Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Jaskiniowiec, kilka wulgarnych słów to za mało.

Te 2sc3964 siedzą napewno w denonach (pokazywałem ci), tylko akurat miałem 7 kanałową z avr-1912.

A z drugiej strony przecież było zamówienie z kashinoki na 2SC3420, a jest on identyczny co 2SC4685.

Edytowane przez adik82

adik82'

A z drugiej strony przecież było zamówienie z kashinoki na 2SC3420, a jest on identyczny co 2SC4685.

2SC3420 to tylko ta sama obudowa co 2SC4685. , w środku to całkiem inny tranzystor ,pierwsze co je różni to wzmocnienie ,w pierwszym 300 w drugim 3000 a to jest kluczowe w tym układzie stabilizacji temp

Kiedyś już pisał o tym Jaskiniowiec

Jeszcze jest tran specjalny do biasu ,to 2SC4137 ,często występuje w starszym sprzęcie

Edytowane przez wieslawa

Przy pierwszych wzmocnienia niezauważyłem, patrzyłem po parametrach ogólnych.

2sc4137 - mam trzy oryginalne sztuki.

Mam jeszcze 2sc3421.

Ale o to się nie martwię bo mam oryginalne 2sc3964.

Najważniejsze to 2SA1507/2SC3902, zobaczymy co przyjdzie z kashinoki, bo jak narazie bieda jest cokolwiek sprawdzonego i dostępnego zastosować.

Edytowane przez adik82

Można by zamówić oryginały 2sc4685 ze sklepu www.chip1stop.com. Sklep i wysyłka z Japonii

Gwarantują że są to oryginały, ale trzeba zamówić minimum 50 szt w cenie $4,23 za sztukę. przesyłka od nich kosztuje $75 i nasz Vat 23%

co daje kwotę za sztukę $7,05 czyli ok 23zł sztuka

Z mojej strony byłbym zainteresowany zakupem tych tranzystorów ale tylko 20 sztuk na zapas.

Macie może namiary na jakieś wskaźniki wysterowania , jakieś fajne .

Trochę się drapałem po głowie nad ta kwestią , i za bardzo nic nie potrafiłem wymyślić .

Nawet wpadłem na pomysł żeby wykorzystać wskaźniki VFD z tego czegoś .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale 200 zł za drogo max dał bym za to coś na tda2030 i irfp240 - 100 zł .

Naprawiałem kiedyś tą skrzynkę z pseudo dsp (brak) koledze , i z tego co pamiętam nie było to aż tak przekombinowane .

Nie mam pomysłu , na te wskaźniki , co by tu wymyślić fajnego .

Ukryta Zawartość

Już kiedyś był ten link. Trochę daleko ale spory wybór i nie drogo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do tranzystora do kompensacji, w A-65 i w M-6000 siedzą 2SC3421.

W north jest dostępny oryginał po 8zł

Ukryta Zawartość

Natomiast 2sc4685 oryginał po 50zł, więc zamawiając 2 sztuki za 50 zł to jednego kompletu accu z Yokohamy mamy po 50 sztuk (o ile to oryginał).

Więc 20 osób i jest komplet, tylko po co komu tyle?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

tylko mnie znów nie krytykujcie, ale mam już chyba ostatni pomysł<

kupiłem w GB za marne grosze Primare SPA20 z uszkodzonymi końcówkami frontowymi

i chyba zamiast je naprawiać wbuduje w ich miejsce E407

Ten Primare ma w zasilaczu dwa toroidy po 800 W i napięciach DC +- 60V - 10 elektrolitów po 10 000 uF

a radiator jest gigantyczny , więc jest szansa mechanicznie to zrobić - oryginał ma

5 kanałów i każdy ma po dwie pary tranzystorów końcowych, więc wylutuję uszkodzone fronty

a w to miejsce wcisnę e407 i to będzie chyba mój sprzęcik docelowy

on w strereo gra super ( ma dobra sekcję DSP , DAC na PCM1738 , głośność na PGA2311

i ogólnie to jest prawdziwy bolid - waży 23 kg !!!!

Po co budować zewnętrzną końcówkę kiedy mogę ją wbudować do środka i mieć taki

uni klocek :-) 1600 W nominalnej mocy z zasilacza to prawdziwa gratka :-)

Witam , ja się na pewno dopisze do zamówienia na 2sc4685 o ile takie powstanie , do kwoty 150 zł .

