Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Jarek oczywiście ma rację, ja mam w mostkach diody 16A.

Nie wszyscy mają tyle lat doświadczenia w tej zabawie, co Ty. ;) Stąd moje wpisy przestrzegające.

Nawet przy 16A, gdy będzie się grało na tak dużych mocach będą potrzebne radiatory na diody - kilka amper na spadku napięcia na diodzie też już daje waty oddawane w ciepło, które trzeba jakoś odbierać.

W ten sposób poległ nam BAT, teoretycznie chyba 2x400W - bo mostek prostowniczy był goły. Trochę czadu plus odgrody schodzące do 2 omów i wystarczyło kilka minut grania....

Mostek wyleciał w powietrze :)

Edytowane przez jar1

Witaj.

Ja używam Ugody z podniesionym napięciem do ok. 50V na stopień końcowy.

Stopnie napięciowe są zasilane napięciem stabilizowanym na poziomie 42V.

Kolega Żurek robił pomiary Ugody przy zasilaniu VAS napięciem wyższym niż nap. stopnia końcowego i stwierdził że w zasadzie nic to nie daje bo następuje kompensacja tego napięcia (prawdopodobnie tak działa korekcja Hawskforda)

Dziwne troszkę. Jesteś pewien że VAS miałeś na 42V a stopień prądowy na 50V? nie było odwrotnie?

Z tym rozdzieleniem stopni chciałem lepiej wykorzystać stopnie prądowe (mniejsze straty ciepła itp). Czy napewno ta korekcja Hawskworda ograniczy max poziom sygnału na wyjściu przy obnizeniu napięcia zasilania samego stopnia prądowego?

Pisałem już wiele razy, ale napiszę raz jeszcze. Wzmacniacz był projektowany na określoną moc i wynikające z tego potrzebne napięcia. Służy do słuchania muzyki w mieszkaniu i osobiście uważam, że wieksze moce są w tym przypadku niepotrzebne. Zwiększanie mocy (a za tym napięć zasilających) niesie za sobą kolejne konsekwencje i wymaga przemyślenia całości. Choćby zasilania i odprowadzania ciepła. Jeśli miałoby się używać go z mocami rzędu 200 W i więcej, to rozwiązanie obecne zasilania jest nieodpowiednie - mogą się spalić diody prostownicze.

Wiem wiem, moc 100W na 4om i około 50W dla 8om.

Z mojego punktu widzenia - planuję 8om jako obciażenie, co za tym idzie zwiększenie napięcia zasilania i napiecia na wyjsciu o 1,41 czyli pi razy drzwi pierwiestek 2.

Przy 2 szt BJT na wyjściu spokojnie może pracować z mocą 120-130W i tak planowałem ale dla 8om.

Dlatego pytałem się o pracę przy napięciach około 50V. NIE CHCE MI SIE robić kolejnego Giganta. Od kontroli prądu na wyjściu przy zmniejszonej rezystancji są odpowiednie układy które po prostu wyłączą wzmacniacz. Po co schodzić do 2om. Inna kwestia to pełne zwarcie. Może wtedy coś spłonać.

Jesli chodzi o płytki, w przypadku większej ilości chetnych, mogę się zająć kolejną transzą. Wiadomo, że im większa ilość tym cena może być mniejsza.

Z jakiejś strony ściągnąłem PCB ugody i nie tylko (accuphase też) z programu RIMU PCB. Do prasowanek się nadają ale nigdy to nie będzie fabryka. Nie wiem tylko czy to jest wersja którą tutaj pieczołowicie składacie

Jeśli chodzi o diody prostownicze to przyjmując 0,8V spadku (z rezystancją dynamiczną licząc), na każdy 1A mamy 0,4W strat. Dla 10A jest już 4W. A w mostku są 4 diody więc wszystko razy 4 (przewodzenie połówkowe) więc 16W to coś jest.

Przy schodzeniu do 2om prądy rosną niemiłosiernie stąd padają diody w zasilaczach. W prostowniku do akumulatorów kwasowych (samoróbie) miałem to samo. Mostek robił się gorący juz przy 6-7A. Radiator pomógł i teraz śmiga nawet 25A ciągłego.

