Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też do przodu tylko nie miałem czym w sobotę zrobić fotorelacji :) Końcówki, trafo, kondy, PCB zabezpieczeń - zamontowane w obudowie. Trafo udało się poprawić w Toroidach i już jest z dodatkowymi odczepami. Czekam jak przyjdzie obrobiony tylny panel bo na nim będzie zmontowana PCB wejściowa i mniejszy protektorek. Nie spieszę się bo i tak czekam na nowe kolumny, a te powinny u mnie być do połowy listopada.

Ja też coś tam działam i zamierzam jutro skończyć jedną 7100.

Fronty i tyły właśnie wróciły z CNC,a resztę pakuję do obudowy...

My niemusieliśmy, za to Grzegorz tak.

Ale reszta tranów jakoś poszła.

Przy okazji, mój 5000 będzie do sprzedania. Niemalże kompletny, trzeba tylko obudowę do kupy poskładać i dokupić gniazda. Fotki wklejałem w tym wątku. Info na pw.

Chętnie bym zostawił 5000 i 7100, ale nie skończe obydwu, kwestia finansowa a jeszcze kolumny i pre mnie czekają.

W zasadzie, to po co ta indukcyjność na wyjściu? Ja ją pominałem i gra świetnie

I tu mądre posunięcie :-)

Usuń jeszcze zobla, przecież też będzie grać dobrze.

"cewka" (dławik) z rezystorem tłumiącym na wyjściu jest po to by zabezpieczyć go przed pojemnościowym charakterem zwrotnic głośnikowych.

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) >> "ZABEZPIECZENIE PRZED OBCIĄŻENIEM REAKTANCYJNYM ORAZ SZKODLIWYMI OSCYLACJAMI"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

korci mnie wypróbowanie mojego klona p7100 na innych opampach we wzmacniaczu instrumentacyjnym, mam wrazenie ,że to może być wąski gardłem tej koncowki - najbardziej ciekawi mnie brzmienie na 2 x NE5534 najlepiej signetigsa lub philipsa, coś mi sie wygaje ,że JRC4580 go "blokuje" - szczególnie przestrzeni brakuje chyba jednak trochę rozwicięcia w osi przód tył - kit sure "pokazał" jak to ma wyglądać, więc p7100 tez musi dać radę.

czy ktos próbował ne5534 ?

Bogdan,

trochę mnie zaskakuje Twoja wypowiedź na temat braku przestrzeni. U mnie przetwarzanie pasma wysokotonowego oraz przestrzeń znacznie sie poprawiła po podłączeniu p-7100. Potwierdził to rownież kolega który jest muzykiem w filharmonii. Poddałem go quasi ślepym testom - nie wiedział, którego wzmacniacza aktualnie słucha. Jednoznacznie wskazał p7k1 na wzmacniacz o szerszej i lepszej scenie. Porównywany był do D-NFB, którego w dalszym ciagu uważam za wzmacniacz referencyjny.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

----------------

Jak korci to wymień i daj znać - jestem ciekaw.

Raczej wątpie by taka firma jak accuphase oszczędzała na opampach czy kondensatorach, ale być może się mylę.

Myśle, że wymiana opampa, poza zaspokojeniem audiofilskich smaczków, nie da slyszalnej różnicy.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Edytowane przez mirfak

----------------

Dokładnie.

Większość ludzi po wymianie opampów słyszy różnice, ale czy są one spowodowane złą aplikacją w to już nikt nie wnika, ważne że gra "lepiej" - a prędzej inaczej.

W serwie niewiele opampów daję radę (w accu), nawet zamiennik wskazany przez Grzegorza (lm833n) nie działa aż tak dobrze jak 4580.

Edytowane przez adik82

Pytanko do tych którzy grają na p5000;

Dorabialiście przełącznik wzmocnienia?

Nawet był taki w kicie od Grześka.

Edytowane przez freedi

Planuje takie ustrojstwo zamontować. Z tego co pamiętam sterowanie masą jest.

W sumie aplikacja tego nie jest trudna, za to przyda się w eksperymentowaniu z różnymi preampami .

