Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

c2810 pod choinke;p

Wymarzony prezent dla każdego audiofila.

zrobiłem spis tranzystorów do Pre z E-408 .

Możecie sprawdzić czy się wszystko zgadza.

Q1, Q2,Q5,Q6,Q11,Q12,Q15,Q16 - 2SA1175

Q3,Q4,Q7,Q8,Q9,Q10,Q13,Q14 - 2SC2785

Q17,Q18 - 2SA872

Q19,Q20 – 2SC1775

Q21,Q22 – 2SC1845

Q23,Q24 – 2SA992

Trochę to trwało,bo ponoć nasze TA7318 odwiedziły skład celny ale w sobotę już wysyłam do wszystkich zainteresowanych.

Układy sprowadzone i sprawdzone przez Marka :)

Byłby ktoś zainteresowany złoconą pcb do 407?

Wzmacniacz w miarę prosty, części w miarę dostępne. Jeden z tańszych jeżeli chodzi o koszty złożenia. Gra bardzo przyzwoicie. Jeżeli złocenie i dobór elementów podziała tak na zmiany jak w pre 408 to może być na prawdę bardzo dobrze.

Nie każdemu potrzeba smoka w postaci 7100.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Przypominam o:

Aktualna lista na 450

1. Adik82

2. Micha7n

3. TD5

4. freedi

Na diyaudio.pl też jest identyczna lista i obecnie jest tam 7 osób + tu 4.

Jeżeli liczba kompletów przekroczy 12-14 to cena będzie oscylowała ok 160 zł za stereo.

dzięki, doszło, działa :)

To dobra wiadomość.

I moja prośba-nie piszcie raczej w wątku,bo i tak tu za dużo wszystkiego:)

Układziki wysłałem priorytetem w sobotę i kilku kolegów już dostało.

Umówmy się,że Ci do których do końca tygodnia nie dotrą-napiszą PW do mnie,.Pozostali ,którzy dostali - nie muszą już nic pisać.

pozdrawiam

Mała ale bardzo ważna uwaga . dla paru osób składających p-7100 , Tranzystorki Q-51 oraz Q-53 chodzi o te w stabilizatorach , na moich płytkach maja być tranzystory 2sc4793 oraz 2sa1837 lub 2sc5171 2sa1930 a dokumentacji są podane 2sa1507 oraz 2sc3902 . Chodzi o to że te tranzystory maja zamieniony emiter z bazą . Lutując według dokumentacji 2sa1507 oraz 2sc3902 należy je odwrócić o 180 stopni .

dopisuję się na komplet płytek

Aktualna lista na 450

1. Adik82

2. Micha7n

3. TD5

4. freedi

5. slawo10

Podobno cena spadła do 90 zł za komplet, w tym wypadku biorę dwa komplety

mozecie podpowiedziec jakie wartosci rezystorow Rx przy nap zasilania dla tej pcb 55V ? - rozumie ze przy takim moge zastosowac 4 przekazniki na 24V ?

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ola98

mozecie podpowiedziec jakie wartosci rezystorow Rx przy nap zasilania dla tej pcb 55V ? - rozumie ze przy takim moge zastosowac 4 przekazniki na 24V ?

pzdr

Mówisz o 55VAC ?Nie wiem czy ten uPC wytrzyma takie napięcie?Sprawdź notę katalogową...

a jakim nap.Ty zasilasz ?

z wypowiedzi ze str 95 i schematu wynika ze chyba mozna toto zasilic wlasnie 55V

pzdr

Edytowane przez ola98

Protektorek działa bez zarzutu i już uratował mi kolumny:)

Zasiliłem go coś ponad 25VAC i mam chyba te Rx 22 ohm ale po 1 szt i jest idealnie jak dla przekaźników 12V.

...ale mogę się mylić jestem teraz poza domem i jak chcesz sprawdzę jutro:)

pzdr

No tak-nie zauważyłem tego:) z tym że ola pytał o Rx ,czyli wygląda na to że można podać 55v i wystarczy dobrać wtedy te Rx...

