Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Jamo Flat II ?????

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Tannoy M4 podłączone tym kablem do HK 680. Generalnie jest super- stereofonia, basik, duża scena (szczególnie po rozgrzaniu wzmaka). Co do góry też mogę powiedzieć że jest OK-detaliczna i niesie wiele informacji, ale mam takie odczucie że czegoś mi tu brakuje.

Chciałbym żeby dźwięk był trochę bardziej otwarty, mniej "zmulony". Ostatnio dla porównania podłączyłem kolumny zwykłym "drutem" i choć większość efektów obecnych przy Jamo Flat II (opisanych wyżej) tu nie było obecnych, dźwięk w górnych fragmentach pasma był o wiele bardziej otwarty i choć czasami "cyknęło", dźwięk był mniej zmulony.

Dlatego wydaje mi się że tu chodzi o kabel, a ponieważ Tannoy M4 nie mają wysuniętej góry, chciałbym trochę skorygować to kablem

Jakie kable polecilibyście w zamian?????

Narazie nie mam dużych funduszy więc kieruję się w stronę tańszych. Co sądzicie o Cordial'ach?????

Pozdrówki

https://www.audiostereo.pl/topic/7704-co-zamiast-jamo-flat-ii/

rafko,

miałem bardzo długo Jamo Flat 2,5mm2. I dokladnie te same uwagi. I takze chodzilo mi o polepszenie tych samych cech, o ktorych piszesz. Wypozyczalem kable, wpinalem w domu, sluchalem, wreszcie znalazlem... zobacz w moim "o mnie"

Arek->

hihi, kable mamy takie same. Tyle ze o ile real cable bm400 t sa swietne, o tyle ja szukam czegos lepszego od sw symph2. One nie sa w ogole muzykalne. twardy dzwiek ze szklista gora i okrojona srednica. brzmia za ostro i nienaturalnie. Ja w sumie nie wiem, moze do rocka sie sprawdzaja, ale przy klasyce to mordega. i ja sie wlasnie tak mecze.....bo na razie nie mam kasy na inne interkonekty....

rafko->

reale powinienes dostac w sklepach "top hifi", i chyba - ale za dobrze to nie pamietam - kosztuja 30 PLN/metr.

rafko

BM400 dostaniesz w salonach TopHiFi, i generalnie wszędzie tam gdzie sklep zaopatruje się w AudioKlanie

Cena 35zl/m, jak się potargujesz to bedzie taniej (ja za 5,5m dałem 160zl)

Nie napiszę Ci czym się kabelek rózni od Jamo, a dlatego, żeby właśnie nie sugerować Ci wrażen. Sam posłuchasz, ocenisz. Ja nie miałem wątpliwości.

jako "uzupełnienie" zobacz wątek 6267

ivo

eee, z tym SW to nie jest tak źle.... przynajmniej u mnie. Gra OK, nie mam takich nieprzyjemnych cech o jakich piszesz. Srodek w moim systemie to przeciwienstwo tego co piszesz. Góra też jest taka jak lubię, oczywiście pod warunkiem że realizacja albo mastering płyty jest po prostu... dobry

>Arek

Wczoraj miałem przyjemność wypożyczenia do domu kabli Real Cable bm 400. Po całowieczornym odsłuchu mam takie oto zdanie:

Kabel ten zdecydowanie wysunął górne fragmenty pasma- tutaj można usłyszeć o wiele więcej detali w porównaniu z Jamo Flat II. Dźwięk stał się bardziej otwarty, bardziej "soczysty". Zdecydowanie tego było trzeba mojemu systemowi! Świetna scena, stereofonia i przestrzeń. Całkiem w porządku średnica, ale nie trzeba się zbyt długo wsłuchiwać żeby stwierdzić że coś tu jest nie tak z dołem!!!! Nie wiem, może to moje takie odczucia po Jamo Flat II, ale bas jest tu zupełnie "wychudzony"!!!!!.

Gitara basowa Marcusa Millera jest zupełnie bez wigoru, niby wszystko słychać, ale brakuje tu jakiejś "mięsistości" i wigoru. Bębny w "dogs" z płyty "animals" Pink Floyd są jakieś bez polotu, gdzieś tam w oddali je słychać! Na Jamo Flat II po udeżeniu w kocioł miałem wrażenie że perkusję słyszę za ścianą!!!

no cóż coś za coś, albo lepsza góra, albo lepszy dół. Myślę że jeszcze powypożyczam parę kabli zanim coś kupię.......

Pozdrawiam!!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.