Dzięki za linki .

Rafals to są wzmaki na mosfetach - inne charakterystyki tych tranów .

Przyznam ze kuszące jest zbudowanie jakiegoś potworka na mosfetach , ale na razie raczej nierealne . Strasznie droga jest budowa takich zabawek z taka ilością tranzystorów .

Rafals to są wzmaki na mosfetach - inne charakterystyki tych tranów .

Przyznam ze kuszące jest zbudowanie jakiegoś potworka na mosfetach , ale na razie raczej nierealne . Strasznie droga jest budowa takich zabawek z taka ilością tranzystorów .

Ale E-550 jest na MOSFETach i ma 2SC4685.

jeszcze czekam na odpowiedź z toshib-y zobaczymy co odpiszą,tranzystory będę zamawiał na firmę VALEO która mieści się w TUAM tam obecnie pracuję .

zapytanie wysłałem im jako VALEO,a nie jako osoba prywatna.

'rafals'

E-550 to klasa A , większy prąd spoczynkowy ,co wiąże się z większą (czulsza ,szybsza reakcja ) kontrolą prądu

Przy dużych radiatorach można spróbować wstawić 2SC3421 ,ale w E-550 nie są one przewymiarowane i mocno się grzeją

Edytowane przez wieslawa

'rafals'

E-550 to klasa A , większy prąd spoczynkowy ,co wiąże się z większą (czulsza ,szybsza reakcja ) kontrolą prądu

Przy dużych radiatorach można spróbować wstawić 2SC3421 ,ale w E-550 nie są one przewymiarowane i mocno się grzeją

Ale A-65 też głęboka klasa AB :)

Edytowane przez rafals

'rafals

Ale A-65 też głęboka klasa AB :)

Tylko A-65 jest naście tranów na kanał i prąd się rozkłada a w e550 tylko 3 pary i prąd relatywnie większy na 1 trana , no i radiatory wieksze w A65

Nie ma problema ,można spróbować zamienic i obserwować ,ale z tego co kiedyś pisał Jaskiniowiec nie można było ustabilizować prądu przy zmianach temp radiatorów

Edytowane przez wieslawa

Jaskiniowiec:

Mam prośbe zanim przyjdą płytki do 307 podałbyś rodzaje tranzystorów jakie wchodzą w orginale ew.jakie zamienniki stosować.Zanim przyjdą płytki ogarne sobie elementy.Jeżeli nie chcesz podać na forum wyslij mi proszę na pw.

Dzięki

panowie co robimy zamawiamy czy nie?

na 2SC4685 jest 1 miesiąc gwarancji a na 2SC4685(Q) jest jeden rok .tylko nie wiem czym one się różnią.

a to co dostałem z toshiby.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dataschetach accu nic nie pisze o wersji tego trana, przy innych pisze.

Może są selekcjonowane podczas produkcji?

Ja też jestem chętny, zależy od wersji, wtedy podm ilość.

Ale to niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

Chyba chodzi o to, że jest to werjsa ROHS. Pozostałe linia (które tego nie miały) Toshiba już chyba zamyka / zamknęła. Wziałbym 40 sztuk jakby były stare brane, lub 8 gdyby nowe (Q). Tak mi się przynajmniej wydaje. Na pewno oznaczenie to nie jest związane z parametrami trana.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

Chyba chodzi o to, że jest to werjsa ROHS. Pozostałe linia (które tego nie miały) Toshiba już chyba zamyka / zamknęła. Wziałbym 40 sztuk jakby były stare brane, lub 8 gdyby nowe (Q). Tak mi się przynajmniej wydaje. Na pewno oznaczenie to nie jest związane z parametrami trana.

Ale jak zrozumiałem, tych pierwszych musimy minimum 1000 szt. wziąć? Więc musimy zamawiać po 100 lub więcej, zależnie od liczby chętnych.

panowie zamówiłem tranzystory 2sc4685(Q) x 50 sztuk. jak wiadomo toshiba nie produkuje tych tranów więc po co płacić 49zł za jeden tranzystor jak można zapłacić połowę mniej.

jak ktoś jest chętny to zróbcie listę.

• Pokaż nowe odpowiedzi