Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz też spróbować w audiodesign, ponoć jakość porównywalna do toroidów audio, ale cena niższa.

Niestety to bzdura, jakość nijak nie porównywalna do toroidów bo kupujesz transformator wyglądający na ręcznie robiony...

Zamówiłem kiedyś tam 2 transformatory i wyglądają fatalnie jak dla mnie a cena praktycznie taka sama co w toroidy.pl (i tutaj muszę wspomnieć, że kupowałem wiele transformatorów od nich i do tej pory się nie zawiodłem).

Edytowane przez .3lite

muszę wspomnieć, że kupowałem wiele transformatorów od nich i do tej pory się nie zawiodłem).

Wszytskie w wersji audio, czy zwykle?

A moze wziac w toroidach zwykly, tylko doplacic za zalanie zywica?

El sueño de la razón produce monstruos.

Ja się opierałem na opiniach innych.

Sam chciałem u nich zamówić trafo, ale ..... chyba dam spokuj.

Też cały czas się trzymam toroidów ale wersji audio, bo przy zwykłej prawie zawsze buczy.

Tak że sorry za wprowadzenie w błąd :-)

Wszytskie w wersji audio, czy zwykle?

A moze wziac w toroidach zwykly, tylko doplacic za zalanie zywica?

No właśnie miałem odpowiadać na tą część posta kolegi:

zwykłe prędzej czy puźniej zacznie buczeć.

I interesuje mnie jakie to transformatory kolega zamawiał, że mu buczą? Zamawiałem większość zwykłych wersji od nich (dostępnych na stronie) i żaden po kilku latach nie buczy, cisza niesamowita więc albo mam szczęście albo to świadczy o nich, że dobre transformatory sprzedają.

Fakt, słyszałem o paru osobach które dostały buczące transformatory (a przynajmniej tak twierdzą) ale mi się to nie zdarzyło a i tak zapewne bez problemu by taki transformator wymienili na nowy.

Sam chciałem u nich zamówić trafo, ale ..... chyba dam spokuj.

Czyli kolega nie zamawiał ale pierwszy do komentowania buczenia ich produktów?

Edytowane przez .3lite

Nawet jakiś czas temu dostałem przez przypadek zwykłe trafa do ugody.

A wiadomo że trafa do niej są przewymiarowane i pomimo zapasu pomrukiwał jeden.

Tak że zwykłe z toroidów nadają się na estrade lub prostownik do akumulatora :-)

Czyli kolega nie zamawiał ale pierwszy do komentowania buczenia ich produktów?

Z audiodesign nie.

Z toroidów sporo.

Edytowane przez adik82

Z toroidów sporo.

I koledze każdy transformator z toroidów buczał i siał na kilometr? Ciekawe, mam zwykły transformator od nich który zasila pewną końcówkę z lampami które są zlokalizowane blisko transformatora (mała obudowa niestety, jest to hybryda tranzystorowo-lampowa) i gdyby cokolwiek siał to jestem pewien, że lampy by to od razu wychwyciły tym bardziej, że pracują w stopniu wejściowym.

Edytowane przez .3lite

Nie zawsze (choć zadżało się) od razu pomrukiwały.

Nie słyszalne z powiedzmy koło 0,5 -1 metra ale sam fakt mnie denerwuje.

Nikomu nie każe brać audio, każdy kupi to co będzie chciał.

Stwierdzam że warto dołożyć do audio.

Zamówiłem może ze cztery zwykłe parę lat temu i od kąd zaczołem brać audio mam spokój.

To kolega zamówi sobie do 7100 zwykłe, taniej i kilka dni czekania?

Edytowane przez adik82

To kolega zamówi sobie do 7100 zwykłe, taniej i kilka dni czekania?

Nie, do większych projektów jak właśnie P-7100 biorę w wersji audio ale większość transformatorów od nich mam zwykłych.

'PJT'

dostałeś mocowania w komplecie czy sam sobie załatwiłeś, jeżeli tak to skad ?

