Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam co do pree to każdy już powinien otrzymać w czwartek wysłałem wszystko co nie wysłałem wcześniej , Mam tylko jeden drobny problem jak rozwaliłem partycję systemową , to usunęły mi się adresy i zostały mi dwa pcb pree , wiem że są do osoby która zamawiała aż dwa naraz tylko do kogo ??? .

Było by dobrze jak by sie ta osoba zgłosiła na priv , mam tylko nicki osób które zamawiały bez adresów , także , wyjaśni mi się tym wszystko .

Co do tego p-5000 poskładam prototyp i uruchomię to zamówię do reszty osób , co do firmy w której będę robił zamówienie to najlepiej niech osoby chętne sobie wybiorą gdzie zamówić .

W gamie jakość jest dostateczna -plus , ale zawsze coś na 2 -3 pcb z serii coś jest jakaś wada wizualna przy soldermasce . tylko znowu pcb są o połowę tańsze niż w prototypy .

Tylko zaznaczam jest to złożony projekt , żeby to kogoś nie przerosło , to niech się nie rzuca z motyką na księżyc

Ogólnie wygląda to tak na razie .

szybkie pytanie

co do e-450

diody MA165 zastępujemy 1n4148 a MA167 też czy jakie ??

oraz

diody 1SR139-400 jakimi zatąpić bo te są nie do kupienia...

TAK

To gitara bo takowe posiadam, pozostało trafo tylko ze moja córa mi schemat popierniczyła i nie odczytam, podał byś (jak wiesz) jaka moc i wyprowadzenia?

Z góry dziękuję.

Otrzymanie jakiejkolwiek odpowiedzi graniczy z cudem, ani na PW ani na forum nie otrzymałem ani jednej odpowiedzi od projektanta płytek, sprzedał umył ręce i dziękuje

a co do trafa to ma mieć napięcia 2x59V zmiennego dla części napięciowej i 2x66V już po wyprostowaniu dla części mocowej ale tutaj jak się nie myle w schemacie jest 50V zmiennego ja bym jednak dał np 48 zmiennego a ok 66V da nawet 46 ale może przysiąść więc rób jak uważasz tutaj zmieni to tylko moc wyjściową która jest i tak duża że nie trzeba się tym przejmować. A co do mocy poszczególnych sekcji to 2x59 wydaje mi się że starczy bez problemu 10-20W ale jaskiniowiec gdzieś pisał że 50 bo mocy nigdy nie za wiele natomiast co do tych do części mocowej to poniekąd zależy to od napięcia bo jeśli dasz jak w oryginale 2x50V to powiem Ci że jest to dużo jak dla 2 par tranów na kanał więc 2x45 max 48 i moc jeśli dla obu kanałów na raz to ok 500-600W starczy w zupełności chyba że chcesz wyćiągać z tych końcówek tyle co accuphase przy obciążonym jednym kanale wtedy daj z 700-800W i napięcie 2x50V a szybko pójdzie to z dymem bez dobrego chłodzenia ale moc będzie ok 3680W na kanał dla 4r :) jak widać w tym teście:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc jeśli moc taką ma przy obciążonym jednym kanale a spada ona przy 2 to znaczy ze accu zaoszczędziło na zasilaniu :)

pytanie brzmiało:

co do e-450

diody MA165 zastępujemy 1n4148 a te oznaczone jako MA167 też na 1n4148 czy na jakie ??

oraz

diody 1SR139-400 jakimi zatąpić bo te są nie do kupienia...

na razie zająłem się tylko rezystorami, kondami, diodami i takimi pierdołami, do do tranów to z zamawianiem i szukaniem będę walczył na dniach bo tutaj już będzie więcej szukania :) może na PW mi wyślesz jakieś pomoce - opis zamienników itd do E-450 ??

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daniel69xyz

Z innych postów Jaskiniowca (poczytajcie o innych modelach accu) wklejam Jego notatkę:

ma165 -in4148

Hz153l zenerka 15 volt

1z15a zenerka 15volt 1wat

hz8a2l zenerka 8,2 volta

hz6a1l zenerka 5,1 volta

1ss83 np bav20 .

reszta 1 amperowe wedle uznania .

