Skocz do zawartości
IGNORED

Realny i prosty wzmacniacz domowy P6.8W8R

MarcFos751

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój projekt wzmacniacza i jedynie barwa dźwięku jest

wzięta z schematu magnetofonu ZK246.

Jest trochę starych polskich wzmacniaczy i te które są w złym stanie

to można je przerobić i tanio mieć obudowę i część zasilania.

Realny wzmacniacz jest liczony na lepszą liniowość sterowania się

tranzystorów, sterujących tranzystory mocy.

Jeśli ktoś che większą moc to można jedynie połączyć równolegle

dwa stopnie mocy z rezystorami szeregowymi bazy Rb=1.8k i wtedy

moc wzmacniacza rośnie dwukrotnie, ale rezystancja obciążenia jest

Ro=4R. Nie patrząc na inne schematy wzmacniaczy to jest to jedyny

prosty wzmacniacz domowy, co komu pasuje. Może kogoś zdziwić

dlaczego zastosowałem tr.BD355, jeśli obciążenie napięciowego

stopnia jest dużej rezystancji to aby zmiany prądu kolektora ze

względu na zmiany nap.Uce były podobnie takie same dla tr.PNP i

NPN to maksymalny prąd kolektora tr.PNP powinien być większy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

niestety nie widzę sensu twoich postów w tym temacie a nawet na tym forum

lepszym miejscem dla ciebie była by elektroda.pl

tutaj są marne szanse żeby ktokolwiek zainteresował się twoimi projektami

w dzisiejszych czasach raczej kładzie się nacisk na prostotę, dużą moc, dostępność części i wysoką jakość sygnału wyjściowego

niestety nie widzę sensu twoich postów w tym temacie a nawet na tym forum

lepszym miejscem dla ciebie była by elektroda.pl

tutaj są marne szanse żeby ktokolwiek zainteresował się twoimi projektami

w dzisiejszych czasach raczej kładzie się nacisk na prostotę, dużą moc, dostępność części i wysoką jakość sygnału wyjściowego

Reasumując trzeba kogoś kto zrobi i jeszcze mu "zagra". Od schematu do realizacji daleko po drodze można sporo skopać. Schematy poprawne, ale to tylko teoria. Ciołkowski też latał na Księżyc w teorii.

Myślę kto może skompletować części to ma nic lepszego i moc wzmacniacza jest większa od napisanej. Najlepszy i najgorszy schemat wzmacniacza jest tak samo nieskuteczny, jeśli wzmacniacz jest nie dokładnie złożony. Te najwyższej jakości i nowoczesne wzmacniacze to jest nic takiego i zmieniają się w nich obudowy i szeroko stosowane są plastikowe tranzystory na źródłach prądowych, a całkowicie to nie jest to co można prosto osiągnąć. Rzeczywiście prostszych i lepszych wzmacniaczy, z moich schematów, ludziom nie potrzeba. Po co ludziom robić schematy gorsze i bez podania na schematach optymalnych i obliczonych wzmocnień tranzystorów. Co do wielkich mocy to jest tragedia w myśleniu ludzi i moc ciągła P4W podpala cewki głośników i producenci to są biznesowi oszuści bo ich nie obchodzi że głośnik nie spala się większą mocą, bo sam bóg programem z kosmosu i nie za darmo, w ich własnych domach ludzi, chłodzi cewki głośników i osobiście należę do takich ludzi że na to mówię NIE!. Po prostu co komu pasuje i nie można podważać jakości wzmacniacza, który zapewnia tranzystorom luksusowe punkty pracy i lepszego przedwzmacniacza Uo=5Vp nie zrobicie sobie sami.

Człowieku, błagam. Pisz po polsku. Być może twoje teksty mają sens ale nie można ich zrozumieć. Podobnie jest z twoimi schematami. Odechciewa się ich oglądać po pierwszym żucie oka. Tak nieczytelnych schematów jeszcze w sieci nie widziałem. Brakuje tylko tego żeby schemat powyżej był do góry nogami.

