Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie ...

palton

Rekomendowane odpowiedzi

...wiesz 2 300 000 blokow kamiennych z 6mm precyzja na koncu ...a tu czasem obudowy kolumn nie trzymaja wymiarow ....

na swiecie sa rzeczy o wiele bardziej zadziwiajace i skomplikowane niz te 6 mm a i tak nikt sie nad nimi nie zastanawia i nie zwraca na nie uwagi.

Co do tych 6 mm to nie jest to nic nadzwyczajnego.

Warto obejrzec cala przemowa i sie nie wymadrzac zbytnio. Zreszta m,iemam, ze Pan Sikora obejrzal 5 minut i stwierdzil, ale bzdety ja juz to dawno rozkminilem. Moze Pan Sikora wskaze te bardziej zadziwiajace rzeczy??

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Warto obejrzec cala przemowa i sie nie wymadrzac zbytnio. Zreszta m,iemam, ze Pan Sikora obejrzal 5 minut i stwierdzil, ale bzdety ja juz to dawno rozkminilem. Moze Pan Sikora wskaze te bardziej zadziwiajace rzeczy??

Np. bardziej zadziwiajace jest to, ze ktos słyszy jak graja interkonekty, albo że kabel ogranicza dynamikę ....

Uzasadnij zbiorowa hipnoze. Jak to jest, ze pewne kable postrzegane sa zdecydowanie jako jasno a inne jako cieple itp?

Przedewszystkim trzeba miec otwarty umysl a nie slepo wierzyc w to co Nas nauczono w szkole. Peewne zmiany w mysleniu sa niewygodne dla srodowisk naukowych. Tyle opracowan naukowych trzeba by poprostu wyrzucic do kosza lub zwyczajnie podetrzec sobie nimi tylek.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zadziwiajaca jest równiez naiwność ludzka, co między innymi można zauważyć w tym, że nawet na audiostereo jest wątek o roku 2012, teoriach spiskowych ....

11.05.2011 minął i jakoś Wieczne Miasto dalej stoi, a świstak dalej zawija te kabelki w sreberka, oczywiscie je rozjasniając ;)

Oczywiscie teoria konca swiata to co innego i nie mozna po chamsku wszystkiego co niewyjasnione pod nia podciagac, sorrki.

Apropos kabli Jurek, podaj przyklad 2 lub wiecej rzeczy ktore sa zbudowane w inny sposobn a majace IDENTYZNE wlasciwosci. Nie musi byc z dziedziny audio. Czy dwa noze zrobione inaczej, oba ze stali kroja tak samo dobrze? Itd

bum1234- odpowiesz na moje pytanie czy dalej bedziesz kontynuuowal krucjate antykablarska?

Takim fanatycznym podejsciem nikogo nie przekonasz, Twoje wysilki prozne, gdyz ludzie beda postrzegac Cie jako kogos kto slepo wiezy w to co mowi i nie pozostawia miejsca na inne mozliwosci.

MOze Grzegorz7 pomoze Ci znalezdz 2 takie rzeczy?

>>>Wojtek76,

"...bum1234- odpowiesz na moje pytanie czy dalej bedziesz kontynuuowal krucjate antykablarska?

Takim fanatycznym podejsciem nikogo nie przekonasz, Twoje wysilki prozne, gdyz ludzie beda postrzegac Cie jako kogos kto slepo wiezy w to co mowi i nie pozostawia miejsca na inne mozliwosci...."

Wojtek, ale po co napisałeś w czasie przyszłym, tu jest potrzebny czas teraźniejszy.

pozdro,

Yul

bum1234- odpowiesz na moje pytanie czy dalej bedziesz kontynuuowal krucjate antykablarska?

Takim fanatycznym podejsciem nikogo nie przekonasz, Twoje wysilki prozne, gdyz ludzie beda postrzegac Cie jako kogos kto slepo wiezy w to co mowi i nie pozostawia miejsca na inne mozliwosci.

MOze Grzegorz7 pomoze Ci znalezdz 2 takie rzeczy?

Wiara nie ma tu nic do rzeczy, ja przeciez tylko stwierdziłem, że słyszenie kabli jest zadziwiające, a przecież nie jest to rownoważne ze stwierdzeniem, że ludzie kabli nie słyszą, więc gdzie tu krucjata antykablarska? ;)

Co do tych dwóch rzeczy - pokaż mi dwie rzeczy zrobione tak samo, które są identyczne!

Dwie takie same rzeczy?

Chciałem coś nie budzącego wątpliwości podać. Ale po co?

Niech każdy spojrzy na swój monitor, klawiaturę,...

Jeśli weźmiemy jakikolwiek inny ten sam model to będą one nierozróżnialne z 1m, 20cm i organoleptycznie.

Chyba, że ktoś zapaskudził swój sprzęt ;).

I po co ty filozofować, czego się to nie widzi, czuje, słyszy...

Człowiek nie jest w stanie rozróżnić dwóch przedmiotów różniących się o ułamek milimetra trzymanych w dłoni. W stosunku do dużych gabarytów rozróżnialność pogarsza się.

