Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie poszła kolejna tura przesyłek,

obecnie już tylko kilka ostatnich listów zostało mi do spakowania.

Dzięki za Wasze potwierdzenia na PW, każde odnotowane w exelu, nie odpisuję osobno lecz tutaj.

Dzięki za wszelkie życzenia i podziękowania.

Jak wszystko wyślę, to skrobne krótkie podsumowanie. A tak na marginesie to muszę wam powiedzieć, że płytki rezerwowe już wstępnie zamówione, obowiązuje data akcesu.

A więc tak: Kombinowałem i wykombinowałem. Oczywiście z waszą pomocą. Zbocznikowałem rezystory 10ohm (R78) na masie sygnałowej drutem, potem połączyłem masy obu kanałów na wejściu przy gniazdach i z brumu zrobił się brumik słyszalny jedynie przy kontakcie małżowiny z membraną. Dodatkowo dla pewności (bo wypada, by coś w systemie miało potencjał gleby) uziemiłem "bednarką" oba radiatory, R75 zostawiłem, bo nie ma on wływu na brum. I jest bardzo przyjemnie. Dzięki wszystkim. Powodzonka wszystkim z ugodziankami. Teraz słucham, tzn. wygrzewam. Jutro i pojutrze będzie jazda na całego hehe, aż mi się trafo spoci.

R78 może być przydatny jedynie w przypadku, gdy zasilacz jest poza płytką. W normalnym układzie powinna być tu zawsze zwora.

Nie polecam zasilania z jednego trafa i pojedyńczego uzwojenia zasilania. Układ jest zaprojektowany pod monobloki. Aby nie mieć problemów z masą i brumieniem, w przypadku pojedyńczego trafa powinny być osobne uzwojenia zasilające oraz osobne uzwojenia dla układu zabezpieczającego na każdy kanał. Te zasilania (ich )masy powinny być separowane i nigdzie ze sobą nie połączone. W takim przypadku połączenie mas audio powinno być tylko w jednym miejscu - przy gniazdach wejściowych. Jesli radiatory będą miały ze sobą kontakt elektryczny - potrzebne sa rezystory R78 (10 ohm).

Dziękuję jar1. A jeżeli będę miał dwa trafa z podwójnymi uzwojeniami, uzwojenia układu zabezpieczeń osobne to mam ugody nie uziemiać? Bo połączenie mas pojawi się na przewodzie ochronnym przez rezystor R75. Wyjaśnij proszę jeszcze tą kwestię i będzie wsio jasne.

R75 jest właśnie po to, by zminimalizować pętlę masy przy takim podłaczeniu. Brumu nie będzie.

Inna sprawa, to wpływ uziemienia na dźwięk ;-).

Uziemienie związane jest z potrzebą ochrony przed możliwościa porażenia prądem.

Dla wyjaśnienia jeszcze... uziemienie rozumiane jako podłączenie PE do obudowy.

Masa audio z obudową powinna być połączona, najlepiej w pobliżu wejść, tam gdzie połączone będą masy obu kanałów.

Dziękuje Waldiemu za zorganizowanie zamówienia i wysyłkę płytek, jak również koledze Jarowi za wspaniały projekt. Płytki już dotarły wczoraj, choć miały bardzo długą drogę do przebycia do mnie i w mojej ocenie są bardzo profesjonalne. Dziękuje Panowie i pozdrawiam X1000

Czy ktoś potrafi wskazać jakiś fajny "gotowiec" na obudowę dla Ugody-monobloku? Chodziłoby o obudowę z odpowiednim radiatorem.

Czy gniazdo zasilania ze zintegrowanym filterkiem przeciwzakłóceniowym jest wskazane, czy raczej odradzane z jakiegoś powodu?

Dołączając się do pytań, gdzie najlepiej zamówić trafa? Dwie sztuki po 25V/6A + 9V/0,5A będą OK do monobloków, czy zamówić mocniejsze, np. po 200W?

Czym różni się trafo w wersji audio od zwykłego? Jest zalewane, czy dochodzi coś jeszcze?

>Czym różni się trafo w wersji audio od zwykłego? Jest zalewane, czy dochodzi coś jeszcze?

ekran między uzwojeniami pierw/wtór, wtórne jako pierwsze, przewymiarowane uzwojenie ,dokładność nawinięcia.

Właśnie też stoję przed kupnem trafa i z toroidy.pl 300W 2 x 25V 5,8A, 9 v 0,2 A wycenili na 176zł + przesyłka. Trafo o tych samych parametrach u człowieka z allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje 129zł + przesyłka. Różnica spora. Pytanie czy warto mimo wszystko wydać więcej na toroidy.pl?

Co do wydajności prądowej naięcia pomocniczego 9V moim zdaniem nie ma potrzeby aby wydajność prądowa była większa niż 200mA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ta oferta wygląda całkiem-całkiem >

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja coraz bardziej skłaniam się ku temu by kupić takie właśnie trafa, dowinąć "cienkie" uzwojenie 9V i zanurzyć je (oczywiście po zdjęciu folii izolacyjnej) w podgrzanej żywicy w celu impregnacji.

Na pomysł wpadłem kiedy podłączyłem do zasilania 230VAC leżące na gołym stole trafo z toroidy.pl w wykonaniu audio, rzekomo na wskroś zaimpregnowane włącznie z rdzeniem i posiadające ekranowanie.

Okazało się, ze trafo buczy, wziąłem drugie i było to samo. Obciążyłem dwiema żarówkami samochodowymi 12V/21W i buczy jeszcze głośniej. ):

Wygląda więc na to, że cała ta impregnacja to niezły pic na wodę.