A te PR-ki służą do kalibracji VU meterków w zależności od tego z jakim wzmacniaczem będzie to działać.Chyba w każdej serwisówce accu jest tabela odnośnie takiej kalibracji.

Witam.

Freedi, możesz podać dokładny link do zapisów na PCB do E450tki (na diy.pl), a może kolega Jaskiniowiec by zorganizował coś ala kity pod ten wzmak ? Ostatnio udało mi się z kolegą Jaskiniowcem to załatwić przy "okazji" zamówień kitów do 4100...7100 (za co oczywiście bardzo dziękuję). Wszystko poskładałem i czekam na trafo (PCB z tych pierwszych, niebieskie, dwa lata leżało w szufladzie) także na gwiazdkę powinno grać :-))).

Pozdrawiam wszystkich.

Może komuś składającemu 7100 będzie przydatne:

Wycena toroida od Noratel.pl

W Toroidy.pl przy identycznej specyikacji w wersji Supreme-1040zł brutto a w wersji bez kubka,full audio,większy rdzeń,odczep 250V ale bez sec24V-803 zł...co Wy na to?

...ola98-zasilanie protektorka u mnie to 24VAC i Rx=22ohm po 1 szt na przekaźnik 12VDC

Edytowane przez freedi

A ja wczoraj wymieniłem sobie końcówki z 407 na 305V (MOSFET). Uruchomione rok temu wczoraj doczekały się podłączenia do systemu.

Gra to inaczej. Nie gorzej, lepiej tylko po prostu inaczej. Na plus jest barwa, szczególnie instrumentów akustycznych. Wszelkie smyczki czy struny gitar dostały więcej mięsa. Ich dźwięk jest bardziej dociążony. Podobnie z wokalami, szczególnie żeńskimi. O dziwo bardzo dobry jest bas. Dużo opinii jest takich, że bas z MOSFET-ów jest gorszy od bipolara. W tym przypadku niekoniecznie.

Minusem jest przestrzeń. Instrumenty są bardziej zlepione ze sobą. Taka prezentacja bardziej homogeniczna. Dżwięk jest mniej uwiolniony aniżeli z 407. Mniej szczegółowy, ale też słodszy. Może ktoś by powiedział, że bardziej analogowo?

Na razie słucham, zobaczymy jak się to rozwinie, bo te końcówki od uruchomienia grały może z 10 godz.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

A ja wczoraj wymieniłem sobie końcówki z 407 na 305V (MOSFET). Uruchomione rok temu wczoraj doczekały się podłączenia do systemu.

Gra to inaczej. Nie gorzej, lepiej tylko po prostu inaczej. Na plus jest barwa, szczególnie instrumentów akustycznych. Wszelkie smyczki czy struny gitar dostały więcej mięsa. Ich dźwięk jest bardziej dociążony. Podobnie z wokalami, szczególnie żeńskimi. O dziwo bardzo dobry jest bas. Dużo opinii jest takich, że bas z MOSFET-ów jest gorszy od bipolara. W tym przypadku niekoniecznie.

Minusem jest przestrzeń. Instrumenty są bardziej zlepione ze sobą. Taka prezentacja bardziej homogeniczna. Dżwięk jest mniej uwiolniony aniżeli z 407. Mniej szczegółowy, ale też słodszy. Może ktoś by powiedział, że bardziej analogowo?

Na razie słucham, zobaczymy jak się to rozwinie, bo te końcówki od uruchomienia grały może z 10 godz.

daj mu z 50 godz i zobaqczysz co potrafi :)

pzdr

Chyba bargrafy stały się znakiem rozpoznawczym klasy A .

E-600

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przygotowuje projekt obudowy do E-450 lecz potrzebuje wszystkich dokładnych wymiarów ( wszystkich wszystkich, gałki, przyciski, szybka, klapka, wymiary wgłębienia pod klapką, wymiary dolnego "skosu") czy ktoś ma dostęp do E-450 i mógłby dokładnie pomierzyć to "ustrojstwo" jak klonować to klonować, może się uda "forumową" budę do tego skleić. Gdzieś w sieci był projekt frontu ale brak kontaktu z autorem niestety

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez gucio.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

• Pokaż nowe odpowiedzi