Gdybym pokazał ludziom gówno, to wtedy wszystkie informacje są łatwo czytelne i wolność i radość z prostoty była wielka. Co ja na to poradzę że ludziom nie może nawet się zdawać że moje schematy są bardzo dobre i takimi głupimi programami ogłupiają odbiorców, jest to taka cena, jeśli podaję coś sensownego. Nie jest łatwo projektować wzmacniacze ze względu na liniowość tranzystorów sterujących, związaną z ich rezystancją dynamiczną i podaję przykład wzmacniacza w którym tr. mocy o małym wzmocnieniu i małej rezystancji dynamicznej Rd=1R pracuje liniowo z maksymalną dynamiką Ic=4A, a tr.sterujący BD355/354 na rezystancji dynamicznej Rd=32R daje maksymalny i stosowany prąd do około Ic=150mA i to wszystko wystarcza aby uzyskać na wyjściu napięcie tylko Uo=4Vp. Po prostu ja podaję normalne schematy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdybym pokazał ludziom gówno, to wtedy wszystkie informacje są łatwo czytelne i wolność i radość z prostoty była wielka. Co ja na to poradzę że ludziom nie może nawet się zdawać że moje schematy są bardzo dobre i takimi głupimi programami ogłupiają odbiorców, jest to taka cena, jeśli podaję coś sensownego. Nie jest łatwo projektować wzmacniacze ze względu na liniowość tranzystorów sterujących, związaną z ich rezystancją dynamiczną i podaję przykład wzmacniacza w którym tr. mocy o małym wzmocnieniu i małej rezystancji dynamicznej Rd=1R pracuje liniowo z maksymalną dynamiką Ic=4A, a tr.sterujący BD355/354 na rezystancji dynamicznej Rd=32R daje maksymalny i stosowany prąd do około Ic=150mA i to wszystko wystarcza aby uzyskać na wyjściu napięcie tylko Uo=4Vp. Po prostu ja podaję normalne schematy.

Znowu teoria. To jest forum DIY ( Do It Yourself) Zrób to sam.

MarcFos751 to nowy rodzaj trolla.

Zasypuje swoimi nieczytelnymi postami różne fora np:

dudiostereo.pl to MarcFos751

Audiohobby.pl to cin157

diyaudio.pl to marek157

diyaudio.ew to marek157

Jedynie gdzie go nie ma to elektroda.pl bo tam moderacja nie pozwala na kaleczenie polskiego języka.

Nigdy też nie odpowiada na zadane pytanie tylko produkuje następny schemat.

Pozdrawiam

JarekC

Proszę nie pisać to jest tylko teoria i ludzi wprowadzać w błąd. Jeśli nie ma w informacjach jak dokładnie dynamicznie mierzyć tranzystory to nie znaczy że można ludzi oszukiwać, bo nie wiedzą jak się mierzy tranzystory i na pewno wzmocnienie tranzystora to nie jest tak prosto jednakowe i z pomiarów trzeba znać liniowe przedziały prądowe odpowiadające rezystancji dynamicznej pracy tranzystora, w zaprojektowanym układzie i wtedy okaże się że drajwerami łatwo i czysto nie można sterować tranzystory mocy.

Proszę nie pisać to jest tylko teoria i ludzi wprowadzać w błąd. Jeśli nie ma w informacjach jak dokładnie dynamicznie mierzyć tranzystory to nie znaczy że można ludzi oszukiwać, bo nie wiedzą jak się mierzy tranzystory i na pewno wzmocnienie tranzystora to nie jest tak prosto jednakowe i z pomiarów trzeba znać liniowe przedziały prądowe odpowiadające rezystancji dynamicznej pracy tranzystora, w zaprojektowanym układzie i wtedy okaże się że drajwerami łatwo i czysto nie można sterować tranzystory mocy.

Jednak dałem się sprowokować...

Powiedz-robisz to,bo czerpiesz przyjemność z czytania odpowiedzi na swoje bezsensowne wpisy ?

Czy przemyciłeś komórkę na oddział zamknięty?

Człowieku,to co wypisujesz i w jaki sposób to robisz jest co najmniej żenujące dla portali w których można natknąć się na twoją chorą twórczość...

Proponuję zmienić lekarza,nie palić aż tyle albo pójść na całość i zostać np...papieżem !

Pokarzcie tylko poprawny układ do pomiaru dynamicznej liniowości, to się będę śmiał i ludzie sami sobie pomierzą istotne do projektów rzeczy i czy to nie dziwne aby ludzie sami sobie nic prostych rzeczy nie wymyślili, bo w książkach tego nie ma. Wasze wypowiedzi nic są warte, chociaż dla niektórych interesujące jak się bronić aby coś udowodnić. Jeśli coś się krytykuje to szanując ludzi pokazuje im się coś podobne lub lepsze, trzymając się sensu założeń. Mogę podać inne przykłady schematy małej pojemności zapisu, aby udowodnić swoją i prostą i normalną technikę. Mówicie potrzeba więcej mocy, a ja dla zdrowia młodych mogę podać wzmacniacz większej mocy, prosty i tylko możliwe dobry do skonstruowania, oczywiście jako rozwinięcie schematu podstawowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Pokarzcie tylko poprawny układ do pomiaru dynamicznej liniowości, to się będę śmiał i ludzie sami sobie pomierzą istotne do projektów rzeczy i czy to nie dziwne aby ludzie sami sobie nic prostych rzeczy nie wymyślili, bo w książkach tego nie ma"

Pokaż taki układ sam. Widzę,że na forum Elportalu też coś było.

Ukryta Zawartość

Też ktoś Cię fajnie tam podsumował, a Ty ciągle nie chcesz wyciągnąć wniosków.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.