Skocz do zawartości
IGNORED

AppleTV 2gen w systemie audio?

osiek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką pewną koncepcję przeniesienia wszystkich CD na HDD. Długo chodziłem wookół Squzzeboxa ale jakoś wpadł mi do głowy pomysł z appleTV. Ktoś ma doświadczenia z tym pudełeczkiem?

1.Czy łącząc w sieci apple TV i dysk sieciowy np taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie to działać bez udziału komputera? (Dla czepliwych: bez udziału przy odtwarzaniu bo wiadomo że trzeba tam jakoś pliki umieścić)

2. Czy dane muszą iść po WiFi czy mogą iść kablem sieciowym?

3. Wyjście aTV ma optyczne ale nigdzie nie mogę doszukać się czy wychodzi z niego 44,1kHz/16 bit czy coś innego. Jest to bit perfect tak jak Squeezebox?

4. Wiem że po wyjęciu z pudełka nie obsługuje to FLACow a jedynie apple losless jako jedyny bezstratny format. Zakładam że skoro bezstratne są oba to powinny brzmieć tak samo. Czy się mylę? No i czy jest możliwość zmuszenia do odtwarzania FLACow (to bardziej w kontekście dalszych zakupów)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/78521-appletv-2gen-w-systemie-audio/

Mam taką pewną koncepcję przeniesienia wszystkich CD na HDD. Długo chodziłem wookół Squzzeboxa ale jakoś wpadł mi do głowy pomysł z appleTV. Ktoś ma doświadczenia z tym pudełeczkiem?

1.Czy łącząc w sieci apple TV i dysk sieciowy np taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie to działać bez udziału komputera? (Dla czepliwych: bez udziału przy odtwarzaniu bo wiadomo że trzeba tam jakoś pliki umieścić)

2. Czy dane muszą iść po WiFi czy mogą iść kablem sieciowym?

3. Wyjście aTV ma optyczne ale nigdzie nie mogę doszukać się czy wychodzi z niego 44,1kHz/16 bit czy coś innego. Jest to bit perfect tak jak Squeezebox?

4. Wiem że po wyjęciu z pudełka nie obsługuje to FLACow a jedynie apple losless jako jedyny bezstratny format. Zakładam że skoro bezstratne są oba to powinny brzmieć tak samo. Czy się mylę? No i czy jest możliwość zmuszenia do odtwarzania FLACow (to bardziej w kontekście dalszych zakupów)

1. Niestety. Apple TV do strumieniowania potrzebuje uruchomienia iTunes.

2. Moga isc kablem sieciowym.

3. Prawdopodbnie wychodzi BIT Perfect 44,1kHz/16.

4. Jesli nie beda to FLACi wyzszej rozdzielczosci a tylko 44,1kHz/16 to powinny brzmiec tak samo. Jest mozliwosc zmuszenia do odtwarzania FLAC, potrzebna bedzie plytna aplikacja AirFoil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mozesz wtedy strumieniowac dowolne pliki z dowolnego playera winamp, vlc etc

Test w niemieckim chipie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

1. Niestety. Apple TV do strumieniowania potrzebuje uruchomienia iTunes.

2. Moga isc kablem sieciowym.

3. Prawdopodbnie wychodzi BIT Perfect 44,1kHz/16.

4. Jesli nie beda to FLACi wyzszej rozdzielczosci a tylko 44,1kHz/16 to powinny brzmiec tak samo. Jest mozliwosc zmuszenia do odtwarzania FLAC, potrzebna bedzie plytna aplikacja AirFoil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mozesz wtedy strumieniowac dowolne pliki z dowolnego playera winamp, vlc etc

Test w niemieckim chipie.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli tak jest na 100%, że musi być odpalony iTunes to kicha :( Cały pomysł opierał się na odtwarzaczu sieciowym który odtwarza bez udziału komputera i można sterować wygodnie bez TV (tu zapewnia mi Remote na iPhonie). Jesteś pewien że taki dysk sieciowy i appleTV nie będzie banglać?

Winampa nie mam, korzystam z maca. VLC pewnie jest ale jak do tej pory unikałem łączenia komputera z odtwarzaniem muzyki więc nie wiem na 100%. I w sumie chciałbym aby tak dalej było. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak pisza niemcy w chipe, ze iTunes jest konieczny.

"PC mit iTunes nötig

Eigene Filme oder Fotos können Sie nur dann anzeigen, wenn Apple TV sich mit einem Rechner mit Netzwerk verbindet. Dazu muss der Rechner allerdings dauerhaft laufen und iTunes muss gestartet sein, denn an gültige und weit verbreitete Standards hält sich Apple dabei nicht: Es werden weder uPNP-Server noch DLNA-Server erkannt - Ihre Netzwerkfestplatte ist damit praktisch nutzlos."

