Skocz do zawartości
IGNORED

5x obudowy i zwrotnica do Seas 27TDFC i HDS-180EXCL

tomaszz1975

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego co rozumiesz pod subiektywnym pojęciem "kopyto". Pisałem na podstawie znanych mi pomiarów, tak jakbym sam miał robić 5 monitorów do współpracy z subem w KD. Jest też zresztą taka możliwość że od czasu pomiarów Marka K Peerless coś poprawił w zawieszeniach, i nowsze wersje mają lepszy bas. W końcu były zmiany własnościowe dot. marki Peerless...

Z tym że Peerles coś poprawił w zawieszeniu możesz mieć rację. Jak szukałem głośników to na niektórych zdjęciach karkas cewki nie wystaje z membrany tak bardzo. W moich wystaje około 5mm. Dlatego myślę że obecne głośniki nie są takie same jak te z przed lat. Podejrzewam też że podobnie jest Vifą XT25TG30. Na starych notach Vify te miały większy magnes i grubsze nabiegunniki. Podejrzewam że jak wprowadzili pierścieniówkę Scan Speaka to musieli popsuć parametry Vifie żeby różnica miedzy tymi głośnikami była większa i ktoś w ogóle kupował tego Scan Speaka. Ale to tylko moje gdybanie.

Fakt urodą nie grzeszy. Na początku mało brakowało żebym kosz przemalował na czarno. Podejrzewam że ten głośnik sprzedawał by się o wiele lepiej gdyby nie jego wygląd. Z ciekawości zapytam. Bardzo krytykowałeś ten głośnik czego całkowicie nie potrafię zrozumieć. Słyszałeś go kiedykolwiek w akcji?

Wstyd się przyznać ale ja też mam zamiar przemalować kosz na czarno, srebry całkowicie psuje efekt.

..." A teraz kolega tomaszz1975 zastanawia się nad zrezygnowaniem z tego głośnika z powodu twojego wpisu bo ty o nim gdzieś coś przeczytałeś."

Ja z tego głośnika nie zrezygnowałem aczkolwiek jestem podatny na Wasze sugestje oczywiście w ramach mojej koncepcji (odpowiednik cenowy i jakościowy).

Przeglądając internt przypomniałem sobie o Avance Omega signature center 9 mk2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oto zaczerpnięty z opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

"...Signature Center 9 mkII To ostatni element referencyjnego kina domowego opartego o serię Signature. Center 9 wykorzystuje najwyższej jakości magnetycznie ekranowany głośnik Scan-Speaka, doskonale integrujący się z pozostałymi kolumnami serii. Duża powierzchnia przedniej ścianki Center 9 zapewnia bardzo szeroką charakterystykę kierunkową, pozwalając tym samym na łatwy odbiór dialogów, nawet w bocznych częściach pomieszczenia odsłuchowego. Głośnik wysokotonowy to tekstylna kopułka neodymowa, również pochodząca z frimy Scan-Speak."

To tyle jeśli oczywiście te informacje będą Wam odrobine pomocne...

Jeśli dobrze kombinuję to może Auditor Elipsa będzie tym czego szukam.

Ukryta Zawartość

Starałem się wkleić miniatury ale po 3-ciej próbie postanowiłem wkleić linki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA Mówiłeś że miałeś różne zwrotnice do HDS180. A co sądzisz o tej którą wypuścił akustyk (chodzi mi o HDS180+XT).

Próbowałem na samym początku. Brzmiało całkiem nieźle. Bodajże przy 5kHz odwraca fazę tak że suma głośników ma dołek około 1 dB w stosunku do głośników. Później usunąłem ten dołek wstawiając pułapkę na rezonans na niskotonowy w średnich tonach. Ostateczna wersja jest bez pułapki ale z korekcją fazy. W miedzy czasie próbowałem różnych głośników wysokotonowych ale na końcu wróciłem do Vify. Tu moje piersze pomiary wtedy jeszcze nieskalibrowanym mikrofonem.

