Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk przestrzenny i optymalne podłączenie

Neutrino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się jakie podłączenie DVD - amplituner - TV będzie optymalne:

1) Kablem HDMI i optykiem do amplitunera, następnie z amplitunera kablem HDMI do TV,

2) Kablem HDMI do TV, następnie optykiem z TV do amplitunera.

Zastanawia mnie też rzecz czy dźwięk przestrzenny będzie w ogóle możliwy do uzyskania przy wyborze drugiej opcji podłączenia? Jeśli jakaś opcja byłaby jeszcze lepsza, zastosowanie innej konfiguracji czy coś to liczę na wasze sugestie.

jaki jest sens doprowadzac do tv obraz i dzwiek kablem hdmi i potem wyprowadzac dzwiek z tv do ampli kolejnym przewodem ???

..

pierwszego tez nie za bardzo rozumiem, dlaczego dzwiek i obraz dwoma kablami, przeciez wystarczy tylko hdmi, ktory przesyla i obraz i dzwiek (z tego co sie orientuje:)

masz dwie mozliwosci;

1. kablem optycznym z dvd poprowadzic dzwiek do ampli, hdmi do tv rowniesz z dvd (jesli chcesz miec dzwiek tylko z amplitunera w tv w ustawieniach ustawiasz paremetry hdmi - tylko obraz, bardz mute w tv :) ja mam takie polaczenie u siebie

2 jesli masz nowy ampli z mozliwoscia skalowania do wyzszych rozdzialek, podlaczasz kablem hdmi dvd do amplitunera, i z amplitunera drugi kabel hdmi do tv - nie wiem jak dziala skalowanie ale z opini uzytkownikow dobrze nie jest, kolejna zaleta posiadania hdmi out w amplitunerze jest to ze podlaczasz do niego kilka zrodel np ps3, kablowke, dvd, blueray czy co tam chcesz, a do tv idzie tylko jeden kabel, pilotem od ampli decydujesz z ktorego zrodla chcesz korzystac, wg mnie to jest najwieksza zaleta takiego polaczenia !! Jesli masz tylko dvd to optymalne bedzie wariant 1

pozdrawiam

pierwszego tez nie za bardzo rozumiem, dlaczego dzwiek i obraz dwoma kablami, przeciez wystarczy tylko hdmi, ktory przesyla i obraz i dzwiek (z tego co sie orientuje:)

masz dwie mozliwosci;

Jezeli zrodlem jest urzadzenie nie potrafiace wypuscic dzwieku po hdmi to ma sens. To chyba tylko przypadlosc starszych komputerow (i mojego laptopa).

server unreachable;--

Dobra, podłączyłem następująco: dekoder i dvd przez hdmi do ampli, z ampli hdmi do tv, czyli druga opcja jaką proponował Ronnie. Problem w tym, że nie da się ustawić, żeby czytał audio na ampli z hdmi - w OSD mam do wyboru albo optyk 1/2/3, albo coax 1/2/3, nic poza tym - stąd też moje wcześniejsze zamieszanie w okablowaniu. Jeśli miałoby to w jakiś sposób pomóc, to korzystam z ampli h/k avr 155.

w przypadku komputerow zgodze sie, starsze grafiki szczegolnie geforce nie mialy na pokladzie chipu audio, dzwiek z muzycznej doprowadzalo sie z tego co pamietam kablem z wyjscia spdif (produkty niektorych producentow w tym asus dostarczaly taki przewod z grafika), z kartami ati jest latwiej, tam juz niskie modele mialy chip audio

Co do mojego poprzedniego posta, to gdzieś w sieci wyczytałem, że jednak ten mój ampli przenosi tylko video przed hdmi, a do audio potrzebuję oddzielny kabel, więc chyba będę musiał pozostać przy optyku.

zgadza się, amplituner ma kilka WEJSCI hdmi, do ktorych podlaczasz urzadzenia zewnerzne, z ktorych chcesz pobrac i dzwiek i obraz np dvd, oraz 1 badz 2 WYJSCIA, ktore podlaczasz do tv lub rzutnika, wiec tylko obraz. Po co chcesz jeszcze z amplitunera wyprowadzac dzwiek ????????

Dam przykład: podłączam dekoder do ampli przez hdmi, z ampli wyprowadzam video przez hdmi na tv, ale... dźwięku w ampli nie ma, ale jest na tv. Stąd też muszę jakoś ustawić, żeby audio zostało 'zatrzymane' na ampli, ale nie jest to możliwe, bo OSD pokazuje tylko funkcje audio wymienione wcześniej, czyli coax i optyk. Z amplitunera wcale nie chcę wyprowadzać dźwięku, ale chcąc nie chcąc wyprowadza się on sam (słychać na tv), więc albo pominąłem jakąś tajemniczą opcję, albo jest to niemożliwe przy moim ampli i muszę korzystać, tak jak do tej pory, z optyka.

w tym Ci nie pomoge, moze trzeba zamieszac cos w opcjach dekodera albo amplitunera ? jesli to nie pomoze to pozostaje z dekodera wyprowadzic do ampli dzwiek optykiem. :(

zgadza się, amplituner ma kilka WEJSCI hdmi, do ktorych podlaczasz urzadzenia zewnerzne, z ktorych chcesz pobrac i dzwiek i obraz np dvd, oraz 1 badz 2 WYJSCIA, ktore podlaczasz do tv lub rzutnika, wiec tylko obraz. Po co chcesz jeszcze z amplitunera wyprowadzac dzwiek ????????

Bo ja wiem? Zeby zaoszczedzic na rachunku za prad jak oglada tylko wiadomosci w tv? :)

U mnie jest opcja "hdmi audio: on/off" odpowiadajaca za obecnosc dzwieku na wyjsciu hdmi amplitunera. Musisz przeczytac dokladnie instrukcje obslugi ampli. Jak bedziesz mial taka w pliku to ctrl+f znacznie ulatwi sprawe.

server unreachable;--

W jednej z recenzji (w instrukcji nie mogłem znaleźć nic na ten temat) znalazłem to: "HDMI audio is not fed to the speakers that is connected to the reciever, an audio cable is required as well", więc mój problem zdaje się być rozwiązany. Dzięki za pomoc w każdym razie.

większość naszych klocków to klocki salonowe. gdzie TV służy również- jak napisał jeden z kolegów - do oglądania wiadomości, programy info itp itd gdzie używanie ampli i tworzenie dźwięków przestrzennych to bzdura , więc audio powinno wychodzić i na ampli i iść na TV, to istne maniactwo , żeby włączać cały system przestrzenny do wysłuchania jakichś gadających głów.

większość naszych klocków to klocki salonowe. gdzie TV służy również- jak napisał jeden z kolegów - do oglądania wiadomości, programy info itp itd gdzie używanie ampli i tworzenie dźwięków przestrzennych to bzdura , więc audio powinno wychodzić i na ampli i iść na TV, to istne maniactwo , żeby włączać cały system przestrzenny do wysłuchania jakichś gadających głów.

A jednak moja przyslowiowa zona woli dzwiek przez ampli i glosniki, takze jak sluchamy wiadomosci. Sam sie kiedys zdziwilem jak dobrze i fajnie slychac wiatr w czasie reportarzu. Glosniki w telewizorze nie umywaja sie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.