Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze monitory do 15.000 PLN

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli są jeszcze gdzieś do dostania,to proponuję Avalon Symbol,grają doskonale prawie ze wszystkim.

Idealne to małego metrażu,ćwiczyłem je dość długo,wcześniej miałem Sonus Faber Guarneri i Lipińskie 707.

Z tych trzech Avalony najbardziej mi pasowały :).

Słyszałem o nich wiele dobrego,tylko gdzie je kupić -w dobrym stanie i za sensowne pieniądze.

W proacu są przynajmniej porządne cewki rdzeniowe z polinku:)

W focalach, które widziałem, ceweczki reprezentują podobny poziom jak cewki w monitorach pianocrafta i to nie jest wcale żart:D

A przecież z lepszą zwrotnicą, o ile głośniki są dobre, zawsze zagra lepiej.

>eMiL

Chcesz powiedzieć, że te małe ceweczki na zdjęciu są z Polinka? Cholera, chyba przestanę u nich kupować... ;-)

Przecież to cewka hi-endowa przy tym czymś co jest Focal ELECTRA 1008 BE (16kzł). Identyczne cewki są na basie w pianocrafcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla mnie kolumny skreślone (uśmiech dyskoteki)

też tak kiedyś myślałem!

najpierw posłuchaj nawet najtańszych chario a potem napisz o skreśleniu za ten uśmiech , zapewniam że tak szybko tego nie zrobisz, to tej pory starałem się też czytać wszystko z wykresów a to wielki błąd amatora! wszystko trzeba słuchać a wykres to możesz sobie później popatrzyć, jak jest coś zrobione w dobrym jakościowo stylu to nie jest to absolutnie meczące etc,

dlatego zanim popatrzysz na wykres i wydasz opinię o czymś to tego posłuchaj najpierw, sam się o tym przekonałem że wykres absolutnie nie jest wyznacznikiem jakości i klasy brzmienia!

Uśmiech dyskoteki to to może nie jest, ale i tak wygląda kiepsko biorąc pod uwagę że kosztują te monitory 15 tys. zł (podbicie w wyższym basie) ... a że ludziska się takim czymś zachwycają ich sprawa.

Ja wiem że równe pasmo to nie wszystko ... ale to jeden z parametrów którego nie wypada zawalać (no przynajmniej ja nie lubię kiedy któraś część pasma dominuje i przez to "przysłania" resztę).

każdy monitor ma podbicie na wyższym basie , mało jest takich co nie mają podbicia , tak są w 90% projektowane monitory można o tym poczytać, gdybyś posluchał takiego co ma płasko jak stól na dole to byś marudził że nie ma basu wcale

Przecież to cewka hi-endowa przy tym czymś co jest Focal ELECTRA 1008 BE (16kzł). Identyczne cewki są na basie w pianocrafcie.

wiesz nie każda cewka rdzeniowa musi od razu przechodzić w stan nasycenia , można to wyliczyć ważne żeby miała dość grybu drut to też można wyliczyć zaletą jest niska rezystancja w porównaniu do powietrznych , tak samo nie każdy bocznikujący kond musi być polipropylenowy , ważne żeby na torze wysokiego był to najważniejsze.

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

No właśnie , jest już jeden wątek poświęcony dobrym monitorom. Zamiast zakładać nowe wątki lepiej rozwijać jeden istniejący wątek. Jest porządek i łatwiej szukać intersujących informacji.

TUX

Ukryta Zawartość

każdy monitor ma podbicie na wyższym basie , mało jest takich co nie mają podbicia , tak są w 90% projektowane monitory można o tym poczytać, gdybyś posluchał takiego co ma płasko jak stól na dole to byś marudził że nie ma basu wcale

eee tam, przesadzasz (z tym że nie ma basu na płaskich). Miałem KEF Q1 których słuchałem po korekcji YPAO i nie powiedziałbym by było basu mało (a stawały się po skorygowaniu równe - kontrolowałem na generatorze, może nie idealnie równe, ale zdecydowanie była ta "góra"/podbicie na basie ściszana ... i grało to zdecydowanie lepiej ... wyższy bas nie przysłaniał już niższego basu ... ogólnie było czytelniej).

Teraz mam monitory studyjne lekko skorygowane regulatorami z tyłu, są stosunkowo płaskie ... bez korekcji było trochę gorzej bo mieściły się w granicach +- ~2,5dB - pomiary wykonane nie przez producenta ... obecnie powinno to być +- ~2dB i nie można powiedzieć że "nie ma basu".