Ukryta Zawartość

MA167 też na 1n4148.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rs2512

Czasami wystarczy użyć tylko gogle i wpisać tam symbol i wyskoczy datascheet a tam jest wszystko co trzeba ,

Z reszta zamienniki wszystkie podałem wcześniej

Co do mocy traf to w broszurach są napisane moce .

do zasilania stopni napięciowych , czyli to wyższe napięcie -moc tego powinna oscylować w granicach 50 -100 wat .

Napięcia były na schematach i są i myślę że każdy potrafi przemnożyć lub podzielić to przez pierwiastek z dwóch .

dopiero od niedawna mam PCb teraz tak się mu przyglądam i na wejsciu na trafo do zasilania części napięciowej mamy tylko 2 wejścia - i tutaj pytanie, trafo ma mieć napięcie 1x59 V ?? chyba nie ... z tego mam rozumieć że trafo 2x59Vac i mam środek podpiąć pod masę na PCB ?? a tam do wejścia tylko jeden i drugi koniec wyprowadzeń??

już wiem że tak trzeba zrobić - srodek trzeba podłączyć do masy w zasilaczu a jeden i drugi koniec do tego złącza na PCB E-450 następnie masę do Płytek, tylko nie wiem bo nie powinno się 2 razy prostować tego samego odczepu a przy 2 kanałach tak właśnie będzie... nom ale nic i jak już wiele razy było mówione - MASA Z CINCH DO OBUDOWY I DO WEJŚCIA W PCB DZWIĘKU I MASA Z ŚRODKA ZASILACZA RÓWNIEŻ DO OBUDOWY... w ten sposób zostanie połączona masa jedna z drugą (choć w oryginale łączone są przez kondensator 22nf jak dobrze pamiętam)

ja jestem w trakcie kończenia końcówek, zabezpieczenie już gotowe pre od e-408 tak samo, dzisiaj pograło trochę i powiem że jestem bardzo miło zaskoczony, natomiast co do wzmocnienia, faktycznie jest spore, końcówki odpalam niedługo. zdjęcia mojego pre:

Ukryta Zawartość

29bd5b4e4d04.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daniel69xyz

a tam to i ja przy okazji dam jeden kanał i zabezpieczenie:

Ukryta Zawartość

40f599e7cd2e.jpg

4cf3e85af31a.jpg

b98dedeb62c8.jpg

pewnie jeszcze się trochę pozmienia, na razie chcę to odpalić więc lutuje to co mam

co do tranów w pre i końcówce 90% jest takich jak w oryginale, 10 % to trany zamienne (chyba lepsze niż oryginały)

Kondki nippon chemicon rubycon zl, nichicon muse itd. bez jakiś bóg wie co jak w pre ale elementy dobrej jakości, rezystory głównie dale a jak nie było wartości to beyschag, Cewki wyjściowe sam nawinąłem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja się pochwalę postępem, trany leżą w pudełeczku jeszcze czekam na trafo ;)

Do zasilacza idą PHILIPS 60000uf, w końcówkach siedzą nichicon Fw, kz muse, gold tune, Elna simlic II,BC comp, wimki itp ;)

Ps. Nie oszczędzałem na tym projekcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yasioo

te Philipsy są super, ja czekam na swoje dwa razy mniejsze 30 000uf

Gdzie kupowaliście njm4580 w DIPie i czy może ma kto z was na sprzedaż 4sztuki?

daniel69xyz

Polecam wymienić c30 i c31 na jakiś polipropylen, ceramik w tym miejscu tylko psuje.

c9 i c10 mają być ceramiki nie silver mika

w preampie wywal sylwer mika (c4 i c6) tam ma być polipropylen lub styrofleks

te Philipsy są super, ja czekam na swoje dwa razy mniejsze 30 000uf

Gdzie kupowaliście njm4580 w DIPie i czy może ma kto z was na sprzedaż 4sztuki?

daniel69xyz

Polecam wymienić c30 i c31 na jakiś polipropylen, ceramik w tym miejscu tylko psuje.

c9 i c10 mają być ceramiki nie silver mika

w preampie wywal sylwer mika (c4 i c6) tam ma być polipropylen lub styrofleks

Mogę ci odstąpić mam 30szt

Ps. Powiem ci ze nawet mało zapłaciłem za te pshilipsy bo 80zeta za sztukę ;) i jestem zadowolony bo to jest to samo co BC.

Pozdrawiam

Yasiek

Edytowane przez Yasioo
  • Pokaż nowe odpowiedzi