Skocz do zawartości
IGNORED

Z tranzystora na lampe

lampik

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o rade.

Posiadam amplituner HK3480 wraz z CD 980 i kolumny Monitor Audio RS6.

Czy do tego zestawu moge podlaczyc wzmacniacz lampowy zamiast HK 3480?

Chodzi mi o urzadzenie w przedziale cenowym do 5tys. Ostatnio bylem na odsluchu Ayon Orion, CD-6 i kolumn Dynaudio Excite32. Zestaw ten byl dosc drogi. Dlatego, zastanawiam sie, czy na poaczatek nie sprobowac zmienic wzmacniacz, posluchac i ewentualnie dalej zmieniac sprzet.

Poniewaz jestem poczatkujacy w temacie, bardzo prosze o wyrozumialosc.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/77857-z-tranzystora-na-lampe/

Zmienić możesz. Mówi się, że każdy audiofil kończy z lampą w zestawie. Lampa ma specyficzne brzmienie, więc jeśli Tobie się spodobał dźwięk lampy, to ja bym spróbował.

p.s. monitory fajne kolumienki

Kup na początek jakiegoś podstawowego Mistrala z kolumnami Koda za 1500 zł w Polpaku ,jak się spodoba

brzmienie to będziesz brnął w to dalej a jak nie to masz zestaw do sypialni lub biura.

Kup na początek jakiegoś podstawowego Mistrala z kolumnami Koda za 1500 zł w Polpaku ,jak się spodoba

brzmienie to będziesz brnął w to dalej a jak nie to masz zestaw do sypialni lub biura.

Dzieki za podpowiedz.

Ale, czy do tych monitorow audio i CD moge dobrac jakis wzmacniacz lampowy, ktory to wszystko pociagnie?

Za niezbyt wygorowana cene na poczatek.

Pozdrawiam!

Dysponujesz kasą ,idziesz do sklepu ,Salonu audio ,wypożyczasz wzm. lampowy ,zostawiasz kaucję ,w domu podłączasz,

słuchasz i stwierdzasz czy pasuje Ci takie brzmienie ,jak nie to oddajesz bez zobowiązań.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Słuchałeś już lampy, jeśli masz możliwość wypożyczenia posłuchaj u siebie z twoimi kolumnami,5000 tyś nie znalazłeś na ulicy.

Nie kuś się na wzmacniacze z allego po 1500 zł, takie jest moje zdanie.

Słuchałeś już lampy, jeśli masz możliwość wypożyczenia posłuchaj u siebie z twoimi kolumnami,5000 tyś nie znalazłeś na ulicy.

Nie kuś się na wzmacniacze z allego po 1500 zł, takie jest moje zdanie.

Jakie miałeś wzmacniacze lampowe za 1500 z Allegro?

Gwarantuję opad szczęki po przejściu z amplitunera na np Yaqina MC-10L na EL34.

Mam w/w Yanka oraz Amplituner HK AVR255 i wiem co piszę.

Następny Yakinoowiec się pojawił{obrońca}

Rydz - nie mówię, że Yaqin jest najlepszy na świecie, ale chińczyki do 3 tyś zł biją na głowę wiele wzmacniaczy tranzystorowych dwa, lub trzy razy droższych.

Zgodnie z zapowiedźią podzielę się z Wami wrażeniami z odsłuchu Luxmana L 550 A kontra Amplifon WT 40 II .Sprzęt towarzyszący to:kompakt Cambrigde Audio 840 , 2,5 drożne kolumny firmy Akustyk na scan-speakach revelatorach oraz srebrne okablowanie Qed-a , kondycjoner Conrad.

Amplifon po raz kolejny wygrał.Barwa ,namacalność ,czystość ,naturalność ,dźwięczność średnicy i wysokich tonów w Amplifonie jest wyjątkowa i chyba nie ma wzmacniacza tranzystorowego ,który by mu dorównał lub zagroził.Jedynie bas w Amplifonie jest trochę mniej motoryczny niż w Luxmanie aczkolwiek jest znacznie przyjemniejszy.O ile Luxman stereofonię ma dobrą to Amplifon ma wybitną i ze wszystkich wzmacniaczy jakie słuchałem(w tym również Accuphase 350)jako jedyny nie wspominając wzmacniaczy lampowych na 300 B , wzmacniacz ze Staszowa Pana A.Piwowarczyka ma holograficzną(trójwymiarową)stereofonię.

Amplifon ma też wspaniałą cechę ,jest to wzmacniacz który każdą muzykę podaje w sposób niezwykle przyjemnie ale nie tak ,jak czynią to niektóre wzmacniacze lampowe ,tzn.w sposób zawoalowany , kluchowaty do bólu lecz w sposób naturalny ,"normalny",rzetelny,uczciwy .