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak pisza niemcy w chipe, ze iTunes jest konieczny.

"PC mit iTunes nötig

Eigene Filme oder Fotos können Sie nur dann anzeigen, wenn Apple TV sich mit einem Rechner mit Netzwerk verbindet. Dazu muss der Rechner allerdings dauerhaft laufen und iTunes muss gestartet sein, denn an gültige und weit verbreitete Standards hält sich Apple dabei nicht: Es werden weder uPNP-Server noch DLNA-Server erkannt - Ihre Netzwerkfestplatte ist damit praktisch nutzlos."

wiem czytałem :( Nie znam się na protokołach ale wszędzie na dyskach sieciowych piszą osobno o DLNA, uPNP i iTunes. Wprawdzie nie podejrzewam chipa o zrobienie takiego babola ale .... ;)

Pogrzebałem głebiej i faktycznie, aby aTV sobie grało potrzebny jest włączony komp.. jak dla mnie kicha i zaprzeczenie mojej idei ;) a byłoby całkiem miło i sprawnie. Szkoda :( Trzeba poszukać innego rozwiązania.

• 7 miesięcy później...

Kichanadeta

Niestety nie masz racji!

Apple tv nie potrzebuje itunesa do grania!

U mnie wygląda konfiguracja następująco:

Router do którego mam podłączony 2TB WD my book world.

Apple tv włączyłem również w router.

Z Apple tv hdmi podłączyłem do telewizora a optycznym kablem połączyłem się z musical fidelity AMSCD.

Dalej już łatwizna.

Steruję wszystko przy pomocy ipada pierwszej generacji 64 gb 3G, na którym zainstalowałem programik mediaconnect za 6 euro z applestore. Program streamuje wav, flac, mp3, i applowskie dziadostwo.

Jak widać nigdzie nie ma tu kompa.

O jakości dźwięku na razie nic nie napiszę. Testy trwają z flacami i wav.

Pozdrawiam.

A to jeszcze trochę pospamuję.

Programik mediaconnect jest dostępny również pod androida!

Więc nie tylko iphonem i ipadem można sterować Apple tv. Wystarczy inny tablet lub telefon na androidzie.

Ważna informacja jest również taka, że trzeba w WD w zakładce z twonky serwerem odnaleźć swojego Apple tv.

U mnie Apple tv podłączone jest do routera za pomocą wifi n. I flacki lecą bezproblemowo. Na razie odtwarzam 24/96 i te na pewno przez wifi lecą bezproblemowo. Nie sprawdzałem jeszcze czy polecą 24/192. Ale nie martwię się tym za bardzo.

Zawsze można użyć połączenia kabelkiem ethernetowym (Apple tv ==> router).

Jeszcze raz pozdrawiam.

W tej chwili juz tak , podobnie ma sie sytuacja z Airport express nie mniej w lutym kiedy pisalem ten post takiej mozliwosci nie bylo. Tzn nie mozna bylo uzywac ATV i Airporta bez wlaczonego iTunes.

Nie wiedzialem natomiast,ze apple potrafi odtworzyc pliki FLAC ja osobiscie uzywam formatu Apple Lossless i Airport Express.

szkoda że dalej ograniczyli pliki do tylko 720p

Ukryta Zawartość

generalnie też o nim myślałem ale można kupić za 700pln na atomie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

atop 1080p odpala płynnie, do tego np optymalizowany

Ukryta Zawartość

pilot do tego można też dostawić lub zdalnie ze smarta

no chyba że to appletv upgrejtuje do odpalania mkv 1080p

Ukryta Zawartość

bo a4 raczej pociągnie dekodowanie

pozostaje jeszcze kwestia napisów pl do filmów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tak dla uzupełnienia informacji:

Apple tv streamuje flacki 24/192 - sprawdzone!

Natomiast programik za 6 euro - mediaconnect - wymaga kilku poprawek:

1. Źle pokazuje czas plików flac, zatrzymuje czas około 30 sekund przed końcem utworu. Niby nic takiego ale...

2. Nie posiada połączenia z zewnętrznymi bazami okładek płyt. Tzw. "arty" muszą znajdować się w katalogu z plikami audio.

Zastanawiam się czy to małe pudełeczko za 500 złotych rzeczywiście " przepuszcza" pliki 24/192 czy tez robi brzydką rzecz i podaje do DACa 24/92 lub jeszcze gorzej 16/41?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.