Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja znam 3 nasze dania za ktore daja sie pociąc w ameryce srodkowej

jajecznica na masle i kiełbasie

kiełbasa upieczona w piecu z musztarda

golonkita peklowana i gotowana z chrzanem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cze

ja dołożę 2 które serwuje moja mama i się też pałują!!!

ruskie pierogi

kopytka ( ja z małopolski to tak je nazywamy )

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

albo wątróbka organiczna, krwista z organicznymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym :)

stawiam na to!!!!!kiszonym polskim!!!

Pozdr

Ja

• Moderatorzy

kapusta z grochem i skwarkami ( groch musi być rozgotowany na maxa )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

o boże :O psujemy sobie wątek, psujemy sobie motywację, idź lepiej do wątku "najsmaczniejsza rzecz na świecie" jest taki na bocznicy

Edytowane przez Piotr_1

o kurcze, ale to wszystko niezdrowe :(

a co tam masz niezdrowego? problem to będziesz miał z prawdziwym kiszonym ogórkiem - hehe.A co do buraczków to zapodaj ćwikłę z chrzanem.To sie posrają chłopaki

Pozdr

Ja

idź, bo zadam Ci kulinarną pokutę! już o tym było. Coś może nie być niezdrowe, ale jest bez większych wartości. Jeżeli coś jest bez wartości i to jemy, to bezsensownie się obciążamy i po prostu marnujemy swój ziemski czas na walkę z treścią żołądka. Po prostu nie spełnia warunku 51% surowe, świeże, dojrzałe, organiczne

Edytowane przez Piotr_1

Z ogorkami kiszonymi nie ma problemu, sa swieze prosto z beczki. Chodzi mi raczej o to co jedli na codzien ludzie w Polsce 100-200 lat temu (ci co im sie troche lepiej powodzilo).

Ostatnie kilka stron w tym temacie to pomarancze, oliwki i avocado. Dawniej nikt nie mial do tego dostepu w Polsce i jakos ludzie zdrowo zyli. Eskimosi tez nie jedza owocow i wazyw i mieli sie dobrze do puki nie spotkali sie z europejczykami. Zastanawiam sie jakie zdrowe potrawy mozna zrobic z mies, ryb, warzyw i owocow, ktore sa rodzime dla naszego regionu.

Cze

Fakt tylko pomyśl czasem co jadasz? tylko tak na poważnie

(albo zrób chleb ze zdrowego zboża, do tego smalec i kiszony ogórek. Niezdrowe, ale nie umrą, powiedz że polska kuchnia nie jest zdrowa i że jak będą widzieli bladego faceta z brzuchem i owłosioną klatą, to na pewno Polak albo Rusek...) to jest zdrowe czy nie zdrowe????pomijając fakt uczulania na gluten to co tam masz niezdrowego?

Zawsze sobie możesz kupić suplement i nie obciążać żołądka. Jedna pastylka.

Pozdr

Ja

Cze

Fakt tylko pomyśl czasem co jadasz? tylko tak na poważnie

(albo zrób chleb ze zdrowego zboża, do tego smalec i kiszony ogórek. Niezdrowe, ale nie umrą, powiedz że polska kuchnia nie jest zdrowa i że jak będą widzieli bladego faceta z brzuchem i owłosioną klatą, to na pewno Polak albo Rusek...) to jest zdrowe czy nie zdrowe????pomijając fakt uczulania na gluten to co tam masz niezdrowego?

Zawsze sobie możesz kupić suplement i nie obciążać żołądka. Jedna pastylka.

Pozdr

Myślę co jem. Miesiąc temu wyrzekłem się wszystkiego i zacząłem od zera choć jestem zapalonym kucharzem. I co z tego. Suplement? Pokaż mi jaki mam kupić. Komponenty do suplementów są wytwarzane w jak najłatwiejszy i najtańszy sposób. To nie takie proste. Nawet nie wiadomo ile dają, jak się przyswajają, jak szkodzą... Tego po prostu nie można sprawdzić... Poza tym dowiesz się tylko o pozytywnych aspektach takich produktów. Negatywnych nigdy nie poznasz, będą ukryte. Oszukiwanie natury nam nie za bardzo wychodzi.

Edytowane przez Piotr_1

<Eskimosi tez nie jedza owocow i wazyw i mieli sie dobrze do puki nie spotkali sie z europejczykami.>

i wreszcie ktos ich poczestował gorzałka i fajkami :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Życie we współczesnym mieście jest trochę bardziej obciążające niż wegetacja gdzieś na biegunie. Praca, stres, mało snu, dużo na głowie. Używki.

Edytowane przez Piotr_1

Piotr

To jest dyskusja na długie wieczory. Moja żona i siora ( USA ) mają kuku w tym temacie. Wiem jednak bo zaopatrujemy sie u ludzi produkujących żywność dla siebie, ja też biję sam świnie ( nie zabijam ale dalej się bawię obrabianiem ) i sam sobie robię przetwory. Że warto. Kiełbasy, szynki boczki itd. Ja osobiście mam odrębne zdanie np w temacie stosowania chemii w produkcjii owoców. Ale to już moje zdanie.