Mogę się zgodzić że 90% monitorów Hi-Fi pewnie ma górę na basie (nie robiłem statystyki ale często jak patrzę na pomiary w magazynie audio czy stereophile to ogólnie są podbicia na basie i to nie tylko w monitorach) ... ze studyjnymi jest zdecydowanie lepiej na dodatek jeśli mają już tą górkę to:

a) jest mniejsza (pod wzgl. natężenia i szerokości tego podbitego pasma)

b) korygowalna regulatorami z tyłu

c) niżej położona ... bo np. przy 70-80 Hz czyli nisko, podobnie jak w ... podłogówkach

eee tam, przesadzasz (z tym że nie ma basu na płaskich). Miałem KEF Q1 których słuchałem po korekcji YPAO i nie powiedziałbym by było basu mało (a stawały się po skorygowaniu równe - kontrolowałem na generatorze, może nie idealnie równe, ale zdecydowanie była ta "góra"/podbicie na basie ściszana ... i grało to zdecydowanie lepiej ... wyższy bas nie przysłaniał już niższego basu ... ogólnie było czytelniej).

W tych kefach Q1 basu nie było mało - tam basu nie było w ogóle. To co się wydobywało z tych głośników nie miało z basem nic wspólnego.

Druga sprawa - jakbyś uważnie czytał Audio, to zauważyłbyś, że uśmiech dyskoteki jak na to mówisz, wcale nie oznacza, że w odsłuchu basu będzie subiektywnie dużo - i na odwrót. Sprawdź sobie np. charakterystykę i subiektywne wrażenia z odsłuchów monitorów Elaca BS 244.

Odnoszę, nie po raz pierwszy, wrażenie, że ty w ogóle nie słuchasz, tylko patrzysz w necie na wykresy.

Trzecia sprawa - posłuchaj choć raz dobrych monitorów zamiast skrajnej budżetówki, dopiero potem wypowiadaj się w temacie. Bo bas póki co to znasz chyba tylko z wykresów...

Kyle

Chcesz płaską charakterystykę głośnika to zobacz np Tannoy system dmt 10. Mimo to gra jak ku....wa mać. Ale to nie dla ałdjofylów głośnik, bo nie ma wodotrysków.

Znaczy się tak fajnie czy tak tragicznie ;) ... ten kolokwializm jest niejednoznaczny x-P

W tych kefach Q1 basu nie było mało - tam basu nie było w ogóle. To co się wydobywało z tych głośników nie miało z basem nic wspólnego.

Druga sprawa - jakbyś uważnie czytał Audio, to zauważyłbyś, że uśmiech dyskoteki jak na to mówisz, wcale nie oznacza, że w odsłuchu basu będzie subiektywnie dużo - i na odwrót. Sprawdź sobie np. charakterystykę i subiektywne wrażenia z odsłuchów monitorów Elaca BS 244.

To co pisze opieram na odsłuchu i kontroli czy pokrywa się z wykresami ... jeszcze nie było tak by była jakaś szczególna rozbieżność między jednym i drugim.

Odnoszę, nie po raz pierwszy, wrażenie, że ty w ogóle nie słuchasz, tylko patrzysz w necie na wykresy.

To się tyczy ciebie skoro nie słyszałeś podbicia w KEF Q1 wyższego basu (oczywiście niekorygowanych i z odetkanym bassreflex) ... chyba jesteś głuchy :)

Trzecia sprawa - posłuchaj choć raz dobrych monitorów zamiast skrajnej budżetówki, dopiero potem wypowiadaj się w temacie. Bo bas póki co to znasz chyba tylko z wykresów...

... i trzecia sprawa jesteś cały jak skrajna budżetówka.

Kup sobie mądralo korektor graficzny np. radmora, zapuść plytę z sygnałami testowymi, wyreguluj tak, żeby było płasko jak stół i osiągniesz wtedy swoją nirwanę. Jakość samej kolumny nie ma przecież znaczenia - ważne, żeby wykres płaski był...

Kyle

Wypowiadasz sie tak madrze o monitorach studyjnych i nie znasz monitorów Tannoy'a? Wstydź sie :)

Tu masz link, znajdz sobie 10 dmt i oceń swoim fachowym okiem wykresik i napisz jak to moze brzmiec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup sobie mądralo korektor graficzny np. radmora, zapuść plytę z sygnałami testowymi, wyreguluj tak, żeby było płasko jak stół i osiągniesz wtedy swoją nirwanę. Jakość samej kolumny nie ma przecież znaczenia - ważne, żeby wykres płaski był...

Tak bardzo zależało Ci żeby mi "dowalić" za wszelką cenę, że aż napisałeś bzdurę? Pisałem nie raz że płaski wykres "natężenia od częstotliwości" pokazuje jedynie głośność w odtwarzanym paśmie czyli nie przesądza o tym czy kolumna gra ogólnie dobrze (choć może przesądzić że gra źle)

Jak Kyle spojrzy na ten wykres to chyba osiągnie ... nirwanę (powiedzmy)

:)

Kyle

Wypowiadasz sie tak madrze o monitorach studyjnych i nie znasz monitorów Tannoy'a? Wstydź sie :)

Tu masz link, znajdz sobie 10 dmt i oceń swoim fachowym okiem wykresik i napisz jak to moze brzmiec.

