Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie ...

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony, to cieszy, że są tanie DAC'cie, które mogą konkurować w pewnym sensie z drogimi konstrukcjami.

Trochę podrążyłem temat czemu dzisiejsze tanie DACi mogą być niezłe. Mówimy oczywiście o kilku konstrukcjach, w których użyto porządnych części i gdzie zastosowano sprawdzone patenty. Wniosek tych rozważań jest taki, iż są dziś DACi, które pod pewnymi względami spełniają założenia budowy i komponentów zastosowanych w uznanych CD sprzed 5-10 lat. Wysokiej klasy przetworniki (np. AKM), upsampler AD1896, układy pracujące w klasie A, zasilanie oparte o porządny tranformator (np. Talema w niebieskiej obudowie), dobre zegary, itd. Tego rodzaju rozwiązania 10 lat temu kosztowały najczęściej powyżej 10 tyś PLN, a czasami jeszcze więcej. Sam niedawno słuchałem zestawu DAC+transport za 20000 PLN, który kilka lat temu uznano za high-end. Dziś podobne konstrukcje (czego przykładem jest np. Stello) mogą kosztować trzy razy mniej. Po prostu dostępność układów, ich cena, pojawienie się jeszcze nowszyh części (obecnych w hi-endzie z 2010/11 roku) dają taką szansę konstruktorom. Warunkiem sukcesu jest jednak chęć zaistnienia firmy na rynku. Uznane marki nie muszą się tak bardzo starać (choć są wyjątki w stylu Arcam czy Musical) I tu szansę mają mniejsi producenci. Stąd taki wysyp DACów. Wśród tej masy należy jednak wyszukać perełki, często wystarczy popatrzeć na wygląd płytki i jakość zastosowanych elementów. Wybór tego co dobre i opisanir na łamach tego wątku to już zadanie dla Szanownych Kolegów;-)

No cóż, moderator without a power nie mógłby zbyt wiele zdziałać. Chyba że posiada generator.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jasną rzeczą jest że starych wyjadaczy traktujemy ulgowo (stąd ban na 2 dni a nie na 7), ale pewnych granic przekraczać nie wolno.

Nareszcie ktoś potwierdził, że są równi i równiejsi.

Brawo.

Trochę podrążyłem temat czemu dzisiejsze tanie DACi mogą być niezłe. Mówimy oczywiście o kilku konstrukcjach, w których użyto porządnych części i gdzie zastosowano sprawdzone patenty. Wniosek tych rozważań jest taki, iż są dziś DACi, które pod pewnymi względami spełniają założenia budowy i komponentów zastosowanych w uznanych CD sprzed 5-10 lat. Wysokiej klasy przetworniki (np. AKM), upsampler AD1896, układy pracujące w klasie A, zasilanie oparte o porządny tranformator (np. Talema w niebieskiej obudowie), dobre zegary, itd. Tego rodzaju rozwiązania 10 lat temu kosztowały najczęściej powyżej 10 tyś PLN, a czasami jeszcze więcej. Sam niedawno słuchałem zestawu DAC+transport za 20000 PLN, który kilka lat temu uznano za high-end. Dziś podobne konstrukcje (czego przykładem jest np. Stello) mogą kosztować trzy razy mniej. Po prostu dostępność układów, ich cena, pojawienie się jeszcze nowszyh części (obecnych w hi-endzie z 2010/11 roku) dają taką szansę konstruktorom. Warunkiem sukcesu jest jednak chęć zaistnienia firmy na rynku. Uznane marki nie muszą się tak bardzo starać (choć są wyjątki w stylu Arcam czy Musical) I tu szansę mają mniejsi producenci. Stąd taki wysyp DACów. Wśród tej masy należy jednak wyszukać perełki, często wystarczy popatrzeć na wygląd płytki i jakość zastosowanych elementów. Wybór tego co dobre i opisanir na łamach tego wątku to już zadanie dla Szanownych Kolegów;-)

Fajnie napisałeś, sam lepiej bym tego nie ujął. Schody zaczynają się gdy któryś z szanownych kolegów ma taką tanią perełkę - zaczyna ją porównywać do czegoś drogiego i zwala na siebie gromy, że jak coś tak taniego może grać podobnie do czegoś markowego i znanego za kwotę 10 razy większą.

P.S O którym Stello piszesz?

Nareszcie ktoś potwierdził, że są równi i równiejsi.

