światową (TV Hybrydowy LCD/PDP), jedyny egzemplarz na świecie

- no i po ostatnim Twoim stwierdzeniu/pytaniu " a w takim razie jak jest rysowany obraz na plazmie?, no chyba nie powiesz mi że inaczej niż w CRT."

Odnośnie sposobu patrzenia na TV otrzymałeś ode mnie list na PW, czy mógłbyś go wkleić w tym temacie?

Jeśli nie to sam to uczynię.

Ukryta Zawartość

Na dziś (24.01.2011r.) nie widzę dlań konkurencji, gdy idzie o jakość obrazu. zużywa do maks. 158W mocy, gdzie plazma > 300W)

42' plazma średnio ~150W (42 cale), to co podajesz to wartości maksymalne

ktoś kto kupuje droższy tv z uwagi na mniejszy pobór mocy, który stanowi ułamek % w ogólnym rozrachunku i uważa to za jakiś istotny argument za wyborem tv, tylko się ośmiesza

Myślałem, że może Panasonic (plazma) powalczy ale o dziwo nie - trochę jej do tego Philipka brakowało.

Niech wszyscy sobie piszą (w tym szanowni recenzenci) i mówią co chcą, ja na dziś swojego faworyta znalazłem.

Brałbym dla sobie 46" (do pokoju 4,85 x 5,20m, oglądanie z ok.4,5-4,8m).

Dziś widziałem i porównywałem ten model - dla mnie jest THE BEST i zero wątpliwości za porównywalne, a nawet nieco większe pieniądze...

PHILIPS 46PFL7605H, ew. 40":

Ukryta Zawartość

Epi - oglądałem dziś tę (i nie tylko)plazmę Panasa.

Wybrałbym ZDECYDOWANIE Philipsa, model 40PFL7605H (od 3400 zł w necie + ok. 70 zł koszty transportu).

Ten Panas jest fajny ale jakością obrazu uważam, że temu Philips'owi NIE podskoczy. A i zużycia prądu też nie ma co porównywać.

jest wiele aspektów w których lepsza jest plazma i w których lepszy jest LCD a Ty kolego porównujesz tylko z grubsza w sklepie, na ustawieniach nie nadających się do domu, tylko i wyłącznie na sygnale HD

LCD zrobi zawsze większe pierwsze wrażenie WOW i tyle w temacie... żeby być obiektywnym to należałoby to samo powiedzieć o koledze, który tak pochwalił wyżej GT20 (nie wiem jakim cudem ale ok, niech będzie choć na pewno nie zdążył porównać wszystkich ważnych aspektów obrazu)

wkleję Ci opinię osoby która miała u siebie telewizory w kolejności Philips 9705, Panasonic v20 (plazma), Sharp 810

"Ludzie mogą twierdzić inaczej ale sądzę że dając komuś do domu Dobrą plazme i dobrego LCD to po jakimś czasie osoba ta wybierze PDP, pomimo nawet faktu iż z początku bardziej podobał jej się obraz LCD (tak było ze mną)."

Ukryta Zawartość

"Czerń na 810 jest dobra ale z funkcją dimmingu matrycy ( nie wiedzieć czemu działa jedynie jak się włączy auto kontrast), przy jednej małej żarówce zaświeconej w pokoju cały ekran był czarny, wyłącz dimming, ustaw podświetlenie na normalny poziom to robi się widocznie jaskrawa, ja tego nie nazwę dobrą czernią, zwłaszcza ze tv dość widocznie ucina czarne detale w porównaniu z plazmą v20 (zresztą by uczciwym 9705 też to robił)."

Ukryta Zawartość

"Z początku właśnie też tak myślałem że tv wyprzedza plazmy ale jednak po jakimś czasie dochodzę do wniosku że jednak lepiej bym zrobił zostając przy V20, nawet pomimo tego ryzyka wypalenia. Na v20 (a g20 to prawie ten sam model) kolory nie mają aż takiej jasności ale są za to bardzo precyzyjne, gdy oglądasz długo filmy to się docenia, "

Ukryta Zawartość

I co Ty na to ?

wniosek jeden - nie sugeruj się pierwszym wrażeniem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko tyle.

A kto o zdrowych zmysłach ogląda 40 cali z odledłości 1,2 metra?

Fakt można oglądać z tej odległości Full HD to po pierwsze, a po drugie gdzie jest napisane że tak ogląda się LCD?

Wypowiadam się generalnie a nie na potrzeby tej lub innej technologii wyświetlania.

Stań sobie człowieku w jakiejś odległości od ściany np. 2 metry, zaznacz kropkę na tej ścianie na wysokości oczu a następnie nie ruszając głową skieruj wzrok do góry i do dołu, zaznacz te miejsca i zmierz od pierwszej kropki raz w górę a raz w dół.

Niestety my ludzie lepiej mamy rozszerzony kąt widzenia do dołu niż do góry.

Ukryta Zawartość

Andrea ten Philips jest 2D ja kupiłem 3D i to w lepszej cenie;) Co do samego TV nie jestem zwolennikiem jednej technologii ani drugiej, spędziłem kilka dni na jeżdżeniu po trójmieście aby zobaczyć co potrafią różne TV. Dla mnie co napisałem prędzej Panasonic TX-P42S20E nie powalał mnie jakością i tu widziałem lepsze LCD czy LED jak zwał tak zwał;) byłem przekonany bardziej do Sony lub Toshiba, jednak Panasonic TX-P42GT20E deklasował wszystko co widziałem jakością obrazu nawet w głupim Euro a wyświetlany obraz był 2D nawet nie wiedziałem wtedy, że ten Panas jest 3D jednak nie brałem go pod uwagę gdyż chciałem kupić coś do 3tyś. max. a on miał cenę 3800pln bez okularów. Po tym jak zobaczyłem LG 3D w akcji postanowiłem zobaczyć ile bym musiał dopłacić bo spodobała mi sie ta technologia mimo, że są dodatkowe okulary;) Co do mojego wyboru nie kierowałem się testami czy opiniami, choć brałem je pod uwagę jednak tym co widzę, oprócz osób które tu mi polecały rózne modele, rozmawiałem z ludźmi którzy nie jedno mieli i widzieli np. kumpla który pracuje w branży, czy innych osób znających temat i pomocnych w wyborze. Gdybym chciał 2D patrzył bym bardziej pryzmat ekonomiczny choć naprawdopodobniej wybrał bym Panasonic TX-P42G20E bo to ten sam model, który posiadam tylko 2D i nie sądzę aby w cenie do 3tyś. a nawet więcej miał wielką konkurencję. Wiem, że jedna i druga technologia ma swoje zalety i wady ale wszystko co jest podobne i konkurencyjnych firma ma zalety i wady: komputery, konsole, aparaty czy ukochany przez Nas sprzęt Hi-Fi;)) itd. Co do prądu to mam gdzieś czy coś mi pobierze 300W czy 120W liczy się dla mnie jakość, a jak ktoś gdzieś wyliczył jest to rocznie ok 300pln do opłaty za prąd czyli niecałem 30pln w skali miesiąca to raptem 2,5 paczki papierosów czy 10 piw;) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.