Witam. A jam takie pytanie. Z tego co się orientuję, czym wyższy prąd podkładu tym wzmacniacz będzie pracował w klasie A w większym zakresie mocy? Zgadza się? A ktoś próbował w Ugodzie zwiększać ów prąd, jeżeli tak to jak to się ma do brzmienia. Chodzi mi o to czy staje się on bardziej analogowy bo dość suchawo i ostrawo u mnie. Gdzieś czytałem, że chyba jar1 jechał na pół ampera. Hmmmm, czy bez problemu (sprawdzam temperaturę) mogę znacznie zwiększyć bias? I do jakiej wartości? Czy nie ma to sensu?

Waldi, czyli z jakim prądem spoczynkowym grasz?

Jeśli nie sprawi Ci kłopotu to napisz coś o zmianie brzmienia, pewnie inni tez są zainteresowani a słuchać nie mieli okazji.

Podniosłem spadek napięcia na rezystorach 1omowych dwu krotnie.

Zmiana? Albo to sugestia, albo ciut cieplej/inaczej, ale na granicy percepcji.

vardziej to zrobiłem z uwagi na przekonania niz na zauważoną zmianę soniczną.

to co powyżej to pamięć z czasów uruchomienia pierwszych ugód, może sie skuszę i podniosę jeszcze dwa razy (to tylko obudowa) i peerek.

W toroidy.pl dwie sztuki transformatorów 2x25V/6A + 9V/1A w wersji audio kosztują circa 350 zł (plus przesyłka). Przy zamówieniu powyżej 20 sztuk cena spada o ok. 25 zł za sztukę, czyli do ~300 zł za dwie sztuki. Czy znajdzie się minimum 11 osób chętnych na trafa do monobloków?

Ja byłbym chętny na 2 sztuki ... :) czy jest możliwość aby dowiedzieć się jaką te trafa będą miały średnicę zewnętrzną ?? bo jakby było wiadomo to można by w między czasie jakieś pudełko zmontować.

Mnie interesują 4 sztuki.

Czy Toroidy.pl to najlepsza jakościowo propozycja? Moje doświadczenia z nimi ograniczają się do trafa do lampowego pre - wszystko było OKej.

Na al* są analogiczne trafa po 129zł + transport.

Pytałem mailowo w trafberze, ale póki co brak oferty - olewają małego klienta?

Może warto jeszcze gdzieś sprawdzić?

gqsoft, 13 Sty 2010, 20:34

>Pytałem mailowo w trafberze, ale póki co brak oferty - olewają małego klienta?

Do Trafber trzeba zadzwonić, pan jest miły i konkretny. Natomiast na maile nie odpowiada.

Witam Panów.

Niestety pozmieniały mi się plany i mam na sprzedaż 2 pakiety części do Ugody wraz z płytkami. Kontakt najlepiej na e-mail: [email protected]. Życzę owocnych prac.

Propozycja ,

może jest taka ewentualność , że zamówienie 20 lub więcej szt z kilkoma / kilkunastoma adresami wysyłkowymi byłoby przez toroidy.pl potraktowane również jako 1 zamówienie na większą ilość szt.

Wówczas moglibyśmy utworzyć wspólną listę zamawiających i uzyskać rabat . ???

>Propozycja ,

>

>może jest taka ewentualność , że zamówienie 20 lub więcej szt z kilkoma / kilkunastoma

>adresami wysyłkowymi byłoby przez toroidy.pl potraktowane również jako 1 zamówienie na większą

>ilość szt.

>Wówczas moglibyśmy utworzyć wspólną listę zamawiających i uzyskać rabat . ???

To jest bardzo dobry pomysł. Mam nadzieję że będą chętni i cena będzie przyjemniejsza.

Proponuję zrobić listę zainteresowanych.

Ja wstępnie piszę się na dwie szt. do monobloków.

> Henryk Kwinto

> Do Trafber trzeba zadzwonić, pan jest miły i konkretny.

Rzeczywiście, przez telefon zupełnie inaczej to wygląda.

W przyszłym tygodniu (raczej pod koniec tygodnia) mam dostać konkretną ofertę na trafa w wersji audio do monobloków Ugody. Przy ilości 50 sztuk cena powinna być podobna do oferty z toroidy.pl, a parametry trafa mają być lepsze, np. pan z trafbera poradził, żeby porównać napięcie bez obciążenia z napięciem pod nominalnym obciążeniem - im mniejsza różnica, tym trafo lepsze. W trafberze te napięcia mogłyby wynosić: 27,5V/0A i 25V/6A, podczas gdy u konkurencji zapewne 30+V/0A i 25V/6A.

Orientacyjne wymiary takiego trafa: fi 15cm wys. 6cm, masa 3,5kg

Zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób związany z żadnym wytwórcą transformatorów - po prostu szukam dobrych jakościowo transformatorów (to jest priorytet) w rozsądnej cenie.

Jeżeli ktoś znajdzie lepsze trafa, niech napisze!

Za trafberem przemawiają jak dla mnie dwie rzeczy:

- trafa do SOHA II Mk3, te w obudowie z nierdzewki by Luiis, są od nich - super-ładne i technicznie bez zastrzeżeń,

- oni produkują trafa do Strussa i same wzmacniacze też, więc mają pojęcie o toroidach do tego typu zastosowań.

Ale spokojnie, trzeba poczekać na ofertę. A w międzyczasie możemy tworzyć listę chętnych, żeby mieć pojęcie, o jakich ilościach mowa...

• Pokaż nowe odpowiedzi