No tak, to nie tajemnica. Są ludzie z tzw. układu i ludzie spoza układu. Wszędzie o tym piszą. I ci spoza układu chcieliby tych z układu rozłożyć, wówczas mogliby stworzyć bezpiecznie własny układ. Nie wspominając o podkładzie, który w zależności od układu tych spoza układu - może prowadzić do lub chronić od zjawiska rozkładu. No, ale nie chcę robić na ten temat wykładu...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Tak, ja. Nie po co, tylko za co. Powód wyjaśniłem. Jasną rzeczą jest że starych wyjadaczy traktujemy ulgowo (stąd ban na 2 dni a nie na 7), ale pewnych granic przekraczać nie wolno.

Nic nie wyjaśniłeś i nie widze powodu dla którego zostałem wycięty.Musisz jeszce raz do szkoły...pani nauczy co to chamstwo...ewidentnie nie rozumiesz,lub palisz głupa...po prostu.

Przypuszczam,że wiem kto to jest,a Panowie wiedzą też....jakaś sugestia?

Nie będe sugerował bo ban następny...by nastąpił ale i tak wszyscy wiedzą.

Muszę wszystkich tych co łapki ich nagminnie swędzą,powiadomić,że to BOCZNICA jest i do tego wątek"Rozmowy na luzie"a więc sio z łapkami.

modrzew47, skoro nie ufasz mojej interpretacji - poproś jakiegoś zaufanego kolegę posiadającego umiejętność czytania ze zrozumieniem, to wytłumaczy. Z mojej strony EOT.

To jest właśnie ewidentny przykład chamstwa.

Fajnie napisałeś, sam lepiej bym tego nie ujął. Schody zaczynają się gdy któryś z szanownych kolegów ma taką tanią perełkę - zaczyna ją porównywać do czegoś drogiego i zwala na siebie gromy, że jak coś tak taniego może grać podobnie do czegoś markowego i znanego za kwotę 10 razy większą.

P.S O którym Stello piszesz?

Pisałem o Stello DA100 Signature. A to że jest w ogłoszeniach to świetnie dla przyszłego nabywcy. Cena 2500 to dobra propozycja. Ja w każdym razie swojego nie sprzedaję i nie znam sprzedającego, a dobrze o tym urządzeniu pisałem już kilka miesięcy temu...oczywiście nie będę mówił, że to jest nie wiadomo co...bo nie jest ale w tym przedaile cenowym to świetnie wykonane urządzenie o znakomitych komponentach jak na swoją cenę. Oczywiście chętnie bym je wymienił na Audio Research CD7 lub CD8...bo to jest dopiero prawdziwy high-end w cyfrze...

Nic nie wyjaśniłeś i nie widze powodu dla którego zostałem wycięty.Musisz jeszce raz do szkoły...pani nauczy co to chamstwo...ewidentnie nie rozumiesz,lub palisz głupa...po prostu.

No cóż, na szczęście moja w pani w szkole nie uczyła co to chamstwo, uczyła samych pozytywnych rzeczy. Zapewne to dlatego nie możemy dojść do porozumienia. Ewidentna różnica kulturowa, na którą nie mam większego wpływu. Ale mam nadzieję że chociaż trochę docenisz moje starania w zakresie znalezienia kompromisu.

No cóż, na szczęście moja w pani w szkole nie uczyła co to chamstwo, uczyła samych pozytywnych rzeczy. Zapewne to dlatego nie możemy dojść do porozumienia. Ewidentna różnica kulturowa, na którą nie mam większego wpływu. Ale mam nadzieję że chociaż trochę docenisz moje starania w zakresie znalezienia kompromisu.

Melb,gdzie?Gdzie ty szukasz kompromisu?Jakbyś szukał,to na PW byś najpierw napisał o co ci chodzi,wyjaśnił,próbował zrozumieć...po fakcie to już nie kompromis.Do błedu żeby się przyznać to już trzeba być naprawde kimś i mieć to...co wiesz.

moreno jezeli szukasz zastepstwa za Stello to postaraj sie posluchac u kogos Hegel HD10;) Mozesz sie bardzo zdziwic.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Do błedu żeby się przyznać to już trzeba być naprawde kimś i mieć to...co wiesz.

O tak, tu się w końcu zgodzę. No to w końcu jak będzie - to słowo na "p.." - należy do słów wulgarnych czy też nie? Może najpierw kolega odpowie, a później zajrzymy do dowolnego słownika.

Nie jestem typem który zawsze lubi mieć rację, ale w tym wypadku nie mam żadnych wątpliwości.

Przeczytaj sobie jeszce raz 5a i 5b i fakt,że słowo wykropkowane nie jest wulgaryzmem.Bijesz głową w mur aby twoje było na wierzchu.Wydajesz tylko o sobie świadectwo.Wyglądać zaczyna na to,ze w domu żona bije,dzieci zabierają kase a tu w końcu jesteś kimś.Możesz dać bana...bez konsekwencji.

EOT czy nie-ale przyznał byś się bez bicia tzn. na luzie....tylko sam się bij w piersi,że to Ty zbanowałeś modrzewia!...i po co?

