Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 1911 czy Onkyo TX- SR 608

januszno

Rekomendowane odpowiedzi

A co proponujecie jeżeli chodzi o moc czy nie za wielkie te kolumny do takiego pomieszczenia?

Moze powinienem pójść w np. Dali concept 6 i Denon 1911, lub klipsch FR52 i Onkyo Sr 608

no to napewno. Kupisz glsnik iwieksze z wiekszym basem a i tak bedziesz go mial mniej niz z mniejszych. Wynika to z dlugosci fali. Dali 6 RF52 mozesz przemyslec z mniejszych masz jeszcze MA br5 Wharfedale Diamond 10.4 i Tannoy V4

Januszno jeśli szukasz czegoś co ma sporo poweru ... to zastanów się np. nad Monitor Audio Bronze BX6, lub np. Paradigm Monitor 7 v.6. Fajnie też grają Cabasse Jersey MT30 lub z tańszych Roth Oli4. Ale bez posłuchania to wiesz...

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc, dzięki wam wiem w którym kierunku mam pójść.

Generalnie już prawie wybrałem nie wiem jeszcze na który zestaw padnie czy na Denona 1911+Dali concept 6 czy na Onkyo 608+ MA BR5/BX6,Klipsch RF52,a może Jamo S606 ale to już pikuś.

Puki co wybieram się na urlop na tydzień wiec chwilowo nie będę się tym tematem zajmował wracam na forum 2.02.2011.I po urlopie będę chciał już zakupić coś.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.

• 1 miesiąc później...

I co Januszno wybrałeś.

Mam dokładnie taki sam problem w temacie ampi.

Natomiast co do głośników to mi się podobają Cantony GLE470.2. Odsłuchiwałem je tylko w sklepie na Onkyo608 i mi się podobały. Na denonie jeszcze nie.

Dlaczego nikt nigdzie nie pisze o Cantonach? Macie jakieś doświadczenie? Co sądzicie o takim połączeniu?

Odszedłem od kina na rzecz stereo ale jakbym miał dziś brać to np coś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego używaną wielokanałowa końcówkę np Rotel RMB-1066 za 1000-1500 zł lub lepszą

Ukryta Zawartość

Zagadką mogłaby być tylko sprawowanie się tego dekodera w funkcji preampa ale Chińczyki robią postęp i nie sądzę żeby ustępowała sekcjom preampa w nowych amplitunerach do hmmmm 4000 zł :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wybrał AVR 1911 głownie ze względu na tryb stereo.Onkyo 608 jakoś takie małodynamiczne i słabo pod względem niższych częstotliwości. Skoro masz 15m pokój to staraj sie nie wciskać największych kolumn.Ja bym wybrał MA BX5.Dali Concept grają mało agresywnie, raczej góra niż dołem, bo już przeczytałem tu opinię ze są ciepłą kolumnami co nie jest prawdą.Concepty są jasne i przejrzyste.

MK1 Cantony GLE 470.2 to super kolumna.Gra bardzo wyraźnie i raczej skupia się na środku pasma , wokalu i górnych partiach.Basu nie ma w nadmiarze.raczej sie pojawia i ucieka.Jest bardzo muzykalna.Lepiej zagra z Denkiem właśnie ze wzgledu na jego ocieplony charakter

Kolego @masonn Onkyo 608 gra slabiej nizsze czestotliwosci? Malo dynamiczny? Wlasnie to obok swietnie rozwinietej funkcjonalnosci amplitunera przyczynilo sie do uzysaknia przez niego nagrod EISA i Nagrody jako najlepszy amplituner do 500funciakow przez magazyn WHAT Hi-Fi !!

W bezpośrednim porównaniu Denon lepiej sobie radzi w niskich częstotliwośniach. Co do nagród to większość wie jak jest, za rok pewnie zdobędzie jakaś yamaha. Oczywiście odsłuch to podstawa. Pozatym po tej magii testów i reklamy można spotkać Onkyo 608 w dziale sprzedam i na allegro używki 2 tygodniowe jakoś po zakupie magia mija. Yamahy, Marantza, Harmana, Denona aktualnych modeli nie widać na rynku wtórym. Nawet na tym forum można spotkać osoby zawiedzione marką Onkyo. Moim zdaniem Onkyo skończyło się na modelach z 5 na końcu.

