Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

jak będę na urlopie to przerysuję schemat wysterowania wskaźników z pioneer-a CT-F500.

tam wskaźniki pieknie się poruszają.

Urlop zostaw na odpoczynek ;)

Mam manuala tego deka

Witam,

zajrzałem tu przypadkiem, ale jeśli chodzi o TA7318P to latem kupiłem go w NORTH za 15 zł + KW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czekałem co prawda chyba ponad miesiąc, ale układ dotarł.

Ukryta Zawartość

AMB

Czekałem co prawda chyba ponad miesiąc, ale układ dotarł.

Sprawdzałeś?działa?

W sprawie naszego zamówienia:

Nie mam jeszcze potwierdzenia od:

mariusz.o

nowy18

mihau_r

Czekam do 16 -ej...a potem Marek zamawia i kończymy akcję.

Z naszej puli na pewno 4 szt są jeszcze do wzięcia,także jeśli ktoś spoza listy reflektuje to pisać pw.

Kończymy zamówienie i brakuje mi jeszcze potwierdzeń od:

nowy18 i mihau_r

-wiem,że ludzie pracują dlatego wezmę dla nich.

Pozostałym kolegom dziękuję za szybką akcję i zaraz piszę do Marka-czyścimy magazyn:)

Co do oryginalności to właśnie uruchomiłem protektor Jaskiniowca i mam ost.sztukę 7318 właśnie od Marka:działa bez zarzutu!

Wystarczy teraz tylko odpowiednio skalibrować-opis jest w serwisówkach Accu.

Tak więc pozostaje nam czekać na przesyłkę...

pozdrawiam

edit:jeśli ktoś nie zdążył z przelewem to proszę jak najszybciej...

Edytowane przez freedi

Z northa wiele rzeczy to fake.

Najlepsze że dostają informacje od klientów i mają to głęboko w du..e i dalej sprzedają gó...ne podróby.

Kupułem trzy razy z innych dostaw od nich te układy i dopiero za ostatnim razem tylko jeden kanał coś tam udawał że działa, z ebaya to samo, wstawiają foto oryginałów a wysyłają podróby, raz nawet bez struktury w środku.

koledzy może razem zrobimy jakiś dobry preamp , wspólnie z kolega Jaskiniowcem można by zamówić płytki , chodziło by o jakiś sprawdzony dobry schemat nie konieczne z barwą ( lepiej bez) , może ma ktoś doświadczenie sprawdzony układ.

Te z north są do d... - z czterech zamówionych nie działał ani jeden - a zwrocie można zapomnieć

to może taki - działa bardzo dobrze :) -

Ukryta Zawartość

można zmontować wersję liniową lub logarytmiczną

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

dumek:

już był preamp zrobiony przez kol. Jaskiniowca taki z accu 408 poszukaj sobie w tym wątku .

r1212:

jak masz schemat tego z linku to wrzuć zrobimy "klonik"

Edytowane przez Kaz K

Przecież to projekt r1212 :-)

Zostały mi jeszcze dwa pcb z naszego zamówienia forumowego.

Edytowane przez adik82

jakoś rok temu kupiłem na ebay-u złożony kompletny układ do wysterowania wskaźników na TA7318. Działa bezproblemowo. O ile pamiętam to kosztował niecałe $15 z przesyłką. Więc kasa nie tak duża.

Nie pamiętam, ale chyba od tego samego sprzedawcy kupowałem razem z adikiem82 same układy i d..pa. Kupiliśmy 5 szt. Trzy z nich od razu zostało sprawdzone przez Adriana i żaden nie działał. Moje dwie od roku leżą w piwnicy nie ruszone. Nie mam ochoty bo na 90% nie działają.

Reasumując. Wydaje mi się, że nie ma sensu robić samego układu VU. Kupno gotowego jest pewniejsze i tańsze. Jeżeli już kupować układy TA to tylko ze sklepu, który handluje oryginałami. Ebay, North i parę innych firm w Polsce (sprawdzałem) sprzedają układy które nie działają. Przynajmiej w takich aplikacjach jakie są stosowane w Accu

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Aplikacja tych ta 7318 to jest standardowa aplikacja z datasheetu .

Dlaczego ten układ ?? Ponieważ te wynalazki na wzmacniaczach operacyjnych znacznie gorzej sterują wskaźnikami , wskazówki vumetrów latają bez ładu - że to tak nazwę . W końcu ostało się na tym ta . łatwy w aplikacji i do pracy wymaga kilka elementów .

Pcb do tych pree-408 jeszcze mam , tyle że nie złocone - z solder maska .