Już za bardzo nie pamiętam,ale wydaje mi się ,że sam coś wykombinowałem

W Audiodesing nie radzę, zamawiałem ostatnio dwa trafka niby wersja audio ( do DAC-a) dostałem jakieś najzwyklejsze trafa, nawet nie zalane żywicą. Pan powiedział, że do takich małych żywicy nie dają, bo i tak wypadnie < śmiech>. W dodatku jedno z traf błędnie nawinięte. Mocowań nie dali żadnych, cenowo różnica pomiędzy nimi a Toroidami to z 8 zł. Tyle, że ich oferta zakładała szybsze wykonanie, dlatego z niej skorzystałem.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

no właśnie lipa że w toroidach nie maja mocowan dla >300watt

dla 1.5kva z toroidow mocownia dostalem. wszystko zalezy czy zamowisz. jak zwykle wykonanie 1 klasa

Co to za mocowanie?Jeśli tylko śrubka i talerzyk to nie widzę problemu jeśli nie dają...

Do 7100 za taką kasę powinni kubeczek dodawać i to nie taki do kawy:)

Co to za mocowanie?Jeśli tylko śrubka i talerzyk to nie widzę problemu jeśli nie dają...

Do 7100 za taką kasę powinni kubeczek dodawać i to nie taki do kawy:)

No właśnie "śrubka i talerzyk" nawet czegos takiego żałują.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Musze to wszystko przemyslec, bo juz sam nie wiem.

Raczej jestem zdecydowany na toroidy.pl, tylko nie wiem czy zwykle, czy tylko zalewane, czy full wypas audio.

Szczerze mówiąc mam u siebie dwa trafa z toroidy pl, w "zwyklej wersji", ale czytalem tyle negatywnych opinie o "zwyklych" wersjach, ze myslalem, ze po prostu mi sie dobre trafily. Ktos tez pisal, ze kiedys buczaly, teraz te ktore robia nie bucza. Oni na stronie pisza, ze w wersji audio gwarantuja, ze nie bucza.

El sueño de la razón produce monstruos.

mocowanie do mojego trafa tj. talerzyk i podkładki gumowe :) myślę nad dużym kubanem na to trafo ale to już bardziej ze względów estetycznych. Wszystkie trafa jakie od nich brałem były w wersji audio i żadne nie buczało - kompletna cisza.

Trafo do "garnka" musiało by być wyższe i o mniejszej średnicy ,bo te co ja mam to po dołożeniu garnka ,

obudowę trzeba by było powiększyć ,a już teraz mam 46cm szer.

A tak prawdę mówiąc ,to ten ganek tylko do wizualizacji ,bo w wykonaniu audio z ekranem magnetycznym , nic nie sieje.

To jest końcówka mocy ,a nie pre do gramofonu

Edytowane przez wieslawa

myślę z czego go wykonać.... taka rura fi 200 2mm do kominków by się nadała. Na to przyspawać wieko i ładnie to obrobić.

Nasze trafa mają ok. 19cm szerokości a ja mam do wykorzystania w środku ok. 37cm. Nie wiem ile zajmą końcówki na radiatorach. Jak się wszystko zmieści to ze względów estetycznych zapakuję trafo do garnka.

Edytowane przez mihau_r

myślę z czego go wykonać.... taka rura fi 200 2mm do kominków by się nadała. Na to przyspawać wieko i ładnie to obrobić.

Po co komplikować?Słowo:"garnek" i wszystko jasne :)

mihau_r

Mój ma chyba 24cm jak pamiętam ,także rura musiała by mieć 25cm ,

Prawie ukończyłem wasze 7100 , to jak to gra nawet nie będę komentował , wcale się nie dziwię ze oryginał kosztuje 50-70 tysięcy złociszy . bo to jak to gada to jest impossible .

Tak sobie pograłem na jednym kanale na biurko pora zacząć wkładać je do obudowy , tak się nie da .

W skrócie zasilanie podłącza się od przodu , wielkimi literami jest napisane + , - masę łączymy na głównej baterii kondensatorów - zasilanie stopnia końcowego i stad tez wyprowadzamy masę do głośników .

Zasilanie stopni vas z drugiej strony pcb przykręcany do złączek , prostownik jet na dwóch mostkach .

Masa tego układu jest wyprowadzona na złączce GND , łączymy osobnym przewodem do masy na głównej . Tutaj jest to trochę inaczej rozwiązane niż w innych modelach , przez to sugerowałem zasilanie stopni vas osobno .