87_1228755516.jpg

Tomek,

a może po prostu kup seasa ER18rnx? Będziesz miał spokój ducha - to uznany głośnik a i sporo na nim projektów na sieci.

Przede wszystkim to rób coś do czego są gotowe i sprawdzone projekty. Do zaprojektowania porządnej zwrotnicy trzeba mieć doświadczenie i dużo cierpliwości.

W pełni się zgadzam z przedmówcami, żeby wybierać głośniki do których są gotowe projekty ale z drugiej strony marzenia są po to aby je realizować, a mi tak bardzo podoba się ten SF Auditor Elipsa i Auditor M, że zrobie w przenośni wszystko aby ten pomysł się zrealizował ;)

Jeżeli zachowamy (bez nadmiernego fanatyzmu rzecz jasna) geometrię przedniej ścianki - głównie chodzi o szerokość oraz odległość tweetera od poszczególnych krawędzi - można użyć kompletu przetworników oraz zwrotnicy od jakiegoś dobrze zrobionego projektu.

Jeżeli zachowamy (bez nadmiernego fanatyzmu rzecz jasna) geometrię przedniej ścianki - głównie chodzi o szerokość oraz odległość tweetera od poszczególnych krawędzi - można użyć kompletu przetworników oraz zwrotnicy od jakiegoś dobrze zrobionego projektu.

Oczywiście, będe się cieszył jeśli kolumny będą wyglądem zbliżone do protoplasty i zdaje sobie sprawe, że nie będzie to klon. Wiem również, że proszę o bardzo dużo bo trzeba tu fachowej wiedzy i czasu żeby odpowiednio przekonstruować dokonać obliczeń na obudowy oraz zwrotnice.

Tak jak napisał KrzysiekA "Do zaprojektowania porządnej zwrotnicy trzeba mieć doświadczenie i dużo cierpliwości" - co do pierwszego to jestem zdany na Was, z drugim jakoś sobie poradze.

Oczywiście, będe się cieszył jeśli kolumny będą wyglądem zbliżone do protoplasty i zdaje sobie sprawe, że nie będzie to klon. Wiem również, że proszę o bardzo dużo bo trzeba tu fachowej wiedzy i czasu żeby odpowiednio przekonstruować dokonać obliczeń na obudowy oraz zwrotnice.

Tak jak napisał KrzysiekA "Do zaprojektowania porządnej zwrotnicy trzeba mieć doświadczenie i dużo cierpliwości" - co do pierwszego to jestem zdany na Was, z drugim jakoś sobie poradze.

W takim razie radziłbym ci już w tej chwili ściągnąć program ARTA do pomiaru i zacząć trenować pomiary no i zacząć szukać wkładki mikrofonowej do pomiarów. Przed kilku laty można było kupić wm60 we Wrocławiu w sklepie z częściami elektronicznymi. Sklep nazywał się Robotronic.

Poza tym ściągnąłbym na twoim miejscu Boxsim ze strony Visatonu i zaczął go rozgryzać. Pomiary z ARTY można zaimportować do Boxsim'a. Boxim zaoszczędza wiele czasu i pracy a symulacje z pomierzonych charakterystyk zgadzają się w 100% z pomiarami gotowej zwrotnicy.

W takim razie radziłbym ci już w tej chwili ściągnąć program ARTA do pomiaru i zacząć trenować pomiary no i zacząć szukać wkładki mikrofonowej do pomiarów. Przed kilku laty można było kupić wm60 we Wrocławiu w sklepie z częściami elektronicznymi. Sklep nazywał się Robotronic.

Poza tym ściągnąłbym na twoim miejscu Boxsim ze strony Visatonu i zaczął go rozgryzać. Pomiary z ARTY można zaimportować do Boxsim'a. Boxim zaoszczędza wiele czasu i pracy a symulacje z pomierzonych charakterystyk zgadzają się w 100% z pomiarami gotowej zwrotnicy.

