Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna listwa sieciowa - Jaka?

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Taaa daleka droga żeby dać się nabić w butelkę i kupić listwę za 1000 zł :)

Dymanie producentów to jedno, a wpływ na dźwięk drugie :-)

Tak poza wszystkim to nie miało sensu zakładanie tego wątku....

Kup coś z największym ubezpieczeniem za 30 zł i po kłopocie :-)

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Dobra cena, nieźle wylookane. Za 36 zeta to ja bym bral lepsze to niz nic a widac ze ma lepsze parametry niz ta za 49 belkina. Pozdro

Podobno to jakaś promocyjna cena bo w innych sklepach ten model listwy zaczyna się od 70zł. Jest to model z seri ADVANCED czyli średni poziom Belkina.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Czy ktoś ma możliwość zorganizować test "w ciemno" tych dwóch listw dla publiki ?

http://allegro.pl/gigawatt-listwa-sieciowa-pf-2-kabel-lc-2-mk2-1-5m-i1379682193.html

VS

http://allegro.pl/okazja-belkin-filtr-przepieciowy-6-gniazd-dsl-i1444107209.html

Tym sposobem wyjaśnimy wpływ listw na dźwięk :)

Dymanie producentów to jedno, a wpływ na dźwięk drugie :-)

Tak poza wszystkim to nie miało sensu zakładanie tego wątku....

Kup coś z największym ubezpieczeniem za 30 zł i po kłopocie :-)

Mimo to dziękuję. Belkin zamówiony. 36zł to nieduża suma nawet jakbym miał być niezadowolony. Wykorzystam Twoje rady i podłączę zestaw prosto do gniazdka na jakiś czas a później przez Belkina. Zobaczę czy będzie różnica i czy w ogóle coś zauważę.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Bajki....Listwa Ci nie pomoże, jak napięcie skoczy do kilkuset voltów...

Pomoże - u mnie w pracy kiedyś elektrycy podczas jakiejś "naprawy" odwalili numer i puscili 400 volt do sieci, gdzie powinno być zwykłe 230 - urządzenia podłaczone do listw sieciowych lub UPS-ów nie ucierpiały, a w samych listwach po prostu poprzepalały się bezpieczniki. Gorzej było z urządzeniami podłaczonymi bezpośrednio do gniazd, np. mikroskop fluorescencyjny był miesiąc w serwisie.

<><

No to jaką w takim razie kupić? Belkin? A moze coś innego? W granicach 200zł. Może profigold? Bandridge? Ma to w ogóle jakiś wpływ na dźwięk?

U mnie poprawiła jakość obrazu (mam listwę przy TV). Kupiłem do sprzętu audio i też lepiej. Ale trudno to ocenić obiektywnie. Dla mnie jest mniej mułowato.

A listwa polska, polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam taki model za ok. 140 PLN z warystorem i dławikami. Dobra jakość wykonania.

Osobiście uważam że polskie listwy (z przedziału cenowego do 200 PLN) są o niebo lepsze niż spora część zachodniego i chińskiego szajsu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobre to porównanie Giga I Belkina dobre , nie ma co.

Pamiętam był przeprowadzony kiedyś ślepy test kabli sieciowych. Wygrał taki za 50zł ze znacznie droższymi przewodami. Listwy sieciowe i kable sieciowe to takie trochę voodoo i moim zdaniem decydujacą rolę o zakupie odgrywa autosugestia i opinie zasłyszane w różnych źródłach. Jedni uważają że coś słyszą inni że nie ma to zupełenie znaczenia. Niektórzy kupują aby się dobrze poczuć i popatrzeć na ładnie opakowany kabelek znanej marki. Tak na prawdę jednak konstrukcja takiej listwy to nie jest aż tak zaawansowana technologicznie jakby wskazywała cena niektórych listew chociażby gigawata. Co tam może kosztować kilka tysięcy złotych? Czy ktoś zastanawiał się kiedyś jaki może być faktyczny koszt produkcji takiego urządzenia? Za co płaci klient? Ile w tym jest marketingu?