Jeśli chodzi o diody prostownicze to przyjmując 0,8V spadku (z rezystancją dynamiczną licząc), na każdy 1A mamy 0,4W strat. Dla 10A jest już 4W. A w mostku są 4 diody więc wszystko razy 4 (przewodzenie połówkowe) więc 16W to coś jest.

Przy schodzeniu do 2om prądy rosną niemiłosiernie stąd padają diody w zasilaczach. W prostowniku do akumulatorów kwasowych (samoróbie) miałem to samo. Mostek robił się gorący juz przy 6-7A. Radiator pomógł i teraz śmiga nawet 25A ciągłego.

Też się zapisuję w kolejkę chętnych na PCB w ilości 5 płytek końcówek.

To proszę o kopiowanie i dopisywanie się do listy. 1 kpl. tj. 2 szt. PCB

Nowa lista na PCB ugoda:

mihau_r - 1 kpl.

pjt - 2kpl

muszegozrobic - 5 szt.

muszegozrobic

Nie pomyliłem się, wiem co zrobiłem :)

Ugoda w takiej konfiguracji grała na ubiegłorocznym AS kilka godzin.

Jak znajdę na forum opinię Żurka to ją wkleję.

Ps. nie chcąc być posądzony o trolowanie chciałbym poinformować tych mniej doswiadczonych, że dioda MUR860 (dioda szybka) ma napięcie przewodzenia od 1,00V dla 175'C do 1,25V dla 25'C dla prądu 7A.

Tak więc moce wydzielane sa większe niż sądziłem.

link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

znalazłem wpis Żurka:

"Odnoszę również wrażenie że zasilenie VAS z wyższego napięcia nic nie daje, albo jest wręcz szkodliwe gdy wzmacniacz dochodzi do Uclip, ale będe to jeszcze badał, na wszystko potrzeba czasu. Korekcja powoduje, że wzmacniacz przy dochodzeniu do clippingu zachowuje się inaczej niż analogiczny bez korekcji w którym zasilanie VAS wyższym napięciem wyraźnie służy podniesieniu mocy wyjściowej"

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

co z czesciami ?