Pieniądze nie grają !

[...] można spotkać Onkyo 608 w dziale sprzedam i na allegro używki [...]

Z ciekawosci chciale zobaczyc po ile chodza i ani w dziale sprzedam ani na allegro takowych nie znalazlem :P Szkoda ze Audio nie robi testow amplitunerow Onkyo. Fakt faktem 1911 wypada bardzo dobrze :)

Co do nagrod no to na pewno trzeba miec do nich pewien dystans, ale fakt zgarniecia wszystkich juz o czyms swiadczy.

Fakt spotyka sie tu sprzeczne opinie co do tego modelu. Kwestia tylko czy je to opinie, wlascicieli uzytkownikow, konkurentow, czy wogole ludzi ktorzy je sluchali ?:D Mozna nad tym medytowac na prawde bardzo dlugo.

Sa to modele tak popularne ze mozna je przetestowac byle gdzie, na tych samych glosnikach takze przez siebie wybranych. Wiec mysle ze tutaj jakiegos glebszego i duzego problemu nie ma :) Kazdy wybiera to co lubi i juz, tu nie ma zlego wyboru :)

Ukryta Zawartość

Co do przetestowania to w województwie kujawsko pomorskim nie ma Onkyo w żadnym salonie - sklepie, mają to tylko markety i to najnższe modele.

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

608 zgadzam się ze jest najbardziej funcjonalna ale większości użytkowników chodzi jednak o dźwiek, charakter brzmienia, często odsłuch stereo.Właśnie w muzyce są największe różnice bo w kinie to wszystko chodzi podobnie.Onkyo 608 w tej płaszczyźnie lekko kuleje.Kłopoty z basem.Podkolorowana moc.Porównując np z takim avr 1911 wypada słabiej

Witam od Jakiegoś czasu zamiast nazwy Kino Domowe,powinna zostać zmieniona nazwa na Kino Domowe Onkyo,bo ciągle tylko jakie Onkyo,Nie jestem przeciwnikiem Onkyo,ale ludzie dajcie żyć.Na świecie jest kilkadziesiąt firm które robia podone,czy lepsze klocki do kina domowego,ale Onkyo,i Onkyo,w MM Onkyo,w Saturnie Onkyo,w Euro-Rtv,Media Max,Electroword,nawet Tesco Onkyo.Dobrze chociaż ze w sklepach specjalistycznych nie ma szanownego Onkyo.

Bardzo ciekawe ja takie same informacje mam o Denonie i Yamahach :) Tez od ludzi pracujacych tam :)

To chyba jednak Ci z Onkyo sie lepiej sprawdzaja. Np. forum HDTV sie czyta jak forum Onkyo. Potrzeby kazdego najlepiej rozwiazuje wlasnie Onkyo. Najbardziej model 608 :-) Ciekawe ile marzy jest na tym modelu, ze jest az tak popularny...

Mi stylistyka dźwięku Onkyo w ogóle nie odpowiada. Owszem w kinie dynamika jest nieziemska i ma powera, ale co z tego jak w stereo spisuje się bardzo średnio i wg mnie mało naturalnie. Dlatego też, z tych dwóch wybrałbym Denona 1911.

To chyba jednak Ci z Onkyo sie lepiej sprawdzaja. Np. forum HDTV sie czyta jak forum Onkyo. Potrzeby kazdego najlepiej rozwiazuje wlasnie Onkyo. Najbardziej model 608 :-) Ciekawe ile marzy jest na tym modelu, ze jest az tak popularny...

Slyszalem ze HDTV to wlasnie Yamahowskie forum, nie wiem nie bywalem. I ze najczesciej polecanymi glosnikami sa Jamo 606 :) Ale czy to cos zmienia? Co do marzy to wydaje m isie ze Denon ma wlansie wieksza. Widac ze 608 mozna dostac za 1700zl a Denona za 1900zl mimo ze obaj dystrybutorzy zastrzegaja ze cena to 2200zl. Z drugiej strony ciekawe jak to jest, ze Denon w miare i Harman potrafia trzymac sklepy internetowe na pewnym poziomie. natomiast Yamaha, Pioneer Onkyo juz nie. Swego czasu slyszalem ze polski dystrubotor zakazal sprzedazy sklepom internetowym ponizej pewnej ceny, by byly zbyt konkurencyjne do stacjonarnych handlowcow.