Amplifon ma jeszcze jedną wybitną cechę w brzmieniu ,trudno jest mi ją opisać ale spróbuję.

Mianowicie :niezależnie jakiej muzyki się słucha ,świetnie można wsłuchać się w każdy instrument ,głos z osobna ,jest jakaś wybitna separacja pomiędzy każdym dźwiękiem ,głosem ,instrumentem , po prostu sobie nie przeszkadzają a jednocześnie tworzą spójną całość ,wszystko co się dzieje w muzyce można słuchać za każdym razem jakby z innej perspektywy -nie potrafię dobrze opisać tej wyjątkowej cechy Amplifona ale tak właśnie jest .

Żeby nie było ,Luxman L550 A jest wybitnym wzmacniaczem tranzystorowym ,alternatywą ze względu na fakturę brzmienia dla osób , które nie chcą się bawić we wzm. lampowe a chcą poprzez brzmienie tegoż wzmacniacza się do nich zbliżyć ,Luxman w tym względzie ich nie zawiedzie aczkolwiek nigdy nie zastąpi dobrego wzmacniacza lampowego.

W kategoriach absolutnych Luxman wygrywa z Amplifonem w kwestii wysterowania kolumn oraz mocy ,która jest słyszalnie wyższa.

Luxmana słucham , że tak powiem na co dzień ,natomiast Amplifona słucham w niedziele i w święta(to oczywiście przenośnia)

Rekapitulując :Luxman L 550 A jest świetnym ,uniwersalnym wzmacniaczem w mojej skali ocen dostaje 4+ ,Amplifon jest mniej uniwersalnym urządzeniem lecz w bezwzględnej skali brzmienia jest wzmacniaczem wybitnym ,oceniam go na 6 +

Jestem nie tylko zadowolonym i spełnionym posiadaczem Amplifona ,jestem dumny ,że tak wspaniały wzmacniacz powstał w Polsce i chylę czoła przed P.Andrzejem Piwowarczykiem - Piotr ze Strykowa

Dodam jeszcze , że nie mogę się nadziwić ochami i achami w magazynie HI -FI Muzyka ,w którym redaktorzyny zachwycają się i wychwalają wzmacniacz Jolid-ę na lampach kt88 a krytykują Luxmana L 550A lub nie doceniają Amplifona , które brzmią lepiej od "Jolki" tym sposobem tracicie panowie czytelników ,co w dłuższej perspektywie jest mniej opłacalne niż wysoka zapłata za przychylny werdykt.We mnie straciliście klienta , przez siedem lat byłem z Wami ,to jest cena jaką się płaci za brak dziennikarskiej uczciwości czy choćby odrobinę rzetelności

Załączone miniatury

Yaqin B 100 brzmi lepiej od Luxmana L 550 A - ci co nie wierzą ,niech wezmą swoje Luxmany i przyjadą do mnie porównać z Yaqinem lub Amplifonem WT 40 II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

Zgodnie z zapowiedźią podzielę się z Wami wrażeniami z odsłuchu Luxmana L 550 A kontra Amplifon WT 40 II .Sprzęt towarzyszący to:kompakt Cambrigde Audio 840 , 2,5 drożne kolumny firmy Akustyk na scan-speakach revelatorach oraz srebrne okablowanie Qed-a , kondycjoner Conrad.

Amplifon po raz kolejny wygrał.Barwa ,namacalność ,czystość ,naturalność ,dźwięczność średnicy i wysokich tonów w Amplifonie jest wyjątkowa i chyba nie ma wzmacniacza tranzystorowego ,który by mu dorównał lub zagroził.Jedynie bas w Amplifonie jest trochę mniej motoryczny niż w Luxmanie aczkolwiek jest znacznie przyjemniejszy.O ile Luxman stereofonię ma dobrą to Amplifon ma wybitną i ze wszystkich wzmacniaczy jakie słuchałem(w tym również Accuphase 350)jako jedyny nie wspominając wzmacniaczy lampowych na 300 B , wzmacniacz ze Staszowa Pana A.Piwowarczyka ma holograficzną(trójwymiarową)stereofonię.

Amplifon ma też wspaniałą cechę ,jest to wzmacniacz który każdą muzykę podaje w sposób niezwykle przyjemnie ale nie tak ,jak czynią to niektóre wzmacniacze lampowe ,tzn.w sposób zawoalowany , kluchowaty do bólu lecz w sposób naturalny ,"normalny",rzetelny,uczciwy .

Amplifon ma jeszcze jedną wybitną cechę w brzmieniu ,trudno jest mi ją opisać ale spróbuję.

