Skocz do zawartości
IGNORED

Niewielki pokój -stereo czy 5.0

Apisto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem na jaki wariant sie zdecydowac

Czy kupic małe głosniki 5.0 (typu klipsch F1)

Czy moze stereo MA BX-5,Klipsch RF52,KEF-y...moze inne??

Moj pokój 4,30x3,30 miejsce na 5.0 tez jest.Ogladam przede wszystkim filmy,konsola pps3 i muzyka...jakies koncerty

Planuje zakup amplitunera HK260 lub Marantza albo cos yamahy.

Moje watpliwosci to takze problem stereo w kinie ..czy w takim nieduzym pokoju wystarczy mi stereo??

Czy odpuscic sobie to stereo i uderzyc w 5.0 ?

Prosze o jakies porady,wskazowki..opinie

dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/78602-niewielki-pok%C3%B3j-stereo-czy-50/

Po pierwsze nie 5.0 tylko 5.1. Przy mniejszych głośnikach musisz mieć sub, bez niego pozbawiasz się basu.

Po drugie często spotykanym nieporozumieniem jest, że 5.1 wymaga większej przestrzeni niż stereo. Jest dokładnie odwrotnie. To stereo wymaga dużych powierzchni, gdyż pokój musi wytworzyć fale odbite i rozproszone aby osiągnąć poprawne brzmienie. W 5.1 te fale masz podane w formie gotowej, niejako "na tacy", z tylnych głośników. Oczywiście, że 5.1 również lepiej, pełniej brzmi w dużym pokoju, gdzie może "rozwinąć skrzydła" i wykorzystać pełnię swoich możliwości. Ale nawet w małych pokojach 5.1 radzi sobie znacznie lepiej niż stereo.

Inna sprawa jak te 5.1 głośników pomieścić na niedużej powierzchni. To jest zupełnie inna historia. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem wydaje się być dobry zestaw Sub-Sat: porządny subwoofer plus 5 małych satelitków.

Jesli moge dodac cos od siebie...

Moim zdaniem zastanow sie czy mozesz wewalic sobie kolumny 5.0/5.1 do pokoju i czy nie bedzie ci to przeszkadzac. Jesli nie, to dzialaj z kinem. Przy okazji Harman 260 podobno dobrze sie sprawdza tez w stereo (czyli jak bedzieszsluchal muzyki)

Jesli nie masz miejsca to idz w stereo i tez bedziesz pewnie zadowolony. Tylko juz wtedy prawdopodobnie zamiast ampli bedziesz chcial wzmacniacz...

5.0 wystarczy przy F1. Natomiast dylemat widze polega na wyborze glosnikow. Przy 5 kupisz 2 gorsze przy stereo 2 lepsze. Do tego co uzywasz lepiej sprawdzi sie kino, co nie znaczy ze stereo do tego sie nie nadaje. Pewnie podzialal bym na zasadzie lepszych kolumn na front a "wyszukal" cos w przyzwoitej cenie na tyl i centralke. Harman jak i Marantz dobrze zagraja w stereo.

Na początku miałem własnie wybrac kino póżniej cos mnie tkneło na jakies lepsze fronty i tylko fronty ,do tego hk260.Moze z czasem dokupie sourroundy i central..tylko znając życie jak już beda stały fronty to nie bedzie pożniej srodków na dodatkowe głosniki( wife powie ze to stereo wystarcza) ...i na tym sie moze skonczyc :)

Poza tym jakie fronty przy tym metrażu ( tak 2000- 2500 zł mam na kolumny przeznaczone, a 2000 zł na ampli) byscie polecili ?? .

A jezeli juz mialbym postawić 5.0 własnie Klipscha F1, to bedzie to dobry wybór?Klipsche nie są jakimis wielkimi kolumnami..są jednymi z mniejszych dlatego nimi sie sugeruję ,dodatkowo nieźle podobno graja.

dzieki

Apisto:

Poszukaj tu na forum w dziale stereo. W tym przedziale cenowym sporo ludzi juz zakladalo tematy co kupic.

