Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Zbigniew_69223 napisał:

Może pomóc listwa z filtrem  Schaffnera która odseparuje Tv od reszty systemu.

Niedrogie i dobre (wiem bo mam) robi Tomanek

Nie pomoże. 

DC bloker też nie pomoże.

Żadne z nich niczego nie separuje.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

18 minut temu, sir.jax napisał:

Nie pomoże. 

DC bloker też nie pomoże.

Żadne z nich niczego nie separuje.

To Napisz do Tomanka bo twierdzi co innego...🙂

U mnie zmniejszył się Brum gramofonu a na innych źródłach dźwięk się uspokoił i zwiększyło się czarne tło.

Ja z zakupu jestem zadowolony 👍

12 minut temu, Zbigniew_69223 napisał:

To Napisz do Tomanka bo twierdzi co innego...

Nie muszę.

Mam jego listwę jednorzędową do dekodera i TV, mam też generator fal Schumana.

Ale z czasów Atolla sprawdzałem DC Bloker jedyne co robił, to zamulał brzmienie.

Musisz pamiętać, czy to listwa, czy kondycjoner każde urządzenie wpięte w te uzdatniacze prądu i tak będzie na siebie wzajemnie wpływać.  To nawet słychać.

A jak urządzenie ma gniazdo IEC z filtrem schaffnera to już w ogóle. 

12 minut temu, Zbigniew_69223 napisał:

U mnie zmniejszył się Brum gramofonu a na innych źródłach dźwięk się uspokoił i zwiększyło się czarne tło.

Z tym uspokojeniem się zgodzę, z tłem również. 

Niestety w moim secie wolę inny uzdatniacz prądu niż Tomanka listwy, te do TV spoko.  Do audio jakoś mniej, chyba, że ktoś ma ryczące i drące japę wysokimi i wyższą średnicą, to wtedy tak.

Edytowane przez sir.jax

Przytachałem inny TV do salonu i już praktycznie nic nie brumi. Lekki szelest z głośników jeżeli wezmę Atolla na max głośności i przystawię głowę do kolumn. To do zaakceptowania.

Mało tego, pilot od cyfry plus działał mi tylko w prostej lini od dekodera, a teraz moge go skierować nawet w sciane i zmieni progam bez problemu. Tak więc coś z tym moim TV jest ewidentnie nie tak.

Dzięki za porady, stukam na nowy TV bo francuzik jest delikutaśny, ale miał nosa do problemu który jednak istnieje.

W dniu 28.01.2025 o 19:37, sir.jax napisał:

Niestety w moim secie wolę inny uzdatniacz prądu

Jaki? (Nie chodzi o Partyka 😉)

Kiedyś pisaliśmy na ten temat i podważyłeś słuszność używania kondycjonera na trafie ( u mnie Keces pb600). Zastanawiam się czemu?

47 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Jaki? (Nie chodzi o Partyka 😉)

Kiedyś pisaliśmy na ten temat i podważyłeś słuszność używania kondycjonera na trafie ( u mnie Keces pb600). Zastanawiam się czemu?

Nie pamiętam już, piszę z wieloma userami w kwestiach zasilania I takich tam.

Kiedyś zapytałem sprzedającego na giełdzie o tego Kecesa i potwierdził moje domysły co do takich "kondycjonerów".

Nie wiem, może u Ciebie jest jak trzeba, ale ja usłyszałem, że dość dociąża brzmienie i w niektórych nagraniach jest efekt niemal spowolnienia.

Nie wiem, uwierzyłem na słowo, a z jakiegoś powodu dość często te Kecesy trafiają na rynek wtórny. 

Wierzę, że u Ciebie jest dobrze, skoro używasz.  😉

Widziałem też bebechy Keces BP 2400 i nadal nie wiem dlaczego to jest nazywane kondycjonerem.

Edytowane przez sir.jax

9 godzin temu, sir.jax napisał:

ja usłyszałem, że dość dociąża brzmienie i w niektórych nagraniach jest efekt niemal spowolnienia.

Złego słowa o tym Keces nie mogę powiedzieć, poprawił separację, czarne tło, dynamikę. Generalnie zrobił to czego można się spodziewać po dobrym kondycjonerze 🙂 Nie zauważyłem jakiegokolwiek zmulenia, wręcz przeciwnie, nawet z integrą Atolla dodaje energii. Fakt że wymieniłem gniazda tablicowe na rod Furutecha, bo te orginalne były mizerne. 

Podbijam jednak pytanie o to jakiego Ty używasz rozwiązania do filtracji prądu?

9 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie wiem, uwierzyłem na słowo, a z jakiegoś powodu dość często te Kecesy trafiają na rynek wtórny

Na giełdzie jest sporo zasilaczy liniowych, kolekcjonerów jak na lekarstwo. 

7 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Podbijam jednak pytanie o to jakiego Ty używasz rozwiązania do filtracji prądu?

Isol 8 Minisub Axis też już zmodyfikowany m.in. gniazda Schuko i IEC, no i leży na nim jakieś 15kg granitu, polecam z kecesem. 🤭

W porównaniu z kilkoma innymi listwami, ten kondycjoner robi co ma robić, nie equalizuje brzmienia, nie zamula, nie dociąża.

Kolega z forum obok kilka przewalił w końcu się zdecydował na ten właśnie i z nim został,, ale nic z nim nie robi.