Pozdr

Powiem Ci jedno - nie lubie pomidorów. Ale jak latem podchodze do krzaka odmiany........ i zrywam jednego to jesto na prawdę zajebioza

Ja

To dobrze :) Dłużej i lepiej pożyjesz :) Ja kupuję "pomidory zielone" z hiszpanii. Tak się nazywają. Wspaniała odmiana, jak dojrzeją, to są całe czerwone. Niby hiszpaniaa beee. Ale te kosztują 14zł i są pyszne. Słodkie, pełne, mięsiste, z aromatem. Jak takie dobre Polskie latem.

Nie dziwię się że ludzie i dzieci nie lubią sałatek. Jeden niedobry składnik psuje sałatkę. Wszystko musi być pyszne, ot. Nawet cebula. Jak taka baba i idzie do sklepu i kupuje coś na sałatkę to się aż oczy krają. Dzisiaj kupiłem koperek w biedronce i popsuł mi całą sałatkę. Chemiczny syf!!!

Nawet mięta i oregano w biedronce były niedobre w doniczkach. Do wywalenia. Bez smaku, smak zjełczały mimo że ładnie wyglądały.

Starsi ludzie mówią że dzisiaj to życie nie ma takiego smaku jak kiedyś miało. Ja myślę że mają rację. Surowa dieta mi to uświadomiła. Nie jest lekko. Warzywa i owoce dzisiaj potrafią być trujące. Inne rzeczy ze sklepu są prawie na bank trujące. Ale efekt jest, życie nabiera smaku i pogody. Uśmiechu :) Jak idę na siłownię, to ćwiczę 1,5h bez przerwy. Mam takiego powera! 40 minut bieżni z uśmiechem na twarzy, potem wszystko ma maxa! Wszyscy w koło zieloni, sini, ledwie co dychają. Kiedyś też tak miałem i to nie było przyjemne.

I jeszcze jedną rzecz sobie teraz uświadomiłem. Dopiero po trzydziestu latach życia!!! Mianowicie to, że naturalnym stanem człowieka jest spokój, radość i wewnętrzna siła. Zdrowie to nie stymulacja jak z reklamy red bulla!!! To nie motanie się i krzyczenie, rzucanie wszystkim do okoła i krzyczenie. To nie są objawy zdrowia ciała i ducha! Spokój, równowaga, myślenie, energia i siła. A nie fałszywa stymulacja!!! Telewizja kłamie!

Edytowane przez Piotr_1

Masz teraz przykład. Teraz w Polsce masz kapustę kiszoną,surową , białą i czerwoną.Ogór zakiszony na zimę. Pomijam buraki ,ogórki itd zakonserwowane na zimę.I niz innego. Zrobiłem kiedyś taki eksperyment- przesadziłem i zioła z hiper marketu doniczkowane -żadne nie przeżyło, natomiast oregano i tymianek,majeranek posadzone w terenie w lecie ,smakowało kapitalnie.

Pozdr

Ja

Avocado jest super :) Jest takie sycące jak mięso. Mój pierwszy kontakt z avocado był średnio przyjemny. Teraz to sobie nie wyobrażam bez niego :)

Siekana świeża, aromatyczna mięta jest super do soku pomarańczowego z rana :). I chrupie razem z miąższem :)

Cze

Zawsze mnie wbija w ziemię takie gadanie o tym że nasze jablka, gruszki itd tak są zajebiście nafaszerowane chemią. A jak myślicie mandarynki, pomarańcze, grejpfruty,banany,awokado, limonki,papaye,itd to sa hodowane jak????Bez chemii obecnie to jest katastrofa.Wolę jak ja sam lub rolnik dla się kontroluje chemię niż używanie jej bez pomyślunku i w sposób nie mający znaczenia. Proste --- czereśnie a nasionnica trześniówka --- słynne robaki. Nie da się . Trza co najmniej raz prysnąć - problem kiedy - ano jak jest pełnia kwitnienia akacji. Tylko warto to wiedzieć.

Pozdr

Ja

Piotr, polecam ten film ,opisujący dokładnie wpływ otoczenia na nasze życie.Jest w dwóch częściach i koniecznie trzeba obejrzeć obie.Naprawdę dobry :)

:O Ceviche spożyte :O NIESAMOWITE :OO :OO 5/5 Pamiętajcie że świeża ryba nie śmierdzi ;) Pamiętajcie że jakość każdego składnika jest ważna :) Ta ryba się dosłownie ugotowała w cytrynie :O Niesamowita!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17391-002450400 1299075066_thumb.jpg

post-17391-046316300 1299075073_thumb.jpg

post-17391-049458100 1299075083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

kapusta z grochem i skwarkami ( groch musi być rozgotowany na maxa )

jedyne wady tej potrawy to że jest stara i polska

kiszona kapucha to bezcenne żródło błonnika, vit C , soli mineralnych i kwasu mlekowego

groch - przedstawiciel strączkowatych - praktycznie samo zdrowie

smalec - można wyprodukować samemu ( ale nie zastąpić go )

mięso - można kupić z ekstensywnych hodowli

sól, pieprz - bez komentarza

jeśli dodamy sporo pieprzu a potrawa zdąży się przegryźć to o jakichkolwiek wzdęciach mowy nie ma

filmik fascynujący! Czeka nas rewolucja-wszyscy naukowcy, duchowni,bogacze to przewodnicy w domu wariatów :)

tłusty czwartek

>ogrzewane na ogniu, nie na jakiś dziwnych wynalazkach...dawno poczułem że potrawy przyrządzone na kuchence elektrycznej gorzej smakują...

