Skocz do zawartości
IGNORED

Mała moc - objawy

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

Problem w tym, że jeżeli sandowall nie jest w stanie zdefiniować, co chce osiągnąć, to czego ma dotyczyć ta dskusja? Jedyne co mogę mu doradzić, to to aby wypróbował swoje kolumny na innych wzmacniaczach. Wówczas będzie mu łatwiej zająć jakieś stanowisko, gdyż ocena jest kwestią subiektywną.

Sprwawdzcie, w nowo otwartym temacie, postąpił dokładnie tak jak napisałem o godz. 15,20.

Witam,

Temat podobny i dla wtajemniczonych sprawa powinna być prosta, więc się podepnę.

Chcę kupić wzmacniacz w granicach 600 zł. Polecono mi (i przypadł mi do gustu) Micromega Minium AMP. Wygrzebałem w internecie dane techniczne mówiące o 40W przy 8ohm.

Kolumny jakie posiadam to Jamo s506 (na tabliczce z tyłu: moc ciągła:130W, moc szczytowa 180W, impedancja 6ohm).

Normalnie bym zaryzykował i ew. odsprzedał. Jednak Micromega to nie Yamaha i na ten sprzęt nie ma setek chętnych. Tak więc:

Czy nie będzie problemów ze zbyt małą mocą?

Jeśli to istotne, to kolumny są napędzane hk6150. Braków w mocy nie słyszę.

Pozdrawiam

Tomek5577: Przepraszam że jak ten niewychowany cham jeszcze raz napiszę co jest ci potrzebne do zrozumienia co kryje się pod terminem "wysterowanie kolumn":

1. Jak na podstawie parametrów DIN dla 4Ohm i 8Ohm określić jaką wydajność prądową ma wzmacniacz?

2. Przy jakim poziomie głośności a konkretnie wzmocnienia da o sobie znać (wydajność prądowa) a do jakich poziomów nie będzie w ogóle odczuwalna?

3. Jak do tego mają się trudne kolumny i czym się charakteryzują? Konkretnie jakie wartości w różnicach impedancji od znamionowej są problematyczne i przy jakich mocach?

4. Dlaczego biorąc pod uwagę powyższe ważna jest też sama skuteczność kolumn?

Jeśli zaczniesz nowy wątek od tak postawionych pytań gwarantuje ci że poznasz odpowiedzi. Przy okazji podaj w nowy temacie pełne dane dotyczące wzmacniacza i kolumn najlepiej z linkiem do pomiaru impedancji w skali częstotliwości i napisz jak słuchasz czego i jak głośno + opis pomieszczenia.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Kolego, pozwól, ze spytam jakiego Krella czy Levinsona obrażasz? Nie jestem zwolennikiem ani ani jednego ani drugiego, ale lubie mocne, wydajne tranzystorowe piece i nie zdarzylo mi sie zeby slaby mocowo i pradowo wzmacniacz zagral na podobnym poziomie co wielka, ciezka i pradozerna spawara.

Dla mnie bardzo waznym aspektem dzwieku jest dynamika i bas, a bez odpowiedniej mocy i wydajnosci pradowej mozna sobie tylko o tym pomarzyc.

Wygląda że aktywni w tym wątku znają temat a odpowiedzi padają sprzeczne. Dziwne.

Ktoś słusznie zauważył że moje pytanie wydaje się proste i szkoda go komplikować więc jeszcze raz bardziej jednoznacznie:

Mam kolumny które uznawane są za trudne do WYSTEROWANIA i wzmacniacz choć na swym poziomie uznawany za wydajny prądowo to małej mocy - 80WAT dla impedancji 4ohm które mają moje głośniki. Poprzednie Dali Ikon 6 choć uznawane za 'jasne' i 'suche' grały bardziej barwnie i słodko niż 5 razy droższe Dynki uznawane przecież za słodkie kolumny!! (w tym samym zestawieniu) Podkreślam jeszcze raz że się nie znam i to całe techniczne gadanie niewiele mi mówi. Zwyczajnie chce wiedzieć czy jest możliwe że Linn po prostu do Dynek nie pasuje i grają na 'półgwizdka' czy taki jest zwyczajnie ich charakter i mam szukać czegoś co mi bardziej będzie pasowało. Potrafie przecież zrozumieć że Porsche ma świetny silnik ale TIRA raczej nie pociągnie. Znaczy pociągnie ale szału NI MA :) Tir zresztą też wcale nie musi mnie bawić. Ani Porsche. Są jeszcze terenowe na przykład :)