Ukryta Zawartość

Po tym jak o nich napisałeś poszukałem wykresiku (natknąłem się na model DMT12 akurat) - po tym wykresiku mogę jedynie powiedzieć, że zapewne grają równą głośnością w odtwarzanym paśmie ;)

Ukryta Zawartość

Kyle z całym szacunkiem, ale troche zachłysnales sie swoimi APS'ami i swiat Ci przysłoniły. Mam podobne podejscie do odsluchu jak Ty, zrealizowalem kilka płyt kiedys tam i lubie prawdziwy, naturalny dzwiek, ale Ty chłopie naprawde przeginasz z tymi "charkami" itd

Kyle z całym szacunkiem, ale troche zachłysnales sie swoimi APS'ami i swiat Ci przysłoniły. Mam podobne podejscie do odsluchu jak Ty, zrealizowalem kilka płyt kiedys tam i lubie prawdziwy, naturalny dzwiek, ale Ty chłopie naprawde przeginasz z tymi "charkami" itd

Akurat nie mam APS :) (tylko ADAM'y) A co do przeginania z "charkami" ... jeśli kolumny które w pomiarach mają podbitą górę i dół,a w odsłuchu są równe to byłby cud :) (chyba że ktoś nie umie mierzyć) Ja po prostu nie lubię podbić. Dziwne że niektórzy nie rozumieją że pomiar pokazuje to co słychać (interpretować pomiary też trzeba umieć, bo jak ktoś mi mówi że równa kolumna w pomiarze pasma to bezwzględnie super kolumna to ... chyba się nie rozumiemy). Jak masz w pomiarze bas głośniej grający to po prostu tak będzie w odsłuchu (zakładając że pomiar jest prawidłowo zrobiony i odsłuchujemy w przyzwoitym akustycznie pomieszczeniu)

Przypomnę ponownie ... wykres natężenia od częstotliwości nic nie mówi o stereofonii czy kontroli basu (KEF Q1 po korekcji były równe, ale np. bas to było mydło)

Spójrz na podłogowe ADAMy:

a) wykres - uśmiech dyskoteki jak się patrzy, bas zdecydowanie podbity

b) wrażenia z odsłuchu - "Bas nie zabija, chociaż może się bardzo spodobać. Podstawowa rzecz - nie jest podbity w średnim podzakresie, nie słychać dudnień i smug, schodzi bardzo nisko, ale i tę umiejętność demonstruje z wrodzoną tej konstrukcji subtelnością"

Ukryta Zawartość

To tylko jeden z przykładów, gdzie teorii nie po drodze z praktyką.

Ukryta Zawartość

Spójrz na podłogowe ADAMy:

a) wykres - uśmiech dyskoteki jak się patrzy, bas zdecydowanie podbity

b) wrażenia z odsłuchu - "Bas nie zabija, chociaż może się bardzo spodobać. Podstawowa rzecz - nie jest podbity w średnim podzakresie, nie słychać dudnień i smug, schodzi bardzo nisko, ale i tę umiejętność demonstruje z wrodzoną tej konstrukcji subtelnością"

Ukryta Zawartość

To tylko jeden z przykładów, gdzie teorii nie po drodze z praktyką.

Tylko zwracam uwagę na ciekawe stwierdzenie recenzenta: "bas nie podbity w średnim podzakresie" ... hmmm ... hmmmmmmm ;)

A w to, że nie ma dudnień i smug (czyli że jest dobra kontrola) to jak najbardziej mogę uwierzyć.

ps. a te pencil'e są też chyba w wersji aktywnej, więc jak ktoś chce mieć na prawdę równo to pewnie można to w tej drugiej wersji ustawić

Ukryta Zawartość

Za wszystkie propozycje które padły dziękuje.

Wątkiem tym nie zamierzałem wywoływać ogólnoforumowej dyskusji o monitorach, zresztą jest już taki jeden.

Chodzi mi raczej o podpowiedź, za czym warto się rozejrzeć zmieniając kolumny, wobec konkretnych oczekiwań i w danej, być może znanej konfiguracji.

Nie poszukuje purystycznych monitorów studyjnych, chodzi raczej o charakter dźwięku.

Niech będzie możliwie najwyższej klasy - szczegółowy, otwarty, dynamiczny, ale również taki, który przekaże emocje (barwa). Tego mi teraz w moich paczkach najbardziej brakuje, a także urozmaiconej góry i - o paradoksie - wyższego i czytelnego basu (kosztem niskiego, który dominuje) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - char. rys. 2

PS.Czy kolumny podstawkowe potrafią oddać naturalne uderzenie stopy perkusji i jej masę?

Ukryta Zawartość

PS.Czy kolumny podstawkowe potrafią oddać naturalne uderzenie stopy perkusji i jej masę?

Moje 2.5 drożne Paradigmy S4v2 nie potrafią. Ten efekt mam dopiero przy wspomaganiu subami z 40 cm głośnikami w obudowie zamkniętej. Tu dopiero czuć energię i prawdziwą dynamikę. Z samego monitora to tylko namiastka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.