BC550C --------------------------------------- 2 szt

BC560C --------------------------------------- 2 szt

BC546B --------------------------------------- 3 szt

BC556B --------------------------------------- 2 szt

2N5401 --------------------------------------- 3 szt

2N5551 --------------------------------------- 3 szt

2SA1837 -------------------------------------- 2 szt

2SC4793 -------------------------------------- 2 szt

2SA1943 -------------------------------------- 2 szt

2SC5200 -------------------------------------- 2 szt

D.Zenera. 3,6V ------------------------------- 2 szt

MUR860 --------------------------------------- 8 szt

1N4148 --------------------------------------- 3 szt

Mostek prost. 1,5 / 800V --------------------- 1 szt

4,7uF / 35V NonPolar ------------------------- 1 szt

100uF / 35V NonPolar ------------------------- 1 szt

100uF / 50V ---------------------------------- 2 szt

47uF / 35V ----------------------------------- 2 szt

330uF / 16V ---------------------------------- 1 szt

470uF / 16V ---------------------------------- 1 szt

10 000uF / 50V ------------------------------- 2 szt

10uF / 35V Tantal ---------------------------- 2 szt

820pF / 50V ---------------------------------- 2 szt

12pF------------------------------------------ 2 szt

560pF ---------------------------------------- 1 szt

150pF ---------------------------------------- 2 szt

100nF ---------------------------------------- 7 szt

3,3nF ---------------------------------------- 2 szt

Helitrim 2K ---------------------------------- 1 szt

Helitrim 500R -------------------------------- 1 szt

Helitrim 5K ---------------------------------- 1 szt

Gniazdo bezpiecznikowe ----------------------- 2 szt

Zaciski śrubowe 2pin ------------------------- 4 szt

Podkładka silikonowa TO220 ------------------- 4 szt

Podkładka silikonowa TO3P -------------------- 4 szt

Przekaźnik 12V ------------------------------- 1 szt

słupki M3 x 8 -------------------------------- 4 szt

1R ------------------------------------------- 20 szt

10R ------------------------------------------ 6 szt

47R ------------------------------------------ 5 szt

60R ------------------------------------------ 1 szt

80R ------------------------------------------ 2 szt

100R ----------------------------------------- 7 szt

200R ----------------------------------------- 2 szt

402R ----------------------------------------- 2 szt

475R ----------------------------------------- 6 szt

499R ----------------------------------------- 2 szt

1K ------------------------------------------- 6 szt

1,5K ----------------------------------------- 1 szt

1,74K ---------------------------------------- 2 szt

6,8K ----------------------------------------- 2 szt

22K ------------------------------------------ 3 szt

47K ------------------------------------------ 2 szt

49,9K ---------------------------------------- 2 szt

100K ----------------------------------------- 3 szt

Pikowe kondy to powinny być silver mica, 4,7uf porządny mkp (ten kond najbardziej determinuje brzmienie), 100uf bipolar jest w sprzężeniu i można go pominąć. Reszta na 35V i 50V polecane są silmic II.

Rezystory - wcześniej zamawiane były Dale. Tranzystory wypadałoby podobierać wg hfe.

Obudowy w modushop, z tym że na monobloki obudów nie ma:( Na wersję w jednej obudowie jest fajna obudowa z serii slimline i w takim przypadku jar1 zaleca pojedynczy transformator z oddzielnymi uzwojeniami na kanały.

Czy ktoś zna impedancję wejściową Ugody?

Nowa lista na PCB ugoda:

Zamiast kompletów piszmy sztuki żeby była jednolitość.

mihau_r - 1 kpl.

pjt - 2kpl

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

Nowa lista na PCB ugoda:

Zamiast kompletów piszmy sztuki żeby była jednolitość.

mihau_r - 1 kpl.

pjt - 2kpl

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

wuwu4 - 2 szt.

spoko jar1, może damy radę;) byłaby możliwość zamówić zlocone płytki?

ps. w przypadku większego zamówienia jestem w stanie wynegocjować sensowne rabaty w modushop.pl, musimy sie tylko dogadać czy wszystkim pasuje wersja stereo. na mono nie ma fajnych obudow...

Edytowane przez misiomor
usunięcie powtórzonego fragmentu

Schemat, dokładny opis uruchamiania i wszystkie neizbędne dane są na forum KAiM w wątku:

Ukryta Zawartość

Załączniki są widoczne dla zalogowanych użytkowników - jeśli ktoś nie ma rejestracji, powienien tego dokonać.

Na forum obecnie, rejestracja jest wyłłączona z powodu spamów, ale jesli ktoś ma taką potrzebę, mogę ją uruchomić, jeśli dostanę taki sygnał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Chetnie bym sie zalogowal na KAiM ,jesli jest taka mozliwosc to chcetnie z niej skorzystam

Od przedwczoraj gra u mnie Ugoda ,juz od pierwszego wlaczenia bylo dobrze -bardzo dobrze :)

Odrazu przykula moja uwage stereofonia ilosc detali i ta swoboda grania ,dzwiek niezwykle czysty i bardzo muzykalny ,wokale no jak dla mnie jak na lampie i nie ma mowy o jakichkolwiek wyostrzeniach ,oderwanie dzwieku od kolumn lepsze niz na lampie ,do tej pory gralem na modyfikowanym Yaqine 100 ,Ugoda napedza dosc pradożercze kolumny na ss revelator i robi to wysmienicie - cos mi sie wydaje ze powrotu do lampy juz nie bedzie

Powiem nawet wiecej ,teraz chodzi mi po glowie Ugoda w wersji zbalansowanej ,z dwiema PCB w kanale

Gratuluje autorowi ,swietnego i tak dopracowanego projektu

• Pokaż nowe odpowiedzi