Powstaje nowy przedwzmacniacz , i potencjometr bazujący na aava .

cosik konkretnego :)

Ponieważ te wynalazki na wzmacniaczach operacyjnych znacznie gorzej sterują wskaźnikami , wskazówki vumetrów latają bez ładu

a coś więcej ?? trochę ludzi na forum i nie tylko ma ten układ i nie słyszałem tego typu opinii. Ja jej nie podzielam.

Poniżej pomiar realnego układu - co tu jest bez ładu ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

Odwieczny temat VU metrów i ich wysterowania...

Popatrzcie tutaj,cena zwala z nóg ale mnie osobiście interesuje konkretnie napęd tak dużych wskaźników:

Ukryta Zawartość

Mój kolega ,biegły w angielskim pisał do sprzedawcy o sam układ bez zasilacza-koszt ok.126€ i ani centa mniej!

Myślałem o sklonowaniu tego ustrojstwa:)

A może ktoś biegły pokusiłby się to rozpracować,widać że siedzi tam 9 wzm.operacyjnych ? a wg mnie działa idealnie,chyba że to znowu jakaś ściema?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freedi

bez problemu sterowałem wskaźnikami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam nawet gdzieś film - robiłem to dla kogoś z forum. Oczywiście mój układ jest bardziej prosty, bo pewnie pierwsze OP w prezentowanym układzie to niskonapięciowe prostowniki napięcia - ja z tego zrezygnowałem i dlatego wskaźnik prawidłowo pokazuje do ok. 3 kHz - tak naprawdę pracuje nad taką wersją - rzeczywiście wtedy w sumie będzie 8 szt. OP. Układ uprościłem, bo powoli ze zwykłego układu do sterowania VU robi się układ pomiarowy. Można też dodać kolejne stopnie aproksymacji krzywej logarytmicznej, ale doszedłem do wniosku że 3 progi aproksymacji dostatecznie aproksymują charakterystykę przejściową układu. Myślę że całość zamknie się pewnie ok. 70-80 zł - nowe większe PCB i trochę elementów.

Jak ktoś zapłaci mi 350 zł za taki układ i zamówi 50 szt. to rzucam sprzedaż i obróbkę CNC obudów i biorę się za projektowanie i wykonanie wersji full :)).

Tak naprawdę to po prostu nie za bardzo ma czas - chyba że ktoś ma pomysł na wydłużenie doby do 48h.

tak na marginesie ew. dyskusję może kontynuujmy w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żeby nie zaśmiecać wątku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak na marginesie ew. dyskusję może kontynuujmy w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żeby nie zaśmiecać wątku :)

dyskusja mogłaby się rozwinąć gdyby była możliwość porównania tego projektu z opartym na TA7318

moglbyś udostępnić wzór PCB do prasowanki w jakimś pdfie czy w innej formie?

chyba że ktoś ma jeszcze stare zapasy tych płytek

Ukryta Zawartość

Płłytki są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,. Poszukam, może gdzieś znajdę pdf. Oddałem pliki do firmy robiącej PCP. W trakcie projektu nie było pomysłu na prasowanke.

Ukryta Zawartość

Ta się składa że porównywaliśmy tego ta z podobnym układem na op , no i ta wypadł znacznie lepiej . Po za tym za tym ta przemawia prostota aplikacji , do pracy wymaga kilka elementów , tyle ze jest problem z dostaniem oryginałów . Ale zostało zrobione zbiorowe zamówienie na oryginały .

Właściwie jak bym chciał to bym opracował sobie swój własny układzik do sterowania vu metrami , tylko wtedy nie miałem na to czasu .

A na czym?

Wszystkie mi znane accu je mają.

Kupują tyle od toschiby bezposrednio że jak będą chcieli to narobiom im tych TA ile będą chcieli.

ciekawe na jakim układzie VU accu opiera bieżącą produkcję bo raczej nie na TA

a na takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Czy mogę zasilić płytkę opóźnienia załączania głośników 12VAC, zakładając, ze użyję po jednym przekazniku 12VDC na kanał? Zaznaczam, ze nie będę wykorzystywał sterownika VU metrów.

Pozdrawiam

Sent from my iPad using Tapatalk HD

----------------

Prawdopodobnie upc-ek nie ruszy na tak niskim zasilaniu ,

Najlepiej zasil całość z nap zasilania stopnia końcowego wzmaka , przekaźniki daj 2x24volt , Później dobierz jeszcze rezystor-ki które są w szeregu z cewkami ,żeby wytracić nadwyżkę napięcia zasilającego .

Jaskiniowiec,

dzięki za odpowiedź, ale zamawiając upc, zakupiłem małe trafko na 24v i 4 przekaźniki na 12v - czyli bedzie bez kombinowania :-)

Wysłano z mojego Commodore C64

PS. Czy ktoś daje indukcyjność na wyjście tego protektora?

Wysłano z mojego Commodore C64

----------------

Co tak cicho?

U mnie powoli do przodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi