Skocz do zawartości
IGNORED

Jesli nie Sun Audio 2a3 to co?

Rookie

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o propozycje SET-a, najchetniej na lampach 2a3 lub 300B do hornow Klipscha. Wolalbym zeby to byla integra co pozwoliloby mi uniknac walki z dopasowaniem pre (przypadek SA).

Oczywiscie biore pod uwage konstrukcje zagraniczne ale czy mozecie mi np. polecic kogos w Polsce kto moglby zbudowac tego typu lampowca na zamowienie? czy mozna w ogole liczyc na cos klasy Sun Audio za mniejsze pieniadze? Czytalem, ze McGyver ma jakies ukrainskie monobloki, moze to bylby jakis trop ale nie mam pojecia nt. ceny ani dostepnosci.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

Rookie

https://www.audiostereo.pl/topic/77513-jesli-nie-sun-audio-2a3-to-co/

Monobloki Phast na diabełkach miałem w moim systemie przez miesiąc. Sterowałem nimi bezpośrednio z DCSa. W porównaniu do mojego Sun Audio (po bardzo głębokiej przebudowie i z lampami 2A3 i 5U4G EML-a) średnica ukraińców była dla mnie zbyt "chropowata". Generalnie coś w tym dźwięku się rozjeżdżało, brak było właściwego zastosowanym lampom drajwu i rytmiki. Góra też słyszałem lepszą z Suna. Oddałem monobloki koledze bez żalu, a on przeszedł aktualnie na "legendarną" końcówkę Maca 275.

Ostatnio Suny chodzą w Polsce dość tanio i chyba lepiej zainwestować w ich pewne zestawienie z Klipschami.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

czyli: 2a3, 300B, 20 A dostęne u nas w kraju w cenach od 8000 do około 20000 PLN które przychodzą mi do głowy, oraz rynek DIY.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IHARP AUDIO - choć ostatnio cicho o nich

Ukryta Zawartość

Bardzo prosze o propozycje SET-a, najchetniej na lampach 2a3 lub 300B do hornow Klipscha. Wolalbym zeby to byla integra co pozwoliloby mi uniknac walki z dopasowaniem pre (przypadek SA).

Oczywiscie biore pod uwage konstrukcje zagraniczne ale czy mozecie mi np. polecic kogos w Polsce kto moglby zbudowac tego typu lampowca na zamowienie? czy mozna w ogole liczyc na cos klasy Sun Audio za mniejsze pieniadze? Czytalem, ze McGyver ma jakies ukrainskie monobloki, moze to bylby jakis trop ale nie mam pojecia nt. ceny ani dostepnosci.

Rookie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość chml

(Konto usunięte)

Ja zamienilem Suna 300BE + Audio Note AN/E na tanszy wzmacniacz - Audio Note P1SE i drozsze kolumny - Tannoy GRF Memory. Wzmacniacz to wazny element toru ale bez przesady, za brzmienie odpowiadaja glownie kolumny. Lampa EL84 gra inaczej niz 300B. Nie wiem czy lepiej, na pewno Tannoye graja ciekawiej z AN niz z Sunem. Poprobowalbym jakiegos dobrego wzmacniacza na EL84, koniecznie w SE, w Push Pull sa kluchy i ogolnie cienizna.

Ja zamienilem Suna 300BE + Audio Note AN/E na tanszy wzmacniacz - Audio Note P1SE i drozsze kolumny - Tannoy GRF Memory. Wzmacniacz to wazny element toru ale bez przesady, za brzmienie odpowiadaja glownie kolumny. Lampa EL84 gra inaczej niz 300B. Nie wiem czy lepiej, na pewno Tannoye graja ciekawiej z AN niz z Sunem. Poprobowalbym jakiegos dobrego wzmacniacza na EL84, koniecznie w SE, w Push Pull sa kluchy i ogolnie cienizna.

EL84 w se to fajne rozwiązanie. Daje bas i dynamikę, której nie ma ani 2a3, ani 300B.

Gutekbull niedawno sprzedawał Almarro a205a mkII. Napisz do niego może jeszcze ma.

Bardzo ciekawe propozycje.

Wiedzmin, dzieki za wszystkie linki!

Bardzo podoba mi sie opcja z EL84 w SE. Bede musial gdzies tego posluchac ale cos mi mowi, ze powinowactwo tych lamp ze wzmacniaczami gitarowymi dobrze rokuje biorac pod uwage moje prefencje muzyczne. w dodatku ceny Almarro nie sa kosmiczne..

Jeszcze raz dziekuje i prosze o wiecej!

Rookie

Witaj, może mógłbym Ci pomóc. Podaj telefon na priva

Rookie

Na Twoim miejscu bym popatrzyl na wschód,bo tam robią świetne lampy-tzn,na Ukrainie została jeszcze garstka

prawdziwych pasjonatow dobrego dżwięku z klasą.

-i tak Winnica to Vadim i fantastyczne SET Abraxas na 300B-modele powiedzmy z ostatnich czterech lat

-i troszke bliżej to Volodymyr ze swoim Phastem-też SET na diabełkach.

Obie konstrukcje posiadam-obudowa drewniana,piękny design,urządzenia o wielkiej wartości sonicznej.

Pokażą swoją wartość tylko wtedy,gdy lampy damy najwyższej jakości i pozostałe elementy toru też będą wysokiej

klasy.Bezwzględnie są to urządzenia h-endowe.

Moglbys napisac dwa slowa wiecej o roznicach miedzy 300B a Twoim nowym AN? Jaka jest przyzwoita cena za ten wzmacniacz (ew. na priva) bo mam taki na oku. Z gory dzieki, pozdrawiam.

Nie padła nazwa marki zacnej i obecnej w Polsce...

Trafomatic Audio

I pewnie można solidnie ponegocjować cenę. Świetne wzmacniacze.

Dzieki. Wiedzmin podal do nich linka. Klocki wygladaja fajnie. Sluchales tego? W jakim zestawieniu i na jakim repertuarze?

Gość chml

(Konto usunięte)

Moglbys napisac dwa slowa wiecej o roznicach miedzy 300B a Twoim nowym AN? Jaka jest przyzwoita cena za ten wzmacniacz (ew. na priva) bo mam taki na oku. Z gory dzieki, pozdrawiam.

Ja nie umiem ladnie pisac o wrazeniach odsluchowych. Wydaje mi sie, ze ANP1SE jest bardziej uniwersalny od SV300BE. Gra ciekawiej na basie, nie chodzi mi o objetosc tylko o fakture dzwieku, wybrzmienia, glebie. Srednica, przestrzen, wysokie tony wydaja sie byc porownywalne aczkolwiek lampa 300B ma tendencje do niejakiej nerwowosci, krzykliwosci w obrebie wyzszej srednicy. Razem z pewnymi niedomaganiami w obrebie podstawy basowej powoduje to niemoznosc sluchania niektorych nagran, np. starych nieremiksowanych Zeppelinow czy Hendrixa. Cech tych pozbawiony jest AN. Miej na uwadze, ze przez kolumny, ktore posiadam, moje opinie nie sa zbyt miarodajne.

jak ktoś chce słuchać Zeppelin czy Hendrixa powinien odpuścić sobie te triody i jeśli ma pozostać taka kilku watowa słabizna to tylko na EL84

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Razem z pewnymi niedomaganiami w obrebie podstawy basowej powoduje to niemoznosc sluchania niektorych nagran, np. starych nieremiksowanych Zeppelinow czy Hendrixa. Cech tych pozbawiony jest AN.

I to jest kluczowa informacja. Zestaw, ktorego szukam ma umiec zagrac 90% a nie 10% moich plyt. Slucham sporo tego co napisales i muzykalne odtwarzanie rock'a, metalu to dla mnie priorytet. Ladnie plumkac Diane Krall to potrafi wiekszosc klockow.

Do słabej lampy są potrzebne odpowiednie kolumny - skuteczne. Złe doświadczenia wynikają z tego podstawowego błędu, że zastępuje się nim tranzystor podłączony do kolumn o efektywności np. 87 dB. I się potem twierdzi niestworzone rzeczy.

Jeśli w lampowcu najważniejsze jest trafo, to Trafomatic jest właśnie w tym specjalistą. Rekomendacją też jest to, że te konstrukcje na własny użytek przysposobiła firma WLM. Kto jak kto, ale WLM gustuje w dźwięku jakości live. Byłem świadkiem porównania z Amplifonem, które pokazało, że są w tej naszej zabawie różne światy. Ten Trafomatica - w porównaniu - jest zaświatem.