Masa z dołożonych przeze mnie kondensatorów w zasilaniu końcówek mocy jest wyprowadzona osobno PGND też łączymy osobnym przewodem do masy głównej . Tutaj jest ona prowadzona tak że łączy tylko równolegle wszystkie kondensatory , W stopniach vas jest ona rozprowadzona tak że każde jej połączenie jest z dwójki kondensatorów i prowadzone jest do punktu centralnego .

Na razie nie zauważyłem żadnego mini szmeru przydźwięku .

Co do tych kondensatorów w zasilaniu łącznie 10szt to warto je jak na mój gust zalutować ,

Basik to ma taki że przechodzi on od uszu do żołądka wprawiając w dreszcze przy czym dźwięk nie traci na wysokich itp .

Mocy pozostawię bez komentarza .

W torze sygnałowym każdemu dawałem rezystorki dale Rm60 , kondensatory elny tonerex albo nichikon kw . Miałem w planach zastosować w każdym egzemplarzu elny ale skończyły się na hurtowni .

Także są dwie wersje do wyboru , Dawałem każdemu tylko po 5 kondensatorków w zasilaniu , jest możliwy upgrade do pełnej wersji jeszcze trochę mi zostało w workach . To na pw .

Te wzmacniacze nie maja w torze sygnałowym żadnych kondensatorów .

Wolnych kompletów nie ma o ile ktoś nie zrezygnuje .

Parę fotek tych zabaweczek .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-64749900-1376836272_thumb.jpg

post-35540-0-99253800-1376836297_thumb.jpg

post-35540-0-15138900-1376836312_thumb.jpg

post-35540-0-60144800-1376836481_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większość sprzętu rozesłana , Jeżeli ktoś będzie miał problemy albo czegoś nie będzie wiedział to pisać , lepiej wcześnie , niż po tym jak by coś uległo uszkodzeniu .

Zachowywać wszystkie środki ostrożności żeby coś nie wpadło pomiędzy ścieżki , Jeżeli ktoś chce można pcb od strony lutowania zabezpieczyć Pcb plastik70 lub podobnym lakierem , ja tego nie robiłem .

Co do osób które brały same pcb do 7100 to jeszcze raz zaznaczam , lutować takie wartości elementów jakie są na schemacie , nie sugerować się spisem , na spisach z tych dokumentacji jest dosyć sporo błędów . Dotyczy to wszystkich dokumentacji .

Co do tych pcb pree i sterowników jak zwykle wykonanie przeciąga złocenie , firma Merkar wysyła te pcb gdzieś do podwykonawcy w celu złocenia . Przez to się to ociąga, z pcb do 7100 było tak samo .

Możliwe że za miesiąc - dwa będę miał parę szt pcb do tego modelu, jeden lub dwa komplety w wersji złozonej .

Co do osób które brały same pcb do 7100 to jeszcze raz zaznaczam , lutować takie wartości elementów jakie są na schemacie , nie sugerować się spisem , na spisach z tych dokumentacji jest dosyć sporo błędów . Dotyczy to wszystkich dokumentacji .

Rozumiem, że oznaczenia na płytce zgadzają się ze schematem. Czy urozmaicałeś PCB o jakieś elementy które będzie trzeba dobrać lub czegoś nie będzie trzeba montować ?

Ja tranzystory z kashinoki już mam.

A że walczę z remontem w domu to dopiero w poniedziałek-wtorek je przemierze i roześle.

Do tego czasu prosił bym o dane do wysyłki na pw.

Kase mam już podliczoną i zaraz po wysyłce porobię przelewy zwrotne.

Co do reszty tranzystorów to każdy musi sobie we własnym zakresie kupić.

2sa992/2sc1845 - te są dostępne w north - mam wyluty oryginalne ale rozrzuty ok 50hfe i musze sprawdzić ile.

2sa872/2sc1775 - można w zamian dać 2sa970/2sc2240 - wcześniej takie dawaliśmy i jest ok.

Obydwa po parze na kanał.

Edytowane przez adik82

No to czekamy i na złoto i na krzem :)

I tak w ramach ciekawostki-wesoła twórczość i "klon" A50...ze stajni diyGene-można sobie kupić za parę $.

• Pokaż nowe odpowiedzi