Skocz do zawartości
IGNORED

Zapomniane Marki - Kolumny

Boras1

Rekomendowane odpowiedzi

Po lekturze ostatniego Audio ( test Dynaudio, Kef, Elac, ) i przeglądaniu tego forum stwierdziłem że są jeszcze producenci kolumn których „nie znamy” a są warte uwagi. W wątkach cały czas polecane są Monitor Audio, Epos, Dynaudio, Paradigm, Xavian, Chario, mniej Dali, Trangle, Usher, Focal. A co z takimi Markami jak Elac który wygrał test w wyżej wymienionym Audio i zostawił w tyle bardzo popularnego Dynaudio i Kefa.

Na pierwszą myśl nasuwają mi się dwie marki

Elac – wspomniany powyższy test i kilka innych

Mordaunt Short – bardzo wysoko oceniane w whathifi

Dlaczego nie polecamy tych kolumn ? Nie znamy ich ? Dlaczego nie są tak znane jak te które wszystkim polecamy ? Czy to wina marketingu, dystrybutora ?

Bardzo proszę użytkowników tych kolumn o opinie.

Może jeszcze ktoś z Was zna jakieś fajne „nieznane” kolumny ?

Pieniądze nie grają !

https://www.audiostereo.pl/topic/78384-zapomniane-marki-kolumny/

pamiętaj ,że testy i recenzje w prasie branżowej należy brać z lekkim przymrożeniem oka. To ,że dany element wygrał test czy też dostał nagrodę nie oznacza ,że faktycznie jest godny uwagi i lepszy od konkurencji

audiokarma.org

Wiem o co Ci chodzi ale czy widziałeś gdzieś reklamy tych kolumn, jakiś większy marketing ? Dlatego także odniosłem się do użytkowników aby coś napisali. Właśnie zauwaz nawięcej polecanych kolumn jest na forum które są częsćiej testowane i reklamowane niż przezemnie podane.

Pieniądze nie grają !

Po prostu w niektórych krajach te kolumny są popularne, w innych nie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Światem hi-fi (tak jak wszystkim) rządzą mody. Z obiegu (lub z audiofilskiego szacunku) wypadły takie marki jak :

Castle

Audiovector

Revolver

Celestion (bo przeszły na tanią masówkę)

Heybrook

Ruark

JPW

Mordaunt Short

Royd

TDL

Kelly

Inna sprawa jest z kolumnami niemieckimi do których polscy audiofile zawsze podchodzili jak pies do jeża. Kto z początkujących chciałby mieć sprzęt takich firm jak :

IQ

Chario

ASW

Quadral

Canton

Polk Audio

A.R.E.S.

Systym

Phonar

MBQuart

Arcus

T+A

ALR

Bonsai

Isophon

Backes&Muller

Hans Deutsch

Audio Arts

A Capella

Opera

Inny temat to kolumny które nagle (nie wiadomo dlaczego) stały się modne. A byłoby tego trochę ...

Boras1 -> jak zobaczyłem temat postu w spisie to od razu rzuciła mi się na myśl marka Elac :) Niestety, stare paczki wychodzą z obiegu, głośniki w wielu kolumnach zaczynają się sypać, ludzie widzą takie kolumny i odrzucają od razu całe firmy. Inną sprawą jest to, iż dostępność do takich paczek jest bardzo zła, po prostu prawie nigdzie ich nie ma. Choć nie powiem, stare fajne Elac'i ostatnio widziałem stojące w kącie i zakurzone w pewnym komisie :)

Kolejną bardzo starą i bardzo ciekawą firmą, robiącą wymyślne patentowe zestawy niczym B&O jest Revox. Jak przeglądam te forum - to jeszcze ani razu nie trafiłem, żeby ktoś o tym wspomniał.

Moje przemyślenia wyszły od ostatniego testu gdzie Elac FS 187 o wratości 3800 zł para wg testującego wypadł troche lepiej od Kefa Q700 który kosztuje 5600 zł a częto polecane na tym forum Dynaudio DM 3/7 cena 4300 zł zostawił daleko w tyle. Po tym teście trochę poszperałem po sieci i np znalazłem ranking sprzetu Audio Video

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jest tu w dziale kolumny Elac FS 247 kategoria HI-END cena 15500 zł i rekomendacja.

Wchodze na ceneo i 5600 para.

szperając po sieci można znaleźć jescze kilka ciekawych testów i opini.

Myśle że problem tej marki oraz innych tego typu podobnych lezy w dostępności, na ceneo Elaca ma zaledwie 5 sklepów a Mordaunt-Short 2 sklepy.

Mordaunt-Short jest bardzo dobrze oceniany w whathifi:

Ukryta Zawartość

Niestety nie miałem nigdy przyjemności posłuchania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Znów masz rację, stare Elac'i co prawda nie są piękne, stara moda, ale mają z reguły bardzo ciepłe i miłe brzmienie. No cóż, ale czego innego moglibyśmy się spodziewać po starej, doświadczonej marce? To tak Samo jak Tannoy, niektóre produkty to czysty hi-end, ale ktoś czytał jakie mają doświadczenie? To jest jedna z najlepszych i najstarszych firm świata produkujących wysokiej jakości głośniki oraz kolumny. O niej na szczęście jeszcze pamiętamy :)

to samo glosniki Quad na polskich forach strasznie slabo o nich pisza. A ja sluchalem 21l2 i dzwiekowo MA przegraly z nimi.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Co do Tannoya się zgodze są bardzo dobre lecz ceny w polsce czy czysta komedia.

Przykład: Tannoy Revolution Signature DC6T

Polska - 8000 zł para

Ukryta Zawartość

Anglia - 1000 funtów para jakieś 4700 zł

Ukryta Zawartość

Ta marka akurat nie jest zapomniana jest zniszczona przez polskiego dystrybutora.

a w brytyjskich sklepach netowych po 750 funtów.

Ukryta Zawartość

To są dopiero jaja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Bo to jest Polska :) Dla Nas - żyjących w świecie muzyki jest ciężko o dobre komponenty, nieraz płacimy za sprzęt używany (o ile dostaniemy) tyle samo, co mielibyśmy zapłacić za ten sam komponent nowy za granicą. W Niemczech przecież ludzie nawet się nie bawią w serwisowanie, kupują nowe. A ich popsute klocki trafiają m.in. do Nas, który po naprawie (niejednokrotnie skomplikowanej) cieszy Nas długie lata :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.