KrzysiekA proponujesz mi skok na bardzo głęboką wode;)czy możesz zarekomendować jakiś zamiennik tej wkładki, posiadam w swoim boxtoolsie torchę wkładek mikrofonowych z laptopów - może zapytam inaczej czy to musi być specjalna wkładka o specyficznych parametrach czy to jest bez znaczenia?

Nie chcę być odebrany, zę próbuję iść na łatwiznę ale może pomysł kolegi misiomora jest w moim przypadku trafny :

"Jeżeli zachowamy (bez nadmiernego fanatyzmu rzecz jasna) geometrię przedniej ścianki - głównie chodzi o szerokość oraz odległość tweetera od poszczególnych krawędzi - można użyć kompletu przetworników oraz zwrotnicy od jakiegoś dobrze zrobionego projektu."

Jak ten ER18rnx ma się do tego HDS-180EXCL? Cena bardzo zbliżona a jak to się ma jeśli chodzi o jakość dźwięku?

Wstepnie wybór padł na Auditor Elipsa, jaką objętość wewnętrzną skrzynek proponujecie do tego HDS-180EXCL? Czy jeżeli będe miał już wyliczoną obudowe a okazałoby się, że jednak ten przetwornik możnaby zastapić czymś lepszym w tej cenie to nie będzie to kolidowało z projektem obudowy?

Na naszym formum gdzieś znalazłem linka do programu, który przelicza zwrotnice.

Ukryta Zawartość

Jak to się ma do realiów, na ile ten przelicznik elementów jest wiarygodny?

Ukryta Zawartość

Auditor Elipsa nie nadaje się IMO do klonowania przy użyciu typowych projektów 2-way. Za szeroka, baffle step się zdecydowanie inaczej ułoży. Za to Auditor M - do tego typu obudowy gotowe projekty - takie jak ten:

Ukryta Zawartość

pasują chyba dość dobrze. Pamiętać należy tylko, że SR71 był robiony przy założeniu odsłuchu z monitorem w pionie, a nie pochylonym do tyłu jak pokazują materiały firmowe Auditora M. Choć niski podział sprawi że i dla niewielkiej zmiany kąta odsłuchu w pionie nie powinno być zaraz wielkiej tragedii.

PS. Od takich kalkulatorów zwrotnic trzymałbym się z dala. Zamieściłem kiedyś na forum symulację tak liczonej (przez innego użytkownika, za jego zgodą) zwrotnicy a nawet dwóch. Totalna tragedia.

Ukryta Zawartość

KrzysiekA proponujesz mi skok na bardzo głęboką wode;

Bez pomiarów nic "swojego" nie zrobisz. Nawet jeżeli dzięki uprzejmości kolegów z forum dostaniesz wstępną zwrotkę to doszlifowanie projektu wymagać będzie zmierzenia całości...

Dlatego pomyśl o jakimś gotowym projekcie, ewentualnie w normalnej cenie wybitnym połączeniem byłby ER18 + DXT tweeter.

Bez pomiarów nic "swojego" nie zrobisz. Nawet jeżeli dzięki uprzejmości kolegów z forum dostaniesz wstępną zwrotkę to doszlifowanie projektu wymagać będzie zmierzenia całości...

Dlatego pomyśl o jakimś gotowym projekcie, ewentualnie w normalnej cenie wybitnym połączeniem byłby ER18 + DXT tweeter.

Bez pomiarów się po prostu nie da. Dlatego niezależnie od tego co wybierzesz lepiej by było brać gotowy projekt. Poza tym jest duże ryzyko że głośniki które wybrałeś mimo że są dobre nie będą do siebie pasowały brzmieniowo.

czy możesz zarekomendować jakiś zamiennik tej wkładki,

Ukryta Zawartość

Oprócz Arty warty uwagi jest także HOLMIPULSE.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Ukryta Zawartość

Oprócz Arty warty uwagi jest także HOLMIPULSE.

