Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Rotel RA-712

mbk84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam dość potężny wzmacniacz vintage Rotel RA-712, obecnie mam do niego podpięte głośniki od starej wierzy Pioneera, więc szału nie ma.

Mam zamiar zainwestować w ten zestaw stereo i wymienić głośniki na inne.

Szukam czegoś co zgra się z tym starym Rotelem.

Zależy mi na głębokim basie, ale nie takim zmulonym, rozlazłym i misiowatym jak z tanich komputerowych subwooferów.

Chodzi raczej oto żeby bas był punktowy i schodził nisko.

Przedkładam sobie muzykalność i czerpanie przyjemności z odsłuchu nad rozkładanie dźwięku na czynniki pierwsze.

Szeroka scena, przestrzenność, również mile widziane.

Budżet jakim dysponuje nie jest imponujący - około 600zł.

Chociaż jeśli naprawdę warto to jestem w stanie poczekać i odłożyć większą sumę.

Zastanawiałem się nad Audio Monitor BR2 chodź odstrasza mnie nieco wysoka cena.

Lub nad Tonsil Siesta, chodź w ich przypadku tuba (bas reflex?) umieszczona jest z tyłu głośnika, co raczej odpada, bo mają one stać blisko ściany.

Poza tym nie mam pojęcia jak one zagrają z Rotelem.

Gabarytowo głośniki powinny być wielkości Audio Monitor BR2 / Siesta, nie mam miejsca na nic większego.

Wiem że wymieniłem sporo warunków i pewnie nie sposób wszystkich spełnić, mimo to czekam na propozycje - co waszym zdaniem zagra ładnie z Rotelem RA-712?

https://www.audiostereo.pl/topic/77975-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-rotel-ra-712/

Poszukaj Dali 106, 606 6006. Ew. 104, 505, 5005 ...

Mógłbyś w skrócie napisać jak one grają?

Eee... Widzę że to wszystko podłogówki, więc z góry odpadają, co prawda w ogóle nie mogę znaleźć Dali 106 i 104.

Interesują mnie tylko podstawki, tak jak pisałem nie mam za dużo miejsca.

Dzwoniłem do sklepu ze sprzętem audio. Sprzedawca polecał Ushery 520, twierdził że "powalą mnie na kolana".

Wszystko fajnie ale cena zaporowa 1600zł :/

Plusem jest to że można podjechać do sklepu i odsłuchać głośniki na swoim wzmacniaczu... Może mieliby coś tańszego.

Chcesz głęboki bas i jednocześnie nie zmulony - co w tym budżecie wydaje się trochę nieosiągalne. No i skoro nie chcesz podłogówek - to zapomnij o "głębokim" basie z małych monitorków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.