Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Nie stety ja nie mam e-550 (czekam na pcb od Tomka) jestem bardzo ciekaw jak będzie grał.

Zbudowałem p-7100 i działał jeden tydzień później zrobiłem zwarcie na pcb końcówki bo mi się zachciało sprawdzać napięcia,ech szkoda słów.Teraz już prawie koncze drugie podejście.

Na porządne pre też bym się pisał.

Widzę kolega tez miał taką przygodę jak ja, tylko ze ja tak spaliłem 450 tez podczas mierzenia napięć xD

Widzę kolega tez miał taką przygodę jak ja, tylko ze ja tak spaliłem 450 tez podczas mierzenia napięć xD

Ja zrobiłem zwarcie przez własną głupotę.

Wszystkie wzmacniacze accu bazują na podobnych schematach i budowa kolejnych zabawek dla mnie nie ma już sensu .

Po prostu nie mogłem sobie odpuścić budowy tego układu na takiej ilości tranzystorów . Jeszcze chcę sprawdzić jak wpłynie na dźwięk umieszczony przy każdym tranzystorze kondensator 100uf /100v , Tylko na razie nie mam na oku jakiś dobrych elektrolitów na takie nap .

na allegro sa 100uF/100V nichicony kz

Marosik tęż się nad nimi zastanawiałem .

Właściwie bardziej szukam kondensatorów vischay-a , mają znacznie większy prąd udarowy i żywotność itp , ok 100uf/100v . Osobiście bardziej preferuje te kondensatory niż nichikony .

Jakby jeszcze ktoś chciał mam 3 ostatnie komplety pcb do klonów E-350 , z nadwyżki zamówieniowej , cena kompletu 140 zł z wysyłką .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-44805400-1356270726_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

odkupilem pcb do 408 -

mozecie podac wartosci dla kond

cx, c1,?

czy

Q14 to 2sc3478 a Q15 2sA1376 ?

JAKIE KONDY WEJ Q5,Q6,Q7,Q8 ?

JAKIE KONDY WEJ Q1,Q2,Q3,Q4 ?

ze swiatecznym pzdr

ola98

C1 - 10uF/50V

CX - pewno jakiś odkłócający 100nF/63-100V - pokaż na foto w którym miejscu

Q14 - 2SC2547

Q15 - 2SA1085

To nie kondy lecz trany (rozumiem że to przejęzyczenie):

Q1,3,6,8 - 2sA1376 lub 2sa970

Q2,4,5,7 - 2sc3478 lub 2sc2240

CX - pewno jakiś odkłócający 100nF/63-100V - pokaż na foto w którym miejscu

tak - fotke zrobie :)

Q14 - 2SC2547

Q15 - 2SA1085

czy takie sa w orginale ?- czy mozna zastosowac te co podalem /

To nie kondy lecz trany (rozumiem że to przejęzyczenie):

Q1,3,6,8 - 2sA1376 lub 2sa970

Q2,4,5,7 - 2sc3478 lub 2sc2240

+

0

przejezyczenie :)

pzdr

jeszcze pytanie jaka wartosc ma kond. C2 ?

- mozecie podac kompletny spis el. do tego klona e-408 ?

moze ktos ma do odstapienia pcb pre do 408 lub 308 ?

pzdr

Jest szansa zamówić regulację barwy dźwięku z accu e-450 wykonaną przez kolegę Jaskiniowca, a tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 8093781700_1356721459_thumb.jpg

Barwa gra bardzo fajnie.

Zamontowany jest przekaźnik z wyprowadzeniami "na zewnątrz" by ominąć regulacje - "direct".

Gdy potencjometry ustawione są w pozycjach "0", czy układ jest włączony czy nie, nie słychać różnicy (przynajmniej ja nie słyszę).

Pcb to prototyp i będzie dopieszczona jeszcze, ponad to będzie odłamywany zasilacz.

Koszt złożenia (bez gniazd rca - opcja, zwykłe potencjimetry liniowe - jak na fotce i na normalnych częściach) to ok 25-30zł + pcb (bez zasilacza)..

Obecnie gra u mnie z p-4100.

Jeśli ktoś jest chętny to można listę zrobić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Jak będę miał więcej chęci to trochę poprawie , i wstawię plik żeby niektórzy mogli sobie to strawić . Co do zamawiania w firmie hmm - nie wiem, to zależy .

Rs - ja to tylko narysowałem w paręnaście minut .

W poniedziałek ma do mnie wpaść kolega osimar i ocenić jakość barwy - on bardziej audiofilystycznie podchodzi do tematu, adam85 po nowym roku dostanie.

Więc wtedy konkretnie się wypowiedzą.

Porównywałem ją do rebatonu i ten z accu lepiej gra.

Ja jestem zadowolony - ale to kwestia gustu.

Ja mam takie coś:

Ukryta Zawartość

I przy okazji:chętnie odkupię wszystkie części do tego.

Ukryta Zawartość

W poniedziałek ma do mnie wpaść kolega osimar i ocenić jakość barwy - on bardziej audiofilystycznie podchodzi do tematu, adam85 po nowym roku dostanie.