Wojtek powiedział o nożach. Że niby jesteśmy w stanie rozróżnić ich ostrość? Chyba tak samo jak te przywoływane kable ;)

Nie chodzi o rozroznianie. Chodzi o to, ze nie dzialaja identycznie, to samo klawiatury dzialaja inaczej, nie kazda klawiatura dziala w ten sam sposob, nawet jest inne uczucie wciskanie klawiszy. Ale co tam ja sobie bede jezyk strzepil. Jest taki film, komedia zreszta, nie widzac, nie slyszac zla. Polecam;)

Ja sie wylaczam z dyskusji.

Oczywiście, że nie ma identycznych przedmiotów.

Nawet pomiarowo można je rozróżnić. W kryminalistyce bada się pod mikroskopem takie ostrze i wyglądają różnie. Ślady lufy na pocisku, znamy to z Discovery ;)...

Widać Wojtek i Mamel mają mikroskopy w oczach...

podaj przyklad 2 lub wiecej rzeczy ktore sa zbudowane w inny sposobn a majace IDENTYZNE wlasciwosci. Nie musi byc z dziedziny audio

no ja mysle ze np. pierwiastki metali , kazdy jest inaczej zbudowany i kazdy ma podobne wlasciwosci, np. przewodzi prad , cieplo itd.

ale posiadaja takze inne wlasciwosci ktore ich roznia od siebie :))

co do filmu to sie zgadza, nie ogladalem go nawet 5 min :) ale trafilem na ten fragment z 6mm i nie zrobilo to na mnie zadnego wrazenia.

oj Grzegorz, gdybys mial zawodowo uzywac noza przez caly dzien to bys dostrzegl a raczej poczul roznice pomiedzy roznymi nozami, nawet bez mikorsjkopu. To samo z klawiatura. Czy z czym tam sobie chcesz.

Adam, chodzilo mmi o rzeczy zbudowane przez czlowieka. mowimy o kablach, wiec chcialem przyklady. Prosze podac tylko logiczne argumenty a nie odpowiedziu ktore nie maja zwiazku z pytaniem. Nie w style, ze gdy pytam jaka jutro bedzie pogada to ktos mi odpowiada, ze wczoraj padalo.

Skoro nie ma dwóch identycznie zrobionych przedmiotów, które byłyby takie same, to tym bardziej dwa różne przedmioty nie będą miały takich samych własności. Czy różnice te są odróżnialne przez człowieka bez dodatkowego oprzyrządowania, to już inna sprawa, która ma bezpśredni związek z czułością przyrządu pomiarowego. Ja np. bezbłędnie odróżniam rączki rakiety tenisowej, róźniące się na obwodzie o 1/8 cala, czyli ok 3 mm (różnica obwodu, nie średnicy).

WIec widzisz, w takim razie dlaczego uwazasz, ze ktos moglby nie odroznic kabli? Mysle natomiast, ze wiele osob mialo by problemy by odroznic ww raczki od rakiety, chyba ze gralo by uzo w tenisa.

Bum:

Czyli granica percepcji w rozróżnianiu to np. 3mm. Nie kłóćmy się o detale czy to 1 czy 3mm.

A z jaką dokładnością jesteśmy w stanie określić bezwzględny wymiar takiego przedmiotu?

Będzie to dużo gorzej.

Co innego porównanie a co innego określenie cechy bezwzględnej. Czy nam to nie przypomina audiofilskiej nieomylności? Przepinają kable, trwa to kilka minut i wiedzą co gra lepiej ;).

Moja metodologia to szybkie przełączenie...

Wojtek:

Noże ostrzy się.

Ale przy okazji dotykamy innego zagadnienia. Przedmioty, urządzenia,... zmieniają swoje parametry. Akurat najmniej dotyczy to kabli. Ale są takie przedmioty uznane za audiofilskie, które z każdą chwilą są coraz gorsze. I nie wiadomo kiedy są jeszcze audiofilskie a kiedy już nie? ;)

np lampy

|niemniej wplyw kabli na system slychac. Jezeli chcesz to jak bede wszczecinie to zrobimy test. Wezme Nordost Red Dawn i VdH the First, moze byc na Twoim systemie. Chcesz?

Albo wezme to co mam, Cardas Cross i wezme srebrny IC Arka, bo mam pozyczony od kolegi.

Co do ostrzenia nozy, jest jeszcze taki powiedzenie...z gowna bata nie ukrecisz...

Wojtek:

Na pewno fajny z Ciebie facet.

Takie odsłuchy kończą się niczym. Jest miło i przez grzeczność wszyscy ze wszystkimi się zgadzają.

Trzeba by przymierzyć się do odsłuchów na terenie neutralnym. I aby nie były to zawody sportowe, wyłonić grupę badawczą i na niej eksperymentować.

Każdy może być w takiej grupie i mógłby zgodzić się na publikację swoich wyników.

I rzeczywiście lampy miałem na myśli...

czy audopfilskie znaczy debilne?

i czy nie adiophilskie znaczy mniej użyteczne?

Nie.

• Moderatorzy

ktoś słyszy wpływ kabli, inny nie - ja słyszę, ale rację mają obie strony - kolega kupował nowy duży tv , ja mu na to że ziarno, smużenie itd - a on mówi: popatrz na mnie i na moje okulary, ja gówno widzę, ważne że głowy są duże i mogę rozpoznać znaczek samochodu - przyznałem mu rację, choć sam dokonałbym innego wyboru

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.