Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Mission m34i + kable Atlas Basic Bi-wire

daniel4g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o radę jak w optymalny sposób podłączyć kable do głośników. Zakupiony przeze mnie kabel to kabel w którym jeden zestaw +/- przewodów to drut a drugi to standardowy kabel(linka). Kolumny podłączyłem w nastepujący sposób: do wejść low tone w głośnikach podłączyłem drut a do high tone zwykły kabel. Taki sposób podłączenia doradzono mi w sklepie. Jednak w specyfikacji kabla (link poniżej) znalażłem informacje iż dla wysokich częstotliwości przeznaczony jest nie linka a drut. Proszę o informacje który rodzaj połączenia bedzie lepszy? I czy taki rodzaj kabla jest odpowiedniejszy (dla moich kolumn) niż standardowy kabel bi wire (z 4 kablami linkowymi)?

Link do opisu kabla:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warto czasem przeczytać post zamiast udzielać głupiej odpowiedzi w ciemno. W skrócie: chodzi o to czy drut podłączyć pod głośnik wysokotonowy a linkę pod niskośrednitonowy czy odwrotnie?

# Przekrój przewodnika dla tonów wysokich: 1,1 mm2, drut solid core z miedzi beztlenowej o czystości 99, 9997%

# Przekrój przewodnika dla tonów niskich: 2 mm2, drut multi-strand z miedzi beztlenowej o czystości 99, 9997%

źródło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wiem, że kabel w kolorze czerwonym trzeba podpiąć do złącza w kolorze czerwonym. Naprawde dziękuje za tę cenną radę! Jeśli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie to bardzo proszę o pomoc.

Też znalazłem ten opis. Jednak w sklepie doradzono mi odwrotnie: grubszy(linka) do wysokich natomiast cieńszy (drut) do tonów niskich. Dlatego chcciałem się dowiedzieć czy ktoś z Was ma doświadczenie z podobnymi kablami i jest w stanie pwoiedzieć która opcja sprawdza się lepiej?

No to masz wręcz wzorcową dla audiofili sytuację, czyli jedynie słuszną opcję do przetestowania: podłącz w obydwu wariantach i podziel się opinią na forum, bo jak zapewne już czytałeś w innych tego typu wątkach, nic nie zastąpi bezpośredniego odsłuchu. Każda z tych dwóch opcji jest równie bezpieczna dla sprzętu, więc niczym nie ryzykujesz...

Myślałem, że istnieją jakieś z góry ustalone zasady podłączania głośników w takich przypadkach.

A biorąc pod uwage iż nie do końca ufam swoim nie audiofilskim uszom czy dopuszczalne jest podłączenie każdego głośnika w inny sposób? Wtedy mógłbym ściszyć po kolei prawy i lewy i byłbym bardziej pewny słyszanej różnicy.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Przyznam się, że sam byłem zaskoczony, gdy pierwszy raz przeczytałem opis kabli ecosse - tam również do podłączania góry stosowany jest solid core, a do basu multistrand. Tymczasem z moich doświadczeń z kablami typu solid core (antycables, dnm reson czy nuda veritas) odniosłem wrażenie, że odsłuchiwany za ich (między innymi) pomocą dźwięk charakteryzuje się lekko wycofaną (zgaszoną) górą i sprężystym basem, co przekładałem na to, że sold core sprzyja raczej dolnemu zakresowi pasma...

Jak podkreślam - odniosłem takie wrażenie, to nie były jakieś radykalne zmiany, raczej skojarzenie. Tym niemniej, gdybym teraz szukał kabla do "utwardzenia" basu - szukałbym w solid core, nie multistrand...

Stąd moja sugestia, posluchaj jednak sam w obydwu wariantach podłączeń.

pzdr

w basicu oba przewodniki to skrętka, dopiero w wyższych modelach jest solid core dedykowany na wysokie ale można zamieniać jak się podoba odwotnie,

faktycznie solid cory podają bardziej konturowo dźwięk bez zmiękczania , czasem potrafią bez ogładzania przekazać szorstkości w torze ,

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.