Tez musisz sie zdecydowac czy zalezy ci na maksymalnym zagospodarowaniu miejsca (mniejsze kolumny) czy moze na wygladzie (niektorzy bardziej od dzwieku sugeruja sie wysstrojem salonu), czy tez na muzyce/filmie/graniu. Nie napisales tez czego glownie sluchasz i czy czesto podkrecasz pokretla "treble" i "bas" :D To ulatwiloby pewne decyzje

Pozdro

Demoniq dobrze radzi jest duzo o tym na stereo. Ale napisz jakiej muzyki sluchasz, widze ze i tak czesciej bedziesz korzystal pewnie do radia filmow i gier.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj bylo opisane zesatwy glosnikowe, gdzie fronty byly za okolo 2000-2500zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam je podłączone do amplitunera Yamaha RX-467, czyli raczej niska półka. W filmach jednak w niczym to nie przeszkadza, dzwięk jest czysty i dynamiczny. Bas schodzi nisko i jest mocny, czasem można go aż poczuć :)

Czasem myślę żeby dokupić tylne głośniki ale nie ciągnie mnie aż tak bardzo do tego. W stereo też jest w porządku.

Jeszcze jedno pytanko:

Majć 4000 zł +/- ..500 zł to czy lepije kupic hk360 + np.Koda 5.1 czy tanszy ampli i droższe głosniki.

Zakładam ze bede miał(musiał) gdzie to odsłuchac.

Zastanawia mnie własnie zalezność : w co bardziej włozyć pieniązki zakładając, że sprzet bedzie stał juz raczej bez zmian przez dłuższe lata

Zastanawia mnie własnie zalezność : w co bardziej włozyć pieniązki zakładając, że sprzet bedzie stał juz raczej bez zmian przez dłuższe lata

Odpowiedz: PO ROWNO ;)

MOim zdaniem wystarczylby Ci HK260. 360 nie slyszalem ale ma juz np. HDMI 1.4 + 3D, etc. (mozesz latwo porownac na stronei producenta)

oczywyscie ze slabszy amplituner i lepsze glosniki!! Z racj ize amplituner korego wybrales (260) nie jest slaby!! Podpinajac lepszy amplituner do slabych glosnikow nie ma sensu odwrotne zestawienie zreszta tez.

ale stereo czy 5.0 bo to jest duza roznica.Tez zalezy gdzie chcesz kupowac te kolumny. W sklepach stacjoarnych roznica pomiedzy stereo a estawem jest mniejsza. Natomiast w sklepach internetowych zestawy stereo sa tansze. Prawdopodobnie oni rozbijaja zestawy sobie i sprzedaja komponenty osobno

Jeszcze Was pomecze troszke....

Powiedzcie, ktory ampli w cenie ^ 2000zł bedzie grał "wyraźnie" po ściszeniu.Chodzi mi głownie o to, ze jak bede ogladał film wieczorem/nocy,czy cokolwiek innego,to zebym nie musiał podgłasniac zeby sąsiadów nie budzic :).

Nadmienie, ze moim głownym kandydatem w ampli jest: hk260, nastepne to marantz,yamaha.

Yamaha nie ebdzie miala takiej dynamiki jak Onkyo i Harman wlasnie. Oba sa wyposarzone podajze w filtry nocne (w Harmanie trzeba to sprawdzic) widz ze nie brales od poczatku 608 pod uwage, ale moze warto sie nia zainteresowac

Yamaha nie ebdzie miala takiej dynamiki jak Onkyo i Harman wlasnie.

Coś ściemniasz. Miałem Yamahę (RX-V661) i po cichu grała całkiem OK . Swoją drogą ma też jakiś filtr do "nocnego słuchania" ale go nie używałem.

do nocnego oglądania filmów przyda się system Laudness plus, podaje więcej mocy na tylne kanały, żeby można było wychwycić szczegóły (tak jak przy normalnym odtwarzaniu) podczas cichego oglądania filmów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.