Gość rochu

(Konto usunięte)

heh mi się wydaje że jak ktoś ma listwę za prawie 4k to i tak nie przyzna się że nie ma różnicy pomiędzy tą za 36zł a 4k ;]

Ja się przyznam.

Nie mam co prawda listwy za 4 tysiące ale tylko za 3700 (z kablem), ale słyszę różnicę.

I co? Dasz mi za to w zęby?

Ja się przyznam.

Nie mam co prawda listwy za 4 tysiące ale tylko za 3700 (z kablem), ale słyszę różnicę.

I co? Dasz mi za to w zęby?

Ja wole słuchać muzyki a nie różnicy:)

Pozdrawiam.

" Forever Death Metal "

hehe, ja preferuję siłę argumentu niż argument siły;] Skoro twierdzisz ze różnica jest słyszalna to tak widocznie jest. Ja na temat poprawy dźwięku przez listwę mogę powiedzieć tylko tyle że u mnie nie było żadnej różnicy, ale pewnie jest to spowodowane tym że mam bardzo low endowy system. Poza tym parafrazując wypowiedź Jorna - też wolę słuchać muzyki a nie kabli;]

Co do listwy Belkina z filtrem przeciwzakłóceniowym zaraz po podłączeniu sprzętu dźwięk może być trochę nieprzyjemny może to kwestia wygrzania tego filtra, ale po kilku godzinach wszystko wróciło do normy

Pamiętam był przeprowadzony kiedyś ślepy test kabli sieciowych. Wygrał taki za 50zł ze znacznie droższymi przewodami. Listwy sieciowe i kable sieciowe to takie trochę voodoo i moim zdaniem decydujacą rolę o zakupie odgrywa autosugestia i opinie zasłyszane w różnych źródłach. Jedni uważają że coś słyszą inni że nie ma to zupełenie znaczenia. Niektórzy kupują aby się dobrze poczuć i popatrzeć na ładnie opakowany kabelek znanej marki. Tak na prawdę jednak konstrukcja takiej listwy to nie jest aż tak zaawansowana technologicznie jakby wskazywała cena niektórych listew chociażby gigawata. Co tam może kosztować kilka tysięcy złotych? Czy ktoś zastanawiał się kiedyś jaki może być faktyczny koszt produkcji takiego urządzenia? Za co płaci klient? Ile w tym jest marketingu?

To że niektórzy słyszą różnicę, a niektórzy nie słyszą to może potwierdzić prawdziwość obu tez. Percepcja odbioru dźwięku podobno zmienia się wraz wiekiem. Słyszałem że po 40 roku życia wolimy bardziej łagodne zakresy, zaokrąglone dźwięki. Czyli subiektywnie słyszymy inaczej. Gustujemy wtedy w takim 'francuskim' brzmieniu (Triangle i okolice).

Czyli listwa może zmienić coś w dźwięku, tylko dla niektórych będzie to nieistotnie/niesłyszalne.

A druga kwestia to półka cenowa. Nikt nie kupi listwy za 4000 PLN do zestawu wzmak + CD za 5000 PLN. Proste.

A jak ktoś ma klocki po 30 000 PLN, to może być klientem dla firmy produkującej takie listwy.

Z tego pewnie wynikają takie dyskusje.

OK zgadzam się że ktoś kto ma zestaw stereo za powiedzmy 5000zł nie kupi liswty za 4000zł ale ten co ma znacznie droższe klocki już kupuje taką listwę. Tylko ja się pytam po co?

Wydając na listwę 4000zł i oceniając ją możemy być często poddani autosugestii, różnym aspektom psychologii. Czysto zdroworozsądkowe fizyczne myślenie schodzi na plan dalszy. Zdaje się właśnie na to liczą producenci tego typu urządzeń. To jest natomiast moje zdanie, decyzja zawsze należy do konsumenta.

• 2 lata później...

Mam pytanie o listwy firmy Belkin. Po "pstryknięciu" przełącznika listwy, świecą się zawsze diody power i protected ... niezależnie czy jest uziemienie w gniazdku czy nie! Co ma niby oznaczać ta dioda "protected"??