Chyba gdzieś jest test, w którym testują końcówki z różnymi wariantami gain-u .

co sądzicie o NJM2114 , bo po wymianie OPA2132 w konwersji I/V na PCM1798 efekt jest pozytywny, na opa dźwięk był wyszczuplony i lekko "syczący" w stosunku do NJM - na wyjściu za konwersja pracuje 2xAD825, narazie to zestawienie pasuje mi bardziej niż opa2132 i ad825

obecnie dzwiek sie wyrównał

może wstawić tego NJM2114 do p7100 do wzmacniacza instrumentacyjnego - serwa nie tykam i nie mam zamiaru go zmieniać

dzisiaj mam gości , ale może jutro zamiast 4580 wstawię 2114 - to przecież ne5532 na sterydach , czyli cos bliskiego do 5534 , a jak kupie dobre 5534 to też je wyprobuję, bo coś mam przeczucie , że one zagrają lepiej od 4580

kiedyś w cd zamienaiłem 5532 na ne5534 i róznica w przestrzeni i selektywności była uchwytna

już po próbie - na njm2114 jest gorzej w p7100

Bogdan możesz poeksperymentować tylko uważaj żebyś nie upalił .

Jak będziesz się bawił w podmiany to sprawdzaj sobie temperaturę tych scalaków podczas pracy , wystarczy że będziesz w prymitywny sposób dotykał paluchem obudowy scalaka . AD825 raczej odradzam , długo nie pociągnie .

5532 sprawdzałem , zamula ten wzmacniacz .

lm833n gra tak jak by ktoś w przenośni - dorzucił do układu kilogram cukru .:)

wypróbuję jeszcze tylko 5534

dzisiaj porównywałem : klona p7100, klona krella ksa50, sure , i harmana PM660

i accuklon jest najlepszy, ale on gra bardzo specyficznie

nie jestem do końca przekonany

to jeszcze nie to

hybryda go pokona !

wypróbuję jeszcze tylko 5534

dzisiaj porównywałem : klona p7100, klona krella ksa50, sure , i harmana PM660

i accuklon jest najlepszy, ale on gra bardzo specyficznie

nie jestem do końca przekonany

to jeszcze nie to

hybryda go pokona !

Specyficznie, to znaczy jak ?

Pisałem już wcześniej. Bez dobrego pre, czy to KSA50 , 7100 , itp, itd nie pokażą swoich możliwości.

Też przychylam się do połączenia P-7100/ ( P-5000 w moim przypadku ) z pre na lampie.

Uważam, że takie połączenie stworzy system z dźwiękiem na wysokim poziomie. Nie liczę, że będzie to

dźwięk total hi-end, ale na wysokim poziomie.

Edytowane przez kogutaudio

wcześniej bagatelizowałem wykorzystywanie w accu wejścia symetrycznego, ale zmieniłem zdanie po przeczytaniu kilku wypowiedzi i po przetrawieniu tematu, w tym upatruję szansę na rozwinięcie dźwięku klona P7100.

napisałem ,że on brzmi specyficznie, bo tak go odbieram , wracam do niego, ale czegoś mi wciąż brakuje, ......życia ?

nie wiem jak to nazwać, brakuje mi odpowiednich słów - on jest idealny w każdym aspekcie, ale jako calość..... nie wiem.

czyż nie kocha się za wady , a nie za ideał .

klon krella jest żywy, nieco wyostrzony na średnicy, ale muzyka z niego brzmi jak na żywo, czy jest lepszy od klona p7100,

raczej nie w moim systemie , ale z kolumnami o odchudzonym basie i ostrej śrdnicy i górze kto wie, jedno jest pewne to chyba najbadziej charyzmatyczny wzmacniacz jaki kiedykolwiek miałem.

obecnie słucham z hddplyera przez lampucerę i kit z ebaya na PGA2311 , ale przerabiam lamucerę i regulację głośności na tor symetryczny ,a przełącznik wejść przełączać będzie wejścia cyfrowe i to będzie u mnie osobny tor cyfrowo - xlr tylko do stereo, a wejścia rca w p7100 wykorzystam do rzeszty i sterował będzę z amplitunera, do słuchania na codzień z tv , KD lub radia.

W ferworze walki o zwycięstwo ::))) i w końcu ukończenia własnego 7100 .

w następnym tygodniu nie będę wysyłał żadnych pcb i układów , zapisałem się że zabiorę ten wzmak na to całe audio show , a sprzęt jeszcze nie ukończony .

Także cały wolny czas do piątku będę poświęcał na dokończenie i na nic innego .

• Pokaż nowe odpowiedzi