Bardzo dobra wkładka. Mam jeszcze dwie sztuki. Kiedyś kupiłem za grosze pięć sztuk ale zapomniałem adresu strony. Obecny mikrofon mam na WM60 którą kupiłem w Robotronicu. Nie bój się pomiarów. W praktyce nie jest to takie straszne. Arta jest bardzo intuicyjna i łatwa w obsłudze. No i przede wszystkim darmowa. Boxsim zresztą też.

Ukryta Zawartość

Auditor Elipsa nie nadaje się IMO do klonowania przy użyciu typowych projektów 2-way. Za szeroka, baffle step się zdecydowanie inaczej ułoży. .

Ale mi kolega misiomor zrobił burze myśli, w takim razie jakich przetworników powinienem szukać zgodnie z moją koncepcją, że będe słuchał dość głośno nie tracą przy tym jakości audiofilskiego brzmienia (z preferencją na średnoce nisko - średniotonowy przetwornik 6.5", 7") oraz, że dysponuje tylko kwotą 1000E na głośniki i zwrotnice...

W internecie widziałem już zbliżone konstrukcje tylko te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są 3drożne

a te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez opisu.

Co do pierwszego przypadku to konstruktor doskonale wszystkim znany i na pewno te kolumny są zrobione fachowo i spęłniają swoje założenie, drugi przypadek - cuż ja też mogę zrobić skrzynki stawić głośniki itd ale jak to zagra... pewno nijak ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam producent pisze że Auditor Ellipsa nadaje się raczej do montażu ściennego albo na półkę z książkami tuż przy ścianie. Jakbym sam miał robić coś w tym typie, umieściłbym toto w samym rogu pomieszczenia i dałbym zerową BSC w zwrotnicy. One nie są tak szerokie i wysokie jak Stradivari czy PMS Gravesena - i dlatego ustawienie bliżej środka pokoju mogłoby być problematyczne, podobnie jak design dobrej zwrotnicy pod coś takiego - baffle step nisko, ale nie tak nisko jak w dużych kolumnach tego "szerokiego" typu.

Jeżeli kolumny miałyby być do audiofilskiego ustawienia na podstawkach - klonowałbym raczej Auditor M, przy uzyciu gotowego projektu w rodzaju SR71.

Przeczytałem cały ten temat i nie mogę zgodzić się z opinią, że do kina domowego opartego na nisko-średniotonowych HDS 180EXC nie potrzeba suba. Taki sub jest również nie od rzeczy w muzyce! W moich kolumnach znajduje się łącznie 8szt tych głośników (system 6.1) i owszem dają miły bas do muzyki ale na pewno nic mi nie siada na klacie przy uderzeniu basu jak w przypadku basu jaki generuje XXLS12 z dwiema membranami biernymi (projekt o którym mówił misiomor 70 litrów). Sub ten oferuje bas na tyle szybki, że mam go na stałe włączony również do słuchania muzyki i bez niego brakuje mięcha w niektórych utworach.

Pozdrawiam

Szuler

Przeczytałem cały ten temat i nie mogę zgodzić się z opinią, że do kina domowego opartego na nisko-średniotonowych HDS 180EXC nie potrzeba suba. Taki sub jest również nie od rzeczy w muzyce! W moich kolumnach znajduje się łącznie 8szt tych głośników (system 6.1) i owszem dają miły bas do muzyki ale na pewno nic mi nie siada na klacie przy uderzeniu basu jak w przypadku basu jaki generuje XXLS12 z dwiema membranami biernymi (projekt o którym mówił misiomor 70 litrów). Sub ten oferuje bas na tyle szybki, że mam go na stałe włączony również do słuchania muzyki i bez niego brakuje mięcha w niektórych utworach.