Chyba jest recka tego isola, akurat pojawiła się jakiś czas temu, ale i tak dlugo po tym, jak go zanabyłem.

https://www.hi-fi.com.pl/testy/listwy-i-kondycjonery/isol-8-minisub-axis/

5 godzin temu, sir.jax napisał:

leży na nim jakieś 15kg granitu

Wielokrotnie próbowałem dociążać przeróżne elementy, od kolumn przez źródło, wzmacniacz, po kondycjoner. Efekt jest u nie zawsze taki sam, ucięta góra, mniej informacji o akustyce, krótsze wybrzmienia. Na dłuższą metę taki dźwięk jest dla mnie nieciekawy. Kolega w swoim systemie lubi dociążać, ale u niego wszystko stoi na Keplerach. Ja używa podkładek własnej roboty, które uważam, że grają zdecydowanie równiej.

Otóż to, właśnie zależy co na czym stoi.

Na tym forum jest kilka osób, które słyszało u mnie jak gra, jedna nawet gdzieś pisała właśnie o klamotach na kondycjonerze.

Więcej nic nie powiem, nie chce publicznie pisać takich rzeczy.

Demony nie śpią, czytają i pier**lą później po kątach i czeluściach internetów i WhatsAppów.

Pozdrawiam

1 minutę temu, Ministerolnictwa napisał:

Fakt na tym forum to śliski temat 🙂 

To też, ale to nie jest kwestia forum.

Nie brnijmy w to lepiej, mówiłem demony nie śpią. 

Pogadać zawsze można, ale przez skrzyneczkę lepiej niż się uzewnętrzniać w wątkach. 

• 1 miesiąc później...

Jakieś różnice w brzmieniu wzmacniaczy in200 i in300? Planuje zamienić in200 na in300 licząc na bardziej wyrównane brzmienie nie tracąc nic na wspaniałym basie z  in200 a zyskując na górze szczegóły i delikatnie mniej środka.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

33 minuty temu, Kawas napisał:

Krótkie porównanie było na British Audiophile.

Nie udało mi się znaleźć, a czy ktoś pamięta co było napisane? Nie znalazłem nawet takiej strony.

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

17 godzin temu, bumbum napisał:

Planuje zamienić in200 na in300 licząc na bardziej wyrównane brzmienie nie tracąc nic na wspaniałym basie z  in200 a zyskując na górze szczegóły i delikatnie mniej środka.

Mnie IN300 nie przypasił, ale na to składa się wiele zmiennych, więc musisz u siebie sprawdzić. 

Odnotowałem tylko efekt WOW z początku, później nic więcej się nie działo na tle innych wzmacniaczy i to niektórych tańszych.

18 minut temu, bumbum napisał:

Nie udało mi się znaleźć, a czy ktoś pamięta co było napisane? Nie znalazłem nawet takiej strony.

To poszukaj jakiejś recenzji samego IN300, coś tam z opisu wywnioskujesz na tle tego co masz u siebie.

49 minut temu, Kawas napisał:

Krótkie porównanie było na British Audiophile.

Po rosyjsku coś bym jeszcze zrozumiał.  No trudno, będę szperał jeszcze coś w wersji pisanej wtedy można użyć translatora.

1 minutę temu, bumbum napisał:

Po rosyjsku coś bym jeszcze zrozumiał.  No trudno, będę szperał jeszcze coś w wersji pisanej wtedy można użyć translatora.

W weekend postaram się opisać wnioski, które padły w tej recenzji.

1 godzinę temu, bumbum napisał:

włącz sobie napisy i tłumaczenie (w opcjach jak klikniesz kółko zębate zmienisz język napisów).

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Mam kilka pytań o streamer st200 (bez signature), jak na obrazku. Chodzi o wersję, z wejściem USB nad wejściami analogowymi. 

1. Czy można podłączyć duży dysk zewnętrzny (1-2 TB) i jak wygląda obsługa biblioteki, buforowanie itp. 

2. Jak wypada jako transport do DAC (po coaxialu)?

3. Jak wypada jako DAC? Jaka to klasa grania, obecnych DAC za 1000, 2,3, 5K?

4. Czy warto kupić dzisiaj to urządzenie, głównie jako transport, ewentualnie jako DAC i radio. Tidale i Spotifaje mniej mnie interesują.

Czy jest przepaść DŹWIĘKOWA vs st200 Signature?

image.thumb.png.d45ae48b3341464800ad5a944e1bfcd1.png

St200 beż SE nie mylić z signature .

Ma ograniczenie na usb audio do 96khz 

Po coaxie przyzwoicie,  bo nie mam porownania , obsługiwał nie głupiego bluray Philipsa jako cd kiedyś. 

Ja grałem po sieci ,widział bibliotekę na moim pc. 

Granie jako dac mi sie podobalo z chęcią bym sobie przypomniał,  Burr Brown 1796 bodajże . 

Nie wiem jak można podzielić coś na klasy według ceny . Jak brzmienie podejdzie to i jak 1tys kosztuje nie przeszkadza🙂

Nien porównywałam z nowymi wypustami ale ja miło go wspominam . 

Porządna konstrukcja i regulacją głośności pre analogową posiada.

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Kawas napisał:

Potwierdzam. Tidal dzialal po apce upnp- np. Mconnect. 

Ogólnie sekcja streamera jak na dzisiejsze czasy jest przestarzała.

Fajny dac, wygodne radio internetowe. 

Przestarzałe na dzisiejsze czasy, to jest słuchanie winyli.

To też przestarzała technologia. 🤭

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.