To fakt trafomatic zagral dzis z szerokopasmowkami Voxativ super - diwiek na zywo. Podobalo mi sie nawet bardziej od mojego zeslorocznego faworyta Unison Research, CD Gryphona i Piegi.

Inny fajny zestawza kosmicna kase to monobloki Octave z dedykowanym pre, zrodlo Cyrus naped, DAC i kolumny Isophona - dynamit.

Ukryta Zawartość

post-1391-012659900 1296945515_thumb.jpg

post-1391-064177500 1296945525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Rookie

zamow sobie to [zreszta chyba sa na stanie]Minute EL-34 SE " Smart Amplifier " z sac thailand, z tego co mi pisal konstruktor zabaweczka warta grzechu...http://www.sacthailand.com/

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Rookie

zamow sobie to [zreszta chyba sa na stanie]Minute EL-34 SE " Smart Amplifier " z sac thailand, z tego co mi pisal konstruktor zabaweczka warta grzechu...http://www.sacthailand.com/

jak masz wiecej pieniadzy to oczywiscie z diy.hifi.supply wzmacniacz sobie zamów i po klopocie...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

jak masz wiecej pieniadzy to oczywiscie z diy.hifi.supply wzmacniacz sobie zamów i po klopocie...

Miał ktoś do czynienia z wzmacniaczmai Sinovt?

Ukryta Zawartość

Taki kosztuje ok. 3 kzł a pod względem konstrukcynym to po prostu perełka.

Ukryta Zawartość

wyglada uczciwie, ktos sie musi odwazyc i kupic...

Zupelnie przez przypadek wlasnie mam wersje SinoVT na KT66 SE w domu do przetestowania. Ma wymienione lampy sterujace na GE. Wygrzewa sie od wczoraj, dam znac w dedykowanym watku jak troche poslucham. Wzmacniacz wyglada na skonstruowany bardzo porzadnie, obudowa bardzo estetyczna - zona zapytala dlaczego przynioslem takiego starocia ;) Dla przypomnienia kolumny to wysokoskuteczne Klipsch Heresy II.

Zupelnie przez przypadek wlasnie mam wersje SinoVT na KT66 SE w domu do przetestowania. Ma wymienione lampy sterujace na GE. Wygrzewa sie od wczoraj, dam znac w dedykowanym watku jak troche poslucham. Wzmacniacz wyglada na skonstruowany bardzo porzadnie, obudowa bardzo estetyczna - zona zapytala dlaczego przynioslem takiego starocia ;) Dla przypomnienia kolumny to wysokoskuteczne Klipsch Heresy II.

Możemy prosić o kilka zdjęć?

• 10 miesięcy później...

Witam,

podbijam temat dość stary bo z 02/2011 :(

też mam Klipsch'e Heresy tylko w wersji E (wyższa skuteczność niż II), obecnie gram na mocnym tranzystorze, a poszukuję "rock'owej" lampy do ich napędzenia (głównie z epoki), może jakieś ciekawe propozycje, a może kolega Rookie znalazł coś odpowiedniego?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Czesc Juter,

Sorry za pozna odpowiedz, nie sledzilem watku. SinoVT nie sprawdzil sie do konca z Heresy, za malo masy do mojej muzyki, w dodatku heresy nie sa championami basu. Gora natomiast byla fantastyczna: szczegoly, przestrzen i nie doswiadczylem zadnej krzykliwosci, o ktora sa oskarzane tuby. Nie mialem okazji podlaczyc suba, co jest czesto polecane do heresy, mogloby to wyrownac balans tonalny i byc ciekawie.

Bratnia dusze Klipsche znalazly z Sugdenem A21A, poczytaj sobie na jego temat, to cieplo i rytmicznie (lampowo?) grajacy wzmak, dla mnie super, choc gora to juz nie to samo co lampa SE. Mysle, ze wiele lampowcow o mocy ok. 8-20W/kanal swietnie sprawdzi sie z Heresy, z mocniejszymi ciezko wysterowac glosnosc. Powodzenia i daj znac!

• 4 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.