:)

Rozpalasz ogień w domu?

tk, rozpala

ogień jest takze z gazu, nie tylko z drewna

jedyne wady tej potrawy to że jest stara i polska

kiszona kapucha to bezcenne żródło błonnika, vit C , soli mineralnych i kwasu mlekowego

groch - przedstawiciel strączkowatych - praktycznie samo zdrowie

smalec - można wyprodukować samemu ( ale nie zastąpić go )

mięso - można kupić z ekstensywnych hodowli

sól, pieprz - bez komentarza

jeśli dodamy sporo pieprzu a potrawa zdąży się przegryźć to o jakichkolwiek wzdęciach mowy nie ma

Rozgotowany groch i kapucha i groch.. no tak... jakie tam witaminy... tłuszcz zwierzęcy też nie zdrowy, szczególnie ten wygrzewany w wysokiej temperaturze.. Masakra

• Moderatorzy

A co lepszy nieobrabiany termicznie? :)

Ja już rozumie twoją awersję do gotowania...mama złą kucharką była...rozgotowywała, przesalała...

fono

"groch rozgotowany " na pure to tylko i wyłącznie opis właściwej konsystencji składnika potrawy

reszty wypowiedzi nie rozumiem, chyba że to skutek niestrawności

Od 10 lat gotuję sobie sam i nie mam awersji do gotowania spowodowanej złymi smakami.

Jak to jaki groch!? Widziałeś kiedyś taki w strączku? Z krzaczka? Jest smaczniejszy i zdrowszy niż cokolwiek przerobiony przez kogokolwiek! Brak słów!

Jak nie macie już nic ciekawego do powiedzenia w temacie to żegnam, albo zamykamy wątek. Nie będziemy tutaj chyba dyskutować o brei z grochu i kapusty! Zróbcie wątek o rzeczach homeopatycznych i lekko zdrowych. Wasze klasyczne babcine podejście do spraw żywienia nie sprawdza się. Jeżeli nie potraficie się przemóc, to jedzcie sobie jak chcecie, ale nie róbcie takiej doliny!

Zrobi się z tego zaraz dyskusja o wyższości skwarek nad smalcem!!!

Obróćcie głowę w dół i popatrzcie na swój brzuch. Powiedzcie mi co widzicie!

Powiedzcie mi jak wyglądają ludzie w okresie po ciężkiej zimie na tej waszej babcinej diecie! Wszyscy są definitywnie wypopompowani i pozbawieni witaminy. Snują się jak jesienne liście, albo raczej zimowe liście! Brak siły na wszystko!

Edytowane przez Piotr_1

czytaliście Nasiona Kłamstwa??

o książce:

Nasiona kłamstwa czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie

Jeffrey M. Smith

Wydawca - 3.49 Oficyna Wydawnicza

Książka ujawnia, jak dokonywane przez przemysł manipulacje oraz zmowa rządów pozwalają na sprzedaż niebezpiecznej żywności zmodyfikowanej genetycznie (GMO).

Autor obnaża fałszowanie badań, według których spożywanie GMO jest zdrowe, wskazuje na związane z tym zagrożenia oraz przedstawia mechanizmy politycznego nacisku, mające na celu promowanie pożywienia groźnego dla naszego zdrowia i życia.

Każdy rozdział to kryminalna opowieść o sensacyjnym wątku

* Przekupywanie naukowców i ich zastraszanie. W tajemniczy znikające dowody. Fałszowanie i pomijanie danych.

* Urzędnicy państwowi pozbawieni uprawnień i zwalniani ze stanowisk za usiłowanie ujawnienia fałszerstw związanych z GMO.

* Szczury laboratoryjne chorujące na żołądek po zjedzeniu żywności GM, a 7 z 40 umiera w ciągu dwóch tygodni.

* Znany naukowiec traci pracę i grozi mu się sądem za chęć ujawnienia alarmujących danych.

Można tu przeczytać o prawdziwych raportach służbowych pracowników amerykańskiego Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), w których ostrzegają przed toksynami, alergiami i schorzeniami niesionymi przez żywność zawierającą GM. Raporty zostały zignorowane przez zwierzchników. Dowiecie się, że testy tej żywności są prowadzone w taki sposób, by uniknąć wyników niewygodnych dla jej producentów. Dowiecie się, dlaczego Agencja ukrywała przed Kongresem amerykańskim fakt, iż suplement genetycznie zmodyfikowany zabił niemalże sto osób i wywołał trwałe schorzenia u tysięcy konsumentów.

Spożywanie żywności genetycznie zmodyfikowanej to gra w rosyjska ruletkę. Dowiedz się, jak możesz jej uniknąć, by chronić siebie i rodzinę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.