Mi stylistyka dźwięku Onkyo w ogóle nie odpowiada. Owszem w kinie dynamika jest nieziemska i ma powera, ale co z tego jak w stereo spisuje się bardzo średnio i wg mnie mało naturalnie. Dlatego też, z tych dwóch wybrałbym Denona 1911.

Może lepiej wziąć najtańszy model jakiejś firmy, tylko żeby miał wyjście pre-out na fronty.Tam podczepić końcówkę mocy.Odciąży prądowo w kinie tylne kanały a w stereo skopie cztery litery tym modelom amplitunerów do 3000zł.Tylko żeby jeszcze miał jakiś przycisk direct stereo albo S-direct jak miał np. Marantz.Albo CDka wpinamy w dwa RCA wejścia z tych 5.1 Direct in i szafa gra :)

Slyszalem ze HDTV to wlasnie Yamahowskie forum, nie wiem nie bywalem. I ze najczesciej polecanymi glosnikami sa Jamo 606 :)

Moze tak kiedys bylo, teraz kroluje Onkyo z wlasnie Jamo 6xx :-)

Może lepiej wziąć najtańszy model jakiejś firmy, tylko żeby miał wyjście pre-out na fronty.

Dlatego też chciałem wziąć Yamahę 667, (a w rezultacie skończyło się na 1065, bo udało mi się dorwać w praktycznie takiej samej cenie), bo ma właśnie pre out:)

Moze tak kiedys bylo, teraz kroluje Onkyo z wlasnie Jamo 6xx :-)

No to gusta sie zmieniaja wobec tego :) W przyszlym roku bedzie jescze cos innego :) I dobrze bez tego bylo by nudno :D:P

5z0p3n Ty sam próbujesz wciskac każdemu produkty w EIC( Klipcsch, Onkyo, Quadral itd.).Nie zdziwiłbym się jakbyś Ty i tobie podobni pod innym nickiem na HD Forum oraz na ceneo uprawiał propagandę Onkyowską.Czy wy myślicie że tego nie widać? To że raz na tydzień pochwalisz Pionka czy Denka to nie zamaskujesz swojej działalności.Marketingowcy EIC są najwidoczniejsi i najbardziej wrzechobecni.Jak mozna udawać że HD forum to portal Yamahy :) To zwykłe mydlenie oczu.Tak jak podajesz że cena na Denka to 1900zł kiedy każdy sobie może sprawdzić ze chodzi juz nawet po 1700zł z małym kawalkiem

Czlowieku a Ty polecasz HORNA w kazdym poscie (Denon). Zyjesz w wyimaginowanym swiecie, ze zmieniam nicki czy cos :P Badz ze powazny! Niech sobie portale beda jakie chca, nic mnie to nie interesuje. A pisze w dziale "Kino Domowe" Gdzie amplitunery kina domowego Onkyo w kinie domowym sprawdzaja sie swietnie, i to nie jest tylko moja opinia na tym forum. Tak samo z glosnikami Klipscha. Marketing firm niech sobie bedzie jaki chce, nie interesuje mnie to. Po prostu przypieprzyles sie ze proponuje w watkach sprzet o ktory przeciez ktos pyta. No czlowieku jestes az nad to przewrazliwiony, reagujesz jakbys byl wlasnie z jakiejs dzilalnosci marketingowej :) Wyluzuj

Czy nie mozesz zaproponowac Denona ja Onkyo ktos Yamahy i bedzie dobrze? Usmiechnij sie ;)

Czasem można odnieść wrażenie, że (niestety) wytworzyła się niedobra maniera. Polega ona na tym, ze strach napisać dobre słowo na temat jakiegokolwiek sprzętu, choćby było ono wypowiedziane wyłącznie z pozycji zadowolonego użytkownika i na dodatek solidnie, rzetelnie uzasadnione merytorycznie. Zaraz bowiem pojawiają się pomówienia o uprawianie marketingu i kryptoreklamy.

Dokładnie są teraz dwa zamknięte wątki na bocznicy, ktoś o coś zapytał i już że robi reklame. Aż strach coś napisać. Co do Ampli to wszystkie są dobre, trzeba tylko posłuchać, dobrać dzwięk i kolumny pod swoje upodobania. Proste i logiczne !

Pieniądze nie grają !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.