Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię odwracanie kota ogonem na tym forum... Każdy użytkownik sam się przekona jak to wygląda, salony audio już wiedzą... Pozdrawiam.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Też, ale jak sam napisałeś "w typowym mieszkaniu w bloku" .

Dopisze jeszcze, że u rodziców w typowym domu z lat 70 też są 3 bezpieczniki 16A + 3 bezpieczniki 20A (fazowe)

Te pierwsze są odpowiedzialne za każdą kondygnacje. Więc jak wytrwali któryś to na danym piętrze nie ma prądu nigdzie w gniazdach i brak światła.

U mnie każdy pokój ma swój bezpiecznik i każde oświetlenie jest osobno zabezpieczone.

Tu szukajmy przyczyny, a nie w sprzęcie.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Na szczęście przy integrze jest to problem w sumie pomijalny (no bo kto z użytkowników będzie korzystał notorycznie z pstryczka - chyba, że mu trafa będą brumiły i nie będzie mógł przy tej "muzyce" np. zasnąć hah), przy końcówce mocy chyba zostaje zabawa z wymianą bezpieczników, nie wiem tylko czy jest to bezpieczne wyjście z sytuacji - z innych powodów.... Tyle, gdy chodzi o uczciwie przedstawienie sprawy "wywalania korków" przez wzmacniacze Atoll-a.

Mi przy integrze IN100SE korki czasem wywalało (brumienie bez dc-blockera też tam się pojawiało) - sprawdzone nawet, gdy na bezpieczniku była włączona tylko integra, ale końcówka mocy już działa ok przy włączaniu na tej samej instalacji (gdybym włączył końcówkę, po kilku sekundach wyłączył i po kolejnych kilku sekundach znowu włączył, to by pewnie wywaliło, ale kto tak robi?). Z końcówką robię tak, że włączam pstryczkiem rano i wyłączam wieczorem - nawet jak zdarzy się dzień bez słuchania (mógłbym zostawić na noc, bo brumienia trafa nie ma, ale i tak wyłączam). Włączona końcówka (bez sygnału) pobiera u mnie 10-12W, to nawet mniej niż integra IN100SE w trybie standby (przynajmniej jak mierzyłem to było ok. 15W, więc praktycznie bez różnicy). Gdybym miał DAC albo przedwzmacniacz z wyjściem trigger out, to by nie było problemu z uruchamianiem bez pstryczka z tyłu.

Na szczęście akurat ta zaleta/wada/cecha (niepotrzebne skreślić) wzmaków Atoll-a dla mnie i pewnie większości ich użytkowników nie ma żadnego znaczenia, więc luzik. Ważne, żeby nasze zabawki służyły nam jak najdłużej bez awarii i dawały przyjemność pięknym brzmieniem. Pozdrawiam.

więc luzik..... Ważne, żeby nasze zabawki służyły nam jak najdłużej bez awarii i dawały przyjemność pięknym brzmieniem.

Ale ja w tym sensie to pisałem :) Z mojej strony żadnej uszczypliwości nie było. A Atoll ..hm, to Atoll gra zacnie. Przyjemność ze słuchania ogromna.

Ktoś kto ma ograniczoną ilość złotówek , a chce już fajnie posłuchać muzyki zawsze polecę Atolla - setkę i dwusetkę. Na temat innych się nie wypowiadam , bo nie znam ich brzmienia.

Gość

(Konto usunięte)

Proszę mi jeszcze wyjaśnić jedną rzecz, ponieważ nigdy się nie bawiłem z triggerami. Czy połączenie pre i końcówek mocy triggerem będzie powodowało, że te końcówki po wyłączeniu pre przejdą w jakiś standby.

Pytam, bo po prostu nie wiem, końcówki AM mają tylko włącznik główny z tyłu, nie mają nic na froncie, oprócz diody.

Rozumiem, że trigger będzie nimi sterował?

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Proszę mi jeszcze wyjaśnić jedną rzecz, ponieważ nigdy się nie bawiłem z triggerami. Czy połączenie pre i końcówek mocy triggerem będzie powodowało, że te końcówki po wyłączeniu pre przejdą w jakiś standby.

Pytam, bo po prostu nie wiem, końcówki AM mają tylko włącznik główny z tyłu, nie mają nic na froncie, oprócz diody.

Rozumiem, że trigger będzie nimi sterował?

Trigger chyba steruje przekaźnikiem. Włączenie pstryczkiem końcówki też nie sprawia, że od razu leci muzyka, dopiero po sekundzie lub dwóch słychać przekaźnik i zaczyna grać.

Edytowane przez sm1980

O ile się orientuję to jest rozwiązane tak, że poprzez wyłączanie triggerem końcówka zostaje w pewien sposób "uśpiona", więc nie ma tak dużego prądu startowego jak wyłącznikiem

Edytowane przez mrb

Czy ja dobrze rozumiem, że Atollowe brumienie pojawia się u Was w poz. Stand by ???

Jeśli tak , to GDZIE je słychać , w piecyku ?

A jeśli tak , to u mnie problem jest z innym brumieniem :)

Po włączeniu brumi w kolumnach (od 9.00 w górę)

szczególnie jak pogra z godzinkę

Co robię nie tak ?