Pozdrawiam

Szuler

mały OT

To ja ze swojej strony dodam, że przymierzam się do budowy tego samego potworka na 2 MB i też w około 70L. Na ten moment obudowa testowa około 35L i w muzyce jest LUX :)

pozdROWER :)

BraWo100

Jeżeli kolumny miałyby być do audiofilskiego ustawienia na podstawkach - klonowałbym raczej Auditor M, przy uzyciu gotowego projektu w rodzaju SR71.

Dobrze, w takim układzie skupie się na Auditor M z uwzględnieniem projektu SR71. Jest tylko mały problem: w projekcie Zaph jest ER18NRX a u mnie HDS-180EXCL.

Chciałbym się ustosunkować do tego co napisał KrzysiekA "...Poza tym jest duże ryzyko że głośniki które wybrałeś mimo że są dobre nie będą do siebie pasowały brzmieniowo" - z naszego forum wiem, że HDS to dość dobry głośnik,

z dobrym basem, który potrafi grać głośno i czysto. Czy ten ER18NRX gra podobnie? Suche parametry mówią mi, że na pewno ma mniejszą efektywność czyli to tak dla mnie (laika) znaczy, że będzie ciut grać ciszej w bezpośrednim porównaniu z HDS-em. Jeśli ostateczny wybór padnie na HDS to jak ten przetwornik zagra z tym 27TDFC?

Efektywności referencyjne liczone z katalogowych parametrów te głośniki mają bardzo zbliżone. Seas jest nawet minimalnie lepszy - 0.4% vs 0.37% dla HDS-a. Mniej niż 0.5dB różnicy.

A jak co zagra to nikt Ci nie powie. Już zresztą o tym pisałem - 14.01.2011 - 13:49.

Myślę że nikt nie potrafi ci powiedzieć czy jakiś głośnik z jakimś innym będzie grał dobrze dopóki tego nie spróbuje.

Jeżeli nikt nie próbował składać tego Seasa z tym Peerlessem to pewnie nie uzyskasz odpowiedzi. Możesz próbować szukać w googlu podając nazwę obu głośników albo nazwę podobnej kopułki Seasa.

Na chłopski rozum powinno to razem pasować ale nie ma żadnej gwarancji.

Ja osobiście Seasa składałbym z Seasem. Producent produkując jakąś serię głośników na pewno zadbał o to żeby ze sobą dobrze grały. Peerless na 100 procent pasuje z pierścieniówką Vify. Nie bez powodu jest tyle projektów z tymi dwoma głośnikami.

Poza tym myślę że nikt nie jest w stanie porównać dwóch różnych zestawów gdy ich nie posiadał a przynajmniej obydwu nie posłuchał.

Jeżeli chcesz po prostu mieć tanio dobre kolumny i nie chodzi ci w tym wszystkim o zabawę w DIY to radziłbym ci jednak robić gotowy projekt.

Bo jeżeli ci chodzi o zabawę w DIY to wierz mi jak już raz zaczniesz to na jednym projekcie się to nie skończy i tanio to na pewno nie będzie.

>tomaszz1975

Efektywność obu głośników jest zbliżona, nawet Seas jest ciut głośniejszy. Ma też niżej rezonans własny, więc teoretycznie powinien móc zagrać niższym basem niż Peerless. Problemem jest zaprojektowanie sensownej zwrotnicy do zestawu głośników, który preferujesz i pomierzenie tego w docelowej skrzynce. Na Seasach masz dobrze pomierzony projekt Zapha, na dodatek wiele osób go zrealizowało i były zadowolone (w tym ja). Na Peerlessie i Vifie też jest parę (w tym HDMX Akustyka). Jeśli zostaniesz przy swoim planowanym zestawie, będziesz musiał "przecierać ścieżki", co zabierze Ci sporo czasu i zapewne pieniędzy - np. na zlecanie pomiarów czy kolejne wersje zwrotnic, które trzeba dostrajać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.