Mianowicie :niezależnie jakiej muzyki się słucha ,świetnie można wsłuchać się w każdy instrument ,głos z osobna ,jest jakaś wybitna separacja pomiędzy każdym dźwiękiem ,głosem ,instrumentem , po prostu sobie nie przeszkadzają a jednocześnie tworzą spójną całość ,wszystko co się dzieje w muzyce można słuchać za każdym razem jakby z innej perspektywy -nie potrafię dobrze opisać tej wyjątkowej cechy Amplifona ale tak właśnie jest .

Żeby nie było ,Luxman L550 A jest wybitnym wzmacniaczem tranzystorowym ,alternatywą ze względu na fakturę brzmienia dla osób , które nie chcą się bawić we wzm. lampowe a chcą poprzez brzmienie tegoż wzmacniacza się do nich zbliżyć ,Luxman w tym względzie ich nie zawiedzie aczkolwiek nigdy nie zastąpi dobrego wzmacniacza lampowego.

W kategoriach absolutnych Luxman wygrywa z Amplifonem w kwestii wysterowania kolumn oraz mocy ,która jest słyszalnie wyższa.

Luxmana słucham , że tak powiem na co dzień ,natomiast Amplifona słucham w niedziele i w święta(to oczywiście przenośnia)

Rekapitulując :Luxman L 550 A jest świetnym ,uniwersalnym wzmacniaczem w mojej skali ocen dostaje 4+ ,Amplifon jest mniej uniwersalnym urządzeniem lecz w bezwzględnej skali brzmienia jest wzmacniaczem wybitnym ,oceniam go na 6 +

Jestem nie tylko zadowolonym i spełnionym posiadaczem Amplifona ,jestem dumny ,że tak wspaniały wzmacniacz powstał w Polsce i chylę czoła przed P.Andrzejem Piwowarczykiem - Piotr ze Strykowa

Dodam jeszcze , że nie mogę się nadziwić ochami i achami w magazynie HI -FI Muzyka ,w którym redaktorzyny zachwycają się i wychwalają wzmacniacz Jolid-ę na lampach kt88 a krytykują Luxmana L 550A lub nie doceniają Amplifona , które brzmią lepiej od "Jolki" tym sposobem tracicie panowie czytelników ,co w dłuższej perspektywie jest mniej opłacalne niż wysoka zapłata za przychylny werdykt.We mnie straciliście klienta , przez siedem lat byłem z Wami ,to jest cena jaką się płaci za brak dziennikarskiej uczciwości czy choćby odrobinę rzetelności

Załączone miniatury

Yaqin B 100 brzmi lepiej od Luxmana L 550 A - ci co nie wierzą ,niech wezmą swoje Luxmany i przyjadą do mnie porównać z Yaqinem lub Amplifonem WT 40 II

Morał z tego taki: żaden tranzystor, nawet najdroższy nie zagra tak jak lampa i żadna lampa nawet najdroższa nie zagra tak jak tranzystor. Cała prawda :-)

@23031970,

Dzięki Kolego za opis. Mogę tylko dodać, że mój "chińczyk" za 2 500zł - Yaqin MC-100B bez problemu "kładzie na łopatki" mojego Accuphase E-213 kupionego za 10 000zł. Szok i przerażenie, ale to niestety prawda.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Morał z tego taki: żaden tranzystor, nawet najdroższy nie zagra tak jak lampa i żadna lampa nawet najdroższa nie zagra tak jak tranzystor. Cała prawda :-)

Yaqin B 100 ma dynamikę i bas znacznie lepszy od takiego NAD-a 372 a więc w kategorii basu jest znacznie lepszym wzmacniaczem od wielu uznanych i renomowanych wzmacniaczy tranzystorowych do 10 000zł. nie wspominając już o wielobarwności basu bo tego to nawet Luxman L 550 A za 17 000 zł. nie ma nie wspominając o pozostałych aspektach brzmienia jak średnica czy wysokie tony.

Piotr

Lapidarnie dodam tylko , że z tych wzmacniaczy , które słuchałem w swoim domu w swoim systemie uplasowały się:

1 miejsce Amplifon WT 40 II - holograficzna przestrzeń ,cudowne wysokie tony i piękna średnica ,monotonny bas i mało dynamiczny.