<p>Brumi i stand by i jak gra, zwlaszcza jak nowy, z czasem zjawisko to ustepuje i pojawia sie sporadycznie, u mnie np. czaaaasami pobrumi o godz. 8.00 rano heh, widac cos sie w sieci o tej godzinie dzieje i trafa to wylapuja. Jest to jednak po poltorej roku uzytkowania zjawisko wystepujace sporadycznie, na poczatku brumil pierun notorycznie. Co do brumienia w glosnikach to cos jest nie halo, na godz. 11 na potku i przy wlaczonym ale nie odtwarzajacym oczywiscie cedeku z uchem na glosniku slychac bardzo cichy szum, po przejsciu na DAC-a i tej samej godz. co wyzej na potku szum w glosnikach troszke wiekszy ale to wszystko z globusem przy monitorze. Brumic glosnik nie powinien, sprawdz czy IC dobrze siedzi w gniazdach i reszte kabli ale cos tu nie gra jak brum jest w kolumnie...

Edytowane przez Adam 38

Gość sm1980

(Konto usunięte)

A jak komuś byczy trafo to polecam.

Jak patrzysz na ładne kolce, to przestajesz słyszeć brumienie? :-)

Edytowane przez sm1980

:D hahahaha, nie. Mnie nie brumi, ale jak położysz na płycie granitowej z kolcami u spodu a nie gumowymi półkulkami jakie są pod Atollami to będzie brumienie mniej męczące/cichsze ;-)

Po drugie - nie widać tych kolców tak "ładnie" jak na zdjęciu ;-)

<p>Brumi i stand by i jak gra, zwlaszcza jak nowy, z czasem zjawisko to ustepuje i pojawia sie sporadycznie, u mnie np. czaaaasami pobrumi o godz. 8.00 rano heh, widac cos sie w sieci o tej godzinie dzieje i trafa to wylapuja. Jest to jednak po poltorej roku uzytkowania zjawisko wystepujace sporadycznie, na poczatku brumil pierun notorycznie. Co do brumienia w glosnikach to cos jest nie halo, na godz. 11 na potku i przy wlaczonym ale nie odtwarzajacym oczywiscie cedeku z uchem na glosniku slychac bardzo cichy szum, po przejsciu na DAC-a i tej samej godz. co wyzej na potku szum w glosnikach troszke wiekszy ale to wszystko z globusem przy monitorze. Brumic glosnik nie powinien, sprawdz czy IC dobrze siedzi w gniazdach i reszte kabli ale cos tu nie gra jak brum jest w kolumnie...

hoho - no to mam do myślenia

u mnie z piecyka CISZA

natomiast buczy w kolumnach po 9 ...

wszystkie kabelki siedzą ciasno :/

Edytowane przez strat69

Wysylaj do Audio Forte, ostatnio Koledze tez ich doradzilem, jak mu "wyskoczyla" usterka w piecu i blyskawicznie naprawili. Sam tez ciagle czekam z wysylka cedeka, zeby naped wymienili ale najpierw odsluch u siebie Haiku Audio Sol 2, zobacze jak brzmi cedek i Dynie z tak zacnym wzmacniaczem i czy to bedzie koniec mojej milosci z Atoll-em.

Może i tak :) A tak na poważnie to co wnoszą pozytywnego te piękne kolce?

Pytam, bo Vibrapody pod końcówką mocy wiele nie pokazały.

Vibrapod wiele nie pokazały?

Hmmm...

A jakie modele/typy tych Vibrapodów

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Sprawdzałem te gumowe, amortyzujące nr 3. Niestety nie usłyszałem różnicy, więc podkładki powędrowały pod pre Rotela i tam już był progres w postaci lepszej sceny.

Typ 3 mam od strony traf, a typ 2 po przeciwnej i na wszystkich postawione stożki Vibrapoda.

Vibrapody można i wręcz trzeba odpowiednio dobrać do wagi urządzenia.

4 szt typ 3 to za dużo bo ich suma to zakres obciążenia od 14-22 kg, a Atoll ma wzmacniacze z serii 100 i 200 w granicach 10kg.

Tu w opisie jest specyfikacja

https://www.koris.pl/vibrapod-isolator-hit.html

A tu Pacuła dokładniej opisał jak optymalnie je dobrać

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0410/vibrapod.html

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 szt typ 3 to za dużo bo ich suma to zakres obciążenia od 14-22 kg, a Atoll ma wzmacniacze z serii 100 i 200 w granicach 10kg.

Vibrapody model 3 przeznaczone są pod sprzęt z przedziału 8 - 12 kg, więc powinny się sprawdzić z dwusetką, która waży właśnie 12 kg. Może stożki sprawiłyby się lepiej, kto wie. Nie chcę jednak iść w tę stronę, wolę zainwestować w coś innego, np płyty :)

Ano z instrukcji, jaką dostałem wraz z produktem. Z tym, że doczytałem teraz, że to są funty a nie kilogramy.

Cóż, sorry za dezinformację. W tych okolicznościach sprawdzę ponownie skuteczność działania podkładek pod Atollem, wrzucając 3, a nie 4 szt.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.