Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ starych płyt na igłę

szyma

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś gdzieś przeczytałem, ze stare płyty(nie wiem dokładnie co autor miał na myśli, ale rozumiem, że stare niewiadomego pochodzenia) mogą uszkodzić igłę, co za tym idzie owa igła uszkodzi nowe płyty. Czy jest w tym coś prawdy?

Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie?

Uważam, że mogą powstać jakieś defekty na igle, ale tylko w wypadku długiego odsłuchu płyt(raczej igła powinna zdeformować winyl), jeżeli naruszy to sfer igły, to i ona naruszy "nowy" winyl.

Jeśli płyta będzie miała glębokie rysy poprzeczne do rowków, to igła, a właściwie jej zawieszenie może się uszkodzić.

Igła wpadając w taki "wąwóz" może być ostro "szarpnięta" i na przykład przekrzywiona.

Zależnie od stopnia przekrzywienia będzie "dłutowała" dobre płyty.

No ale przeoranych płyt nikt rozsądny na talerz nie kładzie... :-)

Płyty które "skończyły się" w normalnej eksploatacji i nie mają widocznych uszkodzeń moim zdaniem igle nie zaszkodzą.

Tym bardziej że do słuchania raczej się nie nadają... ;-)

Who's Afraid of Music?

Odziedziczyłem kolekcje płyt, które były odtwarzane po 10 razy i od tej pory leżały na półce. Przed przesłuchaniem czyszczę je szczotką. Czy to wystarczy? Mam w planach budowę myjki z owego forum. Mogę śmiało słuchać tych płyt? czy czekać aż konstrukcja powstanie?

Odziedziczyłem kolekcje płyt, które były odtwarzane po 10 razy i od tej pory leżały na półce. Przed przesłuchaniem czyszczę je szczotką. Czy to wystarczy? Mam w planach budowę myjki z owego forum. Mogę śmiało słuchać tych płyt? czy czekać aż konstrukcja powstanie?

>>>szyma,

Szczotką niewiele zdziałasz. Najprędzej to naelektryzujesz nią płyty, wskutek czego będą jeszcze skuteczniej przeciągać kurz i paprochy. Buduj zatem czym prędzej tę myjkę - raz porządnie wymyjesz nią płyty i wystarczy. Płyta którą odtworzono 10 razy, jeśli nie poryta, to nie jest groźna dla igły, no chyba że ktoś ją po odtworzeniach w piasek rzucał. Nie jest zatem z nimi tak źle, jak się dadzą dobrze umyć, to możesz z nich mieć jeszcze pożytek.

Natomiast jeśli pomiędzy nimi są longplaye silniej uszkodzone, z głębokimi rysami, to takie bezpieczniej wycofać ze słuchania, tak jak ktoś Ci wcześniej napisał. Tego rodzaju uszkodzenia niestety nie są już do naprawienia.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.