W nawiązaniu do ostanich postow mlb muszę własne sprostowanie skrobnąć,bo dla mnie zaznaczam pisząc na luzie ten EOT to po prostu jest taki KNOT))

ps.Bez komentarza proszę...........

Panowie mam pytanie czy w jakimś wątku X o zbanowanie osoby Y może prosić moderatora tylko autor wątku czy każda osoba udzielająca się w wątku? Będę wdzięczny za odpowiedź bo zaraz krew mnie zaleje...

Melb,gdzie?Gdzie ty szukasz kompromisu?Jakbyś szukał,to na PW byś najpierw napisał o co ci chodzi,wyjaśnił,próbował zrozumieć...po fakcie to już nie kompromis.Do błedu żeby się przyznać to już trzeba być naprawde kimś i mieć to...co wiesz.

Nawet Palton już raz napiasał "przepraszam" :)

Panowie mam pytanie czy w jakimś wątku X o zbanowanie osoby Y może prosić moderatora tylko autor wątku czy każda osoba udzielająca się w wątku? Będę wdzięczny za odpowiedź bo zaraz krew mnie zaleje...

Logicznie myśląc,to powinien wniosek wysunąć autor...tylko.

No to może palton ma to cóś?

Logicznie myśląc,to powinien wniosek wysunąć autor...tylko.

No to może palton ma to cóś?

W jednym z moich watków został zbanowany użytkownik, a nikogo o to nie prosiłem tym bardziej że nie był niekulturalny i nikogo nie obrażał. Jeżeli tylko autor może wystąpić do moda o bana to chcę poznać tego ślepego moda...A jeśli każdy może chcę być tego pewien bo jestem tu za świerzy aby to wiedzieć;)

Pozdrawiam

W jednym z moich watków został zbanowany użytkownik, a nikogo o to nie prosiłem tym bardziej że nie był niekulturalny i nikogo nie obrażał. Jeżeli tylko autor może wystąpić do moda o bana to chcę poznać tego ślepego moda...A jeśli każdy może chcę być tego pewien bo jestem tu za świerzy aby to wiedzieć;)

Pozdrawiam

Epi

Napisałem ci o logicznym rozumowaniu ale nie napisałem,że dotyczy to moderatorów a z tego co piszesz wynika właśnie,ze nie dotyczy...jednak.

Pozdrawiam

Nie pisz świerzy,

tylko pisz nowy-

-wtedy ortografię

masz synu z głowy!

Nie pisz świerzy,

tylko pisz nowy-

-wtedy ortografię

masz synu z głowy!

Edycja tekstu niestety działa bardzo krótko, później nie można poprawić błedu. Nie przypominam sobie abyś na mnie pracował i żywił, a ojczyma nie szukam!

Jaki oręż?:DD Ten wątek miał udobruchać niepokornych po zamknięciu oficjalnego z żalami i ankietą, to coś jak w naszym społeczeństwie na temat zmiany ordynacji wyborczej, niby wszyscy chcą a nima..

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mam pytanie trochę odbiegające od założeń autora - chodzi mi o DAC Andrzeja Stelmacha w wersji box. Właśnie go wypożyczyłem do testów, ale mogę jedynie porównać do NOS TDA1543 Petera Daniela v Premium. Czy ktoś porównywał go z czymś droższym?

Epi

Moderatorzy kierują się osobistymi sympatiami. Więc może Twój zbanowany rozmówca któremuś z nich nadepnął na odcisk.

I popłynął.

Chrzanić takie forum,jeśli takie kryteria mają decydować.Audiostereo pikuje w dół...ostro.

Pozdrawiam

>>>Epi,

Ten tzw. ślepy mod, to inaczej "moderator społeczny", hehe. Coś jakby ORMO-wiec, jeśli Ci to coś mówi. Prostszymi słowy: zwykły kapuś albo mazgaj, który poleciał do moderancji na skargę bo ciśnienia w dyskusji nie zdzierżył. Coś piszesz, a ktoś na ciebie do moderancji "stuka", a później ban ni z gruszki ni z piertuszki i FINITO. Takie to forum się porobiło od momentu wrogiego przejęcia. Ale mimo to: "Keep smiling!".

Pozdro,

Yul

Można, jeśli oryginalny autor wątku nie jest już w nim aktywny. Wyślij zgłoszenie do moderacji, podaj powód - moderator to sprawdzi i podejmie decyzję czy ta osoba rzeczywiście trolluje czy tylko wygłasza opinie z którymi osoba zgłaszająca się nie zgadza.

A swoją drogą niektórzy - naprawdę radosną twórczość tu uprawiacie. Niestety do grynia jeszcze daleko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.