Aaaa. Nie jestem z tych którzy nie zauważyli braku paru drobniaków na koncie po zakupie tych głośników. Tym bardziej się spinam żeby wszystko grało. Takie wydaki musze porządnie uzasadniać zwłąszcza przed lustrem :)

Poza tym Dynki wcale nie grają źle, grają znacznie lepiej niż dali ale żeby się już nie rozpisywać napisze tylko że troszke obok mojego klimatu

Nowy wątek to próba przejęcia spraw na własne uszy. Więc jeśli ktoś dysponuje wzmakiem który wyjaśni mi sytuacje i może wpaść to butelka się chłodzi od wczoraj :)

Dzięki wszystkim za intencje

Pzdr, SAN

Sandowall: Widzisz... Założyłeś drugi wątek i dalej nie uzyskujesz odpowiedzi bo nie zadajesz właściwych pytań.... Ja chyba sobie daruję. Ile można było zasugerować tobie to już zasugerowałem. O wiadomości na priv nie wspomnę ;-) Pozostaje tylko życzyć ci powodzenia w poszukiwaniach i wybieraniu spośród sugestii z drugiego tematu.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Sandowall: Widzisz... Założyłeś drugi wątek i dalej nie uzyskujesz odpowiedzi bo nie zadajesz właściwych pytań.... Ja chyba sobie daruję. Ile można było zasugerować tobie to już zasugerowałem. O wiadomości na priv nie wspomnę ;-) Pozostaje tylko życzyć ci powodzenia w poszukiwaniach i wybieraniu spośród sugestii z drugiego tematu.

Chyba gadamy na różnych poziomach dlatego ciężko się nam porozumieć. Ja robie mapki a nie projektuje głośniki. Rozumiem że pasjonaci pakują się w temat po same uszy i kumają co z czego się bierze. Nikogo za to nie krytykuje - nawet podziwiam. Tylko że ja interesuje się muzyką i jej słuchaniem a tutaj wpadam po to żeby ludzie tacy jak ty z wiedzą której ja nie posiadam pomogli mi wybrać sprzęt który będzie grał tak żebym miał full radochy podczas słuchania muzyki. I za to wam dzięki.

San

Jeżeli sprowadzamy konwersację do przyzwoitego poziomu kulturalnego i i fachowości, to znikają ci:

Ornamentatorzy

Pochwaleni niech będą ornamentatorzy

ozdabiacze i sztukatorzy

twórcy aniołków fruwających

i ci także którzy robią wstążki

a na wstążkach napisy krzepiące

(pod wstążkami wiatr od wyschłych rzek)

a także skrzypkowie i fleciści

którzy dbają aby ton był czysty

oni strzegą arii Bacha na strunie G

no i ma się rozumieć poeci

bowiem stają w obronie dzieci

mówią uśmiech dłonie i oczy

oni mają rację nie jest sprawą sztuki

prawdy szukać to są rzeczy nauki

sztukatorzy czuwają nad ciepłem serca

żeby była nad bramą mozaika

gołąb gałąź albo słońce w kwiatach

(ktoś za bramą ciągnie symbole za sznurek)

....... itd.

Znikają określenia "wydatny bas" "mięki bas" "ostra góra" "kryształowy dźwięk" itd. Jaki to kryształ? Kryształ metalu? Kryształ soli? Oszlifowany kryształ połyskujący za szybą kredensowej witrynki? A może krystaliczna odmiana alotropowa węgla? Wówczas pozostają jedynie ci, którzy rzeczywiście mają coś do powiedzenia.

)

....... itd.

Znikają określenia "wydatny bas" "mięki bas" "ostra góra" "kryształowy dźwięk" itd. Jaki to kryształ? Kryształ metalu? Kryształ soli? Oszlifowany kryształ połyskujący za szybą kredensowej witrynki? A może krystaliczna odmiana alotropowa węgla? Wówczas pozostają jedynie ci, którzy rzeczywiście mają coś do powiedzenia.

I nie ma również pięknych kobiet i ....muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.