Dla porównania w listwie Lestar zawsze po włączeniu świeci się tylko dioda zasilania, a dioda sygnalizująca zabezpieczenie, świeci się tylko kiedy jest działające uziemienie - i to jest moim zdaniem prawidłowo, ma sens itd.

Tak że pytanie: po co dioda "protected" w Belkin, skoro nic sensownego nie sygnalizuje (bo świeci czy jest uziemienie czy nie, czyli wskazuje to samo co "power")?

Dla porównania w listwie Lestar zawsze po włączeniu świeci się tylko dioda zasilania, a dioda sygnalizująca zabezpieczenie, świeci się tylko kiedy jest działające uziemienie - i to jest moim zdaniem prawidłowo, ma sens itd.

To prawda mam Lestara ale używam tylko do TV i Sat klocki audio bezpośrednio ze ściany zasilam i jest ok do myślę że do budżetowych klocków nie ma sensu kupować drogiej listwy no chyba że ktoś lubi mieć wszystko tak prawie jak w Hi End :)

Witam

Przymierzam się do zakupu listwy sieciowej. Od razu na wstępnie wspomnę że jestem sceptycznie nastawiony do poprawiania dźwięku tego typu urządzeniami. Chcę aby listwa po prostu służyła do zabezpieczenia mojego zestawu stereo oraz żeby nic nie zepsuła powiedzmy w walorach sonicznych zestawu (jesli w ogóle jest to możliwe).

Zastanawiam się także czy nie podpiąć zestaw prosto do ściany ale boję się wszelkiego rodzaju wyładowań i zakłóceń. Mam instalację trzyżyłową (z uziemieniem).

Podobno bardzo dobrą listwą jest Filtercon ale kiedy zadzwoniłem do nich to powiedziano mi że nie wyślą mi pojedynczego zamówienia tylko w większych ilościach. Może ktoś wie gdzie taką listwę można kupić? Może w jakimś sklepie? Czy tylko bezpośrednio Filtercon sprzedaje te listwy?

Chciałbym na listwę przeznaczyć maksymalną kwotę 200zł tak aby była solidnie wykonana i poprostu spełniała swoje zadanie czyli ochrona przed przepięciami prądu.

Może ktoś podpowie co kupić?

Witam ! rozumiem że założyłeś ten wątek po to by się czegoś dowiedzieć a nie po to aby " jątrzyć "na forum.

Jeśli zależy ci na polepszeniu brzmienia, swojego zestawu to najlepszym rozwiązniem, jest wypożyczenie listwy i posłuchanie. Nie ważne czy kosztuje 2000 zł czy 80 zł. Jak nie posłuchasz, nie porównasz to nie będziesz wiedział, czy ma to sens. Co z tego że napiszę że warto lub nie. Czy uwierzysz mi na słowo i kupisz listwę za 2000 zł lub za 80 zł. Smieszą mnie opinie osób, które radzą, nie wydawaj pieniędzy bo to voodo . To można powiedzieć, że ci wszyscy co kupili i maja drogie kable i listwy to naiwniacy i niedosłyszą.Polecam listwy PS AUDIO

pozdrawiam

ps. wiadomo, że wolałbym zamiast inwestować w okablowanie i listwy wydać pieniądze na inne cele ale takie to hobby

Jak masz taką możliwość to wzmaka do ściany a reszta przez listwe- optymalne rozwiązanie.

Bez sensu. Takie podpięcie jedynie zwiększy problem ew. pętli mas. Kolejna sprawa wzmacniacz nie będzie miał wstępnie odfiltrowanych szumów z sieci (wszystko spadnie na zasilacz wzmaka). Jeszcze kompletny brak zabezpieczenia wzmacniacza na wypadek większych przepięć. I na koniec, jeśli masz typowe gniazdko podwójne z bolcem, to przy trójżyłowych urządzeniach z metalową obudową kopie Cię 230V jeśli dotkniesz obudów (zwykle podwójne gniazdka są źle zrobione, bo w jednym z gniazd L jest po prawej stronie od bolca (patrząc kiedy bolec jest ponad "dziurami"), a w drugim na odwrót ... a to robi różnicę ... czasem nawet śmiertelną - dziwne że takie coś w ogóle wolno sprzedawać)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.