Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw STX-a DIY FX-300 - PYTANIE ?

rymon83

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem to poszczegulne komory głośników (a przedewszysdkim głośnika niskotonowego) muszą być dosyć szczelnie odgrodzone przegrodami.

Na schemacie budowy kolumn FX-300 dwie przegrody mają otwory (przynajmniej tak mi się wydaje).Rozumiem, że między dolnym głośnikiem a komorą bas-reflex są otwory, ale dlaczego między dwoma głośnikami STX GDN-18-140-15-AWX.

Moje pytanie brzmi następująco: Czy tam faktyczne są otwory (wtedy to już nie będą przegrody tylko wzmocnienia konstrukcji).

Bardzo proszę o pomoc ponieważ przymieżam sie do budowy tych kolumn i nie chcial bym czegoś zepsuć.

Link do kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/77101-zestaw-stx-a-diy-fx-300-pytanie/

To w rzeczywistości są wieńce wzmacniające z wyciętymi 4-ma dużymi otworami. Jak możesz zauważyć, dolna, ukośna przegroda , która zmniejsza objętość czynną skrzyni, jest pełna. Czasem spotyka się konstrukcje, w których zastosowano dwie komory (jedna bez głośnika) połączone małym otworem, pełniącą rolę komory rezonansowej, ale takie rozwiązanie jest totalną egzotyką.

Witam

Też się przymierzam aby wykonać tez zestaw jako pierwsze DIY głośnikowe.

Mam dostęp do MDF który może być przycięte i zafrezowane na maszynie CNC na wymiar jaki podam.

Czy jest sens zastosować mdf ne 25mm na boki i 50 na przód ( cena nie gra roli ) czy wtedy poprawi się dźwięk w stosunku do oryginału czy może kolumna była "liczona" z takimi cienkimi ściankami z mdf 16 i nie ma sensu zmieniać?

Znacie jakiś inny sprawdzony projekt DIY aby nagłośnić pokók ok 30m2 i głośniki nie kosztowały więcej niż 1500 zł

.

Sądzę, że w tym przypadku tak duża grubość ścianki przedniej to przesada. Nie jest to duża szerokość, wzmocnienia też ją usztywnią, więc 50mm to za dużo- zwłaszcza, że utworzy się tunel w miejscu wstawienia głośnika, który może ograniczać przepływ powietrza w rejonie kosza. 25mm spokojnie możesz dać, nie zapomnij jednak przeliczyć wymiarów zewnętrznych, zachowując objętość wewnętrzną.

Witam

Też się przymierzam aby wykonać tez zestaw jako pierwsze DIY głośnikowe.

Mam dostęp do MDF który może być przycięte i zafrezowane na maszynie CNC na wymiar jaki podam.

Czy jest sens zastosować mdf ne 25mm na boki i 50 na przód ( cena nie gra roli ) czy wtedy poprawi się dźwięk w stosunku do oryginału czy może kolumna była "liczona" z takimi cienkimi ściankami z mdf 16 i nie ma sensu zmieniać?

Znacie jakiś inny sprawdzony projekt DIY aby nagłośnić pokók ok 30m2 i głośniki nie kosztowały więcej niż 1500 zł

Grube ścianki nie za szkodzą, dobrze żeby nie zmieniać wymiarów przedniej ścianki(ja akurat mam u siebie inaczej)lepszym wyborem (jeśli masz taką możliwość) może okazać skupić się na wewnętrznych wieńcach ,przegrodach,taki ala matrix który stosuje B&W,tak czy siak w obu wypadkach TRZEBA zachować dedykowaną pojemność,im mniej równoległych ścianek itp. w środku tym lepiej

P.S. jeżeli chodzi o dżwięk to przy dobrze zrobionych paczkach ,budy nie będą furczały i czasami można się zdziwić jaki ma to wpływ na końcowy efekt... pozdr.sylw

Grube ścianki nie za szkodzą, dobrze żeby nie zmieniać wymiarów przedniej ścianki(ja akurat mam u siebie inaczej)lepszym wyborem (jeśli masz taką możliwość) może okazać skupić się na wewnętrznych wieńcach ,przegrodach,taki ala matrix który stosuje B&W,tak czy siak w obu wypadkach TRZEBA zachować dedykowaną pojemność,im mniej równoległych ścianek itp. w środku tym lepiej

P.S. jeżeli chodzi o dżwięk to przy dobrze zrobionych paczkach ,budy nie będą furczały i czasami można się zdziwić jaki ma to wpływ na końcowy efekt... pozdr.sylw

a moje budy furcza i to bardzio przyjemnie

obudowa gra razem z glosnikiem

tak przynajmniej projektant Alan Shaw przewidzial

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.