2 miejsce Yaqin B 100 - dobra średnica ,dobre wysokie tony ,WYBITNY bas w każdej kategorii a w aspekcie WIELOBARWNOŚCI niedościgniony.JAG electronics na lampach EL 84(szkoda , że tak mała moc i dynamika taki wzmacniacz do plumkania ,jakkolwiek bardzo ładnego)

3 miejsce - Luxman L 550 A , DLS ONE ,Creek "Destiny", Delta Studio na lampach KT 88

4 miejsce - Jolida na lampach KT 88 , Krell 300 I.,Amplifikator

5 miejsce - NAD 372 i 320 , Cambrigde Audio 840 ,Luxman M 300 + C 300

6 miejsce - leciwe Technics-y ,Luxman-y ,Accuphase 204 ,Yamahy , Pionieer itd. ,itp.oraz ostatnie modele z lat 70 diora + radmor+fonica

Piotr

@23031970,

Dzięki Kolego za opis. Mogę tylko dodać, że mój "chińczyk" za 2 500zł - Yaqin MC-100B bez problemu "kładzie na łopatki" mojego Accuphase E-213 kupionego za 10 000zł. Szok i przerażenie, ale to niestety prawda.

Powiedz to temu mądrali rydzowi od Janka Muzykanta :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Hehe, kolego imacman zobacz jaki wzmacniacz wygrał w opisie przez 23031970, i masz wszystko jasne,terz gram na Amplifonie ale lampikowi który szuka lampy, nie reklamuje go nachalnie jak robisz to ty ze swoim Yakinem. Zainteresowany sam wybierze.

A ty kolego za mało jeszcze słuchałeś, ot i wszystko w tym temacie.

Po za tym jak czytam takie określenia w stylu opad szczęki, bije na łeb, kładzie na łopatki to ci którzy używają tych określeń raczej oglądają judo, boks lub inne extremalne walki, a nie słuchają muzyki, koooonieeec.

Ze swojej strony dodam jeszcze i weźcie to pod uwagę ,że o ile Luxman L 550 A oraz taki np. NAD 372 lepiej brzmi pod zwykłe kolumny , o niezbyt wysokiej efektywności i braku wyrafinowania w brzmieniu (np.podstawowe modele Audio Monitor ,Audiowawe 171 SE ,Dali itp.,itd)i przy tego typu kolumnach Amplifon WT 40II lub Yaqin B 100 wypada gorzej od wyżej wymienionych wzmacniaczy.A wystarczy Amplifona WT 40 II lub Yaqina B 100 podłączyć pod pełnopasmowe kolumny o wyrafinowanym brzmieniu i okazuję się ,że z pozoru lepsze wzmacniacze ,tutaj Luxman L 550 A lub NAD 372 wypadają znacznie gorzej od , że tak powiem Polaka i Chińczyka .Z autopsji zauważyłem ,że do świetnego wzmacniacza potrzeba równie świetnych kolumn ,inaczej nie usłyszy się potencjału drzemiącego w danym wzmacniaczu.

Kto nie wierzy ,to niech w domu sam sprawdzi

Piotr

Audiowawe 171 SE, brak precyzji w brzmieniu???

kolega albo nie słuchał albo wypił o piwko za dużo

Audiowave 171 SE mam już 10 lat i 4 lata temu przestałem ich słuchać na poważnie ,to dobre kolumny i tylko dobre , nic więcej!!!!

Audiowave 171 SE mogą lub zachwycają tych ,którzy nie posmakowali i nie porównali z innymi znacznie lepszymi kolumnami!!!

Ci co znają tylko Altusy 140 i niczego więcej w zaciszu domowym nie słuchali , też będą się upierać :że Altusy , to najlepsze kolumny pod słońcem!!!!!!!

Piotr

Dzieki za podpowiedz.

Ale, czy do tych monitorow audio i CD moge dobrac jakis wzmacniacz lampowy, ktory to wszystko pociagnie?

Za niezbyt wygorowana cene na poczatek.

Pozdrawiam!

Na giełdzie Hi-fi jest wzmacniacz lampowy na gwarancji Ayon Orion kosztuje chyba 4 800 zł.,czy jest lepszy od Yaqina B 100 ????Nie wiem!!!! Ale na pewno nie będziesz musiał wydać na tuning jak ma to miejsce w Yaqinie.Summa summarum koszt ten sam ,w przypadku Ayona masz gwarancję a i na początek przygody z lampą warto postawić na lampę mocną , dynamiczną i uniwersalną ze swej natury , taką naturę ma lampa KT 88 lub 6550

a czym to kolega łączył?chyba z technicsem su v 500;-p

A to tylko Technicsa znasz ?????Czyżbyś był sentymentalny czy też obudziłeś się po 20-letniej hibenacji??????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

za 5kzł można otrzymać bardzo przyzwoitą lampę, w zależności od tego ci Ciebie będzie interesowało, nie zależnie od tego co wybierzesz zalecany jest bezwzględny odsłuch w swoich warunkach.imho zainteresowałbym się lampami 6c33,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

W lepszej jakości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.