Więc wtedy konkretnie się wypowiedzą.

Porównywałem ją do rebatonu i ten z accu lepiej gra.

Ja jestem zadowolony - ale to kwestia gustu.

No i wpadłem:-)

Trochę głupio mi pisać jako wyrocznia, no ale jak już padło to cóż.

Słuchaliśmy w zasadzie dwóch barw. Z accu i mojej jaką kupiłem na ebay-u.

Barwa z Accu jest moim zdaniem o niebo lepsza. Jeżeli ktoś jest zainteresowany barwą to raczej nie powinien dalej szukać.

Z właczoną dźwięk ulega bardzo delikatnej zmianie. Trochę traci na wypełnieniu, dynamice i przestrzeni. Zmiany są naprawdę delikatne. Przy normalnym słuchaniu raczej nie do odróżnienia. No ale nie oto chodzi, bo barwa ma możliwość odłączenie i dla audiofili po sprawie:-)

Natomiast może być bardzo przydatna przy słuchaniu muzyki ściągniętej z netu, czy kiepsko nagranych płyt (cała masa muzyki z lat 70-tych).

Fajnie jest ustawiona, bo rusza wyższy zakres basu, dodając muzyce drive-u i jej nie spowalnia. Co jest bardzo ważne, praktycznie nie zmienia średnicy, co powoduje, że nie tracimy zbytnio na przestrzeni i szczegółowości. Po prostu dopala muzę od dołu. Podobnie jest z górą, aczkolwiek tutaj przeprowadziliśmy bardzo mało prób. Na ogół płyty są nagrane z brakiem dołu i dla mnie ważniejsza jest ta regulacja.

Zakres regulacji jest dosyć płytki. Nie wiem jak wypada w dB, ale ustawienie na max nie powoduje dudnienia w głośnikach.

Moim zdaniem za takie pieniądze po prostu warto ją mieć w każdym wzmaku.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jaskiniowiec obiecał "dopieścić" pcb i dorobić odłamywane zasilanie.

Najpierw niech powstanie lista, puźniej wycena a na końcu wpłaty i zamawianie płytek (z resztą tak jak zawsze).

Zanim powstanie płytka, można zmontować po 3 elementy na kanał jako kontur, który pochodzi z przedwzmacniacza accu E-408. On właśnie lekko podnosi dół pasma. Zamiast przekaźnika mozna wstawić przełącznik, który zwiera kondensator 220nF i rezystor 1M.

Ale potrzebny jest potencjometr z odczepem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prośba do Kolegów,którzy odpalili 407-kę:wrzućcie spis użytych przez siebie elementów(głównie chodzi o trany),bo mam parę niejasności,a nie chciałbym zrobić jakiegoś prostego błędu już na początku.

Z góry dziękuję!

Do kompensacji temperatury standardowo 2sc4685 lub 2sc3964.

2sd667 i 2sb647 - zamienione miejscami opisy.

Brak połączenia 1mm , pomiędzy pinami czterech kolektorów tranzystorów końcowych a szyna zbiorczą.

Reszta zgodna z opisem na pcb.

Rozumiem że to ostatnia wersja?

Edytowane przez adik82

Witam ja tam ostatnio troszkę testowałem sprzęty własnej roboty , byłem na paru odsłuchach , i na razie moje dwie konstrukcje nie znalazły faworyta który by się z nimi chociaż by zrównał . - mowa o 5000 - 4100 .

Mam na myśli końcówkę tranzystorową i lampową .

Sam byłem zaskoczony ze te wzmacniacze brzmieniem niczym nie różnią się od lampiaków , przy czym szczegółowość , namacalność dźwięku , przestrzeń - to powietrze w dźwięku , rewelacyjne , płynność dźwięku , nic z szorstkości . A ta dynamika na basie i kontrola - nie do przebicia - tutaj wszystkie lampiaki wypadają jak pierdziawki - to jest poprawne określenie .

Mam ostatnio pomysł żeby się udać na odsłuchy do miejscowego sklepu ze sprzętem hi-end i zabrać jedna końcówkę jestem ciekaw czy gość wyciągnie z najwyższej półki cokolwiek co pobije te konstrukcje,

W gronie znajomych . I jeszcze jestem ciekaw konfrontacji oryginał accu i moje piecyki - na razie nikt z osób które znam nie ma - może kiedyś .

Wiadomo że nie pochwale się co siedzi w środku i co to jest -- jeżeli nie znajdzie się konkurent to dla mnie to czyste ośmieszenie się producentów drogiego sprzętu za grube tysiaki - ponieważ te dwa piecyki złożyłem mieszcząc się w kwocie 1800 zł - ten drugi 2300 .

5000 na magnepanach , grało to rewelacyjnie , cd meridian - końcówka - kolumny , - dużo nie brakowało a bym się pozbył swojego wzmaka (: .

Ok.

Koszt 1 pcb barwy to ok 35zł z zasilaniem odłamywanym na stabilizatorach.

Zaczynajmy liste.

adik82 - 3szt.

Edytowane przez adik82
  • Pokaż nowe odpowiedzi